Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Hummus z cizrny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Humus je skvělý pokrm původem z Blízkého Východu. Miluji jeho chuť a přemýšlela jsem, jak ho udělat zdravější, aby neobsahoval syrový olej a sůl. Jsem přesvědčená, že varianta dle Jíme Jinak je nejenom výborná, ale i velmi zdravá. O čem svědčí i to, že kdykoliv ho přinesu na nějakou masovou grilovačku, zmizí jako první.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařené cizrny
  • voda z vaření cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)
  • 1 lžička římského kmínu (nemusí být)
  • sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

Jak na cizrnový humus

  1. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
  2. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  3. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem,  100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
  4. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.
  5. Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo přidat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor aby nebyla moc kyselá).

    Praktické

    • Pokud nemáte uvařenou cizrnu nebo ji nestíháte vařit, můžete využít cizrnu v nálevu nebo plechovce, ale pozor na složení. Případně použijte jinou luštěninu, kterou máte vařenou. Můžete spotřebovat přebytky vařeného hrachu, fazolí apod.
    • Klasický hummus se dělá z olivového oleje, ale my ho běžně děláme ze slunečnicového a sezamového.
    • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud nepřidáte sójovou omáčku. Tu případně nahraďte hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou verzí nebo více osolte na začátku.

    Obměna

    • Do hummusu můžete přidat koření. Já mám velmi ráda římský kmín, který v tom tradičním receptu je, ale pro mnoho lidí je velmi aroamtický a začátečníkům většinou nechutná. Do hummusu tedy můžete přidat klasický mletý kmín nebo mletou hořčici či koriandr. Přidat můžete také bylinky jako oregáno, tymián nebo rozmarýn.

    Děti

    • Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    49 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jaroslav Hlávka
    22. 4. 2024

    Musel jsem začít dělat menší dávku, pokaždé se totiž přejím 🙂

    Jak dlouho lze prosím hummus dle receptu skladovat v lednici? Díky

    Ukázat další komentáře