Dýně hokkaido nebo máslová, jáhly, zelenina a zázvor dokáží vykouzlit výbornou polévku vhodnou pro zimní dny. Jáhly jsou obilovina vhodná hlavně na zimní období, neboť obsahují vyšší množství tuků. Zázvor nás prohřeje a dodá dýňové polévce říz.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně
  • 3 PL jáhel (nevařených)
  • 3 PL kokosového krému (není nutné)
  • 5 cm zázvoru
  • litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet
  • kousek Wakame nebo trošku arame řas

Jak připravit polévku z dýně hokkaido nebo máslové

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme všechnu zeleninu na větší kostky.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli a sůl a jáhly. Orestujeme pár minut a přidáme mrkev a ještě pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme nakrájenou dýni, řasu a necháme vše vařit cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, přidáme kokosový krém a trochu umeocta, vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru a ještě promixujeme. Ochutnáme a eventuálně dochutíme umeoctem.
  5. Podáváme zdobené pórkem, jarní cibulkou nebo praženými semínky.

Praktické

  • Zeleninu nemusíte pečlivě krájet na stejné kousky, krájejte klidně na větší, stejně se rozmixuje.

Obměna

  • Místo jáhel můžete dát i pohanku, vločky nebo quinou.
  • Pokud nemáte rádi, vynechejte řasy.
  • Kokosový krém se dá nahradit hustým kokosovým mlékem nebo kokosovou či jinou rostlinnou smetanou.
  • Zeleninu můžete obměňovat. Výborný je také batát nebo petržel.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme zázvor a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou stejnou polévku jako dospělí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...
  1. Skvělá sytá polévka i bez kokosového krému, a na talíři ozdobená dýňovým olejem ze Štýrska a pórkem. Díky za recept. Dáša

  2. Ahoj, prosím vás, holky, co je to ten kokosový krém? V mnoha receptech nejen od vás jsem ho našla, ale netuším, co mám hledat,jak vypadá. Krabička, lahvička, firma???? Díky! L

    • Je to malá krabička jako sojová smetana, akorát je to kokosové. Nestojí na tom život, já to vlastně používám od podzimu poprvé, je to prostě fajn tip na změnu ve vaření. Znám dva výrobky: Smetana kokosová BIO ECOMIL a Kokosový krém na vaření a pečení ISOLA BIO

      • Díky,Evo. Jasně,že to není nejdůležitější ingredience. Právě proto jsem se na ni ptala, jelikož jsem ji za 4 a půl roku jiného vaření neokusila, a jak nám chutná i bez ní :o) Ale zkusím se po ní ze zvědavosti poohlédnout.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObilné mléko pro nekojené děti
Další článekPřednáška MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána ve středu 13.11. na téma „Strava a civilizační choroby“