Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.

Ingredience
4 porce
  • 4 jablka
  • 1 lžička pískavice řecké seno
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 lžíce rýžového sladu
  • 1 lžička kurkumy
  • skořice
  • sůl
  • slunečnicový olej
  • 8 lžic jablečného octa

Jak připravit jednoduché jablkové čatní

  1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte semena pískavice a hořčice a krátce restujte, až se koření rozvoní. Přidejte chilli papričku, nakrájená jablka, slad, kurkumu a skořici.
  2. Dobře promíchejte, přidejte ocet, trochu vody, sůl a poduste, až jablka změknou a vznikne hustá a lepkavá omáčka. Hotovo!

Praktické

  • Možno uchovat několik dnů v lednici.
  • Pokud si ho chcete připravit víc do zásoby, dejte do skleniček a sterilizujte 10 minut na 85°C.
  • Čatní můžete i nahrubo rozmixovat.

Obměna

  • Existují různé verze jablečného čatní, můžete experimentovat.

Děti

  • Vhodné pro větší děti.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
  1. Vierko 🙏 můžu nahradit rýžový slad něčím jiným? Jiným sladem, sirupem….? Recept vypadá dobře, lákavě. Jablíček se letos urodilo, tak můžu zkusit zase něco nového. A byl by to i pěkný dárek🙂

  2. Vyzkoušeno, skvělá chuť a ta vůně! Jsem trochu blázen do koření, takže ho mám doma spoustu a kolikrát ani nevím, k čemu..tak teď měla premiéru pískavice a super :)

  3. To určitě ne, klidně vynechte chili, nevím, možná zkusit pepř? Aby to mělo pikantnější chuť. Horcicne semínko bych zkusila nahradit třeba sezamovym, pokud můžete.

      • Piskavice ma tak specifickou chuť a vůni, že její náhražka je nemožna. Me osobně by to asi s kmínem moc nechutnalo, ale klidně to zkuste. Každý z nás dobře ví co mu může chutnat a co ne.

        • Pískavici miluju . Ona i čistí tělo….. jinak je i ve směsi čubrica – tu dávám zase hojně do musaky. Vierko, od tebe recepty jsou jedna básen. Děkuji

          • Děkuji😘💕. Piskavice je podle mě opravdu skvělá. Hned to všechno jinak voní.

          • Určitě kupte semínka piskavice. Pokud vám nebude chutnat, nebo ji nevyužijete, můžete v pohodě nechat naklicit.

    • Pokud jsou důvodem zdravotní problémy, tak vynechat. Bohužel jsou pokrmy, které na základe specifických ingrediencí mají tu správnou výchozí chuť. Indická kuchyně je na tyto ingredience bohatá.pokud vynecháme z receptu základní věci, nebude to stejné, ale proč ne, hlavně, že bude chutnat.

      • jj důvodem je potravinová alergie, takže se toho vůbec nesmím dotknout. vím, že se ochudím o správnou chuť. musela jsem se vzdát i kari, zázvoru a wasabi. :/ spíš jestli by pak nebyl problém s konzervací, když v tom nebude chilli.

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová bylinková polévka z patizónu
Další článekDal makhani – černé fazole s batátem a špenátem