Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, které posilují naši imunitu, detoxikují organismus a léčí akutní i chronické potíže. Ušetříte za doplňky, když si občas naklíčíte lžíci vojtěšky a budete mít tenhle poklad po ruce na několik dní.

Proč klíčit

Klíčky jsou ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete po zimě dopřát. Během klíčení se semínko probudí a vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k tomu je potřeba mnoho energie. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii.

Co vojtěška obsahuje

  • chlorofyl
  • betakaroten
  • vitamíny B, C, D, E a K
  • minerální (zejména draslík, železo, vápník a fosfor)

Účinky vojtěšky

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje spánek
  • pomáhá zlepšit vnitřní prostředí – má zásadité účinky
  • léčí tedy vše od kožních problémů, bolestní hlavy až po revmatické onemocnění
  • brání růstu strumy
  • podporuje vstřebávání živin ze stravy (např. železo)
  • díky antioxidačním účinkům zpomaluje proces stárnutí
  • pomáhá při léčbě chronických a akutních zánětů močového měchýře
  • pomáhá při léčbě prostaty
  • odstraňuje bolesti kloubů a pomáhá při revmatických bolestech
  • podporuje tvorbu mateřského mléka

Detoxikační účinky

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku.

Co s klíčky

Klíčky můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem (viz foto). To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků. Na fotografiích vidíte, jak klíčíme vojtěšku u nás doma.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte “na hlavu” (viz foto), aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Jak naklíčit vojtěšku

  1. 1 lžíci semen důkladně propláchneme ve studené vodě.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. 
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. Vojtěška nabude, dostanete cca hrneček klíčků!
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit. Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je mungo, čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné!

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Pokud chcete proces zpomalit a nechcete lístečky, dejte ji do ledničky, ale stále proplachujte.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Je mozne klicky uchovavat v lednici bez ztraty zivin? Mam je tam druhy den a stale jsou jako cerstve. Predem dekuji za odpoved.

    • Rozhodně je můžete dát do lednice, Ivano, však to doporučujeme přímo v tomto článku 🙂 Je ale třeba proplachovat a nemít v lednici příliš velkou zimu, aby vitamíny nepomrzly.

  2. Poprvé klíčím něco jiného než luštěniny a moc se těším na výsledek, zatím mají max 2 mm klíčky, voní zajímavě a chuť příjemná 🙂

    • Je to bezva změna, mě se moc líbí na jídle, je to takové umělecké dílko, když tam dám chomáček 🙂

      • Velká mňmka, ujíždím na tom 🙂 klukům to nejede, tak aspoň mám kolik potřebuju 🙂 skvělý tip, jak na krasně zelené lístečky 🙂 akorát potřebuji nové sítko, mám moc husté a spodní vrstvy neměli jak vyklíčit 🙂 záčatky jsou bádací 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejčastější dotazy
Další článekSvačina a nákup v sobotu – ušetříte poštovné