Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim
Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat. Přebytky snadno naložíte a zdravá, pikantní a osvěžující zeleninová příloha je rychle na světě.
Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...
Ingredience
převařená zchladlá voda
ume ocet
ředkvičky
lahev
Jak připravit vodní pickles s umeoctem
Převaříme vodu a necháme zchladnout.
Ředkvičky očistíme a necháme okapat.
V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
Do lahví napěchujeme ředkvičky až po vrchu lahve.
Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.
Praktické
Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní ředkvičky. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a trochu slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlé ředkvičky se v nálevu vzpamatují.
Obměna
Ředkvičky můžete nechat v celku, nebo nakrájet na plátky či ne čtvrtky, což se hodí, když máte extra velké ředkvičky, které se nevejdou do pusy. Počítejte s tím, že menší a pokrájené dílky budou kvasit rychleji.
Zeleninu můžete měnit dle aktuálních přebytků dané sezóny. Výborná je ředkev, brokolice, květák aj.
Přidat můžete také koření jako kmín.
Děti
Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.
Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologi...
Na pickles (domácí kvašenou zeleninu) existuje spousta speciálních sklenic, kvašáčků, nádob a pružin, ale vystačíte si i s tím, co máte po ruce v kuchyni. ...
Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 naši...
Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...
Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...
Komentáře
Lahůdka – rychlé jednoduché a delicious ♥️
Lze místo ume octu použít jablečný?