Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Ingredience
12 kusů
  • 150 g jáhel
  • 1 hrst loupaných adzuki fazolí (nebo vařených celých)
  • 1 hrst nakrájené dýně
  • 2 lžíce hrášku 
  • 70 g mandlí
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • olej
  • 500 ml vody
  • 1 lžíci lupinové mouky
  • sušený tymián

Jak připravit bezlepkové jáhlové burgery se zeleninou pečené v troubě

  1. Do hrnce dejte jáhly propláchnuté v sítku studenou vodou, hrášek, adzuki, nakrájenou dýni a vodu. Zakryjte víkem a vařte 20 minut, poté přidejte lupinovou mouku. Promíchejte a dovařte, dokud se voda nevstřebá, což trvá asi dalších 10 minut.
  2. Vařené jáhly se zeleninou dejte do misky, osolte, přidejte jemně nasekané mandle, muškátový oříšek, dle chuti prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vychladnout.
  3. Ze směsi odebírejte kousky po cca 60 g a tvořte burgery. Burgery rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřeným olejem.
  4. Pečte při 220°C asi 30 minut.

Praktické

  • Směs můžete připravit předem, nechat v lednici a zpracovat později.
  • Na tvoření burgerů můžete použít formičky, aby měly stejný tvar nebo je tvořit rukama.
  • Pokud použijete celé fazole adzuki, uvařte je předem a přidejte je do směsi v chvíli, kdy se dovaří ostatní ingredience (na konci bodu 1.).
  • Tyto burgery se skvěle hodí jako svačina, můžete si je vzít s sebou do krabičky na cesty nebo do práce

Obměna

  • Lupinovou mouku můžete vynechat nebo nahradit jinou bezlepkovou mouku.
  • Do těchto burgerů je vhodná prakticky každá sezónní zelenina, můžete je tak mít pokaždé trochu jiné.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Kontakt

Chcete spolupracovat? Ozvěte se.

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...
  1. Zdrsvím všechny. Vypadá to mňamozně. Čím bych mohla nahradit adzuky fazole? Moc je nevařim, asi je ještě moc neumím..

    • Asi loupanou červenou čočkou. Ale zkus to, uvařit je je opravdu hračka. Nic zvláštního na tom není.

  2. „Jím proto abych žil, žiji proto abych jedl“ 😀
    Naplánovaná večeře na dnešek zabrala trochu času, ale jelikož se jedná o recept od Viera Vodrážková tak to byl příjemně strávený čas.
    Bezlepkový pečený jáhlový burger a zelný salát s křenem a jablkem

  3. Vieka. to byla dobrota. Hned po vyndání z trouby jsem ochutnala. Málem jsem si spálila pusu. Měla jsem to jako přílohu, ale myslím si, že jako svačinka na cesty nebo do práce, to bude perfektní, Pěkně to drží tvar. Já jsem se s tím nepiplala. Na plech jsem to nandala pomocí naběračky na zmrzlinu. Vždy jsem ji namočila do vody, pořádně upěchovala a šup na plech.

  4. Výborné. Sice jsem je neměla tak vysoké, ale moc mi chutnali. Příště zkusím s mrkví….Jsem nadšená. Moc mě baví vařit podle receptů JJ. A pak ta radost, když to opravdu chutná :-). Dnes jdu zkusit karbanátky z řepy.. Děkuji :-)

  5. Nečekala jsem, že to bude tak jednoduché a tak výtečné ! Manželovi na oběd jsem je zabalila do tortily s tofunézou, kvašeným zelím a blanšírovanou zeleninou, olizoval se až za ušima. Budu dělat častěji, mňam :-)

  6. Lehčí oběd od oblíbené autorky Viera Vodrazkova 🙏 Na lůžku z mixu salátů, v pozadí veganský „rybí“ salát, napařená brokolice. Výborná chuť, snadná příprava a kombinace obilovin a luštěnin v jednom burgeru, je prostě výzvou tento recept minimálně vyzkoušet. Děkuji za skvělý recept, který mě opět potěšil 😀

  7. No jinak , místo adzuki byla cizrna a jáhly jsem měla uvařené předem, a pak jen dovařila dýni a na konec vaření dýně jsem dala pohankovou mouku a takto to vyšlo taky skvěle..:)

  8. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSemenaření 3 díl – semenaření jednotlivých druhů rostlin
Další článekMiluju zimu! Už nejsem zimní troska.