Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani večer, nemáme vůbec žádnou chuť na teplé vařené jídlo. Jediné co chceme, je se nějak ochladit a zahnat hlad. To samé se týká i cest do zahraničí, kde jsou vedra na denním pořádku. Jak to nejlépe udělat?

Pomůže pití studených nápojů?

Bohužel pitím studených nápojů se vnitřně neochladíme. Naopak, tělo opět musí uvolnit další energii na ohřátí studeného nápoje a tím uvolněním vzniká opět další teplo, které ohřeje organismus a my jsme v začarovaném kruhu. Všimněte si, že v zemích, kde mají trvale velké horko, pijí často teplý slabý čaj.

Proto je mnohem lepší volit potraviny, které nás ochladí vnitřně.

  • V tropických dnech si pochutnejte na čerstvých zeleninových salátech nebo salátech kombinovaných (část vařená, část syrová).
  • Pokrmy si vařte z těstovin, kukuřice či polenty, výborný je také bulgur a kuskus.
  • Jako bílkovinu použijte tofu, které má ochlazující účinky.
  • Způsoby vaření volíme takové, které příliš nezatíží naše trávení – vaření ve vodě, v páře, blanšírování, nishime, rychlé restování… Tak dodáme tělu potřebnou energii, aniž bychom přetížili trávení.
  • Pokud vaříme polévky, děláme je bez tuku a jen velmi lehké, řídké, ideálně ze sladké zeleniny. Misa dáváme jen trošku, naopak přidáme hodně zelených natí, petrželky, pažitky, bazalky…
  • Ovoce, které právě dozrává je na ochlazení těla jako svačinka ideální. Určitě vám nedoporučujeme jíst ho na kila, ale miska jahod, třešní, malin, nebo borůvek vás příjemně osvěží a zavodní. Meloun je také výborná letní potravina. Ovoce doporučujeme jíst mezi jídly, nejlépe na lačno, aby nám ve střevech nekvasilo.

Co jíst v létě? Tipy na jídla a svačinky
13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě
10 FIT receptů, kterými se zchladíte
– Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti
– Jak na vedra a na zdravější zmrzlinu?
– Zmrzlina, děti, zdraví a souvislosti
– 6 receptů na ochlazující drinky bez cukru + 1 praktický tip navíc

Nezapomínejte na mořské řasy

V tropických vedrech ztrácí organismus pocením také větší množství minerálů, proto nezapomínáme ani na mořské řasy. Ideální je vývar z Kombu, nebo řasa Wakame v jakékoliv podobě. Wakame upravuje krevní tlak, proto se hodí právě v tropických dnech. Stačí ji jen namočit a pak přidat na závěr nastříhanou do salátu, nebo na obilovinu.

Skvělá svačinka, nebo i lehká večeře je sushi rolka, kam můžeme kromě rýže přidat i čerstvou okurku, mrkev, kedluben, nebo kvašenou zeleninu, řasa Nori nám opět dodá potřebné minerály, které ztrácíme pocením.

Jaký dodržovat pitný režim?

V době tropického horka si musíme hlídat i to, kolik toho toho vypijeme. Je dobré si přidat si do vlažné vody pár kapek jablečného octa nebo citrónu, nebo si udělat některý z těchto ochlazujících drinků. Pokud pijeme čaj Bancha, uděláme si ho slabší a pijeme ho vychladlý. Hodí se i nepražená forma. K pití se výjimečně hodí i slabý zelený čaj, který má také ochlazující účinky.

Melounová očistná kůra
Pro ty, kteří v horku nemají skoro hlad je dobré využít horkých dnů k očistné kúře a udělat si třeba melounový den. Celý den se jí podle chuti jen meloun. Můžete ho sníst kolik chcete. Nejen, že si pochutnáte na osvěžující potravině, která vás příjemně ochladí a zavodní, ale ulevíte i svému trávení a pročistíte si ledviny.

Ukázkový jídelníček v tropických dnech

Na lačno

  • sklenice vlažné vody s citronovou šťávou nebo s jablečným octem

Snídaně

  • lehká miso polévka z kedlubny a květáku s petrželkou
  • kaše z kukuřičné krupice/polenty (nebo rýžovo – kukuřičná kaše) s rozdušeným letním zelím, lžící kvašené zeleniny a pár kolečky okurky

Oběd

  • zeleninový vývar s brokolicí, jarní cibulkou a ředkvičkou
  • kuskusový, bulgurový nebo těstovinový salát (na trošce oleje orestujeme cibuli, cuketu a strouhanou mrkev, smícháme s uvařeným kuskusem, nebo bulgurem, ochutíme umeoctem, troškou hořčice a sójovou omáčkou.) Posypeme strouhaným uzeným tofu. Servírujeme na listech ledového nebo jiného salátu nebo si uděláme osvěžující salát ze syrové zeleniny

Svačina

  • miska čerstvého ovoce nebo kus melounu
  • salát z jablka a mrkve s citronovou šťávou

Večeře

  • sushi rolka (řasa Nori, plátek tofu, plátek okurky, kedlubny, kvašená zelenina) kdo má rád pikantnější, přidá si trošku hořčice nebo Wasabi
  • kombinovaný salát ze syrové a čerstvé zeleniny (lehce povařené, nebo blanšírované letní zelí a mrkev, smíchané se syrovou ředkvičkou, nastrouhanou okurkou a čínským zelím)

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Čtěte dále