Domů Téma Makrobiotika

makrobiotika

Myom II.

Úryvek z knihy Michia Kushiho „Makrobiotické těhotenství a péče o novorozeně“. Která vyšla v nakladatelství Triton a je stále k dostání.

Myom I.

Úryvek z knihy Michia Kushiho „Makrobiotické těhotenství a péče o novorozeně“. Která vyšla v nakladatelství Triton a je stále k dostání.

S makrobiotikou se můžete zmrzačit i lámat rekordy – rozhovor s...

O málokom putuje v české makrobiotické kotlině tolik mýtů jako o Otovi Reissovi, teoretickém fyzikovi z Plzeňska a enfant terrible české makrobiotiky, který se již několik...

Čína se probouzí do makrobiotiky – rozhovor s Adelbertem Nelissenem

V americkém makrobiotickém časopise Amberwaves vyšel obsáhlý rozhovor s nizozemským lektorem Adelbertem Nelissenem. Kompletní text byl poskytnut i redakci Zrnění a začerstva jsme jej přetiskli v českém...

Jak na hubnutí?

Po přechodu na mb stravu jsem začala nepříjemně hubnout. Na kurzu mi poradili, že mám do jídelníčku zařazovat bílou rýži. Zachrání mě před přílišným...

Menu na pracovní týden

Další z oblíbených kompletních menu – tentokrát hlavně úsporné recepty na jídlo do práce či kamkoli s sebou.

Jak solit?

Souhrn rozumných myšlenek ohledně solení pro různé typy jídel i strávníků.

Hijiki (Hiziki)

S mořskou řasou hijiki se dá kombinovat kterákoli zelenina a výtečně ladí s tofu, zejména pak s jeho sušenou verzí! Uvedené recepty jsou určeny pro...

Devonský kurýr

Podrobná reportáž Michaely Barnes o nejlepších makrobiotických kurzech v Anglii.

Místo kuchyně našich babiček musíme rozvíjet kuchyni našich vnuků – rozhovor...

Před časem poskytla paní ing. Jarmila Průchová Literárním novinám obsáhlý rozhovor, který jako obvykle vyšel značně redukovaný a přetvořený pro mediální potřeby. Zrnění následně...

Šiitake

Šiitake jsou původem japonské divoce rostoucí dřevokazné houby, jejichž vynikající výživné a léčivé vlastnosti jsou v orientální kuchyni a medicíně už po staletí oceňovány. Zde...

Jak na horečku

Stručný návod na horečky různého typu a proč je vůbec máme.

Svatba jinak

Vše o jídle jinak, které se hodí na svatbu – jak uspokojit zrak, chuť i čich, jak vyhovět menšinám a neztrapnit se před většinou?...

Makrobiotikové nejsou smutní. Jsou tajemní. – Rozhovor s Janou Miou Dančo

Připravili jsme rozhovor s člověkem, který je přímým účastníkem turistického ruchu. Jana Mia Dančo je majitelkou a ředitelkou jediného hotelu v České republice, který se programově...

Menu na jarní víkend

Máme-li v rámci makrobiotiky mluvit o specificky jarním jídle, pak pod třemi základními diktáty: - čerstvá zelenina, - rychlost a švih přípravy, - divoké byliny....

Slovo o zemi

Jestliže jsme si zjara hráli a přes léto blbli, je teď na prahu podzimu už načase dospět. Pozdní léto (poněkud tupý překladový název pro...

Zůstal jsem velikým snílkem

Phiya Kushi (vl. jménem Philip) je čtvrtým z pěti děti manželů Michia a Aveline Kushiových. Na české makrobiotické konferenci měl několik lekcí vaření a přednášek,...

Menu na chalupu

„Často jezdím sám na chalupu, a byl jsem požádán, abych napsal něco o tom, jak se tam stravuji. A protože se jmenuji Dalibor a...

Makrobiotická strava dneška

V nejnovějším čísle Zrnění 1/2017 se do hloubky zamýšlíme nad tím, jak má vypadat správná a vyrovnaná strava pro dnešní dobu, když striktní makrobiotika se...

