Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný barevný kontrast. Ingrediencí není příliš moc a přesto je chuť výrazná a kořeněná.

Ingredience
2 porce
  • 100 g černých fazolí
  • 80 g celozrnného (bezpluchého) ovsa
  • olej
  • čerstvé bílé zelí
  • kysané zelí
  • červená řepa
  • cibule
  • celý kmín
  • hořčičná semínka
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • umeocet
  • sůl
  • pepř
  • tamari
  • sladká paprika

Jak připravit bezpluchý oves se zelím a černými fazolemi

  1. Namočte fazole i oves přes noc (každé do jiného hrnce).
  2. Fazole ráno slijte, propláchněte a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy, ideálně v tlakovém hrnci, do měkka.
  3. Oves nemusíte slívat a uvařte ho 45-60 minut s nejlépe v tlakovém hrnci.
  4. Uvařený oves dochuťte tamari a olivovým olejem a dejte stranou
  5. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a přidejte hořčičná semínka a kmín. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat.
  6. Přidejte nakrájenou cibuli, posypejte paprikou a několik minut restujte. Po změknutí cibule přidejte nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájené čerstvé a kysané zelí a vařené fazole. Pokapejte umeoctem, který dodává chuť a zvýrazní barvu řepy. Podlijte trochou vody, přiklopte víkem a duste asi 10 minut. Nechte trochu zhoustnout, ale ne úplně.
  7. Na talíř servírujeme oves a hotovou směs fazolí a zelí. Můžete také všechno promíchat a podávat smíchané.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte jinou obilovinu, vhodnou pro bezlepkovou dietu.
  • Dejte oves namáčet včas, k namáčení potřebuje 12-16 hodin. Návod na vaření ovsa najdete zde.
  • Pokud si oves a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo během chvilky na stole. My míváme předem uvařený oves a fazole a pak z nich podobné dobroty kouzlíme během pár minut, protože připravujeme jen zeleninu.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít i jiné sladidlo. Výsledek má být sladkokyselý,

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už jedí všechny druhy obilovin a luštěnin, můžete zařadit i dříve, kolem 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)

Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...
  1. Oběd plný zajímavých chutí, kde si opravdu každý najde tu svoji 😀
    Moc se mi líbí nápad ochucení ovsa, ihned to obilí povýšilo o úroveň výše. Kombinace obou zelí a červené řepy společně s kořením a datlovým sirupem, je až silně návyková. Černé fazole jsou velmi příjemnou tečkou.
    Viera Vodrazkova děkuji za fajn recept, který budu rád opakovat.

  2. Tento recept přišel jak na přání. Včera večer jsem namočila černé fazole a přemýšlela co z nich uvařím. Otevřu stránky Jj. A hle. To je ono. Tak jsem namočila ještě oves. Dnes uvařeno a snězeno. Kastrůlek vylízán. Jednoduchý a chutný recept. Určitě brzy zopakují. Vierko děkuji.

      • Tak i já jsem se dala do Vašich receptů 👩‍🍳. Použila jsem slad a tempeh. Miluji řepu a kysané zelí 😍. Skoro po dvou měsících zařazuji lepkové obilí, tedy oves, kterého se nechci vzdát, tak uvidíme 😉

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRisotto alla milanese s obalovaným tempehem
Další článekFenyklové těstoviny