Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat. Přebytky snadno naložíte a zdravá, pikantní a osvěžující zeleninová příloha je  rychle na světě.
Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • ředkvičky
  • lahev

Jak připravit vodní pickles s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Ředkvičky očistíme a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme ředkvičky až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní ředkvičky. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a trochu slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlé ředkvičky se v nálevu vzpamatují.

Obměna

  • Ředkvičky můžete nechat v celku, nebo nakrájet na plátky či ne čtvrtky, což se hodí, když máte extra velké ředkvičky, které se nevejdou do pusy. Počítejte s tím, že menší a pokrájené dílky budou kvasit rychleji.
  • Zeleninu můžete měnit dle aktuálních přebytků dané sezóny. Výborná je ředkev, brokolice, květák aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Mám dotaz ohledně skladování… Když už jsou správně nakvašené a dám je do lednice, jak dlouho tam vydrží?

    • Několik týdnu určitě, možná i pár měsíců, což jsme ale nemohli vyzkoušet, protože tolik ředkviček, aby mám zbyly, jsme nikdy neměli.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVýživné batáty: Přirozeně sladké superfoods
Další článekFofr koláč s lesním ovocem