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Na tento rozhovor si známý lektor a masér zen-touch shiatsu udělal už před několika lety, ale čas mu na aktuálnosti nikterak neubral. Kromě jiných...

Energie stvoření

Jak si vyložit původ člověka v biblickém pojetí? Neskrývá se v tradovaném příběhu třeba i návod na prožívání našeho dneška?

Menu na námluvy

Chcete-li získat nového partnera a zároveň ho naladit na svou stravovací notu, je nutné vařit chutně a rychle. Zároveň nepůjde o stravu striktně léčebnou,...

Slovo o dřevu

Právě spouštíme nový seriál, v němž se budeme podrobně věnovat pěti energetickým přeměnám z hlediska počasí, stravy, zdraví a nemocí, psychiky, vztahů i kulturních souvislostí. Jedině...

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar...

Dagmar Lužná je jednou z mála osob, které se snaží rozšířit skutečně zdravý životní styl v naší zemi, a vkládá do svých záměrů nemálo energie. Píše,...

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem...

Václav Fusek je možná jediným Čechem, který se k makrobiotice dostal prostřednictvím své profese, a ne z vlastního zájmu nebo zdravotní nutnosti. Vaří v jediném zařízení u...

Jak na stacionární zeleninu?

Zevrubný návod na tzv. stacionární zeleninu, která by neměla chybět v žádném energeticky vyrovnaném pokrmu.

Cibule

Cibule není jen popelkou mezi zeleninou, co nechybí na dně téměř žádného hrnce, ale nesmí jí být moc, aby hezky splynula se zbytkem pokrmu...

Pomočování a poruchy spánku

Třetí soubor ozdravných receptů z orientální medicíny – a současně z alternativní české kuchyně – se zaměřuje na nejběžnější problémy, jimiž mohou (ale nemusí!) trpět vaše...

Recepty pro nemocné dítě – nachlazení, ušní problémy, černý kašel

Druhý soubor ozdravných receptů z orientální medicíny – a současně z alternativní české kuchyně – se zaměřuje na nejběžnější problémy, jimiž mohou (ale nemusí!) trpět vaše...

Musíte být daleko ostražitější – rozhovor s Natalií Kšajtovou-Fajtlovou

K setkání s populární modelkou šedesátých let, šperkařkou a oděvní návrhářkou Natalií Kšajtovou-Faitlovou (nar. 1941) mě podnítila její útlá knížka Makrobiotika, její zakázané komnaty a já,...

Křesťanství a tao aneb odkaz Kristova milosrdenství versus filosofie taoismu

Nesnadno se mi četl tento článek při přípravě k publikaci na webu - přesně sedm let od jeho vzniku a pouhé dva týdny poté,...

Křesťanství jinak II.

Stalo se vám někdy, že jste u svých křesťanských přátel či příbuzných odmítli maso a oni z vás rázem začali vymítat ďábla? Obvinil vás někdo...

Křesťanství jinak I.

Stalo se vám někdy, že jste u svých křesťanských přátel či příbuzných odmítli maso a oni z vás rázem začali vymítat ďábla? Obvinil vás někdo...

Čteme jinak!

Možná máte chuť si odpočinout od všeho vaření a vychovávání děti a něco pěkného si přečíst. I na to se u nás pamatuje!

Svačiny (nejen) pro děti III.

Další dávka osvědčených receptů na svačiny do školy, do práce, na cesty i na návštěvu.

Svačiny (nejen) pro děti I.

S novým školním rokem se mnoha rodičům vrací otázka – co mám svému potomkovi, který doma docela obstojně konzumuje obilné talíře, připravit do školy?  Anebo...

Tradiční česká kuchyně je umělý konstrukt – rozhovor s Martinem Francem

Ph.D. MartinFranc se věnuje dějinám stravování 18.–20. století, zejména otázkám bádání o zdravé výživě v tomto období, Působí v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR a...

Rozhovor s Alexem Jackem

GENETICKÉ MANIPULACE JSOU HRŮZNÝ EXPERIMENT PUŠTĚNÝ ZE ŘETĚZU, řekl nám v rozhovoru celosvětově známý makrobiotický poradce a učitel Alex Jack. Setkali jsme se na konferenci...

