Dýně hokkaido nebo máslová, jáhly, zelenina a zázvor dokáží vykouzlit výbornou polévku vhodnou pro zimní dny. Jáhly jsou obilovina vhodná hlavně na zimní období, neboť obsahují vyšší množství tuků. Zázvor nás prohřeje a dodá dýňové polévce říz.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně
  • 3 PL jáhel (nevařených)
  • 3 PL kokosového krému (není nutné)
  • 5 cm zázvoru
  • litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet
  • kousek Wakame nebo trošku arame řas

Jak připravit polévku z dýně hokkaido nebo máslové

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme všechnu zeleninu na větší kostky.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli a sůl a jáhly. Orestujeme pár minut a přidáme mrkev a ještě pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme nakrájenou dýni, řasu a necháme vše vařit cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, přidáme kokosový krém a trochu umeocta, vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru a ještě promixujeme. Ochutnáme a eventuálně dochutíme umeoctem.
  5. Podáváme zdobené pórkem, jarní cibulkou nebo praženými semínky.

Praktické

  • Zeleninu nemusíte pečlivě krájet na stejné kousky, krájejte klidně na větší, stejně se rozmixuje.

Obměna

  • Místo jáhel můžete dát i pohanku, vločky nebo quinou.
  • Pokud nemáte rádi, vynechejte řasy.
  • Kokosový krém se dá nahradit hustým kokosovým mlékem nebo kokosovou či jinou rostlinnou smetanou.
  • Zeleninu můžete obměňovat. Výborný je také batát nebo petržel.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme zázvor a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou stejnou polévku jako dospělí.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
  1. Skvělá sytá polévka i bez kokosového krému, a na talíři ozdobená dýňovým olejem ze Štýrska a pórkem. Díky za recept. Dáša

  2. Ahoj, prosím vás, holky, co je to ten kokosový krém? V mnoha receptech nejen od vás jsem ho našla, ale netuším, co mám hledat,jak vypadá. Krabička, lahvička, firma???? Díky! L

    • Je to malá krabička jako sojová smetana, akorát je to kokosové. Nestojí na tom život, já to vlastně používám od podzimu poprvé, je to prostě fajn tip na změnu ve vaření. Znám dva výrobky: Smetana kokosová BIO ECOMIL a Kokosový krém na vaření a pečení ISOLA BIO

      • Díky,Evo. Jasně,že to není nejdůležitější ingredience. Právě proto jsem se na ni ptala, jelikož jsem ji za 4 a půl roku jiného vaření neokusila, a jak nám chutná i bez ní :o) Ale zkusím se po ní ze zvědavosti poohlédnout.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObilné mléko pro nekojené děti
Další článekPřednáška MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána ve středu 13.11. na téma „Strava a civilizační choroby“