Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Cizrnový nářez

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Ingredience
pro 2-3 osoby
  • 250 g vařené cizrny
  • 125 g tofu
  • 50 g jemně nastrouhané syrové dýně
  • hrst hrášku
  • trocha čerstvé jarní cibulky
  • trocha čerstvého česneku - zelená část
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • tamari
  • pepř
  • 1 lžíce oleje do nářezu
  • olivový olej na pomazání nářezu před pečením
  • rozmarýn
  • sušený tymián
  • 1 lžíce strouhanky

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Jak připravit sekanou z cizrny

    1. Uvařenou cizrnu nahrubo rozmixujte a přendejte do misky.
    2. Rozmixujte tofu s tamari, přidejte do misky k cizrně a smíchejte.
    3. Přimíchejte hrášek, strouhanku, muškátový oříšek, sůl, tymián, olej, nastrouhanou dýni, čerstvou cibulku a nasekaný čerstvý česnek. Vše dobře promíchejte.
    4. Vytvořte sekanou, navrch dejte rozmarýn, polijte olivovým olejem a pečte asi 30 minut při 220°C. Sekaná je hotová, když se a povrchu udělá zlatá kůrka. Nechte zchladnout a podávejte.

Praktické

  • Nekrájejte sekanou horkou, lépe drží po vychladnutí.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou (např. kukuřičnou) strouhanku nebo cizrnovou mouku.
  • Sekanáje vhodná i jako jídlo s sebou na výlet nebo do práce, jako přílohu můžete zvolit třeba obilné placky.

Obměna

  • Můžete použít i jiné koření či bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Luxusní, děkuji za recept👍

Zdeňka
4. 6. 2021

Vierko, paráda. Vítaná změna na talíři. S jáhlovo batátovou kaší a salátem mňamka. Děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slaný koláč s hráškem a mátou (bez lepku)

V letních dnech si rádi dopřejeme oběd či večeři v podobě slaného koláče, který si vychutnáme s pickles a také s čerstvou či napařenou zeleninou. Tento kol...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Hrachová sekaná

Další tip, jak připravit luštěniny, tentokrát v podobě oblíbené sekané. Je velice jednoduchá, rychle připravená a můžete si ji ochutit zcela podle svých př...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....