Domů Tagy Makrobiotika

makrobiotika

Menu na pracovní týden

Další z oblíbených kompletních menu – tentokrát hlavně úsporné recepty na jídlo do práce či kamkoli s sebou.

Jak solit?

Souhrn rozumných myšlenek ohledně solení pro různé typy jídel i strávníků.

Hijiki (Hiziki)

S mořskou řasou hijiki se dá kombinovat kterákoli zelenina a výtečně ladí s tofu, zejména pak s jeho sušenou verzí! Uvedené recepty jsou určeny pro...

Devonský kurýr

Podrobná reportáž Michaely Barnes o nejlepších makrobiotických kurzech v Anglii.

Místo kuchyně našich babiček musíme rozvíjet kuchyni našich vnuků – rozhovor...

Před časem poskytla paní ing. Jarmila Průchová Literárním novinám obsáhlý rozhovor, který jako obvykle vyšel značně redukovaný a přetvořený pro mediální potřeby. Zrnění následně...

Šiitake

Šiitake jsou původem japonské divoce rostoucí dřevokazné houby, jejichž vynikající výživné a léčivé vlastnosti jsou v orientální kuchyni a medicíně už po staletí oceňovány. Zde...

Jak na horečku

Stručný návod na horečky různého typu a proč je vůbec máme.

Svatba jinak

Vše o jídle jinak, které se hodí na svatbu – jak uspokojit zrak, chuť i čich, jak vyhovět menšinám a neztrapnit se před většinou?...

Makrobiotikové nejsou smutní. Jsou tajemní. – Rozhovor s Janou Miou Dančo

Připravili jsme rozhovor s člověkem, který je přímým účastníkem turistického ruchu. Jana Mia Dančo je majitelkou a ředitelkou jediného hotelu v České republice, který se programově...

Menu na jarní víkend

Máme-li v rámci makrobiotiky mluvit o specificky jarním jídle, pak pod třemi základními diktáty: - čerstvá zelenina, - rychlost a švih přípravy, - divoké byliny....

Slovo o zemi

Jestliže jsme si zjara hráli a přes léto blbli, je teď na prahu podzimu už načase dospět. Pozdní léto (poněkud tupý překladový název pro...

Zůstal jsem velikým snílkem

Phiya Kushi (vl. jménem Philip) je čtvrtým z pěti děti manželů Michia a Aveline Kushiových. Na české makrobiotické konferenci měl několik lekcí vaření a přednášek,...

Menu na chalupu

„Často jezdím sám na chalupu, a byl jsem požádán, abych napsal něco o tom, jak se tam stravuji. A protože se jmenuji Dalibor a...

Makrobiotická strava dneška

V nejnovějším čísle Zrnění 1/2017 se do hloubky zamýšlíme nad tím, jak má vypadat správná a vyrovnaná strava pro dnešní dobu, když striktní makrobiotika se...

Náš poslední velký problém je komunikace – rozhovor se Seymourem Koblinem

Na tento rozhovor si známý lektor a masér zen-touch shiatsu udělal už před několika lety, ale čas mu na aktuálnosti nikterak neubral. Kromě jiných...

Energie stvoření

Jak si vyložit původ člověka v biblickém pojetí? Neskrývá se v tradovaném příběhu třeba i návod na prožívání našeho dneška?

Menu na námluvy

Chcete-li získat nového partnera a zároveň ho naladit na svou stravovací notu, je nutné vařit chutně a rychle. Zároveň nepůjde o stravu striktně léčebnou,...

Slovo o dřevu

Právě spouštíme nový seriál, v němž se budeme podrobně věnovat pěti energetickým přeměnám z hlediska počasí, stravy, zdraví a nemocí, psychiky, vztahů i kulturních souvislostí. Jedině...

Dnešní maminky chtějí všechno rychlé a instantní – rozhovor s Dagmar...

Dagmar Lužná je jednou z mála osob, které se snaží rozšířit skutečně zdravý životní styl v naší zemi, a vkládá do svých záměrů nemálo energie. Píše,...

S makrobiotikou už není čas na chyby – rozhovor s Václavem...

Václav Fusek je možná jediným Čechem, který se k makrobiotice dostal prostřednictvím své profese, a ne z vlastního zájmu nebo zdravotní nutnosti. Vaří v jediném zařízení u...

Jak na stacionární zeleninu?

Zevrubný návod na tzv. stacionární zeleninu, která by neměla chybět v žádném energeticky vyrovnaném pokrmu.

Cibule

Cibule není jen popelkou mezi zeleninou, co nechybí na dně téměř žádného hrnce, ale nesmí jí být moc, aby hezky splynula se zbytkem pokrmu...

Pomočování a poruchy spánku

Třetí soubor ozdravných receptů z orientální medicíny – a současně z alternativní české kuchyně – se zaměřuje na nejběžnější problémy, jimiž mohou (ale nemusí!) trpět vaše...

Recepty pro nemocné dítě – nachlazení, ušní problémy, černý kašel

Druhý soubor ozdravných receptů z orientální medicíny – a současně z alternativní české kuchyně – se zaměřuje na nejběžnější problémy, jimiž mohou (ale nemusí!) trpět vaše...

Musíte být daleko ostražitější – rozhovor s Natalií Kšajtovou-Fajtlovou

K setkání s populární modelkou šedesátých let, šperkařkou a oděvní návrhářkou Natalií Kšajtovou-Faitlovou (nar. 1941) mě podnítila její útlá knížka Makrobiotika, její zakázané komnaty a já,...

