Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Batátový guláš s černými fazolemi

Uvařeno
bez mléka

V naší rodině se dělával bramborový guláš s uzeninou. Tento se mu díky batátům hodně podobá, ale vaříme ho ve zdravé verzi. Je velmi, velmi chutný.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • kousek celeru
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1/2 - 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • špetka pepře
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu studené vody
  • špetka soli

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Jak udělat dobrý guláš s fazolemi

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a celer (maličké kostičky), na větší kostky batát.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme celer, mrkev, batát, pepř a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a zavaříme lžíci škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  6. Krátce povaříme, odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
ZÁZNAM Jarní výzvy ZDARMA
Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM
Praktické
  • Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
  • Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.
Obměna
  • My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den/večer, nemám zkušenosti s vařením fazolí, u nás doma (když jsem byla dítě) se vůbec nejedly, z luštěnin jen obyč. čočka a hrách. A v dospělosti jsem občas sem tam použila fazole z plechovky. Takže ve svém pokročilém věku nevím, jak moc se fazole navaří a kolik jich tedy mám namočit, abych měla zhruba ty dva hrnky. Prosím, poradíte mi?

Dobrý den, guláš výborný, přidala jsem žampiony, příloha chléb.👍

Ukázat další komentáře