- 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
- 200 g cibule
- 100 g červené řepy
- 100 g vlašských ořechů
- majoránka nebo tymián
- šťáva ze zázvoru
- 3 lžíce oleje
- umeocet
- citron
- sůl
- Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
- Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
- Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
- Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
- Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
- Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.
Kombinujeme
- Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
- Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.
Praktické
- Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
Děti
- Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
- Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
No a k večeři si dnes dáme paštiku 😀
Dnes pečený kváskový chléb, napařená brokolice s mrkví, kimchi.
Tahle paštika je prostě luxus, to propojení chutí se nedá popsat, to se musí zažít 😀 S domácím kváskovým chlebem je to vynikající večeře.