Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Ingredience
12 kusů
  • 150 g jáhel
  • 1 hrst loupaných adzuki fazolí (nebo vařených celých)
  • 1 hrst nakrájené dýně
  • 2 lžíce hrášku 
  • 70 g mandlí
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • olej
  • 500 ml vody
  • 1 lžíci lupinové mouky
  • sušený tymián

Těžká životní situace mě donutila brát psychofarmaka. Bez nich to nešlo, ale s nimi taky ne. Přes dva roky jsem nespa...

Jak připravit bezlepkové jáhlové burgery se zeleninou pečené v troubě

  1. Do hrnce dejte jáhly propláchnuté v sítku studenou vodou, hrášek, adzuki, nakrájenou dýni a vodu. Zakryjte víkem a vařte 20 minut, poté přidejte lupinovou mouku. Promíchejte a dovařte, dokud se voda nevstřebá, což trvá asi dalších 10 minut.
  2. Vařené jáhly se zeleninou dejte do misky, osolte, přidejte jemně nasekané mandle, muškátový oříšek, dle chuti prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vychladnout.
  3. Ze směsi odebírejte kousky po cca 60 g a tvořte burgery. Burgery rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřeným olejem.
  4. Pečte při 220°C asi 30 minut.

Praktické

  • Směs můžete připravit předem, nechat v lednici a zpracovat později.
  • Na tvoření burgerů můžete použít formičky, aby měly stejný tvar nebo je tvořit rukama.
  • Pokud použijete celé fazole adzuki, uvařte je předem a přidejte je do směsi v chvíli, kdy se dovaří ostatní ingredience (na konci bodu 1.).
  • Tyto burgery se skvěle hodí jako svačina, můžete si je vzít s sebou do krabičky na cesty nebo do práce

Obměna

  • Lupinovou mouku můžete vynechat nebo nahradit jinou bezlepkovou mouku.
  • Do těchto burgerů je vhodná prakticky každá sezónní zelenina, můžete je tak mít pokaždé trochu jiné.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Burger jsem udělala, jsem překvapená, jak moc dobrý byl. Vierko děkuji za skvělý recept 👍

Klub

Zdrsvím všechny. Vypadá to mňamozně. Čím bych mohla nahradit adzuky fazole? Moc je nevařim, asi je ještě moc neumím..

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...