Dýně hokkaido nebo máslová, jáhly, zelenina a zázvor dokáží vykouzlit výbornou polévku vhodnou pro zimní dny. Jáhly jsou obilovina vhodná hlavně na zimní období, neboť obsahují vyšší množství tuků. Zázvor nás prohřeje a dodá dýňové polévce říz.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 hrnky nakrájené dýně
  • 3 PL jáhel (nevařených)
  • 3 PL kokosového krému (není nutné)
  • 5 cm zázvoru
  • litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet
  • kousek Wakame nebo trošku arame řas

Jak připravit polévku z dýně hokkaido nebo máslové

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme všechnu zeleninu na větší kostky.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli a sůl a jáhly. Orestujeme pár minut a přidáme mrkev a ještě pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme nakrájenou dýni, řasu a necháme vše vařit cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, přidáme kokosový krém a trochu umeocta, vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru a ještě promixujeme. Ochutnáme a eventuálně dochutíme umeoctem.
  5. Podáváme zdobené pórkem, jarní cibulkou nebo praženými semínky.

Praktické

  • Zeleninu nemusíte pečlivě krájet na stejné kousky, krájejte klidně na větší, stejně se rozmixuje.

Obměna

  • Místo jáhel můžete dát i pohanku, vločky nebo quinou.
  • Pokud nemáte rádi, vynechejte řasy.
  • Kokosový krém se dá nahradit hustým kokosovým mlékem nebo kokosovou či jinou rostlinnou smetanou.
  • Zeleninu můžete obměňovat. Výborný je také batát nebo petržel.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, nedáme zázvor a kokosový krém.
  • Děti od 2 let mohou stejnou polévku jako dospělí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)

Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
  1. Skvělá sytá polévka i bez kokosového krému, a na talíři ozdobená dýňovým olejem ze Štýrska a pórkem. Díky za recept. Dáša

  2. Ahoj, prosím vás, holky, co je to ten kokosový krém? V mnoha receptech nejen od vás jsem ho našla, ale netuším, co mám hledat,jak vypadá. Krabička, lahvička, firma???? Díky! L

    • Je to malá krabička jako sojová smetana, akorát je to kokosové. Nestojí na tom život, já to vlastně používám od podzimu poprvé, je to prostě fajn tip na změnu ve vaření. Znám dva výrobky: Smetana kokosová BIO ECOMIL a Kokosový krém na vaření a pečení ISOLA BIO

      • Díky,Evo. Jasně,že to není nejdůležitější ingredience. Právě proto jsem se na ni ptala, jelikož jsem ji za 4 a půl roku jiného vaření neokusila, a jak nám chutná i bez ní :o) Ale zkusím se po ní ze zvědavosti poohlédnout.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObilné mléko pro nekojené děti
Další článekPřednáška MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána ve středu 13.11. na téma „Strava a civilizační choroby“