Hyperaktivita a problémové chování III. – makrobiotický přístup

Další důležitý překlad z knihy A. a M. Kushiových Macrobiotic Child Care and Family Health. Projevy, rizikové faktory, standardní a makrobiotický přístup k léčbě.

Rozhovor se Zuzanou Terešovou

Sešli jsme se v čajovně na Václavském náměstí v Praze, ačkoli nebylo snadné získat dvě hodiny jejího času, a náš rozhovor byl také několikrát přerušen zásahem...

Co dělat při horečce (2. část)

Z knihy Aveline a Michio Kushiových: Macrobiotic Child Care and Family Health jsme vybrali pasáž o domácím zvládání horečky – ta je mocným nástrojem...

Co dělat při horečce (1. část)

Z knihy Aveline a Michio Kushiových: Macrobiotic Child Care and Family Health jsme vybrali pasáž o domácím zvládání horečky – ta je mocným nástrojem...

Když dělám správné věci, funguje to

S Mercedes León jsem se seznámila na letní konferenci v Holandsku, když jsme společně krájely v kuchyni mrkev. Usměvavá Afroameričanka původem z Kuby nevypadá na svých 45 let...

Co znamená „Dieta č. 7“?

Toto označení používal Georges Ohsawa pro základní očistnou makrobiotickou stravu sestávající pouze z uvařené celozrnné rýže, gomasia a čaje bancha. Než si ale člověk takovouto...

Péče o zdraví dítěte

Další překlad z knihy Michia Kushiho. Jak poznáme i na nejmenším dítěti, že je zdravotně v pořádku?

Péče o dítě – spánek a mytí

Úryvek z knihy Michia Kushiho, v češtině nikdy nevydané – několik dobrých rad pro rodiče, kteří se o své dítě chtějí starat přirozeně, bez nátlaku a...

John Lennon (IX. díl)

John Lennon se stal příliš slavným a vlivným, ale zároveň příliš tělesně i duševně zdravým. A tím provokoval.

John Lennon (VIII. díl)

Po vší divočině se z Lennona stává zodpovědný otec v domácnosti a makrobiotik. To bylo tak:

John Lennon (VII. díl)

Po vší divočině se z Lennona stává zodpovědný otec v domácnosti a makrobiotik. To bylo tak:

John Lennon (VI. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (V. díl)

  Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (IV. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (III. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.  

John Lennon (II. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (I. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

Rozhovor s Phillipem Jannettou

Phillip Jannetta je průkopníkem moderní makrobiotiky už od 70. let, kdy ji začal studovat u Michia Kushiho. V Japonsku si našel manželku a patnáct let tam...

Dětská strava V – vztah jídla a stolice

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tento díl se týká diagnostiky z dětské stolice a nutných úprav stravy.

Dětská strava IV. – sůl, koření

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Dětská strava III. – ryby, nápoje, olej

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Dětská strava II. – zelenina, luštěniny, řasy, ovoce

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Dětská strava I. – obilniny

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Recepty s kuskusem

Malé kuličky na bázi těstovin, z nichž se skládá tato obilovina se sympaticky krátkou dobou přípravy, jistě nemohou chybět v žádné kuchyni. Můžeme je servírovat jako...

Oheň v kuchyni II.

Na jakém ohni vařit? Jsou některé zdroje jídlu a zdraví škodlivé? Oheň, plyn, elektřina, nebo něco jiného? Odpovědi hledáme v článku z aktuálního Zrnění, jehož zkrácenou...

Oheň v kuchyni I.

Na jakém ohni vařit? Jsou některé zdroje jídlu a zdraví škodlivé? Oheň, plyn, elektřina, nebo něco jiného? Odpovědi hledáme v článku z aktuálního Zrnění, jehož zkrácenou...

Z komunistické aktivistky makrobiotickou lektorkou

Jeanne van den Heuvel je původem Holanďanka, ale svůj makrobiotický institut založila v belgickém Lieru. Rok co rok přijíždí na letní konferenci do Holandska, vede...

