jak začít
22x inspirace na recepty s tempehem
Hledáte něco nového, co udělat z tempehu? Tento článek vám nabídne rovnou 22 receptů a inspirací na obědy, večeře i svačinky z tempehu.
3 nejoblíbenější světové podzimní polévky
Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a...
Jak ráno uvařit jídlo s sebou do práce, školky či školy
Je možné zvládnout ráno uvařit snídani, oběd a svačiny s sebou do práce a do školky či školy? Je, když víte, jak na to!
Jak být fit na podzim díky jídelníčku v 10 minutách
Co jíst, co nejíst, co zahleňuje, z čeho jsme nemocní, proč přibíráme a jak se tomu vyhnout. Vše o podzimu a jídelníčku jsme našlapali do...
Jak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?
Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani...
Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa
Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity - dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A...
Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček
Biologické léto je tu! Co máme jíst a pít? Čemu se raději vyhnout a co v této sezóně přidat? Vylaďte jídelníček na letní, spravte...
Sojové omáčky – jakou zvolit pro zdravé vaření?
Jakou koupit sojovou omáčku? Je rozdíl mezi těmi levnými z obchodu a těmi drahými ze zdravé výživy? Přečtěte si, jak se která vyrábí a...
V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)
Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální...
Jak klíčit semínka a vše o klíčení
Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a...
Jak netrávit celý den u plotny
Za poslední roky vaření už máme "vychytané" určité zkratky a o ty se s vámi rády podělíme. Ideální je mít vždy vše čerstvé, zrovna...
Jaro je tu: Jak začít jíst zdravě
Ve 13 minutách zjistíte, jak zas získat energii, shodit zimní kila, co jíst a co vynechat.
Umeocet
Umeocet je skvělý pomocník v kuchyni. Pokrm nejen okyselí, ale také osolí a navíc má mnoho zdravotních benefitů.
Jak konečně začít vařit zdravě. Jednoduše, bez obav a krok po...
Nachystejte kuchyň
Ze začátku stačí mít 2-3 hrnce, alespoň 2 nože (jeden větší na zeleninu a jeden třeba menší), mixér, prkénko na krájení, vařečky,...
Zelenina – co musíte vědět
Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl - zelenina by v něm měla mít vždy pevné...
Jak správně připravit obiloviny. Většina lidí je vaří špatně.
Jak uvařit rýži, jáhly, kroupy, čirok a další obiloviny, aby nebyly tvrdé? Které obiloviny namočit a které jen propláchnout? Kolik dát vody? Je v...
Časté chyby začátečníků při přechodu na zdravější jídelníček
Chcete začít zdravě, ale nevíte jak na to? Nejste si jisti, zda jste to vzali za správný konec? Přinášíme přehled nejčastějších chyb, které začátečníci...
Slovníček zdravé výživy. Odteď už budete vědět, o co jde!
Zdravá výživa je plná cizích a záhadných slov. Víte co znamená třeba kimpira, congee, gomasio, kuzu nebo mochi? Připravili jsme pro vás podrobný slovníček...
9 skvělých způsobů, jak využít košťály z brokolice a květáku
Také jste jedním z lidí, kteří košťály od brokolice a květáku vyhazují? Chyba! Zkuste některý z těchto tipů a zpracujte brokolici i květák tzv....
Největší chyby při krájení zeleniny. Děláte je taky?
Zeleninu krájíme každý den - ať už do polévky, na chleba, do salátu nebo na hlavní chod. Ale i tak děláme při jejím krájení...
6 nejlepších druhů rýže a jak je použít
Rýže je jednou z nejdůležitějších potravin na světě. Je totiž snadno stravitelná, bohatá na energii, bílkoviny a další živiny. Taky patříte mezi ty, kteří používají...
3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě
Plánujte
Co funguje mě? Mám napsaný seznam obilovin, luštěnin, oříšků a semínek a zeleniny. Mám ho na lednici a každý den si dělám čárky,...
Tempeh – sójový hermelín
Tempehu se jinak říká "javánské maso". Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho...
Kukuřičná krupice a polenta
Z kukuřice se vyrábí kukuřičná krupice a její instantní forma - polenta. Polenta je rychle hotová a dají se z ní vykouzlit různé dobroty....
Obilný slovníček – znáte všechny pojmy?
Cereální, grahamový, celozrnný, vícezrnné... krupice, lámanka, kroupy. Víte, co tyto pojmy znamenají?
Seitan: součást zdravého jídelníčku?
Seitan je jinými slovy koncentrovaný lepek vyrobený z lepkové mouky. Může být vůbec taková potravina součástí zdravého jídelníčku, když se v dnešní době lepek...
20 TOP receptů roku 2018 z Jíme jinak
Výběr z 20 nejlepších receptů na zdravé dobroty bez cukru, masa a mléka z Jíme jinak z roku 2018. Který z nich jste už...
Tofu – sójový sýr
Tofu uzené, natural, marinované, ochucené, silken... Je jich spousta druhů. Tofu nepotřebuje žádnou nebo jen velmi krátkou přípravu a v kuchyni má opravdu univerzální...
Rostlinná mléka a smetany
Nabídka rostlinných nápojů a alternativ smetany je přeširoká. Ať už hledáte skvělou chuť, specifické nutriční vlastnosti nebo třeba produkt bez lepku, vždycky existuje výrobek,...
Oříšková a semínková másla
Oříšková a semínková másla jsou šikovné výrobky, snadno je zakomponujete do mnoha jídel jako jsou salátové zálivky nebo sladké krémy, a přitom nepotřebujete mixér.
