Domů > Nepřehlédněte

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

sezóna jaro

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. Není třeba! Na klíčení si vystačíte s tím, co doma máte.

Ušetřete čas a peníze za drahou klíčící misku

Můžete si pořídit krásnou klíčící misku. Prodávají se skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Ale není to nutné. A možná je to další zbytečný krám, který vám bude v kuchyni zabírat místo, pokud se klíčení nehodláte věnovat pravidelně celý rok. Takže ušetřete si čas sháněním speciálního vybavení, ušetřete peníze a podívejte se, co se dá použít z toho, co už máte doma. Základní potřebou pro klíčení je něco, co jde snadno proplachovat a v čem nestojí voda, ve které by semínka zahnívala.

5 tipů na DIY domácí klíčící “misky”

Miska, sítko a talířek

Pokud máte doma mističku, sítko a talířek, můžete začít klíčit semínka ještě dnes. Pokud máte více strávníků, vezměte velké síto, pokud je to jen pro vás, stačí malé, čajové. Semínka jednoduše třikrát denně propláchnu a nechám okapat v mističce. Talířek zajistí teplo a vlhko. O zbytek zázraku se postará příroda. Nezapomeňte klíčky jíst a odebírat, jinak vám prorostou sítkem a bude kumšt je vyndat.

Zavařovačka, gáza a gumička

Další mojí oblíbenou klíčící pomůckou je skleněná lahvička překrytá gázou. Gázu připevním obyčejnou gumičkou. Semínka pak proplachuji tak, že lahvičku přes gázu naplním vodou a zase vyliji. Lahvičku na chvíli postavím na hlavu, aby odtekla přebytečná voda. Gázu lze nahradit potravinovou fólií, do které uděláte otvory. Pokud nemáte ani gázu, ani fólii, můžete prostě vodu slívat přes cedník. Takže k nakličování stačí obyčejná zavařovací lahev. Velikost lahve přizpůsobte množství klíčků, které chcete získat a budete je stíhat jíst. Na dovolené s sebou beru jen gázu a gumičku, sklenice nebo půlitr se najde v každém apartmánu viz první foto.

Nápojové kartony a plastové lahve

Viděla jsem také klíčit semínka v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých se dělají otvory. Tyto lahve nebo krabice se propláchnou a voda se nechá odtéct přímo ve dřezu. U nás doma se plastové lahve a kartonové krabice nevyskytují, takže vedou skleněné lahvičky a keramická mistička.

Keramická miska

Já osobně mám jednu krásnou keramickou mističku, která je celý rok součástí kuchyně. Sedí na okně v kuchyni a uvnitř i na vršku neustále něco klíčí. A když zrovna neklíčí, tak je krásná a dělá mi radost už řadu let. Vidíte ji na fotkách. Taková malá mistička naprosto stačí pro čtyřčlennou rodinu. Dá se klíčit uvnitř (první foto) i na vrchu (druhé foto). Kdyby ale někdo chtěl klíčit pro velké množství lidí, může pořídit patrovou patrovou (třetí foto).

Cukřenka

Klubačka Jana nedávno přidala tip na klíčení drobných semínek – cukřenku. To nám přijde jako ideální využití této nádoby.

Nejrychlejší alternativa

Pokud chcete mít klíčky a výhonky hotové opravdu rychle a téměř bez práce, osvědčilo se nám klíčidlo GEFU – malý miniaturní domácí skleník s ideálními podmínkami pro klíčení. Protože s ním máme skvělé zkušenosti, domluvili jsme na něj pro vás slevu.

Postup pro nakličování semínek

Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný:

Co se dá všechno naklíčit

  • Semínka zelenin (brokolice, řeřicha, rukola, vojtěška)
  • Olejnatá semena (len, slunečnice, dýně, sezam, konopná semínka)
  • Luštěniny (mungo, čočka, cizrna, hrách) – pozor na velké fazole, ty jsou v syrovém stavu těžce stravitelné, mohou způsobit i otravu!
  • Obilí (pšenice, žito, ječmen, oves a další)
  • Ořechy

Jaká semínka pro nakličování použít

Obilí a luštěniny využijeme ze zásob na vaření. Pokud používáte v bio kvalitě, je to ideální. Semínka zelenin, vojtěšku apod. kupujeme ve zdravé výživě (obvykle v sekci s kořením, na obalech bývá napsáno pro klíčení, klíčící směs apod.) a také v bio kvalitě. Běžná semínka ze zahradnictví nejsou vhodná, bývají chemicky ošetřena.

 

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Dobrý den, chci začít s klíčením a jelikož zatím netuším jestli mě to “chytne”, rozhodla jsem se pro skleničku a gázu. Do googlu jsem tedy zadala slovo gáza a vyskočily tam slova jako: Hydrofilní skládaná komprese, sterilní, nesterilní… Znejistěla jsem, a proto se chci zeptat, jakou používáte? Napadlo mě, že když se jedná o zdravotnický prostředek, tak jestli třeba není něčím napuštěná a v případě, že je bělená, jestli neobsahuje látky, které by neměly přijít do styku s potravinami a pod.
Děkuji za případnou odpověď a přeji krásný den… S pozdravem Jája

Klub
Krákora
15. 4. 2019

Chtěla jsem k obecnějšímu tématu klíčení, ale tam se dotázat nedá, snad to tady není úplně off – chci se jen ujistit, že skutečně nejsou zdraví závadné klíčky Adzuki fazolky? Mnohokrát jsem si ji tu našla, nikdy na ni nedošlo, až včera jsem si dala stranou pár namočených před vařením a dneska krásně klíčí, ale chutná divně = nechutná mi, já bych to nejedla. Nemají být tepelně upravené nebo tak něco? Pokud jedlé/nezávadné skutečně jsou, tak dodávám, že nejsou moc chutné, hořkodivná chuť zřejmě málokoho osloví…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
10

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...
5
58

Klíčíme mungo

Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus...

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...
1
8

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...
2
3

Jsou naklíčené luštěniny stravitelnější?

Janu zajímá, zda je možné luštěniny před vařením nechat trochu naklíčit a jestli nepřichází o důležité živiny, když luštěniny odslupkuje.
5

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...