Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně a jemně pikantní, asafoetida přidá tomuto růžovému talíři požadovanou chuť i vůni.
Ingredience
2 menší porce
- 100 g bílé quinoi
- 80 g čočky
- 1 červená řepa
- kapusta podle chuti
- olej
- 1/2 čajové lžičky celého kmínu
- 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
- 1/2 čajové lžičky asafoetidy
- 2 cm čerstvého zázvoru
- česnek
- umeocet
- pikantní indické kari
- 1 lžíce tahini
- 1 čajová lžička prášku z červené řepy (nemusí být)
- voda
- sůl
Jak připravit quinou se zeleninou a růžovou omáčkou
- Nakrájejte červenou řepu na tenké plátky a zalijte trochou vody a umeoctem. Odložte a nechte marinovat.
- Uvařte quinou a odložte stranou.
- Uvařte čočku a odložte ji stranou.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte drcený česnek. Krátce orestujte a přidejte listy kapusty. Osolte, přidejte trochu vody, promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí kapusty.
- Do další pánve nalijte olej, rozpalte a přidejte hořčičná semínka, kmín a asafoetidu. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat. Poté přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, uvařenou čočku a quinou, kari, promíchejte a vařte několik minut.
- V hrnečku smíchejte trochu marinády, ve které se marinuje řepa, s tahini a promíchejte. Chcete-li dosáhnout růžovější barvy, přidejte sušený prášek z červené řepy. Omáčka musí být sametová a krémová.
- Zbytek marinády i s řepou poduste do změknutí řepy.
- Na talíř servírujte plátky červené řepy, čočku s quinoou a listy kapusty ve vrstvách. Nakonec zalijte růžovým krémem.
Praktické
- Můžete všechno nakonec smíchat dohromady, jen počítejte s tím, že to řepa všechno obarví.
- Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.
Obměna
- Můžete zvoliti i jinou obilovinu a luštěninu.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.
Vynikající. Manžel masožrout vychvaloval až do nebe ☁☁⛅⛅❤🙏👌
Já děkuji😘💕, když to jedi i naše drahé polovičky, to je super.
Prosím, prosím… Jak to bude čočka je jedno? Jakou jste použili v receptu? Děkuji!
Jasně, čočka podle chuti a zásob. Může být hnědá, zelená, červená loupaná (ta se nemusí namáčet) i neloupaná (ta je chuťově zajímavější).
Ahoj Evi,ihned jsem tohle hlavní jídlo vyzkoušela a opět velká pochvala. Moc dobré, rychlé. Děkuji.