Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají. Máme je moc rádi my i děti a jejich klíčení je skutečně snadné a levné. Kupovat v obchodě se v dnešní době už běžně dají, ale přijde mi to úplně zbytečné a neekonomické. Zkuste to sami!

Proč klíčitnaklicene mungo

Pokud jste ještě nevyzkoušeli klíčky fazolek mungo, možná se divíte, proč něčemu takovému věnujeme celý článek. Až vyzkoušíte, pochopíte. Klíčky jsou vlastně ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete po zimě dopřát. Během klíčení se semínko probudí a vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k tomu je potřeba mnoho energie. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii.

Více minerálů a vitamínů

V naklíčených semínkách vzroste počet vitamínů (A, B, včetně B9- kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), vznikají  mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu. Pro tělo jsou však klíčky mnohem lépe stravitelné. Je to krom jiného proto, že během klíčení se složité cukry rozloží na jednoduché. Že se v klíčcích probouzí život a množí živin roste, poznáte velmi snadno –  po naklíčení dostanete zhruba šestinásobek původního množství! Takže až půjdete zkoušet klíčení, rozmyslete si, kolik munga použijete.

Detoxikační účinkymungo druhy den kliceni

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku. Ale nepřežeňte to, zrovna fazolky mungo začnou být nahořklé, když vykouknou lístečky.

Co s klíčky

Klíčky můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.mungo v sitku s klicky

V čem klíčit

Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků. Na fotografiích vidíte, jak nám mungo pod talířkem narostlo během jednoho, dvou a tří dnů.

Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte “na hlavu”, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.

Postup

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčitmungo v sitku

Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné! Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Tipy

Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.

Chcete-li malé buclaté klíčky, které jsou sladší, nedejte fazolkám moc prostoru a světla. Zvolte menší nádobu a tmavé místo pro klíčení.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

45 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Jáhly se klíčí ve formě prosa, tedy neloupaná semínka. U pohanky máme dvě možnosti, co můžeme naklíčit: pohanka neloupaná, ze které bereme jen zelené výhony a nepřeháníme to s množstvím kvůli látkám, které ve větším množství způsobují fotosenzibilitu až nevolnost. A pohanka loupaná světlá, která byla loupaná při běžné teplotě, takže je živá a naklíčí nám. Ta hnědá se nejdříve přepeče a pak teprve se loupe, z ní by nic nevyklíčilo.

  1. Jsem co se týká klíčení úplný začátečník a proto se ptám: Po naklíčení se jedí celé naklíčené fazole, nebo cokoli jiného co nakličuji, nebo jen ty klíčky? Předem díky za odpověď

  2. Jakékoli klíčení – tip:
    Extra nádoby a skleničky jsou předražené, dnes jsem si na koíčení koupila nerez cukřenku šroubovací víčko sítko jsou 0,2 a 0,3 l a cena pod 100,- v potřebách orion. A teď jsou keště 70% slevy (výprodej).

  3. Prosím Vás, může se klíčit i loupaná červená čočka, nebo pouze neloupaná ? a pohanka ? děkuji 🙂

  4. Dobrý den, slyšela jsem takový názor, že při klíčení se díky vlhku tvoří mikotoxiny, což jsou údajně nejjedovatější organismy vůbec.. Tudíž že to klíčení není až tak zdravé.. Co vy na to? jsem z toho jelen.. Díky.

    • Hanko, kdo se bojí nesmí do lesa 🙂 Proto se klíčky proplachují, aby nezačaly plesnivět. A jí se jich jen trochu, není to hlavní složka naší potravy. Spíš doplněk výživy. V každé potravině se najde něco, co nám nevyhovuje, ale naši předci věděli, jak to upravit, aby to bylo výhodné. Díky tomu jsme tu dnes i my – díky tomu, že oni přišli na to,jak potraviny upravit, aby byly stravitelné, nejedovaté a výživné. Inspirujme se stravou předků a jezme pestře. Ničím se tak nepředávkujeme a nic nám nebude chybět. Kdybych se měla bát mikotoxinů na klíčkách, co by potom měli dělat ti chudáci, co se stravují denně v jídelnách a restauracích, ti,co jedí faast food, mléko z krabice a jedovatý cukr? Přeháním? Tak prozkoumejte běžnou potravu a rychle se vrátíte ke klíčkům :-)))

