Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. Není třeba! Na klíčení si vystačíte s tím, co doma máte.
Ušetřete čas a peníze za drahou klíčící misku
Můžete si pořídit krásnou klíčící misku. Prodávají se skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Ale není to nutné. A možná je to další zbytečný krám, který vám bude v kuchyni zabírat místo, pokud se klíčení nehodláte věnovat pravidelně celý rok. Takže ušetřete si čas sháněním speciálního vybavení, ušetřete peníze a podívejte se, co se dá použít z toho, co už máte doma. Základní potřebou pro klíčení je něco, co jde snadno proplachovat a v čem nestojí voda, ve které by semínka zahnívala.
5 tipů na DIY domácí klíčící „misky“
1Miska, sítko a talířek
Pokud máte doma mističku, sítko a talířek, můžete začít klíčit semínka ještě dnes. Pokud máte více strávníků, vezměte velké síto, pokud je to jen pro vás, stačí malé, čajové. Semínka jednoduše třikrát denně propláchnu a nechám okapat v mističce. Talířek zajistí teplo a vlhko. O zbytek zázraku se postará příroda. Nezapomeňte klíčky jíst a odebírat, jinak vám prorostou sítkem a bude kumšt je vyndat.
2Zavařovačka, gáza a gumička
Další mojí oblíbenou klíčící pomůckou je skleněná lahvička překrytá gázou. Gázu připevním obyčejnou gumičkou. Semínka pak proplachuji tak, že lahvičku přes gázu naplním vodou a zase vyliji. Lahvičku na chvíli postavím na hlavu, aby odtekla přebytečná voda. Gázu lze nahradit potravinovou fólií, do které uděláte otvory. Pokud nemáte ani gázu, ani fólii, můžete prostě vodu slívat přes cedník. Takže k nakličování stačí obyčejná zavařovací lahev. Velikost lahve přizpůsobte množství klíčků, které chcete získat a budete je stíhat jíst. Na dovolené s sebou beru jen gázu a gumičku, sklenice nebo půlitr se najde v každém apartmánu viz první foto.
3Nápojové kartony a plastové lahve
Viděla jsem také klíčit semínka v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých se dělají otvory. Tyto lahve nebo krabice se propláchnou a voda se nechá odtéct přímo ve dřezu. U nás doma se plastové lahve a kartonové krabice nevyskytují, takže vedou skleněné lahvičky a keramická mistička.
4Keramická miska
Já osobně mám jednu krásnou keramickou mističku, která je celý rok součástí kuchyně. Sedí na okně v kuchyni a uvnitř i na vršku neustále něco klíčí. A když zrovna neklíčí, tak je krásná a dělá mi radost už řadu let. Vidíte ji na fotkách. Taková malá mistička naprosto stačí pro čtyřčlennou rodinu. Dá se klíčit uvnitř (první foto) i na vrchu (druhé foto). Kdyby ale někdo chtěl klíčit pro velké množství lidí, může pořídit patrovou patrovou (třetí foto).
5Cukřenka
Klubačka Jana nedávno přidala tip na klíčení drobných semínek – cukřenku. To nám přijde jako ideální využití této nádoby.
Nejrychlejší alternativa
Pokud chcete mít klíčky a výhonky hotové opravdu rychle a téměř bez práce, osvědčilo se nám klíčidlo GEFU – malý miniaturní domácí skleník s ideálními podmínkami pro klíčení. Protože s ním máme skvělé zkušenosti, domluvili jsme na něj pro vás slevu.
Postup pro nakličování semínek
Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný:
- Jak naklíčit semínka ředkvičky
- Jak naklíčit semínka vojtěšky Alfalfa
- Jak naklíčit mungo
- Jak naklíčit cizrnu
- Jak naklíčit čočku
- Jak získat zelené výhonky čočky
Co se dá všechno naklíčit
- Semínka zelenin (brokolice, řeřicha, rukola, vojtěška)
- Olejnatá semena (len, slunečnice, dýně, sezam, konopná semínka)
- Luštěniny (mungo, čočka, cizrna, hrách) – pozor na velké fazole, ty jsou v syrovém stavu těžce stravitelné, mohou způsobit i otravu!
