Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Hummus z cizrny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Humus je skvělý pokrm původem z Blízkého Východu. Miluji jeho chuť a přemýšlela jsem, jak ho udělat zdravější, aby neobsahoval syrový olej a sůl. Jsem přesvědčená, že varianta dle Jíme Jinak je nejenom výborná, ale i velmi zdravá. O čem svědčí i to, že kdykoliv ho přinesu na nějakou masovou grilovačku, zmizí jako první.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařené cizrny
  • voda z vaření cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový nebo olivový)
  • 1 lžička římského kmínu (nemusí být)
  • sójová omáčka podle chuti (nemusí být)
  • ume ocet podle chuti (nemusí být)

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Jak na cizrnový humus

  1. Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme v tlakovém hrnci asi hodinu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu se solí do sklovata.
  3. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  4. Do nádoby mixéru dáme uvařenou a přecezenou cizrnu, přidáme osmaženou cibuli s olejem, solí a česnekem,  100 g tahini, šťávu z půlky citrónu a trochu vody z cizrny (asi půl deci).
  5. Vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence. Vodu z cizrny přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být jako na pomazánku.
  6. Pokud bude kaše málo slaná, lze dochutit trochou sójové omáčky nebo přidat šmrnc přidáním trochy umeocta (pozor aby nebyla moc kyselá).

    Praktické

    • Pokud nemáte uvařenou cizrnu nebo ji nestíháte vařit, můžete využít cizrnu v nálevu nebo plechovce, ale pozor na složení. Případně použijte jinou luštěninu, kterou máte vařenou. Můžete spotřebovat přebytky vařeného hrachu, fazolí apod.
    • Klasický hummus se dělá z olivového oleje, ale my ho běžně děláme ze slunečnicového a sezamového.
    • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud nepřidáte sójovou omáčku. Tu případně nahraďte hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou verzí nebo více osolte na začátku.

    Obměna

    • Do hummusu můžete přidat koření. Já mám velmi ráda římský kmín, který v tom tradičním receptu je, ale pro mnoho lidí je velmi aroamtický a začátečníkům většinou nechutná. Do hummusu tedy můžete přidat klasický mletý kmín nebo mletou hořčici či koriandr. Přidat můžete také bylinky jako oregáno, tymián nebo rozmarýn.

    Děti

    • Cizrnový hummus je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

    PS: Začínáme Jarní očistu!

    Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    19 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mňam mňam
    Humus a pečená zelenina 😋

    Jaroslav Hlávka
    12. 12. 2022

    Hummus se už u nás doma opakuje poměrně pravidelně 🙂

    Ukázat další komentáře

    Mohlo by se vám líbit

    144
    70

    Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

    Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala n...

    Cuketový “tatarák”

    Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

    Lazaňové závitky z cukety

    Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

    Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

    Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

    Cizrnová pomazánka s mrkví

    Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

    Kopřivová pomazánka

    Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...