Víte, co mají společného společnosti Burger King, Del Taco, Tim Hortons a Little Caesars? Tyto všechny fast foodové řetězce nabízí ve svém sortimentu jídla s rostlinnou alternativou masa Beyond Meat. Teď se k nim přidaly i Subway a KFC.
Vypadá to jako maso, ale není to maso
Společnosti Beyond Meat a Impossible Foods postavily svůj produkt na tom, že je k nerozeznání od masa, a tím nastartovaly jeho růst. Obliba těchto ne-masových výrobků v poslední době prudce stoupá. Fast foodové řetězce, které se rozhodly toto veganské „maso“ prodávat, už hlásí obchodní úspěchy, informoval server CNBC.
Například Burger King začátkem srpna informoval o tom, že jeho Impossible Whopper s rostlinnými burgery, bude dostupný v celých Spojených státech. „Od dubna, kdy jsme poprvé zahájili naše tržní testy v St. Louis a později na šesti dalších trzích po celé zemi, jsme zaznamenali skvělou zpětnou vazbu,“ komentoval to šéf severoamerické divize Burger Kingu Christopher Finazzo. (1)
Tato náhražka masa je určena hlavně lidem, kteří chtějí spotřebu masa omezit, ale z různých důvodů se ho nejsou ochotni/schopni vzdát.
KFC a Subway nechtějí být pozadu
V minulosti KFC uvedlo, že nemá o zkoušení podobných inovací zájem. „Měli jsme ale naplánované schůzky s několika hlavními dodavateli. Chtěli jsme se o těchto produktech dozvědět více,“ řekl Kevin Hochman, vedoucí americké větve KFC již dříve pro CNBC. Teď ale KFC změnilo názor a od 27.8.2019 bude v provozovně v Americké Atlantě dostupná veganská varianta na kuřecí nuggety a smažená křídla. Na základě zpětné vazby zákazníků se KFC rozhodne, jestli bude s náhražkami masa expandovat i do dalších poboček. (2)
Subway přišel s veganským sendvičem Beyond Meatball Marinara – sendvič s ne-masovými kuličkami a omáčkou Marinara. Je dlouhý cca 15 centimetrů a obsahuje až 24 gramů proteinu.
Rostlinná masa válcují Ameriku, v Evropě se rozjíždí a v Česku se začínají rozhlížet
Tuto alternativu zařadil do svého sortimentu na začátku srpna v Německu Lidl. U nás ho ale zatím zařadit neplánuje. Čeští zákazníci si mohou tuto alternativu koupit v Makru a na Rohlik.cz (větší balení hamburgerů, po 10 kusech), na Košík.cz (balení po dvou kusech). „O toto maso je velký zájem a z tohoto důvodu budeme rozšiřovat jeho nabídku včetně menších balení. To nastane během června,“ uvádí Michal Perlík, manažer nákupu čerstvých potravin z Rohlik.cz.
Na zařazení této alternativy se chystá i Globus. „Už nyní jsme v kontaktu s jeho výrobcem ve Spojených státech a pracujeme na tom, abychom ho prostřednictvím našeho Zdravého světa zpopularizovali i v České republice,“ uvádí i mluvčí hypermarketů Globus Rita Gabrielová. (3)
Co si o tom myslíte? Jste pro?
Napište nám do komentářů váš názor.
Evi, nechci prudit, ale náhražky určitě nic NEDOBÝJÍ….kdyžtak dobývají. Omlouvám se, trhá mi to oči :)
Já to Ajce opravím. Ale když to právě dělají, tak možná zrovna dobýjí, ne??? :-))
Ja bych náhrážky nejedla a už vůbec nedávala dětem. Nám ani moc nechutná seitan…. maso má jinou konzistenci. To si raději dám 1x týdně kvalitní farmářské maso…a hlavně vitamin B12 z nahrážky nedoplníte, tak jako ho nezískáte z tempehu nebo z tofu.
Seitan se musí umět udělat. První rok jsme ho taky nejedli, protože jsem to zkusila a bylo to takové jalové. Ale pak jsem to pořádně okořenila, upekla nebo dala do omáčky a byla bitva o každý kousek. Maso už mi nechutná, to ten seitan víc. Ale to můžeme mít každý jinak, to je jasné. No, bohužel z toho masa už dneska taky nebývá dostatek B12 jistý, protože zvířata chovaná ve velkém se krmí průmyslovými krmivy místo, aby spásali venku, kde B12 mohou získat. Takže se jim dává uměle, špatně se to vstřebává, je to takový ten kolotoč a pak se nám tu hlásí lidi, že běžně jedí maso, mléko i vejce a přitom jsou chudokrevní a nemají B12 a co teď s tím.