Zdravé dítě

Ukázka z knihy „Macrobiotic Child Care and Family Health“, která dosud nevyšla česky.

Zdravý předškolák

Jak poznáme, že dítě předškolního věku zdravé a že od nás dostává vše, co potřebuje?

Byl Ježíš makrobiotikem?

Pod tímto záměrně kontroverzním nadpisem bych ráda čtenáři předložila k úvaze několik dalších myšlenek o paralelách a třecích plochách mezi křesťanstvím a makrobiotikou.

Co mám dávat pít dítěti?

Tento článek vyšel poprvé v Zrnění č. 5/2009.   Vezměme to chronologicky. Malému kojenci stačí k jídlu i k pití mateřské mléko (samozřejmě kvalitní – vždy je závislé na...

Hippokrates z Kósu

Základní zásada, na které spočívají nauky Hippokratovy, je, že veškery pochody životní, ať ve stavu zdravém nebo chorobném, dějí se způsobem přirozeným; vypátrání příčin...

Přirozené šestinedělí

„Ať je to jakkoliv, první týden by se měl prožít jen v nejužším rodinném kruhu. Třeba je možné rodinu zásobovat jídlem, ale rozhodně tam moc...

Zdravé batole (2. část)

Jak vypadá jídelníček mladšího batolete?

Zdravé batole (1. část)

Dítě odrůstající kojeneckému věku umí dát rodičům  pěkně zabrat. Celkový růst se sice zpomaluje, ale schopnost přemísťovat se, přemýšlet a chuť experimentovat rapidně vzrůstá....

Zdravý kojenec

První rok každého dítěte je bouřlivý. Na počátku bezbranný tvoreček o něco větší než morče, na konci bytost přemísťující se z místa na místo dle...

Co vařit na návštěvě?

Není to až tak neobvyklá situace: okolí si zvyklo, že se stravujeme odlišně a nejsme ochotni ze svých zásad slevit ani v cizím prostředí. Nám...

Nadýmání a plynatost

Nadýmání a plynatost může být při přechodu na makrobiotickou stravu poměrně urputným problémem, zvláště stravoval-li se člověk dříve lecjaks a stav jeho střev tomu...

Od kolébky ke škole (aneb o výchově malých dětí)

O tom, zda, jak a k čemu děti vychovávat, se vedou čím dál častější diskuse, soudě alespoň z titulů, které se na toto téma objevují v tištěné...

Vánoční makroví

S vánoční makrobiotikou je zdánlivě potíž, ale v praxi už má jistě každý nalezen svůj vlastní způsob, jak se vyrovnat se svátky čestně a zároveň v pásmu...

Jídlo do práce

V tomto článku najdete souhrn rad, jak a co vařit a zabalit s sebou do zaměstnání. Chceme tu jednak pomoci začátečníkům v základní orientaci, ale také nabídnout...

Co se zbylým obilím?

Takhle se leckdo ptá při pohledu do kastrolu se včerejšími jáhlami, rýží nebo ovsem. Přinášíme vám několik typů, jak zbylé obilí dále zpracovat, a...

Staročeská postní jídla

Možná už jste v diskusi s nemakrobiotiky o tom, co a proč to vlastně jíte (samozřejmě pokud se do takových debat vůbec pouštíte), někdy použili argument,...

Christian Wilhelm von Hufeland (1762-1836)

V žádných dějinách makrobiotiky o něm nechybí zmínka. Hufeland byl německý lékař, věhlasný ne tolik pro své objevy či díky roli dvorního lékaře německého krále, jako...

Je makrobiotika časově náročná?

Ano, může být. Každé učení stojí čas a začátečník může snadno zjistit, že několik týdnů tráví v kuchyni den co den od rána do večera,...

Jak vařit pro nemakrobiotické návštěvy?

Makrobiotický životní styl by vás neměl navěky uvrhnout do izolace. Zde je sebrání různých zkušeností, jak návštěvy neodradit, ba i navnadit. 

Strava a sex

Jediná esej G. Ohsawy dostupná v češtině. Jde o překlad kapitoly z jeho klíčové knihy You Are All Sanpaku, zamýšlí se zde nad vztahem stravy a...

