Slaná verze oblíbeného sladkého pokrmu Ukrajinská Kuťa. Aby byla dodržena alespoň trocha sladkosti z původního receptu, použila jsem sladkou zeleninu. Oříšky přidejte podle chuti, nesmí chybět mák a je na světě slaná obdoba ukrajinského tradičního pokrmu.

Ingredience
  • uvařené kroupy
  • 1 plátek máslové dýně
  • 1/2 červené řepy
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce pistácií
  • 1 lžíce kešu
  • olej
  • 2 lžíce čerstvě mletého máku
  • umeocet
  • sůl
  • 1 čajová lžička ječného sladu
  • pažitka
  • voda

Jak připravit kroupy s mákem na slano

    1. V pánvi rozpalte olej, přidejte červenou řepu nakrájenou na malé kostky, umeocet a podlijte vodou. Vařte 8 minut, dokud řepa není dostatečně měkká a vsákne se tekutina.
    2. Do jiné pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte dýni nakrájenou na malé kostičky, rozinky, hrášek a promíchejte s trochou vody. Přidejte sůl a vařte 8-10 minut, dokud dýně není měkká.
    3. V další pánvi orestujte na sucho piniové oříšky, pistácie, mandle a nasekané kešu.
    4. Umelte mák. Nasekejte pažitku
    5. Když jsou všechny přípravy hotové, vložte uvařené kroupy do velké pánve a smíchejte ho se vším, co jste připravili. Červenou řepu vmíchejte jako poslední, protože, jak můžete vidět z fotografií, všechno obarví na červeno. Posypejte pažitkou a podávejte.

Praktické

  • Řepu a dýni krájejte na malinké kostičky, velikosti hrášku, aby to na talíři vypadalo pěkně.
  • Řepu při přípravě okamžitě zalijte umeoctem, aby si zachovala krásnou barvu.

Obměna

  • Můžete použít jiné druhy olejnatých semen.
  • Recept si můžete obměnit podle vaší fantazie, můžete použít i jinou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na tvrdé kousky ořechů.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
  1. Tak si tady tak rozjímám, už skoro od rána… a cestuji kousek na Ukrajinu 🌻
    Pro dvě osoby jsem uvařil 150g krup v suchém stavu a ostatní ingredience vynásobil 2x. Kroupy po uvaření běžně neproplachuji, ale u tohoto receptu to doporučuji i po vychladnutí zůstanou krásně sypké. Různorodá škála oříšků a kombinace sladké i kyselé chuti, tvoří dokonalý recept. Moc jsem si pochutnal a velmi rád budu zase někdy opakovat 🙏

    • Takový fajn a legální výlet za hranice obce 👍😂 Jen vědět, jak na to vyzrát 😉

  2. Viero, pohled na toto báječné jídlo mě uvedl do ještě vyššího stupně extáze, než jsem si myslela, že můžu jen z pohledu na talíř zažít, ta barevnost je úchvatná a čtením i koukáním vidím, že mi to jídlo bude moc chutnat, až si ho jednou někdy udělám. Jsem v současnosti nucená okolnostmi dodržovat ještě přísnější vyloučení některých složek pro moje strávníky, vařit úplně sólo pro sebe je luxus, který je hoden toho slova, ale momentálně se recept dostal na vrcholek pyramidy receptů, které jsou v „čekárně“, až někdy jednou budu půlden sama doma a pořádně si to užiju, včetně jídla jen podle svého. Těším se moc!

      • Kéž je na obzoru nějaká vítaná změna, nejstarší adept v čekárně na sólo jídlo pouze pro sebe tam trčí od května. Kéž to aspoň nedosáhne celého roku… Těším se ale moc.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhněte se margarínům! Proč?
Další článekVše o vitamínu D a jak ho doplnit