Humus je skvělý pokrm původem z Blízkého Východu. Miluji jeho chuť a přemýšlela jsem, jak ho udělat zdravější, aby neobsahoval syrový olej a sůl. Jsem přesvědčená, že varianta dle Jíme Jinak je nejenom výborná, ale i velmi zdravá. O čem svědčí i to, že kdykoliv ho přinesu na nějakou masovou grilovačku, zmizí jako první.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařené cizrny
  • voda z vaření cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (si půl lžičky)
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 5 lžíc oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)

Jak na cizrnový humus

  1. Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme v tlakovém hrnci asi hodinu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
  3. Soli dáme také trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala.
  4. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  5. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem,  100 g Tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
  6. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako hrachová kaše.
  7. Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou umeocta (pozor aby nebyla moc kyselá) nebo další osmaženou cibulkou ze solí.

Kombinujeme

  • Cizrnová kaše – humus potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. My ji máme rádi s těmito plackami a s kvašenou zeleninou.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
  • Klasický hummus se dělá z olivového oleje.

Děti

  • Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Neuvěřitelných 66 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Neviem kde je chyba, ale napriek tomu, že vačšina jedál mi tu veľmi chuti, tak humus mi naozaj nesadol. Pritom kupovanými mi chutí. Asi som tie pomery dobre neodhadla? Má mať nahorklú chuť?

  2. Udělala jsem doma prvně, nikdy mě nikde nelakalo ani zkusit. Pochutnáte jsem si včera i dnes. Dokonce jsem se dokopala a rozjela jsem výrobu kvaskoveho chlebíka doma. Ale humusu jsem zjevně udělala mnohem víc. Nikdo to se mnou doma nejí. Já dala včera a dnes k snídani…teď co s tím? Jak dlouho v lednici vydrží?

    • Hummus je moc dobrý a je to taková stálice v lednici. Určitě vám vydrží několik dní. Uvařte rodince těstoviny a hummus zamíchejte do omáčky :-)

  3. Dnes jsem si po delší době udělala hummus a byl jako vždy famózní, takže děkuji za recept, za vaše stránky a za to, že tu pro nás jste. Dokonce jsem se překonala, abych si ho nedala s chlebem (hoooodně, hoooodně jsem se musela přemáhat). Dala jsem si ho k obědu s rýží a moc mi to chutnalo. Stačilo překonat ten první impuls a nevytáhnout chleba, díky, díky, díky. Už se moc těším na podzimní detox :-).

  4. Vynikající. Jen tomu chybělo více citronové šťávy a mám ‚tajný‘ tip, přidat mletý římský kmín. Pak je hummus úplně vychytaný. Ačkoli jinak římský (někdy také křížový) kmín nemusím, tady je dokonalý. Na tuto dávku bych se nebála ani celé lžičky! 😋

  5. Hummus stejně jako tento chleba děláme doma už od roku 2017, je to jedno z našich oblíbených jídel 😀
    Dneska pečený kváskový chléb, „rybí“ salát z pekingského zelí, řapíkatého celeru a řasy kombu, kimchi. Výborný, jednoduchý a velmi chutný recept, který bych neváhal nabídnou i návštěvě.

  6. výborný hummus, dělala jsem podruhé. Jen příště zas použiju bio sezamovou pastu, tato nejmenovaná nebio byla příliš řídká a i chuťově slabší. Ovšem celkový výsledek opět vynikající, díky za recept.

  7. tak … muj muz humus neji, protoze mu nechutna, maximalne by obliznul lzicku, aby mne udelal radost, ale ten vas snedl celou hromadu a chrochta blahem, boule za usima …… dekuju :)

  8. Milá Evo , tak toto už není ani možné!!! Mňam , mňam ,mňam….prostě MŇAM ! Upekla jsem ještě křupavoučký kváskový pšenično-žitný chleba s lněnými semínky….a jak to dopadlo ??? Na snídani už nic nezbylo 🙃😀😂

  9. Ahoj, i já se připojuji, hummus se povedl, mám radost.
    Vím, že Eva čte všechny příspěvky, zeptám se tedy tady. Začala jsem se stravovat jinak, protože sono odhalilo ztučnělá játra. Doporučili mi zdravý životní styl, a tak jsem tu. Užívám ostropestřec a výluh z artyčoku. Je ještě něco, Evi, co bych měla zařadit do jídelníčku? Anebo naopak vyřadit? Díky moc za odpověď.

    • Sofko, jdeš na to dobře a uvidíš, že se játra právě touhle stravou krásně srovnají. Drž se jídelníčku z kurzu, tam není nic, co by játra zatěžovalo, naopak, je léčivý.

  10. Můj první hummus vyrobený doma. Paráda. Moc se mi povedl a chutná! Ještě se naučit dělat kvásek na chlebík a nebude to mít chybu.

