Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat. Přebytky snadno naložíte a zdravá, pikantní a osvěžující zeleninová příloha je  rychle na světě.

Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • ředkvičky
  • lahev

Jak připravit vodní pickles s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Ředkvičky očistíme a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme ředkvičky až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní ředkvičky. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a trochu slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlé ředkvičky se v nálevu vzpamatují.

Obměna

  • Ředkvičky můžete nechat v celku, nebo nakrájet na plátky či ne čtvrtky, což se hodí, když máte extra velké ředkvičky, které se nevejdou do pusy. Počítejte s tím, že menší a pokrájené dílky budou kvasit rychleji.
  • Zeleninu můžete měnit dle aktuálních přebytků dané sezóny. Výborná je ředkev, brokolice, květák aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
  1. Ahoj Evi, jak je to se zavíčkováním zeleniny? Opět se to musí zatížit jako třeba zelí? Nebo stačí dát jenom do šroubovaček? Asi blbý dotaz, ale vždycky děsně špekuluju jak provést to zatížení.. Díky moc, Luci

    • Luci, dotaz je na místě. Jde o to, aby byla zelenina ponořená. Víčko já normálně zavírám, ale když pak vyndavám zátěž, tak si pěkně pšoukne ;-)

  2. Ahoj Evo,
    Udělala jsem chybu a zalila ředkvičky vroucím nálevem, je to zkažené? Máte zkušenosti, jestli zelenina vykvasí i tak dobře? Díky za odpověď. Kačka

    • Tak vroucí nevím nevím, zda to bude kvasit nebo jsi je uvařila 😃😃 Uvidíš zítra, bu´d to začne smrdět a hnít nebo to začně kvasit a „vonět“ jako pickles.

    • Několik týdnu určitě, možná i pár měsíců, což jsme ale nemohli vyzkoušet, protože tolik ředkviček, aby mám zbyly, jsme nikdy neměli.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak udělat zdravé jídlo na výlet – nudlový salát (fotopostup)
Další článekNemůžu uvěřit, že to šlo tak snadno (Petra, 34 let)