Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně a jemně pikantní, asafoetida přidá tomuto růžovému talíři požadovanou chuť i vůni.

Ingredience
2 menší porce
  • 100 g bílé quinoi
  • 80 g čočky
  • 1 červená řepa
  • kapusta podle chuti
  • olej
  • 1/2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 čajové lžičky asafoetidy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • česnek
  • umeocet
  • pikantní indické kari
  • 1 lžíce tahini
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy (nemusí být)
  • voda
  • sůl

Jak připravit quinou se zeleninou a růžovou omáčkou

  1. Nakrájejte červenou řepu na tenké plátky a zalijte trochou vody a umeoctem. Odložte a nechte marinovat.
  2. Uvařte quinou a odložte stranou.
  3. Uvařte čočku a odložte ji stranou.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte drcený česnek. Krátce orestujte a přidejte listy kapusty. Osolte, přidejte trochu vody, promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí kapusty.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte a přidejte hořčičná semínka, kmín a asafoetidu. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat. Poté přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, uvařenou čočku a quinou, kari, promíchejte a vařte několik minut.
  6. V hrnečku smíchejte trochu marinády, ve které se marinuje řepa, s tahini a promíchejte. Chcete-li dosáhnout růžovější barvy, přidejte sušený prášek z červené řepy. Omáčka musí být sametová a krémová.
  7. Zbytek marinády i s řepou poduste do změknutí řepy.
  8. Na talíř servírujte plátky červené řepy, čočku s quinoou a listy kapusty ve vrstvách. Nakonec zalijte růžovým krémem.

Praktické

  • Můžete všechno nakonec smíchat dohromady, jen počítejte s tím, že to řepa všechno obarví.
  • Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.

Obměna

  • Můžete zvoliti i jinou obilovinu a luštěninu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

S recepty z Jíme Jinak si přímo labužnicky dopřáváme (Janka)

Janka: Musím to jít někam napsat :-) Luxusní! Skvělé!...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Za dva týdny o 3 kg méně (Dita)

Dita: Byla jsem překvapená, když se na váze objevilo...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
    • Jasně, čočka podle chuti a zásob. Může být hnědá, zelená, červená loupaná (ta se nemusí namáčet) i neloupaná (ta je chuťově zajímavější).

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny
Další článekHlavně se nestresovat (Monika, 36 let)