Jak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly
Víte jak vařit luštěniny? Většina lidí si luštěniny spojuje s nadýmáním. Poradíme vám, jakými luštěninami začít, pokud na ně nejsme zvyklí, jak je upravit,...
Praktický průvodce moderními přírodními sladidly
Že cukr není zdravý, to se obecně ví. Jak ho ale zdravě nahradit? Jsou lepší sladidla bez kalorií s vysokou sladivostí nebo melasa? A...
Co jsem dnes celý den jedla 2 (2.10.2018)
Dneska mi byla zima a potřebovala jsem se pořádně zahřát a tomu uzpůsobila i jídelníček - přidala jsem zázvor, zahřívající zeleninu, kimchi plné chilli,...
Co jsem dnes celý den jedla (29.9.2018)
Už nevíte co vařit, jak zdravě jíst, co snídat, svačit, obědvat nebo večeřet a potřebujete pomoc a inspiraci? Ukážu vám, jak to mám já....
Chalupářské menu zdravě: výběr nejlepších receptů
Jsme národem chatařů a chalupářů. V pátek opouštíme naše rozpálené městské byty a víkend trávíme pěkně v chládku na chatě u lesa. Nachystali jsme...
Produkty z celého zrna (těstoviny, bulgur, kuskus)
Kuskus
Jemné kuličky kuskusu jsou vlastně drobné těstoviny. Vyrábí se z krupice – nejčastěji jde o bílou pšeničnou krupici (běžný kuskus), celozrnnou pšeničnou krupici nebo celozrnnou špaldovou...
Lepkové obiloviny – pšenice, ječmen, žito a oves
Naše tradiční lepkové obiloviny - pšenice, ječmen, žito a oves. Víte, jak je připravit a k čemu je využít?
Oves bezpluchý
Oves je naše tradiční, velmi chutné a zdravé obilí. Většinou ho známe ve formě ovesných vloček.
60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření
Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...
Quinoa (merlík chilský)
Quinoa je bezlepková pseudoobilovina, která vyniká vysokým obsahem bílkovin s komplexní skladbou aminokyselin. NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty!
Cizrna a hrách
Seznamte se s nejběžnějšími luštěninami, které používáme (čočka, fazole, cizrna, ...). Budou vám chutnat.
Miso pasta
Miso pasta patří doslova mezi zázračné potraviny. Její chuť je natolik skvělá, že pozvedne každou polévku či pokrm o několik řádů výš. Kromě toho má...
Kuzu
Kuzu pokrm zahustí a léčí
Kuzu je opravdu především lék. V Asii, odkud pochází, je dobře známé jako prostředek při nachlazení, ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvládnout...
Sůl
Je některá sůl zdravější než jiná?
Sůl jistě není potravina, kterou by bylo třeba někomu představovat. Ale koluje kolem ní spousta mýtů. Pojďme tedy oprášit...
Rostlinné oleje
Díky oleji nám jídlo připadá tak nějak uspokojivější, už první pocit na jazyku je prostě lepší. Olejů máme spoustu druhů. Každý se hodí trošku na...
Karob
Karob versus kakao
Karob si v minulých letech a desetiletích vysloužil přezdívku „zdravá náhražka čokolády“, což není tak úplně fér ani vůči němu, ani...
Jak používat tofu
Základní příprava
Tofu je při výrobě dostatečně tepelně zpracováváno, bez obav je můžete používat v teplé i studené kuchyni. U jiných typů tofu než je...
Agar – čistě rostlinná želatina
Želírovací látka agar-agar je nenahraditelný produkt pro vegetariány a vegany a skvělý i pro kohokoli jiného. Agar bez problémů nahradí živočišnou želatinu, je přitom...
Kokosový olej
Kokosový olej je sněhově bílý tuk, který má při běžné pokojové teplotě tuhou konzistenci. Voní – jak jinak – po kokosu, i když ani to...
Semínka – sezam, dýňové, konopné, slunečnicové, lněné, chia
Sezam, dýňové, konopné, slunečnicové, lněné a chia semínko. Semínka si zaslouží mnohem víc, než sloužit jen jako posypka na pečivu nebo příležitostné mlsání. Jsou zdravá,...
Sirupy a slady
Sirupy, které jsou vyrobené šetrnými postupy bez jakýchkoli přidaných látek, dokáží v mnoha
případech skvěle nahradit cukr. Jde o přírodní sladidla, která obsahují cenné živiny...
Ořechy – lískové, kešu, para, makadamiové, vlašské, mandle, arašídy, tygří
Lískové, kešu, para, makadamiové, vlašské, mandle a další oříšky. Jaké jsou jejich benefity, jak s nimi pracovat, jak je namáčet, skladovat a použít.
Sója pod lupou: ano nebo ne?
Jsou sojové výrobky hrozbou pro naši štítnou žlázu a hormony? Mohou je jíst děti? A v jaké podobě a kolik, aby neškodily, ale pomáhaly?...
Jak a co zdravě snídat – doma i v práci
Snídaně je základ dne, o tom není pochyb. Jakou ale zvolit, abychom měli dostatek energie, ale zároveň se necítili těžcí? Pojďme si vzít inspiraci...
Jak udělat zeleninový vývar
Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky. Využijeme jej i pro přípravu omáček, kaší, dušené zeleniny nebo pomazánek. Je to minerálová a vitamínová...