Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný barevný kontrast. Ingrediencí není příliš moc a přesto je chuť výrazná a kořeněná.
Ingredience
2 porce
- 100 g černých fazolí
- 80 g celozrnného (bezpluchého) ovsa
- olej
- čerstvé bílé zelí
- kysané zelí
- červená řepa
- cibule
- celý kmín
- hořčičná semínka
- 1 čajová lžička datlového sirupu
- umeocet
- sůl
- pepř
- tamari
- sladká paprika
Jak připravit bezpluchý oves se zelím a černými fazolemi
- Namočte fazole i oves přes noc (každé do jiného hrnce).
- Fazole ráno slijte, propláchněte a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy, ideálně v tlakovém hrnci, do měkka.
- Oves nemusíte slívat a uvařte ho 45-60 minut s nejlépe v tlakovém hrnci.
- Uvařený oves dochuťte tamari a olivovým olejem a dejte stranou
- Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a přidejte hořčičná semínka a kmín. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat.
- Přidejte nakrájenou cibuli, posypejte paprikou a několik minut restujte. Po změknutí cibule přidejte nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájené čerstvé a kysané zelí a vařené fazole. Pokapejte umeoctem, který dodává chuť a zvýrazní barvu řepy. Podlijte trochou vody, přiklopte víkem a duste asi 10 minut. Nechte trochu zhoustnout, ale ne úplně.
- Na talíř servírujeme oves a hotovou směs fazolí a zelí. Můžete také všechno promíchat a podávat smíchané.
Praktické
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou verzi použijte jinou obilovinu, vhodnou pro bezlepkovou dietu.
- Dejte oves namáčet včas, k namáčení potřebuje 12-16 hodin. Návod na vaření ovsa najdete zde.
- Pokud si oves a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo během chvilky na stole. My míváme předem uvařený oves a fazole a pak z nich podobné dobroty kouzlíme během pár minut, protože připravujeme jen zeleninu.
Obměna
- Místo datlového sirupu můžete použít i jiné sladidlo. Výsledek má být sladkokyselý,
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už jedí všechny druhy obilovin a luštěnin, můžete zařadit i dříve, kolem 1,5 roku.
Ten můj měl zase poznámek….padalo to do něj až jsem se musela smát. Děkuji za recept.
Oběd plný zajímavých chutí, kde si opravdu každý najde tu svoji 😀
Moc se mi líbí nápad ochucení ovsa, ihned to obilí povýšilo o úroveň výše. Kombinace obou zelí a červené řepy společně s kořením a datlovým sirupem, je až silně návyková. Černé fazole jsou velmi příjemnou tečkou.
Viera Vodrazkova děkuji za fajn recept, který budu rád opakovat.
😍Jaroslave, čas by fakt měli klonovat.
Velmi chutné a rychlé jídlo. Také se k němu ráda vrátím.
Tento recept přišel jak na přání. Včera večer jsem namočila černé fazole a přemýšlela co z nich uvařím. Otevřu stránky Jj. A hle. To je ono. Tak jsem namočila ještě oves. Dnes uvařeno a snězeno. Kastrůlek vylízán. Jednoduchý a chutný recept. Určitě brzy zopakují. Vierko děkuji.
To je skvělé, 🥰 děkuji😘💕
Tak i já jsem se dala do Vašich receptů 👩🍳. Použila jsem slad a tempeh. Miluji řepu a kysané zelí 😍. Skoro po dvou měsících zařazuji lepkové obilí, tedy oves, kterého se nechci vzdát, tak uvidíme 😉