Jak naklíčit semínka

13
Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. Není třeba! Na klíčení si vystačíte s tím, co doma máte.

Ušetřete čas a peníze

Můžete si pořídit krásnou klíčící misku. Prodávají se skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Ale není to nutné. A možná je to další zbytečný krám, který vám bude v kuchyni zabírat místo, pokud se klíčení nehodláte věnovat pravidelně celý rok. Takže ušetřete si čas sháněním speciálního vybavení, ušetřete peníze a podívejte se, co se dá použít z toho, co už máte doma. Základní potřebou pro klíčení je něco, co jde snadno proplachovat a v čem nestojí voda, ve které by semínka zahnívala. 

1Miska, sítko a talířek

Pokud máte doma mističku, sítko a talířek, můžete začít klíčit semínka ještě dnes. Pokud máte více strávníků, vezměte velké síto, pokud je to jen pro vás, stačí malé, čajové. Semínka jednoduše třikrát denně propláchnu a nechám okapat v mističce. Talířek zajistí teplo a vlhko. O zbytek zázraku se postará příroda. Nezapomeňte klíčky jíst a odebírat, jinak vám prorostou sítkem a bude kumšt je vyndat.

2Zavařovačka, gáza a gumička

Další mojí oblíbenou klíčící pomůckou je skleněná lahvička překrytá gázou. Gázu připevním obyčejnou gumičkou. Semínka pak proplachuji tak, že lahvičku přes gázu naplním vodou a zase vyliji. Lahvičku na chvíli postavím na hlavu, aby odtekla přebytečná voda. Gázu lze nahradit potravinovou fólií, do které uděláte otvory. Pokud nemáte ani gázu, ani fólii, můžete prostě vodu slívat přes cedník. Takže k nakličování stačí obyčejná zavařovací lahev. Velikost lahve přizpůsobte množství klíčků, které chcete získat a budete je stíhat jíst. Na dovolené s sebou beru jen gázu a gumičku, sklenice nebo půlitr se najde v každém apartmánu viz první foto.

3Nápojové kartony a plastové lahve

Viděla jsem také klíčit semínka v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých se dělají otvory. Tyto lahve nebo krabice se propláchnou a voda se nechá odtéct přímo ve dřezu. U nás doma se plastové lahve a kartonové krabice nevyskytují, takže vedou skleněné lahvičky a keramická mistička.

4Keramická miska

Já osobně mám jednu krásnou keramickou mističku, která je celý rok součástí kuchyně. Sedí na okně v kuchyni a uvnitř i na vršku neustále něco klíčí. A když zrovna neklíčí, tak je krásná a dělá mi radost už řadu let. Vidíte ji na fotkách. Taková malá mistička naprosto stačí pro čtyřčlennou rodinu. Dá se klíčit uvnitř (první foto) i na vrchu (druhé foto). Kdyby ale někdo chtěl klíčit pro velké množství lidí, může pořídit patrovou patrovou (třetí foto).

5Cukřenka

Klubačka Jana nedávno přidala tip na klíčení drobných semínek – cukřenku. To nám přijde jako ideální využití této nádoby.

Postup pro nakličování semínek

Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný:

Co se dá všechno naklíčit

  • Semínka zelenin (brokolice, řeřicha, rukola, vojtěška)
  • Olejnatá semena (len, slunečnice, dýně, sezam, konopná semínka)
  • Luštěniny (mungo, čočka, cizrna, hrách) – pozor na velké fazole, ty jsou v syrovém stavu těžce stravitelné, mohou způsobit i otravu!
  • Obilí (pšenice, žito, ječmen, oves a další)
  • Ořechy

6Jaká semínka pro nakličování použít

Obilí a luštěniny využijeme ze zásob na vaření. Pokud používáte v bio kvalitě, je to ideální. Semínka zelenin, vojtěšku apod. kupujeme ve zdravé výživě (obvykle v sekci s kořením, na obalech bývá napsáno pro klíčení, klíčící směs apod.) a také v bio kvalitě. Běžná semínka ze zahradnictví nejsou vhodná, bývají chemicky ošetřena.

 

 

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

13 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chtěla jsem k obecnějšímu tématu klíčení, ale tam se dotázat nedá, snad to tady není úplně off – chci se jen ujistit, že skutečně nejsou zdraví závadné klíčky Adzuki fazolky? Mnohokrát jsem si ji tu našla, nikdy na ni nedošlo, až včera jsem si dala stranou pár namočených před vařením a dneska krásně klíčí, ale chutná divně = nechutná mi, já bych to nejedla. Nemají být tepelně upravené nebo tak něco? Pokud jedlé/nezávadné skutečně jsou, tak dodávám, že nejsou moc chutné, hořkodivná chuť zřejmě málokoho osloví…

    • Já ji kdysi koupila ve zdravé výživě, ale viděla jsem je i na trzích s keramikou a v domácích potřebách.

    • Průběžně odjídat, proplachovat a sníst 🙂 Dá se dát na den do ledničky viz jednotlivé návody.

  2. Ahojte , môžem možno naivnú otázku ? Môžem nakličovať ľalové semianka , čočku a podobne , z toho ako varíme ? Alebo potrebujem špecialne “semienka” ? Ďakujem 🙂

    • Jasně, Alexandra, přesně ta semínka jsou vhodná k naklíčení. Nevhodná jsou ta, která jsou chemicky ošetřena třeba na výsevném pásku (jsou obarvená a přilepená, aby rostlinky rostly v řadě). Takže žádná speciální semínka nepotřebujete, i když některá můžete přímo pod názvem “k naklíčení” “klíčící směs apod.” Naklíčit se vám však podaří jen celá zrníčka, takže ne loupaná nebo půlená jak to bývá u hrachu, červené čočky apod. Hrách i čočka musejí být vcelku, aby klíčili.

  3. Děkuji za nápad, protože ušetřím za nakličovací sklenici. Mám misku od . Tescoma, ale štve mě jak klíčky prorůstají sítkem a nejdou “vysypat”. Tohle bude rozhodně lepší varianta.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeznam časů namáčení a vaření luštěnin
Další článek8 způsobů, jak použít sojovou omáčku, které neznáte