Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Krémové kroupy s černými fazolemi

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je i toto jídlo. No a umeocet, ten ty barvy jen podtrhne a vynese o level výše. Proto na něj v receptu nezapomeňte.

Ingredience
2 porce
  • červené zelí
  • cibule
  • česnek
  • černé fazole
  • hrst kešu
  • olej
  • umeocet
  • čerstvá petrželka
  • čerstvé jalapeňo paprička
  • sůl
  • citrónová šťáva

Jak připravit krémové kroupy se zelím fazolemi

  1. Uvařte kroupy a dejte stranou.
  2. Uvařte fazole a dejte stranou.
  3. Namočte kešu asi na 1 hodinu. Poté vyměňte vodu, přidejte část čisté a promixujte s citrónovou šťávou a solí. Může to být docela tekuté, zhoustne to později.
  4. Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte nakrájenou cibuli a zelí. Orestujte, pokapejte umeoctem, promíchejte, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
  5. Do větší pánve dejte trochu oleje a prolisovaný česnek a prohřejte, dokud se česnek nerozvoní.
  6. Nyní do mixéru spolu s kešu přidejte část dušeného zelí a rozmixujte.
  7. Přidejte do pánve s česnekem rozmixovaný krém, kroupy, fazole (některé si nechejte na dekoraci), promíchejte a povařte pár minut.
  8. Krémové kroupy naservírujte na talíř, ozdobte fazolemi a zbytkem dušeného zelí, posypte petrželkou a nasekanou jalapeňo papričkou.

Praktické

  • Pro vaření krup a fazolí použijte tlakový hrnec, příprava pak bude rychlejší.
  • Množství ingrediencí přizpůste počtu strávníků.
  • Pokud možno nevynechejte umeocet, ne jenom kvůli chuti, ale kvůli jeho schopnosti umocnit barvu toho červeného zelí.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu a luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a olej a vycháme jalapeňo papričku.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Andrea Karla
1. 1. 2023

Tak teď jsem měla k večeři a bylo to vynikající, super recept.👏

Tak dnes som uvarila na obed a bola to lahoda.
Veľmi sme si pochutnali a určite zopakujem aj nabudúce. Vierka ďakujem za príma recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Chalupářská bašta

Recept na rustikální, chalupářské, podzimní jídlo. Tento mix barev a chutí typických pro toto roční období si určitě zamilujete.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.