Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Kroupy s mákem ála ukrajinská Kuťa na slano

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Slaná verze oblíbeného sladkého pokrmu Ukrajinská Kuťa. Aby byla dodržena alespoň trocha sladkosti z původního receptu, použila jsem sladkou zeleninu. Oříšky přidejte podle chuti, nesmí chybět mák a je na světě slaná obdoba ukrajinského tradičního pokrmu.

Ingredience
  • uvařené kroupy
  • 1 plátek máslové dýně
  • 1/2 červené řepy
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce pistácií
  • 1 lžíce kešu
  • olej
  • 2 lžíce čerstvě mletého máku
  • umeocet
  • sůl
  • 1 čajová lžička ječného sladu
  • pažitka
  • voda

Gynekolog mě chtěl poslat kvůli myomu na operaci. To jsem nechtěla, měla jsem před svatbou a plánovala rodinu, což by...

Jak připravit kroupy s mákem na slano

    1. V pánvi rozpalte olej, přidejte červenou řepu nakrájenou na malé kostky, umeocet a podlijte vodou. Vařte 8 minut, dokud řepa není dostatečně měkká a vsákne se tekutina.
    2. Do jiné pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte dýni nakrájenou na malé kostičky, rozinky, hrášek a promíchejte s trochou vody. Přidejte sůl a vařte 8-10 minut, dokud dýně není měkká.
    3. V další pánvi orestujte na sucho piniové oříšky, pistácie, mandle a nasekané kešu.
    4. Umelte mák. Nasekejte pažitku
    5. Když jsou všechny přípravy hotové, vložte uvařené kroupy do velké pánve a smíchejte ho se vším, co jste připravili. Červenou řepu vmíchejte jako poslední, protože, jak můžete vidět z fotografií, všechno obarví na červeno. Posypejte pažitkou a podávejte.

Praktické

  • Řepu a dýni krájejte na malinké kostičky, velikosti hrášku, aby to na talíři vypadalo pěkně.
  • Řepu při přípravě okamžitě zalijte umeoctem, aby si zachovala krásnou barvu.

Obměna

  • Můžete použít jiné druhy olejnatých semen.
  • Recept si můžete obměnit podle vaší fantazie, můžete použít i jinou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na tvrdé kousky ořechů.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
21. 8. 2023

Potřeboval jsem dodělat piniové oříšky 🙂

Jaroslav Hlávka
10. 7. 2023

Nastal čas uvařit toto znovu 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny neb...