      • Ano, stále ma prekvapujú reakcie ľudí, keď počujú o našom jedle. Vždy povedia aká je ta zelenina a zrní zamorená chémiou. Neuvedomujú si, že oni jedia oveľa viac “zamorené” jedlo, keď skoro všetko čo jedia, prešlo nejakým zpracovaním. Dokonca som nedávno čítala, že mlieko tak zamorené nieje, pretože sa v tele kravy prefiltrovalo….to ma fakt pobavilo – čo asi jedia tie kravy?

        • Ha ha ha tak to je opravdu boží argumentace! Ti lidé se potřebují ujistit, že oni to dělají správně, proto pořád na nás jiných něco vidí a hledají…

  5. Čím to je, že naklíčené mungo z obchodu je vždy křupavější, sladší než to naklíčené doma?
    Fazolky mám čerstvé, promývám, nádobu mám v temnu, tak mě nenapadá důvod.

    • Tak to nevím, Bugino, já už je nekoupila snad deset let, ale vím, že mě spíš smrděly ty z obchodu a pak mě napadlo, že bych si to mohla zařídit po svém a za zlomek peněz.

      • Já samozřejmě taky preferuju vlastní domácí mungo, ale když přinese švagrová koupené, prostě chutná a křupe líp – a právě bych ráda věděla, čím to je, abych si uměla udělat taky takový…

      • Tak toto souhlasím, kdysi dávno jsme kupovali klíčky (jsem netušila, že je lze doma klíčit a tehdy mungo ještě nebylo volně ke koupi v neklíčené podobě) a měla jsem pocit, že celkem výrazně zavánějí a i takovou zvláštní pachuť to přes promývání mělo… Při našem klíčení a běžném promývání na sítku (někdy jen 2x denně, když v poledne vůbec nejsem doma) se nedostavuje ani závan, ani pachuť a prvňačka už seznámila s klíčky půlku třídy, dává všem ochutnat svůj “hrášek” a hlavně jim vykládá, že i čočka chutná jako “hrášek”, z toho má už 3 roky neustávající senzaci 😀 .

  6. Mě když naklíčené mungo zbyde, tak ho nechám vyrůst a konzumujem pak ty zelené lístečky se stonky. Jsou výborné na chleba nebo jen tak samotné 🙂

  7. Mně se v poslední době opakovaně stalo, že v lednici zplesnivěly. A ani to nebylo za nijak dlouhou dobu, možná ty tři dny. Mají se tam skladovat uzavřené? Nebo lépe s děrovaným víčkem? Jsem z toho trochu jelen, když jsem začínala před dvěma roky klíčit, nezplesnivěly nikdy.

    • Mohou chytit něco z lednice, co jim nesedí, je to jako s kváskem, když je v lednici jogurt apod. Uzavřené budou rozhodně v bezpečí, ale bez proplachování jsou na ně podle mého tři dny fakt moc. Já je třeba do ledničky dávám fakt jen v krajní nouzi, když naklíčím moc a nestíháme konzumovat, ale jdou tam na den a stejně je i propláchnu a fofrem je použijeme. Ještě se mi nestalo, že by někdy chytly plíseň, ale u nás to jídlo hodně rychle mizí 🙂

  8. Klicim mungo uz od nedele-jde na me taky jaro 🙂 , dle vasi rady do zavarovacky prikryte gazou a otocenou vzhuru dnem. Tu polozim na misku, na ktere lezi dve vidlicky,aby byl ze spodu pristup vzduchu. Uspech zarucen. Jednou jsem to prehnala s mnozstvim a klicky zaplnily celou sklenici a draly se ven. Foto neprilozim,ale bylo to vtipne a zaroven byla videt ta sila, kterou nic nezastavi 😉

    • Ono je to vidět na dně toho sítka taky docela dobře, jak se to dere dolů. Prostě kořeny a jangová energie :-))

