Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat. Přebytky snadno naložíte a zdravá, pikantní a osvěžující zeleninová příloha je  rychle na světě.

Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • ředkvičky
  • lahev

Jak připravit vodní pickles s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Ředkvičky očistíme a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme ředkvičky až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní ředkvičky. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a trochu slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlé ředkvičky se v nálevu vzpamatují.

Obměna

  • Ředkvičky můžete nechat v celku, nebo nakrájet na plátky či ne čtvrtky, což se hodí, když máte extra velké ředkvičky, které se nevejdou do pusy. Počítejte s tím, že menší a pokrájené dílky budou kvasit rychleji.
  • Zeleninu můžete měnit dle aktuálních přebytků dané sezóny. Výborná je ředkev, brokolice, květák aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...
  1. Ahoj Evi, jak je to se zavíčkováním zeleniny? Opět se to musí zatížit jako třeba zelí? Nebo stačí dát jenom do šroubovaček? Asi blbý dotaz, ale vždycky děsně špekuluju jak provést to zatížení.. Díky moc, Luci

    • Luci, dotaz je na místě. Jde o to, aby byla zelenina ponořená. Víčko já normálně zavírám, ale když pak vyndavám zátěž, tak si pěkně pšoukne ;-)

  2. Ahoj Evo,
    Udělala jsem chybu a zalila ředkvičky vroucím nálevem, je to zkažené? Máte zkušenosti, jestli zelenina vykvasí i tak dobře? Díky za odpověď. Kačka

    • Tak vroucí nevím nevím, zda to bude kvasit nebo jsi je uvařila 😃😃 Uvidíš zítra, bu´d to začne smrdět a hnít nebo to začně kvasit a „vonět“ jako pickles.

    • Několik týdnu určitě, možná i pár měsíců, což jsme ale nemohli vyzkoušet, protože tolik ředkviček, aby mám zbyly, jsme nikdy neměli.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak udělat zdravé jídlo na výlet – nudlový salát (fotopostup)
Další článekNemůžu uvěřit, že to šlo tak snadno (Petra, 34 let)