Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Krémové kokosové rizoto s fazolkami a pórkem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Rychlovka, která zabodovala u celé rodiny, ačkoli to vypadá jako velmi obyčejné jídlo. Stačí pár ingrediencí a za pár minut je dobrota na stole. Přestože ten den jsme byli na výborném jídle v restauraci, o tohle rizoto se večer rodina málem poprala.

Ingredience
4 porce
  • 1/2 pórku
  • 8 velkých zelených plochých fazolových lusků (nebo více malých kulatých)
  • 4 velké žampióny
  • 0,5 lžičky tymiánu
  • 0,5 lžičky oregána
  • 0,5 lžičky mletého kmín
  • kokosové mléko
  • 2 hrnky vařené celozrnné rýže
  • olej
  • sójová omáčka
  • sůl
  • čerstvá bazalka na ozdobení

S Hankou jsme v kontaktu díky online kurzům už od jara. Ráda čtu její veselé komentáře a tenhle jsem...

Jak připravit zeleninové rizoto

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme – pórek na kolečka, fazolky na větší kousky. Žampióny na plátky.
  2. Na oleji krátce osmahneme pórek s cibulí.
  3. Přidáme fazolky, žampióny a koření. Podle chuti zastříkneme sójovou omáčkou.
  4. Když je zelenina příjemně orestovaná (je na skus a není rozvařená), přidáme rýži, kokosové mléko a společně prohřejeme.
  5. Podáváme zdobené čerstvou bazalkou.

Praktické

  • Čím více kokosového mléka, tím smetanovější a mokřejší rizoto dostanete. V tomto receptu jsem dala celých 400 ml z plechovky – tuhou i vodnatou část a výsledek byl faózní. Pro někoho by to ale mohlo být příliš kašovité, takže přidávejte podle potřeby. Jindy dávám dvě tři lžíce pro dochucení a je to taky moc dobré.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový, jen volte sójovou omáčku tamari pro přísně bezlepkovou verzi.
  • Pro verzi bez sóji dejte místo sójové omáčky více soli nebo použijte nesójovou fermentovanou omáčku jako je hrachová apod.

Obměna

  • Koření můžeme různě měnit. Můžeme třeba nasypat kari, nebo vyměnit tymián za libeček, provensálské aj. Dobré jsou i čerstvé bylinky místo sušených.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Pro mladší ubereme na dochucovadlech a soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Šnek Janek
22. 3. 2023

Báječná inspirace – dala jsem verzi cibule, pórek, cuketa + pepř + kurkuma; kokosové mléko a na závěr trochu karamelového míši… aaa HAM! Nezbylo.😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...