Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černé fazole s ovsem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný barevný kontrast. Ingrediencí není příliš moc a přesto je chuť výrazná a kořeněná.

Ingredience
2 porce
  • 100 g černých fazolí
  • 80 g celozrnného (bezpluchého) ovsa
  • olej
  • čerstvé bílé zelí
  • kysané zelí
  • červená řepa
  • cibule
  • celý kmín
  • hořčičná semínka
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • umeocet
  • sůl
  • pepř
  • tamari
  • sladká paprika

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit bezpluchý oves se zelím a černými fazolemi

  1. Namočte fazole i oves přes noc (každé do jiného hrnce).
  2. Fazole ráno slijte, propláchněte a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy, ideálně v tlakovém hrnci, do měkka.
  3. Oves nemusíte slívat a uvařte ho 45-60 minut s nejlépe v tlakovém hrnci.
  4. Uvařený oves dochuťte tamari a olivovým olejem a dejte stranou
  5. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a přidejte hořčičná semínka a kmín. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat.
  6. Přidejte nakrájenou cibuli, posypejte paprikou a několik minut restujte. Po změknutí cibule přidejte nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájené čerstvé a kysané zelí a vařené fazole. Pokapejte umeoctem, který dodává chuť a zvýrazní barvu řepy. Podlijte trochou vody, přiklopte víkem a duste asi 10 minut. Nechte trochu zhoustnout, ale ne úplně.
  7. Na talíř servírujeme oves a hotovou směs fazolí a zelí. Můžete také všechno promíchat a podávat smíchané.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte jinou obilovinu, vhodnou pro bezlepkovou dietu.
  • Dejte oves namáčet včas, k namáčení potřebuje 12-16 hodin. Návod na vaření ovsa najdete zde.
  • Pokud si oves a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo během chvilky na stole. My míváme předem uvařený oves a fazole a pak z nich podobné dobroty kouzlíme během pár minut, protože připravujeme jen zeleninu.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít i jiné sladidlo. Výsledek má být sladkokyselý,

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už jedí všechny druhy obilovin a luštěnin, můžete zařadit i dříve, kolem 1,5 roku.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
6. 2. 2024

Ještě foto 🙂

Oldřiška
6. 2. 2024

Viero mockrát děkuji za recept, dneska jsem si ho uvařila a moc mi chutná.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...