Přesně tak… Moc hezky to zní… Ale upřímně když se podíváte na složení… Tak se opravdu přikláním raději k občasnemu masu… Pokud to vyznání/moralka či cokoliv jiného dovolí… Pokud ne…. Tak raději tu lusteninu:-)
Luštěnina ideál :-) Podporuje stav půdy, neobsahuje škodlivý tuk ani cholesterol, nezatěžuje životní prostředí, nezabírá tolik místa jako krmivo pro zvířata na jídlo.
Domácí tempeh je určitě ideál, ale co je tak špatného na Robi? Podle nás chutná ze všech běžných náhražek masa úplně nejlíp. Jíme ho jen občas, ale složení mi přijde celkem bez problému (voda, rostlinná bílkovina, obilné klíčky, červená řepa, sůl).
Já proti Robi nic nemám, párkrát do roka ho taky koupím a vždycky je to sláva, protože to chutná zase jinak než ty ostatní „masa“ :-)
za mě ne, hrách a kroupy, fazole s tortilou, rýže s tofu, k tomu původnímu bezmasému bychom se měli vrátit a nevymýšlet nesmysly :-)
Tak já to jíst nebudu, jelikož je to samý sajrajt a navíc neskutečně drahý sajrajt, na druhou stranu pro veg., kteří neřeší složení, zdravotní hledisko, je to super a jsem ráda, že něco takového existuje. Některým, kteří se nechtěji živit smrtí zvířat, to do začátku při změně životního stylu může pomoci :-) Složení je sice umělé, ale všežravci nedělejte si iluze, že ta vaše flákota vám v žaludku prospívá, ono se stačí zamyslet, jak asi tělu může prospívat energie strachu, násilí a smrti, že? :)
A taky všechny ty fujtajbly, co to zvíře ve výkrmu dostane skrze krmivo a léky.
PRAVDĚPODOBNĚJI DOBÝVAJÍ…..DOBÍJÍ SE MOBIL NEBO ZRANĚNÝ HMYZ, ALE MOŽNÁ….
AŤ UŽ S I NEBO Y ZA MĚ NE. TO SLOŽENÍ JE DOST KATASTROFA. TO BY OPRAVDU MOHLO SVĚT DOBÍT
Díky za opravu a vtipný závěr, Mondacku ;-)
za mně ne. Musí to být nějak konzervováno, stabilizováno a ochuceno. Občas koupím seitan, tempeh, ale robi už ne. A na výrobu tempehu se chystám. za prvé to bude za zlomek ceny a budeme mít vždy čerstvý. To stejné seinan – už se mi daří. Ale občas, cca 1x za půl roku na výletě, proč ne? Ale zas je to mažené v bůh ví v čem… holt rychlé občerstvení…
Domácí seitan a tempeh jsou ideál, to dělá málokdo. Super!
Tak u mně nemá tato náhrada masa šanci,je to plné nesmyslů a určitě za hodně peněz.Děkuji za upozornění.
Jsme rádi, že se článek líbí, Jani.
a z čeho je to složené?
To je prave to, co se mi na tom nelíbí. To složení. Dle me je to hodně průmyslově zpracované. Je to sice super masová alternativa, šetrné k naši planetě a zvířatům, ale na druhou stranu to složení …. :/
Beyond Meat:
Pitná voda
Hrachová bílkovina 18 %
Řepkový olej
Rafinovaný kokosový olej
Přírodní aroma
Stabilizátory
Celulóza
Metylcelulóza
E414 – Arabská guma
Bramborový škrob
Maltodextrin
Kvasnicový extrakt
Sůl
Slunečnicový olej
Sušené kvasnice
Antioxidanty
E300 – Kyselina L-askorbová
E260 – Kyselina octová
Barviva
Šťáva z červené řepy
Modifikovaný škrob
Jablečný extrakt
Koncentrát z citrónové šťávy
Tak to je snad lepší si jednou za čas maso z farmy dát… To složení je teda hrůza :(
fuj, to zní jak plastová hmota…nic pro mě. Nejsem vegetarián, i když masu moc neholduji. Mám ho max 2x týdně, ale raději si dám vždy pravé maso, než tohle