Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Kroupy s mákem ála ukrajinská Kuťa na slano

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Slaná verze oblíbeného sladkého pokrmu Ukrajinská Kuťa. Aby byla dodržena alespoň trocha sladkosti z původního receptu, použila jsem sladkou zeleninu. Oříšky přidejte podle chuti, nesmí chybět mák a je na světě slaná obdoba ukrajinského tradičního pokrmu.

Ingredience
  • uvařené kroupy
  • 1 plátek máslové dýně
  • 1/2 červené řepy
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce pistácií
  • 1 lžíce kešu
  • olej
  • 2 lžíce čerstvě mletého máku
  • umeocet
  • sůl
  • 1 čajová lžička ječného sladu
  • pažitka
  • voda

Jak připravit kroupy s mákem na slano

    1. V pánvi rozpalte olej, přidejte červenou řepu nakrájenou na malé kostky, umeocet a podlijte vodou. Vařte 8 minut, dokud řepa není dostatečně měkká a vsákne se tekutina.
    2. Do jiné pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte dýni nakrájenou na malé kostičky, rozinky, hrášek a promíchejte s trochou vody. Přidejte sůl a vařte 8-10 minut, dokud dýně není měkká.
    3. V další pánvi orestujte na sucho piniové oříšky, pistácie, mandle a nasekané kešu.
    4. Umelte mák. Nasekejte pažitku
    5. Když jsou všechny přípravy hotové, vložte uvařené kroupy do velké pánve a smíchejte ho se vším, co jste připravili. Červenou řepu vmíchejte jako poslední, protože, jak můžete vidět z fotografií, všechno obarví na červeno. Posypejte pažitkou a podávejte.

Praktické

  • Řepu a dýni krájejte na malinké kostičky, velikosti hrášku, aby to na talíři vypadalo pěkně.
  • Řepu při přípravě okamžitě zalijte umeoctem, aby si zachovala krásnou barvu.

Obměna

  • Můžete použít jiné druhy olejnatých semen.
  • Recept si můžete obměnit podle vaší fantazie, můžete použít i jinou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na tvrdé kousky ořechů.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
Dnes v 6:41

Tento recept se nikdy neomrzí a stále výborně chutná 🙂

Jaroslav Hlávka
13. 2. 2023

Tenhle recept dělám tak rád, oba ho s mojí ženou milujeme, díky všem použitým ingrediencím, to je vždy parádní jízda ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny neb...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.