Dýně hokkaido nebo máslová, jáhly, zelenina a zázvor dokáží vykouzlit výbornou polévku vhodnou pro zimní dny. Jáhly jsou obilovina vhodná hlavně na zimní období, neboť obsahují vyšší množství tuků. Zázvor nás prohřeje a dodá dýňové polévce říz.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 hrnky nakrájené dýně
- 3 PL jáhel (nevařených)
- 3 PL kokosového krému (není nutné)
- 5 cm zázvoru
- litr zeleninového vývaru nebo horké vody
- 3 lžíce oleje
- sůl
- umeocet
- kousek Wakame nebo trošku arame řas
Jak připravit polévku z dýně hokkaido nebo máslové
- Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme všechnu zeleninu na větší kostky.
- Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli a sůl a jáhly. Orestujeme pár minut a přidáme mrkev a ještě pár minut opékáme.
- Vše zalijme vývarem, přidáme nakrájenou dýni, řasu a necháme vše vařit cca 20 minut vařit pod pokličkou.
- Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, přidáme kokosový krém a trochu umeocta, vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru a ještě promixujeme. Ochutnáme a eventuálně dochutíme umeoctem.
- Podáváme zdobené pórkem, jarní cibulkou nebo praženými semínky.
Praktické
- Zeleninu nemusíte pečlivě krájet na stejné kousky, krájejte klidně na větší, stejně se rozmixuje.
Obměna
- Místo jáhel můžete dát i pohanku, vločky nebo quinou.
- Pokud nemáte rádi, vynechejte řasy.
- Kokosový krém se dá nahradit hustým kokosovým mlékem nebo kokosovou či jinou rostlinnou smetanou.
- Zeleninu můžete obměňovat. Výborný je také batát nebo petržel.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme zázvor a kokosový krém.
- Děti od 2 let mohou stejnou polévku jako dospělí.
Teda ta píše 😂😂😂 mnaaaam ♥️ Děkujeme JJ
Díky za recept. polévka byla výborná a kokosový krém jsem nahradila rýžovou smetanou na vaření.Naďa
Skvělá sytá polévka i bez kokosového krému, a na talíři ozdobená dýňovým olejem ze Štýrska a pórkem. Díky za recept. Dáša
přesně, ten není podmínkou :-)
Ahoj, prosím vás, holky, co je to ten kokosový krém? V mnoha receptech nejen od vás jsem ho našla, ale netuším, co mám hledat,jak vypadá. Krabička, lahvička, firma???? Díky! L
Je to malá krabička jako sojová smetana, akorát je to kokosové. Nestojí na tom život, já to vlastně používám od podzimu poprvé, je to prostě fajn tip na změnu ve vaření. Znám dva výrobky: Smetana kokosová BIO ECOMIL a Kokosový krém na vaření a pečení ISOLA BIO
Díky,Evo. Jasně,že to není nejdůležitější ingredience. Právě proto jsem se na ni ptala, jelikož jsem ji za 4 a půl roku jiného vaření neokusila, a jak nám chutná i bez ní :o) Ale zkusím se po ní ze zvědavosti poohlédnout.