  11. Mám ho! ;-) Hledala jsem dlouho takový humus, který by mi alespoň vzdáleně připomínal ten, který jsem asi před 3 lety jedla v Arabských Emirátech a do něhož jsem se naprosto zamilovala. Všechny, které jsem zkusila tady (většinou kupované nebo domácí od kamarádek), mne spíš zklamaly, některé mi vyloženě nejely. Potíž tedy byla, upřímně, i s konzistencí. Většinou nebyly moc jemné. (ten arabský byl absolutně jemňounký a ne moc hustý) Kamarádka mi říkala, že problém je i v mixéru, že běžný to prostě tak nezvladne.
    No tak každopádně tenhle hummus moji hummusovlu lásku připomíná (snad tam taky museli dávat tu osmahlou cibulku, nebo nevím), uspokojuje naprosto mé chutě… A když ho trošičku víc naředím, dosahuje i mé oblíbené konzistence. Nutno podotknout, že jsem jej dělala v NutraMilku. Je krásně jemný. Mňam!

    • Zuzko, tak to mám radost, . Já mám podobnou zkušenost – jiné hummusy mi taky nikdy moc nechutnaly, nechápala jsem, co na tom ostatní mají, až jsem ochutnala takový jeden v libanonské restauraci a pak ho vyladila doma a bylo to ono! 😋

  12. Výtečný, skvělý hummus. Dělala jsem již několikrát, včera také a přidala jsem čerstvý tymián ze zahrádky a vše společně rozmixovala. Máme rádi i česnek, tak jím nešetřím. Děkuji za prima recept :)

    • Hummus můžete skladovat v lednici jeden dva dny, to není problém. Pokud to chcete mít úplně dokonalé, nedávejte cibuli ani jinou zeleninu.

  13. Dneska jsem dělala humus podle tohoto receptu už po 2. během posledních pár dní, protože to je tak dobrý, že to nešlo jinak :D Moc chutná i manželovi a mojí mamce :)

    • No tak to je skvělé, že máte doma spolustrávníky. My ho taky moc rádi, na všechny způsoby.

  14. Dneska první pokus o hummus a moc se povedl! Dokonce i ty chlebové placky k tomu se vyvedly :) Delikatesa!!!

  15. Děkuju za obě reakce, Heleno, já ho mohu, ale moji dva strávníci v žádném případě. Jedno z dětí má anafylaktický typ reakce na ořechy a semena, ze semen zejména mák a sezam. (Z hlediska intenzity reakce.) Protože je stravování mimo domov v tomto směru, a asi trvale bude stále hůř, velmi problematické, musí nosit adrenalinové pero pro případ, že by někde byl nějaký zbytek nebo zrnko… Já osobně tahini miluju, arašídové máslo zbytkem zdravého rozumu odmítám ochutnat (trošku pomáhá vědomí časté kontaminace arašídů aflatoxiny, ale i tak), protože to by mě pak mrzelo. V tomto vidím rys, pro který nedokážu udělat ten poslední krok a postavit rodinu před úplné stravování JJ, protože nám by podstatný zdroj mnoha látek scházel. U obou synů neprojde (z hlediska zdravot.dopadu) ani slunečnicové či dýňové semínko. Na hummus jsem dostala chuť, ale obávám se, že bez právě nějaké pasty z jader (mohla by být moc zajímavá i lískooříšková, aach) to nikdy hummus nebude, spíš nějaká pomazánka. Já mám právě ořechy ráda a tak mi v luštěninových věcech obecně chuťově chybí, luštěnino-zeleninové dělám v nejrůznějších kombinacích, ale bez těch semen/ořechů se z toho stala trošičku nuda. No nic, to nevyřešíme, já si netroufám to doma ani připravovat, kdyby náhodou nevědomky ochutnali (a že puboše chutě honí, to oni si zase jdou líznout, jestli je tam v misce něco, co by mi zblajzli, aniž s tím počítám) a radši nedomýšlím, že by byli sami doma… ořechy zkrátka do spíže nesmí, je to jako jinde s odvykáním cukru, akorát na mlsání se neumírá. To jen že jsem se tu zase začetla a moje chuťové pohárky pláčou…

    • Tomu úplně rozumím, každopádně hummus se dá dneska už koupit i v běžném obchodě, alespoň tedy v Praze :).

  16. Mohu se prosím zeptat u staršího receptu? Mám strávníky alergiky mimo jiné na sezam, takže nemůžu použít tahini, bude tam chuťově hodně scházet? Já sama mám tahini moc ráda, ale hummus jsem kvůli tomu ještě nikdy nedělala, cizrnu moc ráda dělám na kaši/omáčku nejraději s Hokkaido dýní, ráda bych zkusila jinou chuť, ale tady bude asi tahini nutná součást? Dík.

    • Kraakoro, pokud vám nejde o to mít chuť úplně totožnou s klasickým předpisem na hummus, tak se tím netrapte. Já ho kolikrát ani nemám a pomazánky z cizrny dělám často. Mrkněte v receptech do sekce pomazánky pro inspiraci, můžete libovolně použít kterýkoli recept bez tahiny na výrobu svojí pomazánky podle předpisu na fazolovou nebo čočkovou :-) Tahini má specifickou chuť a taky pomáhá při mazání, protože je mastné. Můžete buď dát víc oleje nebo semínka (slunečnice, dýně, len,…) či ořechy. Případně ořechové máslo. Určitě to vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnalo. A když se povede, dejte klidně recept do čtenářských, ať se můžeme inspirovat i my ostatní.

  17. Zobrazit všech 66 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMateřské mléko a kojení (II. díl)
Další článekTo nejdůležitější z posledního vysílání – Jak na zimu