Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černá rýže s pestem a fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Ingredience
Na pesto:
  • 2 hrsti listů bazalky
  • loupaná konopná semínka
  • přírodní kešu
  • olej podle potřeby
  • stroužek česneku
  • sůl
  • 2 kostky ledu
Ostatní ingredience:
  • 200 g fazolí cannellini v suchém stavu
  • 200 g celozrnné nerone rýže
  • cukety
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • loupaná konopná semínka

Mojí mamince před časem diagnostikovali rakovinu vaječníků. Díky Jíme Jinak prošla chemoterapií bez potíží, nepřišlo ...

Jak připravit rýži s bazalkovým pestem a fazolemi

  1. Fazole cannellini namočete přes noc a poté vařte v tlakovém hrnci po dobu 15 minut.
  2. V rendlíku přiveďte vodu k varu. Listy bazalky ponořte na několik sekund do vroucí vody a poté je okamžitě ponořte do velmi studené vody. Sceďte a dobře vymačkejte.
  3. Do mixéru vložte vymačkané listy bazalky, konopná semínka, kešu oříšky, sůl, olivový olej, vymačkaný česnek a 2 kostky ledu. Tímto postupem pesto neztmavne.
  4. Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí, po uvaření ji osolte a lehce dochuťte olivovým olejem. Dejte stranou.
  5. Do velké pánve nalijte olivový olej a cukety nakrájené na kroužky. Nesolte!
  6. Cukety osmahněte na prudkém plameni tak, aby zůstaly křupavé a vytvořily krustu. Poté přidejte fazole. Nyní přidejte sůl a jemně promíchejte.
  7. Podávejte cukety, fazole a rýži a lžící na ně naservírujte pesto. Všechno posypte loupanými konopnými semínky.

Praktické

  • Ponoření bazalky do vařící vody a následné přidání kostek ledu zabrání černání pesta.
  • Pesto můžete rovnou do zeleniny zamíchat, podávání po lžící na talíř ale vypadá na pohled efektněji.

Obměna

  • Namísto rýže můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Fazeloe cannellini můžete vyměnit za jakoukoliv luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vyzkoušeno, moc dobré! Děkuji.

Olga Š.
17. 10. 2021

Vyborna rychlovka. Ryze a bazalka je pro me neobvykle spojeni, ale velice chutne. Mnam.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....