Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna zima

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně a jemně pikantní, asafoetida přidá tomuto růžovému talíři požadovanou chuť i vůni.

Ingredience
2 menší porce
  • 100 g bílé quinoi
  • 80 g čočky
  • 1 červená řepa
  • kapusta podle chuti
  • olej
  • 1/2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 čajové lžičky asafoetidy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • česnek
  • umeocet
  • pikantní indické kari
  • 1 lžíce tahini
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy (nemusí být)
  • voda
  • sůl

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

Jak připravit quinou se zeleninou a růžovou omáčkou

  1. Nakrájejte červenou řepu na tenké plátky a zalijte trochou vody a umeoctem. Odložte a nechte marinovat.
  2. Uvařte quinou a odložte stranou.
  3. Uvařte čočku a odložte ji stranou.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte drcený česnek. Krátce orestujte a přidejte listy kapusty. Osolte, přidejte trochu vody, promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí kapusty.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte a přidejte hořčičná semínka, kmín a asafoetidu. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat. Poté přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, uvařenou čočku a quinou, kari, promíchejte a vařte několik minut.
  6. V hrnečku smíchejte trochu marinády, ve které se marinuje řepa, s tahini a promíchejte. Chcete-li dosáhnout růžovější barvy, přidejte sušený prášek z červené řepy. Omáčka musí být sametová a krémová.
  7. Zbytek marinády i s řepou poduste do změknutí řepy.
  8. Na talíř servírujte plátky červené řepy, čočku s quinoou a listy kapusty ve vrstvách. Nakonec zalijte růžovým krémem.

Praktické

  • Můžete všechno nakonec smíchat dohromady, jen počítejte s tím, že to řepa všechno obarví.
  • Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.

Obměna

  • Můžete zvoliti i jinou obilovinu a luštěninu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Vynikající. Manžel masožrout vychvaloval až do nebe ☁☁⛅⛅❤🙏👌

Prosím, prosím… Jak to bude čočka je jedno? Jakou jste použili v receptu? Děkuji!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...