Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černé fazole s ovsem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný barevný kontrast. Ingrediencí není příliš moc a přesto je chuť výrazná a kořeněná.

Ingredience
2 porce
  • 100 g černých fazolí
  • 80 g celozrnného (bezpluchého) ovsa
  • olej
  • čerstvé bílé zelí
  • kysané zelí
  • červená řepa
  • cibule
  • celý kmín
  • hořčičná semínka
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • umeocet
  • sůl
  • pepř
  • tamari
  • sladká paprika

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Jak připravit bezpluchý oves se zelím a černými fazolemi

  1. Namočte fazole i oves přes noc (každé do jiného hrnce).
  2. Fazole ráno slijte, propláchněte a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy, ideálně v tlakovém hrnci, do měkka.
  3. Oves nemusíte slívat a uvařte ho 45-60 minut s nejlépe v tlakovém hrnci.
  4. Uvařený oves dochuťte tamari a olivovým olejem a dejte stranou
  5. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a přidejte hořčičná semínka a kmín. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat.
  6. Přidejte nakrájenou cibuli, posypejte paprikou a několik minut restujte. Po změknutí cibule přidejte nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájené čerstvé a kysané zelí a vařené fazole. Pokapejte umeoctem, který dodává chuť a zvýrazní barvu řepy. Podlijte trochou vody, přiklopte víkem a duste asi 10 minut. Nechte trochu zhoustnout, ale ne úplně.
  7. Na talíř servírujeme oves a hotovou směs fazolí a zelí. Můžete také všechno promíchat a podávat smíchané.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte jinou obilovinu, vhodnou pro bezlepkovou dietu.
  • Dejte oves namáčet včas, k namáčení potřebuje 12-16 hodin. Návod na vaření ovsa najdete zde.
  • Pokud si oves a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo během chvilky na stole. My míváme předem uvařený oves a fazole a pak z nich podobné dobroty kouzlíme během pár minut, protože připravujeme jen zeleninu.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít i jiné sladidlo. Výsledek má být sladkokyselý,

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už jedí všechny druhy obilovin a luštěnin, můžete zařadit i dříve, kolem 1,5 roku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné 😋 Neměla jsem sice kysané zelí, jen čerstvé, tak jsem více okyselila a fazole jsem měla uvařené adzuki. Oves jsem si ochutila domácí teryiaki ( nebo jak se to píše 🙂 ) omáčkou podle vašeho receptu a je to vynikající 😊

aleblink
2. 3. 2021

Ten můj měl zase poznámek….padalo to do něj až jsem se musela smát. Děkuji za recept.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...