Křesťanství a tao aneb odkaz Kristova milosrdenství versus filosofie taoismu

Nesnadno se mi četl tento článek při přípravě k publikaci na webu - přesně sedm let od jeho vzniku a pouhé dva týdny poté,...

Křesťanství jinak II.

Stalo se vám někdy, že jste u svých křesťanských přátel či příbuzných odmítli maso a oni z vás rázem začali vymítat ďábla? Obvinil vás někdo...

Křesťanství jinak I.

Stalo se vám někdy, že jste u svých křesťanských přátel či příbuzných odmítli maso a oni z vás rázem začali vymítat ďábla? Obvinil vás někdo...

Čteme jinak!

Možná máte chuť si odpočinout od všeho vaření a vychovávání děti a něco pěkného si přečíst. I na to se u nás pamatuje!

Svačiny (nejen) pro děti III.

Další dávka osvědčených receptů na svačiny do školy, do práce, na cesty i na návštěvu.

Svačiny (nejen) pro děti I.

S novým školním rokem se mnoha rodičům vrací otázka – co mám svému potomkovi, který doma docela obstojně konzumuje obilné talíře, připravit do školy?  Anebo...

Tradiční česká kuchyně je umělý konstrukt – rozhovor s Martinem Francem

Ph.D. MartinFranc se věnuje dějinám stravování 18.–20. století, zejména otázkám bádání o zdravé výživě v tomto období, Působí v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR a...

Rozhovor s Alexem Jackem

GENETICKÉ MANIPULACE JSOU HRŮZNÝ EXPERIMENT PUŠTĚNÝ ZE ŘETĚZU, řekl nám v rozhovoru celosvětově známý makrobiotický poradce a učitel Alex Jack. Setkali jsme se na konferenci...

Hyperaktivita a problémové chování III. – makrobiotický přístup

Další důležitý překlad z knihy A. a M. Kushiových Macrobiotic Child Care and Family Health. Projevy, rizikové faktory, standardní a makrobiotický přístup k léčbě.

Rozhovor se Zuzanou Terešovou

Sešli jsme se v čajovně na Václavském náměstí v Praze, ačkoli nebylo snadné získat dvě hodiny jejího času, a náš rozhovor byl také několikrát přerušen zásahem...

Co dělat při horečce (2. část)

Z knihy Aveline a Michio Kushiových: Macrobiotic Child Care and Family Health jsme vybrali pasáž o domácím zvládání horečky – ta je mocným nástrojem...

Co dělat při horečce (1. část)

Z knihy Aveline a Michio Kushiových: Macrobiotic Child Care and Family Health jsme vybrali pasáž o domácím zvládání horečky – ta je mocným nástrojem...

Když dělám správné věci, funguje to

S Mercedes León jsem se seznámila na letní konferenci v Holandsku, když jsme společně krájely v kuchyni mrkev. Usměvavá Afroameričanka původem z Kuby nevypadá na svých 45 let...

Co znamená „Dieta č. 7“?

Toto označení používal Georges Ohsawa pro základní očistnou makrobiotickou stravu sestávající pouze z uvařené celozrnné rýže, gomasia a čaje bancha. Než si ale člověk takovouto...

Péče o zdraví dítěte

Další překlad z knihy Michia Kushiho. Jak poznáme i na nejmenším dítěti, že je zdravotně v pořádku?

Péče o dítě – spánek a mytí

Úryvek z knihy Michia Kushiho, v češtině nikdy nevydané – několik dobrých rad pro rodiče, kteří se o své dítě chtějí starat přirozeně, bez nátlaku a...

John Lennon (IX. díl)

John Lennon se stal příliš slavným a vlivným, ale zároveň příliš tělesně i duševně zdravým. A tím provokoval.

John Lennon (VIII. díl)

Po vší divočině se z Lennona stává zodpovědný otec v domácnosti a makrobiotik. To bylo tak:

John Lennon (VII. díl)

Po vší divočině se z Lennona stává zodpovědný otec v domácnosti a makrobiotik. To bylo tak:

John Lennon (VI. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (V. díl)

  Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (IV. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (III. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.  

John Lennon (II. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

John Lennon (I. díl)

Víte, že i největší hvězda pop music všech dob jedla jinak? Vlastně není divu. Největší osobnosti všech oborů dělají ledacos jinak.

Rozhovor s Phillipem Jannettou

Phillip Jannetta je průkopníkem moderní makrobiotiky už od 70. let, kdy ji začal studovat u Michia Kushiho. V Japonsku si našel manželku a patnáct let tam...

Dětská strava V – vztah jídla a stolice

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tento díl se týká diagnostiky z dětské stolice a nutných úprav stravy.

Dětská strava IV. – sůl, koření

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Dětská strava III. – ryby, nápoje, olej

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Dětská strava II. – zelenina, luštěniny, řasy, ovoce

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Dětská strava I. – obilniny

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Recepty s kuskusem

Malé kuličky na bázi těstovin, z nichž se skládá tato obilovina se sympaticky krátkou dobou přípravy, jistě nemohou chybět v žádné kuchyni. Můžeme je servírovat jako...

Oheň v kuchyni II.

Na jakém ohni vařit? Jsou některé zdroje jídlu a zdraví škodlivé? Oheň, plyn, elektřina, nebo něco jiného? Odpovědi hledáme v článku z aktuálního Zrnění, jehož zkrácenou...

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?