- 1 batát
- kousek celeru
- 2 cibule
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 1/2 – 3/4 litru vody z fazolí/vývar
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- špetka pepře
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- trochu studené vody
- špetka soli
Jak udělat dobrý guláš s fazolemi
- Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a celer (maličké kostičky), na větší kostky batát.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme celer, mrkev, batát, pepř a papriku.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
- Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a zavaříme lžíci škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
- Krátce povaříme, odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.

Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM


- Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
- Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.
- My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.
Kombinujeme
- Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý den/večer, nemám zkušenosti s vařením fazolí, u nás doma (když jsem byla dítě) se vůbec nejedly, z luštěnin jen obyč. čočka a hrách. A v dospělosti jsem občas sem tam použila fazole z plechovky. Takže ve svém pokročilém věku nevím, jak moc se fazole navaří a kolik jich tedy mám namočit, abych měla zhruba ty dva hrnky. Prosím, poradíte mi?
Dobrý den, guláš výborný, přidala jsem žampiony, příloha chléb.👍