Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně a jemně pikantní, asafoetida přidá tomuto růžovému talíři požadovanou chuť i vůni.

Ingredience
2 menší porce
  • 100 g bílé quinoi
  • 80 g čočky
  • 1 červená řepa
  • kapusta podle chuti
  • olej
  • 1/2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 čajové lžičky asafoetidy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • česnek
  • umeocet
  • pikantní indické kari
  • 1 lžíce tahini
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy (nemusí být)
  • voda
  • sůl

Jak připravit quinou se zeleninou a růžovou omáčkou

  1. Nakrájejte červenou řepu na tenké plátky a zalijte trochou vody a umeoctem. Odložte a nechte marinovat.
  2. Uvařte quinou a odložte stranou.
  3. Uvařte čočku a odložte ji stranou.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte drcený česnek. Krátce orestujte a přidejte listy kapusty. Osolte, přidejte trochu vody, promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí kapusty.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte a přidejte hořčičná semínka, kmín a asafoetidu. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat. Poté přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, uvařenou čočku a quinou, kari, promíchejte a vařte několik minut.
  6. V hrnečku smíchejte trochu marinády, ve které se marinuje řepa, s tahini a promíchejte. Chcete-li dosáhnout růžovější barvy, přidejte sušený prášek z červené řepy. Omáčka musí být sametová a krémová.
  7. Zbytek marinády i s řepou poduste do změknutí řepy.
  8. Na talíř servírujte plátky červené řepy, čočku s quinoou a listy kapusty ve vrstvách. Nakonec zalijte růžovým krémem.

Praktické

  • Můžete všechno nakonec smíchat dohromady, jen počítejte s tím, že to řepa všechno obarví.
  • Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.

Obměna

  • Můžete zvoliti i jinou obilovinu a luštěninu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...
    • Jasně, čočka podle chuti a zásob. Může být hnědá, zelená, červená loupaná (ta se nemusí namáčet) i neloupaná (ta je chuťově zajímavější).

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganský „rybí“ salát
Další článekDojo – mezi zimou a jarem