Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Špagety s květákovým krémem

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Inspirací pro tento recept mi byl recept známého italského šékuchaře michelinské restaurace Antonina Cannavacciuola. Moje verze je veganská a jde o rychlé a jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole.

Ingredience
  • květák
  • bílá cibule
  • olej
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvý česnek
  • starší domácí chléb
  • chilli papričky
  • petržel
  • špagety

Stáně byste těžko hádali, že jí bude v září 40 let. Před nedávnem se přihlásila do on-line k...

Jak připravit špagety s omáčkou z květáku

  1. Do hrnce nalijte trochu oleje, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Jemně osmahněte a přidejte květák rozdělený na růžičky. Dochuťte solí a pepřem, zalijte vodou a duste, dokud květák nezměkne. Rozmixujte, abyste získali poměrně hustý, ale sametový krém.
  2. V další pánvi rozpalte olivový olej, přidejte chilli papričku a čerstvý česnek nakrájený na velké kousky. Jemně a krátce osmahněte.
  3. Do jiné pánve dejte trochu olivového oleje a prsty rozdrobte střídku staršího chleba na hrubo. Opečte, aby to pěkně křupalo.
  4. Uvařte špagety a dochuťte česnekem, olejem a chilli.
  5. Na dno talíře naservírujte květákový krém, navrch ochucené špagety a vše posypte opečeným chlebem a čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Rychlý recept, nad kterým nestrávíte celé dopoledne.
  • Pokud si připravíte květáku více, můžete z něj udělat třeba i hustou krémovou polévku.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv těstovinu, ale špagety se k tomuto hodí nejvíce.
  • Pro bezlepkovou verzi nahraďte klasické těstoviny bezlepkovými.

Děti

  • Pikantní pokrm nevhodný pro malé děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

66 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept, velmi jsme si s manželem pochutnali. Do květákové omáčky jsem dala po uvaření muškátový oříšek. Přidala jsem marinované tofu.

Milá Věrko, o tomto receptu se mi i zdá. Dnes jsem místo květáku dala brokolici a byla to také velká dobrota. Díky za inspiraci.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Oves s čočkou a mrkvovým pestem

Recept na rychlé, jednoduché jídlo, které budete mít během chvilky na stole. Recept zahrnuje velmi chutné, trošku nasládlé a neobvyklé pesto, které klidně ...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...