Dýně hokkaido nebo máslová, jáhly, zelenina a zázvor dokáží vykouzlit výbornou polévku vhodnou pro zimní dny. Jáhly jsou obilovina vhodná hlavně na zimní období, neboť obsahují vyšší množství tuků. Zázvor nás prohřeje a dodá dýňové polévce říz.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně
  • 3 PL jáhel (nevařených)
  • 3 PL kokosového krému (není nutné)
  • 5 cm zázvoru
  • litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet
  • kousek Wakame nebo trošku arame řas

Jak připravit polévku z dýně hokkaido nebo máslové

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme všechnu zeleninu na větší kostky.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli a sůl a jáhly. Orestujeme pár minut a přidáme mrkev a ještě pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme nakrájenou dýni, řasu a necháme vše vařit cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, přidáme kokosový krém a trochu umeocta, vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru a ještě promixujeme. Ochutnáme a eventuálně dochutíme umeoctem.
  5. Podáváme zdobené pórkem, jarní cibulkou nebo praženými semínky.

Praktické

  • Zeleninu nemusíte pečlivě krájet na stejné kousky, krájejte klidně na větší, stejně se rozmixuje.

Obměna

  • Místo jáhel můžete dát i pohanku, vločky nebo quinou.
  • Pokud nemáte rádi, vynechejte řasy.
  • Kokosový krém se dá nahradit hustým kokosovým mlékem nebo kokosovou či jinou rostlinnou smetanou.
  • Zeleninu můžete obměňovat. Výborný je také batát nebo petržel.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme zázvor a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou stejnou polévku jako dospělí.

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Díky za recept. polévka byla výborná a kokosový krém jsem nahradila rýžovou smetanou na vaření.Naďa

  2. Skvělá sytá polévka i bez kokosového krému, a na talíři ozdobená dýňovým olejem ze Štýrska a pórkem. Díky za recept. Dáša

  3. Ahoj, prosím vás, holky, co je to ten kokosový krém? V mnoha receptech nejen od vás jsem ho našla, ale netuším, co mám hledat,jak vypadá. Krabička, lahvička, firma???? Díky! L

    • Je to malá krabička jako sojová smetana, akorát je to kokosové. Nestojí na tom život, já to vlastně používám od podzimu poprvé, je to prostě fajn tip na změnu ve vaření. Znám dva výrobky: Smetana kokosová BIO ECOMIL a Kokosový krém na vaření a pečení ISOLA BIO

      • Díky,Evo. Jasně,že to není nejdůležitější ingredience. Právě proto jsem se na ni ptala, jelikož jsem ji za 4 a půl roku jiného vaření neokusila, a jak nám chutná i bez ní :o) Ale zkusím se po ní ze zvědavosti poohlédnout.

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObilné mléko pro nekojené děti
Další článekPřednáška MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána ve středu 13.11. na téma “Strava a civilizační choroby”