Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Černá rýže s pestem a fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Ingredience
Na pesto:
  • 2 hrsti listů bazalky
  • loupaná konopná semínka
  • přírodní kešu
  • olej podle potřeby
  • stroužek česneku
  • sůl
  • 2 kostky ledu
Ostatní ingredience:
  • 200 g fazolí cannellini v suchém stavu
  • 200 g celozrnné nerone rýže
  • cukety
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • loupaná konopná semínka

Silné průjmy ji nenechaly naplánovat cestu do míst, kde není WC. Ekzém, akné a váha ji na sebevědomí nepřidali. Ale n...

Jak připravit rýži s bazalkovým pestem a fazolemi

  1. Fazole cannellini namočete přes noc a poté vařte v tlakovém hrnci po dobu 15 minut.
  2. V rendlíku přiveďte vodu k varu. Listy bazalky ponořte na několik sekund do vroucí vody a poté je okamžitě ponořte do velmi studené vody. Sceďte a dobře vymačkejte.
  3. Do mixéru vložte vymačkané listy bazalky, konopná semínka, kešu oříšky, sůl, olivový olej, vymačkaný česnek a 2 kostky ledu. Tímto postupem pesto neztmavne.
  4. Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí, po uvaření ji osolte a lehce dochuťte olivovým olejem. Dejte stranou.
  5. Do velké pánve nalijte olivový olej a cukety nakrájené na kroužky. Nesolte!
  6. Cukety osmahněte na prudkém plameni tak, aby zůstaly křupavé a vytvořily krustu. Poté přidejte fazole. Nyní přidejte sůl a jemně promíchejte.
  7. Podávejte cukety, fazole a rýži a lžící na ně naservírujte pesto. Všechno posypte loupanými konopnými semínky.

Praktické

  • Ponoření bazalky do vařící vody a následné přidání kostek ledu zabrání černání pesta.
  • Pesto můžete rovnou do zeleniny zamíchat, podávání po lžící na talíř ale vypadá na pohled efektněji.

Obměna

  • Namísto rýže můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Fazeloe cannellini můžete vyměnit za jakoukoliv luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Olga Š.
17. 10. 2021

Vyborna rychlovka. Ryze a bazalka je pro me neobvykle spojeni, ale velice chutne. Mnam.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.