  9. Děkuji za článek. Můžu poprosit o zkušenosti s klíčením rukoly? Nedaří se mi. Děkuji, hezký den.

  10. nemáte tip na pěknou vícevrstvou klíčící misku. Plastovou nechci, v cedníku se mi lámou klíčky a klátících se petek v koupelně už mám dost. Ráda bych něco hezkého a levného 🙂 Na Fleru mají buď maličké, nebo celé glazované a v tom se pak hůře drží vlhkost.
    Ráda bych klíčila ve tmě, Děkuji za tipy

    • Já mám malou keramickou uvnitř glazovanou a používám ji celoročně, jen teď na jaře s ohledem na počet strávníků přibyl cedník. Více vrstvé jsou i krásné keramické nebo skleněné, stačí to zadat za googlu, je tam super přehlídka. Jen tedy nevím ceny. Ale když to člověk nerozbije, je to na celý život 🙂

    • Vezměte zavařovací láhev na okurky, víčko jehlou na špízy naděrujte, co nejvíce otvůrku , tím lépe. Vsě co chci naklíčit neprpve plopláchu a přes noc namočím, přes víčko sleji , takto proplachuji každý den 3-4 x. Láhev víčkem otočí na šikmo do vyšší skleněné misky, kam mi odkapává přebytečná voda a do lahve jde i potřebný vzduch. Za dva dny mám plnou lahev klíčků Miluji nejvíce z řeckého sena = pískavice.

  11. Včera jsem se dívala na jarní video webinář a zrovna jsem si říkala, že by bylo fajn, kdyby byl na stránkách postup na klíčení.
    A je to tady, holky vy snad čtete myšlenky:) 🙂
    Díky za postup a ještě malý, možná hloupý dotázek – klíčky sníme a fazolky vyhodíme, nebo se jí klíček i fazolkou? To asi ne, že.
    Hezký den

    • Myšlenky zatím úplně číst neumíme, ale snažíme se 🙂 Jí se to celé, Evi, to by byla škoda se s tím oddělovat. Po pár dnech klíčení upadnou slupky, ty jediné nejíme, když už nedrží na fazolce. Dokud tam drží, tak je sníme i s tím.

      • Nebude to o čtení myšlenek, ale už si to co potřebujem umíme přitáhnout.My tady s manželem řešíme druhý den jeho bledost, napadá mě zda není chudokrevný a ejhle, dnes tady narazím na článek o železe a anemii.A před týdnem jsme měli hroznou chuť na pstruha, ale nebylo kde ho vzít.Ještě před usnutím jsem na to myslela a úplně cítila tu chuť a druhý den najednou volá kamarád, jestli nechceme přivézt pstruhy:-)myslela jsem, že mi vypadne mobil z ruky:-)fakt to funguje.

        • Tak to můžu podepsat vlastní krví, že to funguje. Ale s tím čtením myšlenek se taky zlepšujeme 🙂

      • Díky za odpoveď, zase je člověk chytřejší. Loni jsem klíčila mungo u okna a vyrostly mi lístky, přesně, jak je v postupu. Ty nejsou moc chutné, tak jsem je zasadila ven a měla jsem malou úrodu čerstvých fazolek. Co je doma, to se počítá.
        Hezký víkend.

      • Díky za odpoveď, zase je člověk chytřejší. Loni jsem klíčila mungo u okna a vyrostly mi lístky, přesně, jak je v postupu. Ty nejsou moc chutné, tak jsem je zasadila ven a měla jsem malou úrodu čerstvých fazolek. Co je doma, to se počítá přátelé….
        Hezký víkend.

        • Stalo se nám to vloni taky, že jsme jednou nestihli sníst a už byly krásné olistěné. Bylo mi líto dát je na kompost, tak jsme si s dětmi udělali v rámci školy “pěstitelské práce” a vyrobili malý záhonek. Jak se děti divily, že z pár rostlinek bylo tolik nových fazolek a moc je chtěli uvařit a sníst 🙂

  12. Děkuji za hezký článek a postup. Zrovna ráno jsem se pustila do klíčení fazolí mungo a nebyla jsem si jista jak dál. Pěkný den!

  13. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOnline vaření 1 – Květáková polévka, fazole na paprice, celozrnné noky a nishime
Další článek13. Bonus – online deníček