Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?

sezóna léto

Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani večer, nemáme vůbec žádnou chuť na teplé vařené jídlo. Jediné co chceme, je se nějak ochladit a zahnat hlad. To samé se týká i cest do zahraničí, kde jsou vedra na denním pořádku. Jak to nejlépe udělat?

Pomůže pití studených nápojů?

Bohužel pitím studených nápojů se vnitřně neochladíme. Naopak, tělo opět musí uvolnit další energii na ohřátí studeného nápoje a tím uvolněním vzniká opět další teplo, které ohřeje organismus a my jsme v začarovaném kruhu. Všimněte si, že v zemích, kde mají trvale velké horko, pijí často teplý slabý čaj.

Proto je mnohem lepší volit potraviny, které nás ochladí vnitřně.

  • V tropických dnech si pochutnejte na čerstvých zeleninových salátech nebo salátech kombinovaných (část vařená, část syrová).
  • Pokrmy si vařte z těstovin, kukuřice či polenty, výborný je také bulgur a kuskus.
  • Jako bílkovinu použijte tofu, které má ochlazující účinky.
  • Způsoby vaření volíme takové, které příliš nezatíží naše trávení – vaření ve vodě, v páře, blanšírování, nishime, rychlé restování… Tak dodáme tělu potřebnou energii, aniž bychom přetížili trávení.
  • Pokud vaříme polévky, děláme je bez tuku a jen velmi lehké, řídké, ideálně ze sladké zeleniny. Misa dáváme jen trošku, naopak přidáme hodně zelených natí, petrželky, pažitky, bazalky a dalších zelených zelenin a bylinek
  • Ovoce, které právě dozrává je na ochlazení těla jako svačinka ideální. Určitě vám nedoporučujeme jíst ho na kila, ale miska jahod, třešní, malin, nebo borůvek vás příjemně osvěží a zavodní. Meloun je také výborná letní potravina. Ovoce doporučujeme jíst mezi jídly, nejlépe na lačno, aby nám ve střevech nekvasilo.

Co jíst v létě? Tipy na jídla a svačinky
13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě
10 FIT receptů, kterými se zchladíte
– Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti
– Jak na vedra a na zdravější zmrzlinu?
– Zmrzlina – jíst či nejíst a jaké dát přednost
– 6 receptů na ochlazující drinky bez cukru + 1 praktický tip navíc

Nezapomínejte na mořské řasy

V tropických vedrech ztrácí organismus pocením také větší množství minerálů, proto nezapomínáme ani na mořské řasy. Ideální je vývar z Kombu, nebo řasa Wakame v jakékoliv podobě. Wakame upravuje krevní tlak, proto se hodí právě v tropických dnech. Stačí ji jen namočit a pak přidat na závěr nastříhanou do salátu, nebo na obilovinu.

Skvělá svačinka, nebo i lehká večeře je sushi rolka, kam můžeme kromě rýže přidat i čerstvou okurku, mrkev, kedluben, nebo kvašenou zeleninu, řasa Nori nám opět dodá potřebné minerály, které ztrácíme pocením.

Jaký dodržovat pitný režim?

V době tropického horka si musíme hlídat i to, kolik toho toho vypijeme. Je dobré si přidat si do vlažné vody pár kapek jablečného octa nebo citrónu, nebo si udělat některý z těchto ochlazujících drinků. Pokud pijeme čaj Bancha, uděláme si ho slabší a pijeme ho vychladlý. Hodí se i nepražená forma. K pití se výjimečně hodí i slabý zelený čaj, který má také ochlazující účinky.

Melounová očistná kůra
Pro ty, kteří v horku nemají skoro hlad je dobré využít horkých dnů k očistné kúře a udělat si třeba melounový den. Celý den se jí podle chuti jen meloun. Můžete ho sníst kolik chcete. Nejen, že si pochutnáte na osvěžující potravině, která vás příjemně ochladí a zavodní, ale ulevíte i svému trávení a pročistíte si ledviny.

Ukázkový jídelníček v tropických dnech

Na lačno

  • sklenice vlažné vody s citronovou šťávou nebo s jablečným octem

Snídaně

  • lehká miso polévka z kedlubny a květáku s petrželkou
  • kaše z kukuřičné krupice/polenty (nebo rýžovo – kukuřičná kaše) s rozdušeným letním zelím, lžící kvašené zeleniny a pár kolečky okurky

Oběd

  • zeleninový vývar s brokolicí, jarní cibulkou a ředkvičkou
  • kuskusový, bulgurový nebo těstovinový salát (na trošce oleje orestujeme cibuli, cuketu a strouhanou mrkev, smícháme s uvařeným kuskusem, nebo bulgurem, ochutíme umeoctem, troškou hořčice a sójovou omáčkou.) Posypeme strouhaným uzeným tofu. Servírujeme na listech ledového nebo jiného salátu nebo si uděláme osvěžující salát ze syrové zeleniny

Svačina

  • miska čerstvého ovoce nebo kus melounu
  • salát z jablka a mrkve s citronovou šťávou

Večeře

  • sushi rolka (řasa Nori, plátek tofu, plátek okurky, kedlubny, kvašená zelenina) kdo má rád pikantnější, přidá si trošku hořčice nebo Wasabi
  • kombinovaný salát ze syrové a čerstvé zeleniny (lehce povařené, nebo blanšírované letní zelí a mrkev, smíchané se syrovou ředkvičkou, nastrouhanou okurkou a čínským zelím)

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

chtela bych se optat, v clanku se uvadi jako priklad svaciny salat mrkev s jablkem. V tomto pripade nevadi, ze se kombinuje zelenina s ovocem? A jeste dotaz na ovoce, doporucujete uzivat nejlepe na lacno. Pokud bych si ho ale dala hned rano tak mi to pak pripada divna kombinace, aby napr. po pul hodine nasledovala miso polevka nebo napr. kase. Nebo se na lacno spis mysli konzumovat s urcitym odstupem od jidla? Ja osobne mam po ranu bohuzel stale spis chut na sladke takze si sice delam obilne kase z rostl. mleka a bud prisypu vlocky nebo kasi Nominal a pridam ruzna seminka. Sice to asi tak neni idealni, ale zatim jsem nemela tu vuli prejit na slane snidane.:/ Pak asi hodinu po kasi si teprve davam ovoce.

tak já jsem dnes ráno běžela pro meloun. Měla jsem na něj hroznou chuť a k dnešním tropickým teplotám bude příjemné ochlazení a pročištění. Otevřu raní počtení na JJ a meloun povolen, to jste mi udělali radost. Případné zbytky cukru vyběhám večer na orbitreku :-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

22
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...
68
24

Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček

Biologické léto je tu! Co máme jíst a pít? Čemu se raději vyhnout a co v této sezóně přidat? Vylaďte jídelníček na letní, spravte si postavu do plavek a zl...
33
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
13
8

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.