Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.
Ingredience
12 kusů

- 150 g jáhel
- 1 hrst loupaných adzuki fazolí (nebo vařených celých)
- 1 hrst nakrájené dýně
- 2 lžíce hrášku
- 70 g mandlí
- česnek
- muškátový oříšek
- sůl
- olej
- 500 ml vody
- 1 lžíci lupinové mouky
- sušený tymián
Jak připravit bezlepkové jáhlové burgery se zeleninou pečené v troubě
- Do hrnce dejte jáhly propláchnuté v sítku studenou vodou, hrášek, adzuki, nakrájenou dýni a vodu. Zakryjte víkem a vařte 20 minut, poté přidejte lupinovou mouku. Promíchejte a dovařte, dokud se voda nevstřebá, což trvá asi dalších 10 minut.
- Vařené jáhly se zeleninou dejte do misky, osolte, přidejte jemně nasekané mandle, muškátový oříšek, dle chuti prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vychladnout.
- Ze směsi odebírejte kousky po cca 60 g a tvořte burgery. Burgery rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřeným olejem.
- Pečte při 220°C asi 30 minut.
Praktické
- Směs můžete připravit předem, nechat v lednici a zpracovat později.
- Na tvoření burgerů můžete použít formičky, aby měly stejný tvar nebo je tvořit rukama.
- Pokud použijete celé fazole adzuki, uvařte je předem a přidejte je do směsi v chvíli, kdy se dovaří ostatní ingredience (na konci bodu 1.).
- Tyto burgery se skvěle hodí jako svačina, můžete si je vzít s sebou do krabičky na cesty nebo do práce
Obměna
- Lupinovou mouku můžete vynechat nebo nahradit jinou bezlepkovou mouku.
- Do těchto burgerů je vhodná prakticky každá sezónní zelenina, můžete je tak mít pokaždé trochu jiné.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Nečekala jsem, že to bude tak jednoduché a tak výtečné ! Manželovi na oběd jsem je zabalila do tortily s tofunézou, kvašeným zelím a blanšírovanou zeleninou, olizoval se až za ušima. Budu dělat častěji, mňam :-)
Lehčí oběd od oblíbené autorky Viera Vodrazkova 🙏 Na lůžku z mixu salátů, v pozadí veganský „rybí“ salát, napařená brokolice. Výborná chuť, snadná příprava a kombinace obilovin a luštěnin v jednom burgeru, je prostě výzvou tento recept minimálně vyzkoušet. Děkuji za skvělý recept, který mě opět potěšil 😀
Jaroslave, jste TOP. Ten váš burger je hezčí než můj. 😍
Díky moc 🙏 chutnal jsem potom i jeden studený a nebylo to vůbec špatné 😀
Já taky klidně i studený. 👍
No jinak , místo adzuki byla cizrna a jáhly jsem měla uvařené předem, a pak jen dovařila dýni a na konec vaření dýně jsem dala pohankovou mouku a takto to vyšlo taky skvěle..:)
Vierko dnes k obědu..a velký úspěch..udělala jsem s kernotem a tofunézou…dobré to bylo…
🙏🙏výborná zpráva, děkuji😘💕