- Obilí (pšenice, žito, ječmen, oves a další)
- Ořechy
Jaká semínka pro nakličování použít
Obilí a luštěniny využijeme ze zásob na vaření. Pokud používáte v bio kvalitě, je to ideální. Semínka zelenin, vojtěšku apod. kupujeme ve zdravé výživě (obvykle v sekci s kořením, na obalech bývá napsáno pro klíčení, klíčící směs apod.) a také v bio kvalitě. Běžná semínka ze zahradnictví nejsou vhodná, bývají chemicky ošetřena.
Dobrý den, chci začít s klíčením a jelikož zatím netuším jestli mě to „chytne“, rozhodla jsem se pro skleničku a gázu. Do googlu jsem tedy zadala slovo gáza a vyskočily tam slova jako: Hydrofilní skládaná komprese, sterilní, nesterilní… Znejistěla jsem, a proto se chci zeptat, jakou používáte? Napadlo mě, že když se jedná o zdravotnický prostředek, tak jestli třeba není něčím napuštěná a v případě, že je bělená, jestli neobsahuje látky, které by neměly přijít do styku s potravinami a pod.
Děkuji za případnou odpověď a přeji krásný den… S pozdravem Jája
Jájo, to je dotaz spíš na lékárnu. Já kupovala tu nejobyčejnější a nejlevnější a jen přes ní napouštěla a vypouštěla vodu. To samé můžete udělat přes sítko nebo si pořídit takové pěkné klíčící nádobky s velkou slevou 25% https://www.jimejinak.cz/ultra-rychlo-klicidlo-gefu-na-vyhonky-i-klicky-se-super-slevou/
Dobrý den, já začínala na nesterilní gáze, ale nakonec mám sklenice volně otevřené. Semínka přesypu do sítka, vypláchnu, umyji sklenici a dám zpět. Zabere to trochu víc času, ale připadá mi to nějak čistší. Gázu mám jen na cesty v nouzi nejvyšší :-)
Ať se daří.
Chtěla jsem k obecnějšímu tématu klíčení, ale tam se dotázat nedá, snad to tady není úplně off – chci se jen ujistit, že skutečně nejsou zdraví závadné klíčky Adzuki fazolky? Mnohokrát jsem si ji tu našla, nikdy na ni nedošlo, až včera jsem si dala stranou pár namočených před vařením a dneska krásně klíčí, ale chutná divně = nechutná mi, já bych to nejedla. Nemají být tepelně upravené nebo tak něco? Pokud jedlé/nezávadné skutečně jsou, tak dodávám, že nejsou moc chutné, hořkodivná chuť zřejmě málokoho osloví…
Kdekdo je klíčí, ale mě to neláká, takže nemám osobní zkušenost s chutí :-)
Dík. No, můj instinkt praví nejíst, ač by tedy jedlé být měly, takže ani já už dalšími zkušenostmi nikomu moc neprospěju. :-)
:-)
Kde se dá koupit taková krásná keramická miska na klíčení?
Já ji kdysi koupila ve zdravé výživě, ale viděla jsem je i na trzích s keramikou a v domácích potřebách.
Jak potom uchovávám? Děkuji
Průběžně odjídat, proplachovat a sníst :-) Dá se dát na den do ledničky viz jednotlivé návody.
Ahojte , môžem možno naivnú otázku ? Môžem nakličovať ľalové semianka , čočku a podobne , z toho ako varíme ? Alebo potrebujem špecialne „semienka“ ? Ďakujem :-)
Jasně, Alexandra, přesně ta semínka jsou vhodná k naklíčení. Nevhodná jsou ta, která jsou chemicky ošetřena třeba na výsevném pásku (jsou obarvená a přilepená, aby rostlinky rostly v řadě). Takže žádná speciální semínka nepotřebujete, i když některá můžete přímo pod názvem „k naklíčení“ „klíčící směs apod.“ Naklíčit se vám však podaří jen celá zrníčka, takže ne loupaná nebo půlená jak to bývá u hrachu, červené čočky apod. Hrách i čočka musejí být vcelku, aby klíčili.
Ďakujeeeeem :-)
Rádo se stalo :-)
Děkuji za nápad, protože ušetřím za nakličovací sklenici. Mám misku od . Tescoma, ale štve mě jak klíčky prorůstají sítkem a nejdou „vysypat“. Tohle bude rozhodně lepší varianta.