Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jasmínová rýže s ochuceným tofu a zeleninou ve woku

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Tohle byla opět rychlovka na 20 minut a přitom pokrm hodný labužníků. Stačilo sáhnout po ochuceném tofu  a zajímavém koření a všichni se olizovali.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • hrnek zelí na nudličky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky sladké papriky (koření)
  • 1 balíček bylinkového tofu s řasou
  • 1 lžička sojové omáčky
  • pražené mandle na ozdobení

Crohnova choroba je velké téma, které se objevuje i v naší skupině. V diskusi na FB Jíme Jinak se objevil zajímavý ko...

Postup
  1. Propláchneme rýži ve studené vodě a dáme vařit ve dvojnásobku vody se špetkou soli.
  2. Cibuli, mrkev a zelí pokrájíme na tenké dlouhé proužky, tofu na malé kostičky.
  3. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  4. Za stálého míchání přihodíme zbývající zeleninu a tofu. Orestujeme, podlijeme trochou vody, přidáme mletý koriandr, papriu, trochu sojové omáčky, promícháme a přiklopíme pokličkou na pár minut.
  5. Mezitím se uvaří rýže, takže za pár minut podáváme.

Praktické

Toto jídlo můžete mít za pár minut hotové. Díky netradičnímu ochucenému tofu a koriandru bude chutnat jako exotická lahůdka.

Kombinujeme

Rýže, tofu a zeleniny vytvoří kompletní talíř. Pro dokonalost doplníme kvašenou zeleninou a zelenou posypkou.

Obměna

Pokud místo sušeného koriandru použijeme čerstvou nať, dostaneme zase jinou a velmi chutnou alternativu.

Děti

Pokrm je vhodný až pro děti již od 1 roku, jen ubereme olej, sůl, koření a sojovou omáčku. Ideálně jim ze stejných surovin uvaříme v malém hrnečku vedle, případně uvaříme jídlo společně a dospělému dochutíme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
6. 3. 2024

Další skvělý recept, diky Evi! Bohužel nemám plyn, ale indukci, tak mám stejný problém – jídla nějak nemohu dochutit, aby to nebylo mdlé😭 Třeba časem..🤗
Ps. Jak skladovat načaté zelí – v šuplíku v lednici?

Jaroslav Hlávka
28. 11. 2022

Oblíbená a rychlá večeře, kterou si pokaždé užívám 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.
5
13

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...