Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, které posilují naši imunitu, detoxikují organismus a léčí akutní i chronické potíže. Ušetříte za doplňky, když si občas naklíčíte lžíci vojtěšky a budete mít tenhle poklad po ruce na několik dní.

Proč klíčit

Klíčky jsou ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete po zimě dopřát. Během klíčení se semínko probudí a vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k tomu je potřeba mnoho energie. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii.

Co vojtěška obsahuje

  • chlorofyl
  • betakaroten
  • vitamíny B, C, D, E a K
  • minerální (zejména draslík, železo, vápník a fosfor)

Účinky vojtěšky

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje spánek
  • pomáhá zlepšit vnitřní prostředí – má zásadité účinky
  • léčí tedy vše od kožních problémů, bolestní hlavy až po revmatické onemocnění
  • brání růstu strumy
  • podporuje vstřebávání živin ze stravy (např. železo)
  • díky antioxidačním účinkům zpomaluje proces stárnutí
  • pomáhá při léčbě chronických a akutních zánětů močového měchýře
  • pomáhá při léčbě prostaty
  • odstraňuje bolesti kloubů a pomáhá při revmatických bolestech
  • podporuje tvorbu mateřského mléka

Detoxikační účinky

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku.

Co s klíčky

Klíčky můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem (viz foto). To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků. Na fotografiích vidíte, jak klíčíme vojtěšku u nás doma.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte „na hlavu“ (viz foto), aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Jak naklíčit vojtěšku

  1. 1 lžíci semen důkladně propláchneme ve studené vodě.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. 
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. Vojtěška nabude, dostanete cca hrneček klíčků!
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit. Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je mungo, čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné!

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Pokud chcete proces zpomalit a nechcete lístečky, dejte ji do ledničky, ale stále proplachujte.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
    • Paní, co klíčky prodává, mi říkala, že pro dospělý doporučuje maximálně hrstku denně a různé druhy střídat. U dětí do tří let a těhotných raději úplné minimum klíčků, i při maximální opatrnosti se může vyskytnout malé množství plísně nebo nevhodná bakterka…

      • Tak to může být i v ořechách, ovoci apod. Lidé běžně jedí banány a dávají je dětem, tam je to riziko velké a nikdo se nebojí. Nebojte se holky klíčků! Je to poklad z přírod, čerstvé, doma dělané. U koupených bych váhala, ale nekupuju.

    • Lucko, nemusíš řešit množství klíček od klíčku. Obecné doporučené množství je lžíce denně. Předávkování nehrozí, ale ochlazuje a je zbytečné sníst toho kilo 😃

      • takze primerene :-) pojidam ted vojtesku a musim rict, ze to dela divy! mam vic energie, dobre se mi spi, celkove i spankovy rezim se zlepsil, a co je nejlepsi, nejak mne to drzi ve zdravych kolejich. Nemam chut na nic sladkeho, nezdraveho, tesim se na zeleninku a ta nase zrnicka.. :-) treba ma nekdo podobnou zkusenost. Pisu to proto, ze maloco na mne takto viditelne pusobi. Loni jsem pila koprivu (susenou) a to bylo tez fajn, ale vojteska je lepsi, u ni se nemusim tak premahat :-) :-)

        • Vojtěška je super, ale vyloženě se s ní nekrm.Prostě přiměřeně, jak píšeš 😃😃 Ono těch dobrých věcí někdy stačí trochu a dělají zázraky 😉 Krásně sis to vyzokušla, co to umí. Ale asi to bude i tím, že u toho jedeš Jarní očistu, ne? 😉

          • Nebo je to neco noveho pro moje telo, tak to testuje :-) jim ji s prestavkama, ono taky docela trva, nez naroste a kdyz neni, prokladam to ted brslici, koprivou, pampeliskou ,… proste co roste kolem a da se pouzit jako posypka. Na tohle je jaro paradni! A i na nasi ocistu! :-) naskocila jsem ale az ted, dnes 2.den na jidelnicku :-)

  1. Je mozne klicky uchovavat v lednici bez ztraty zivin? Mam je tam druhy den a stale jsou jako cerstve. Predem dekuji za odpoved.

    • Rozhodně je můžete dát do lednice, Ivano, však to doporučujeme přímo v tomto článku :-) Je ale třeba proplachovat a nemít v lednici příliš velkou zimu, aby vitamíny nepomrzly.

  2. Poprvé klíčím něco jiného než luštěniny a moc se těším na výsledek, zatím mají max 2 mm klíčky, voní zajímavě a chuť příjemná :)

    • Je to bezva změna, mě se moc líbí na jídle, je to takové umělecké dílko, když tam dám chomáček :-)

      • Velká mňmka, ujíždím na tom :) klukům to nejede, tak aspoň mám kolik potřebuju :) skvělý tip, jak na krasně zelené lístečky :) akorát potřebuji nové sítko, mám moc husté a spodní vrstvy neměli jak vyklíčit :) záčatky jsou bádací :)

  3. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZůstali jste doma? Využijte výjimečné příležitosti!
Další článekJarní kvásková polévka s kopřivou