Humus je skvělý pokrm původem z Blízkého Východu. Miluji jeho chuť a přemýšlela jsem, jak ho udělat zdravější, aby neobsahoval syrový olej a sůl. Jsem přesvědčená, že varianta dle Jíme Jinak je nejenom výborná, ale i velmi zdravá. O čem svědčí i to, že kdykoliv ho přinesu na nějakou masovou grilovačku, zmizí jako první.
Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařené cizrny
  • voda z vaření cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (si půl lžičky)
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 5 lžíc oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)

Jak na cizrnový humus

  1. Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci asi hodinu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu ze solí do sklovata.
  3. Soli dáme také trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala.
  4. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  5. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem,  100 g Tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cirzny (asi půl deci).
  6. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako hrachová kaše.
  7. Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou umeocta (pozor aby nebyla moc kyselá) nebo další osmaženou cibulkou ze solí.

Kombinujeme

  • Cizrnová kaše – humus potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. My ji máme rádi s těmito plackami a s kvašenou zeleninou.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
  • Klasický humus se dělá z olivového oleje.

Děti

  • Cizrnový humus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

13 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výtečný, skvělý hummus. Dělala jsem již několikrát, včera také a přidala jsem čerstvý tymián ze zahrádky a vše společně rozmixovala. Máme rádi i česnek, tak jím nešetřím. Děkuji za prima recept 🙂

    • Hummus můžete skladovat v lednici jeden dva dny, to není problém. Pokud to chcete mít úplně dokonalé, nedávejte cibuli ani jinou zeleninu.

  2. Dneska jsem dělala humus podle tohoto receptu už po 2. během posledních pár dní, protože to je tak dobrý, že to nešlo jinak 😀 Moc chutná i manželovi a mojí mamce 🙂

    • No tak to je skvělé, že máte doma spolustrávníky. My ho taky moc rádi, na všechny způsoby.

  3. Dneska první pokus o hummus a moc se povedl! Dokonce i ty chlebové placky k tomu se vyvedly 🙂 Delikatesa!!!

  4. Děkuju za obě reakce, Heleno, já ho mohu, ale moji dva strávníci v žádném případě. Jedno z dětí má anafylaktický typ reakce na ořechy a semena, ze semen zejména mák a sezam. (Z hlediska intenzity reakce.) Protože je stravování mimo domov v tomto směru, a asi trvale bude stále hůř, velmi problematické, musí nosit adrenalinové pero pro případ, že by někde byl nějaký zbytek nebo zrnko… Já osobně tahini miluju, arašídové máslo zbytkem zdravého rozumu odmítám ochutnat (trošku pomáhá vědomí časté kontaminace arašídů aflatoxiny, ale i tak), protože to by mě pak mrzelo. V tomto vidím rys, pro který nedokážu udělat ten poslední krok a postavit rodinu před úplné stravování JJ, protože nám by podstatný zdroj mnoha látek scházel. U obou synů neprojde (z hlediska zdravot.dopadu) ani slunečnicové či dýňové semínko. Na hummus jsem dostala chuť, ale obávám se, že bez právě nějaké pasty z jader (mohla by být moc zajímavá i lískooříšková, aach) to nikdy hummus nebude, spíš nějaká pomazánka. Já mám právě ořechy ráda a tak mi v luštěninových věcech obecně chuťově chybí, luštěnino-zeleninové dělám v nejrůznějších kombinacích, ale bez těch semen/ořechů se z toho stala trošičku nuda. No nic, to nevyřešíme, já si netroufám to doma ani připravovat, kdyby náhodou nevědomky ochutnali (a že puboše chutě honí, to oni si zase jdou líznout, jestli je tam v misce něco, co by mi zblajzli, aniž s tím počítám) a radši nedomýšlím, že by byli sami doma… ořechy zkrátka do spíže nesmí, je to jako jinde s odvykáním cukru, akorát na mlsání se neumírá. To jen že jsem se tu zase začetla a moje chuťové pohárky pláčou…

    • Tomu úplně rozumím, každopádně hummus se dá dneska už koupit i v běžném obchodě, alespoň tedy v Praze :).

  5. Mohu se prosím zeptat u staršího receptu? Mám strávníky alergiky mimo jiné na sezam, takže nemůžu použít tahini, bude tam chuťově hodně scházet? Já sama mám tahini moc ráda, ale hummus jsem kvůli tomu ještě nikdy nedělala, cizrnu moc ráda dělám na kaši/omáčku nejraději s Hokkaido dýní, ráda bych zkusila jinou chuť, ale tady bude asi tahini nutná součást? Dík.

    • Kraakoro, pokud vám nejde o to mít chuť úplně totožnou s klasickým předpisem na hummus, tak se tím netrapte. Já ho kolikrát ani nemám a pomazánky z cizrny dělám často. Mrkněte v receptech do sekce pomazánky pro inspiraci, můžete libovolně použít kterýkoli recept bez tahiny na výrobu svojí pomazánky podle předpisu na fazolovou nebo čočkovou 🙂 Tahini má specifickou chuť a taky pomáhá při mazání, protože je mastné. Můžete buď dát víc oleje nebo semínka (slunečnice, dýně, len,…) či ořechy. Případně ořechové máslo. Určitě to vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnalo. A když se povede, dejte klidně recept do čtenářských, ať se můžeme inspirovat i my ostatní.

  6. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMateřské mléko a kojení (II. díl)
Další článekTo nejdůležitější z posledního vysílání – Jak na zimu