Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jinak.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 batátu
  • 1 malá červená řepa
  • kousek zelí
  • 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
  • 10 mandlí nebo drť z mandlového mléka
  • 0,5 litru vody z fazolí (nebo vývar)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • ume ocet
  • sójová omáčka
  • olej
  • sůl

Víte co to je histaminová intolerance a jak se projevuje? Aleny syn se stále osypával, měl nateklé dlaně a chodidla, ...

Jak udělat dobrý guláš s fazolemi

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, na větší kostky batát a řepu, zelí na proužky.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme ostatní zeleninu a koření, zastříkneme sójovou omáčkou.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
  5. Odstavíme a přidáme na drobno nasekané mandle nebo drť zbylou z výroby mandlového mléka, česnek a troškku umeocta. Ponorným mixérem pomixujeme na konzistenci, která nám vyhovuje – můžeme úplně do hladka nebo nechat kousky fazolí a zeleniny jako my na fotce.
  6. Ochutnáme a podle potřeby ještě můžeme přidat umeocet pro dosolení a dokyselení nebo sójovou omáčku pro dosolení.
Praktické
  • Vývaru dejte raději méně, aby byla omáčka pěkně hustá. Pokud je příliš hustá, dořeďte ji.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte tamari omáčku.
  • Pro nesójovou verzi místo sójové omáčky použijte hrachovou či jinou nesójovou omáčku, nebo více osolte na začátku vaření.
Obměna
  • My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné.
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob.
  • Mandle můžete vynechat nebo dát trochu rostlinného mléka či smetany na zjemnění. Já takto prakticky spotřebovávám zbytky po domácí výrobě a rodina byla nadšená, že je omáčka křupavá a jiná než jindy.

    Děti

    • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sójovou omáčku.

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky a detox.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

    Komentáře

    Místo zelí cuketa,jako přiloha bulgur,samozřejmě zelenina a pickles…..moc velká dobrota 👍. Děkuji za recept 😊.

    Výborná omáčka 😊 Místo česneku jsem dala šťávu ze zázvoru. K tomu pohanka. Děkujeme 🙂

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Podzimní duet

    Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

    Osvěžující kuskus

    V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...
    36
    81

    Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

    Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

    Citronová kaše s pikantním tofu

    Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

    Tofu s hatcho miso omáčkou

    Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.