Sedm stupňů makrobiotiky

V našem pojetí se řada věcí fázuje na sedm částí nebo epoch. Týká se to jak „dějin“ vesmíru, tak i poznané historie lidstva, vývoje člověka...

Migréna

Bolesti hlavy provázející regeneraci organismu mohou mít nejrůznější průběh. Většinou se vracívají lidem, kteří na ně trpěli v minulosti, zejména když byly chemicky potlačovány. Mohou...

Psychické změny

Při obrovských změnách, které může prožívat uzdravující se organismus, je nasnadě, že beze změny nezůstane ani lidská psychika. Bylo by určitě možné napsat jakousi...

Křesťanská symbolika ve světle jinu a jangu

V diskusi o křesťanství a makrobiotice je možné poměrně snadno vyřešit otázku jídla. Trnem v oku pravověrným křesťanům však zůstává zavedená makrobiotická nomenklatura, takže se snadno...

Makrobiotika jako dění smyslu aneb East Side Story

Budova periferní diskotéky se otřásá v rytmu techna. K nebi vystřelují salvy světel a oči zmítající se mládeže rudnou ze záblesků stroboskopu. Na baru oddychuje partička, v rukou...

Když dítě zvrací

Příčin zvracení může být u člověka celá řada – od špatného trávení až třeba k mozkovému nádoru. Je třeba ptát se konkrétně. U lidí stravujících...

Dvě učení, jeden člověk

Zrnění má už od počátku své existence stále stejné heslo na štítě: makrobiotika, křesťanství, příroda, inspirace. Zejména první dvě položky jsou svým způsobem provokace, neboť...

Kašel

V podzimním období, v období energie kovu a tedy i plic, jsou různé projevy kašle velmi časté, zejména u lidí, kteří hojně konzumovali či konzumují mléčnou...

Indigové děti a makrobiotika

Z fenoménu indigových dětí se stalo již dosti populární téma. Dokonce i někteří odborníci z oboru dětské psychologie se vážně zamýšlejí nad generací dětí s mimořádně vyvinutým...

Strava a civilizační choroby – 1. díl

Pojďme si s MUDr. Strnadelovou a Jane Zerzánem připomenout ty nejdůležitějších zásady zdravého stravování. Jsou to právě ty, které se nejvíc opomíjejí, stejně jako se zapomíná,...

Regenerace ledvin, močového měchýře a pohlavních orgánů

Eliminačních projevů souvisejících s ledvinami je celá řada; u mnoha lidí se naštěstí omezí na energeticky související „méně podstatné“ orgány: močový měchýř a pohlavní ústrojí....

Regenerace ledvin, močového měchýře a pohlavních orgánů

Eliminačních projevů souvisejících s ledvinami je celá řada; u mnoha lidí se naštěstí omezí na energeticky související „méně podstatné“ orgány: močový měchýř a pohlavní ústrojí....

Regenerace plic a tlustého střeva

Podzim bývá pro mnoho lidí časem pokašlávání, střevních problémů (hl. zácpy) a smutku. Tyto příznaky regenerace orgánů spjatých s elementem kovu se nevyhýbají ani makrobiotikům, ba...

Regenerace sleziny, slinivky, žaludku, krve a lymfy

Orgány spjaté s elementem Země má v dobrém stavu málokdo.  Proto jsou i jejich regenerační procesy časté a mnohdy nepříjemné. Zdravá krev je ovšem základem zdravého...

Regenerace srdce a tenkého střeva

Srdce a tenké střevo mají mezi orgány výsadní postavení – nikdy je nepostihuje rakovina. Dalo by se říci, že pokud je srdce schopno pohánět...

Regenerace jater a žlučníku

Jaro může být dobou velkých očistných procesů v těle, zvlášť ulehčíme-li si jednodušším obilným talířem či přímo půstem, i když nás k němu nenutí tenčící se zásoby...

Kvásek, jeho život a dílo

Jen málokterá potravina v sobě symbolizuje mnohotvárnost stvoření tak jako kvásek. Neuškodí proto, když si na něj nejen napíšeme návod, ale také se zamyslíme nad...

Česká makrobiotika

Stále dokola se opakuje, že makrobiotická strava pro každý národ, ba pro každého jednotlivce je individuální a že i my Češi si musíme obecná...

Regenerace – Menstruace

Menstruace pro většinu žen představuje klíčové téma. V procesu regenerace organismu se s ní totiž mohou dít zásadní věci, ať již dlouhodobá absence, nepravidelnosti,...

O smrti vesele i nevesele

Po prvním uveřejnění tohoto článku jsme byli pranýřováni: Proč prý píšeme zrovna o smrti v souvislosti s makrobiotikou a proč to vůbec nazýváme „smrt“? Dobrá, nazvěme...

Makrobiotika a sport

Pozor, toto není návod, jak pomocí makrobiotiky stanout na olympijských stupních vítězů. Spíše jde o souhrn zkušeností, jak se kvůli novému životnímu stylu nemuset...

Makrochlap

Postřehy k mužské makrobiotice, aby fungovala dlouhodobě.

Žena a měsíční cyklus

Článek založený na excerpci různých zdrojů objasňuje makrobiotický pohled na menstruační cyklus a shrnuje jeho typické poruchy spolu s příčinami a možnostmi řešení pomocí...

Regenerace zubů

Problémy se zuby počas regenerace organismu mohou být velké a bolesti skutečně velmi úmorné. Poněkud skepticky může na toto téma znít citát M. Kushiho...

Regenerace kůže

Měla jsem pleť strašnou, přesto, že mi je skoro 50 - obličej posázený mastnými vřídky a kolem očí a na tvářích pleť plná šupinek,...

Je makrobiotika sekta?

S tímto názorem se setkáváme velmi často a nelze ho tedy odbýt s tím, že nemá opodstatnění. Naopak, má. Sekta je organizace definovaná podle určitých kritérií,...

Regenerace smyslových orgánů

Oči nám z okolního světa umožňují vnímat nejvíc informací. Jsou energeticky propojeny mj. s játry a slezinou, odráží tedy zejména stav jejich, ale i celého člověka....

Strava a chování – 2. část

Studie od předního amerického makrobiotického lektora na téma vlivu stravy na jednání člověka, zejména s ohledem na psychické poruchy. Celá esej je výňatkem z knihy Makrobiotický...

Úbytek sil

Při četbě dostupných příruček o makrobiotice může člověk velmi snadno propadnout dojmu, že regenerace organismu je procesem snadným a rychlým, při kterém všechny obtíže...

Strava a chování – 1. část

Studie od předního amerického makrobiotického lektora na téma vlivu stravy na jednání člověka, zejména s ohledem na psychické poruchy. Celá esej je výňatkem z knihy...
Téma: elektřina, zdraví, víkend, lepek, odina, podnikání, Bob Carr, plíce, Video, knihy, sport, únava, půst, rozhovor, srdce, energie stromu, vaření, sex, Češi, zuby, Klub Jíme Jinak, křesťanství, psychika, odstavení, evoluce, zvracení, hyperaktivita, oslava, hudba, zima, kvašení, jaro, slinivka, kvásek, stolice, škola, výchova, hijiki, krev, země, žaludek, hubnutí, tlusté střevo, očistná strava, zdravé stravovací návyky, kůže, jídlo, gastronomie, energie země, sůl, Bible, slevy, hypokrates, podzim, houby, řasy, Vladimíra Strnadelová, energie kovu, smrt, energie vody, tradice, kurzy, játra, makrobiotika, děti, ledviny, taoismus, slezina, svačiny, pozdní léto, děti do 1 roku, medicína, dějiny, dlouhověkost, energie, energie ohně, muž, očista, pečivo, zábava, smysly, nemoci, rodina, výlet, tolerance, močový měchýř, čtení, duchovní zdraví, migréna, žlučník, chování, úspory, návštěvy, politika, léčba, horečka, osobní rozvoj, dieta, partnerství, tenké střevo, genetické manipulace, stravování, ajurvéda, strava, myom, pohlavní orgány, vaření pro děti, olej, schizofrenie, šiacu, kašel, lymfa, žena, léto, menstruace

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?