Domů > Magazín > Vaše příběhy

Našli jsme se nejen v jídle, ale i sami v sobě (Žaneta, 38 let)

Změna jídelníčku přinesla změny, které jsme nečekali a kdyby nám je někdo předem líčil, ani bychom mu nevěřili. Ono to totiž není jen o jídle. Zajímavé byly reakce okolí a rodiny.

Zkusili jsme leccos

Začnu od začátku. Nesmírně ráda vařím a můj manžel nesmírně rád jí a ochutnává nové věci – ideální kombinace!
O stravu a její účinky na zdraví se zajímám již několik let a sami jsme si tak hezky vytvořili “svoje stravování”, kde jsme si nechali zeleninu, ovoce, z masa ryby (veeeelmi vyjímečně bio krůtí, domácího králíka či zvěřinu), bio ghí, pečivo téměř vůbec (případně celozrnné), houby, oříšky, semínka.
Také jsme na sobě zkusili určité stravovací směry experimentálně ověřit. Půl roku jsme byli např. vegetariáni (lepek, mléčné – žádná hitparáda) a žádné extra přínosy se nekonaly, spíše naopak jsme si přišli takoví “oteklí”.
Potom jsme zkusili Whole30 “očistu” – to byl tedy mazec. 18. den při pohledu opět na vajíčka ke snídani jsem s tím chtěla seknout… Tolik masa a vajec – fůůůůj! Za misku rýže bych tenkrát dala tisícovku :-D Opět se žádný zázrak nekonal a došlo nám, že toto opravdu nebude naše cesta, že nám šíleně chybí obiloviny, luštěniny a dozhnusilo se nám maso. Vrátili jsme se tedy k “našemu stravování” a z masa jedli jen ryby.

Jíst jinak nám od počátku sedlo

Hledala jsem další zajímavosti a narazila na Jíme Jinak :-D Pocitově to hned sedlo!
Koupili jsme tedy členství a zapojili se do Podzimního detoxu, kde jsme jídlo spíše přidávali a učili se nové věci (ubírání nám vůbec nepřišlo těžké, jelikož jsme už sami spoustu věcí nejedli).

Nakoupili jsme kvasící nádobu a vyrábíme si svojí kvašenou zeleninu, využili jsme klubácké slevy a pořídli si klíčidla Gefu a klíčíme o 106 (možná 107 ;-) ), nádoby na jídlo a pití Lurch, zabavila jsem manželovi japonský nůž (co dostal v práci a ležel ladem) a zaplnili naší krásnou velkou kuchyň hromadou nových obilovin, luštěnin, koření… nádhera. Vytvořila jsem žitný kvásek a upekla první kváskový chléb. Já začala konečně snídat, protože miso polévka je prostě geniální! Ztratili jsme prvních pár kil (a cm) a vlil se nový život do žil ;) A užili jsme si i krásné “JímeJinak Vánoce”. To jsme netušili, že ta správná “zábava” teprve přijde.

I bez lepku je to zábava

Přihlásili jsme se i do Jarní očisty a objednali se k MUDr. Strnadelové. V tu dobu už jsem měla rozečtenou její knihu a tušila, co přijde. Paní doktorka je neuvěřitelně milá a naprosto profesionální. Dostali jsme bylinky a šli na testování zátěží k panu Zerzánovi – výsledek: LEPEK a spousta dalších. Skvělé, takže ani žitnou mouku a kváskový chlebík… ani špaldovou a žádnou lepkovou. Měla jsem jich zrovna nakoupeno hromadu v bio kvalitě, plus další obiloviny do očisty (špadlový bulgur, celozrnný kuskus atd.). A ani seitan, který jsme právě ochutnali v kurzu a byli nadšení. No nic, tak revize kuchyně č. 2 ;-) Zdravé lepkové jsme rozdali a mouky mám z pohanky, kukuřice, quinoy, kaštanovou, teffovou, tapiokovou, rýžovou, čirokovou, bulgur třeba pohankový a kurkus ryžový či cirznový – je to vlastně snadné a navíc neuvěřitelně zajímavé, ty nové věci nacházet a zkoušet!

Jíme jinak i mimo domov

A pozor, hned jsme si mohli vyzkoušet Jíme Jinak stravu mimo domov, když jsme se přihlásili na kurz malování mandal. Co tak s sebou vzít? Vyrobila jsem vegan sushi a upekla koláč se švestkami z kurzu Zdravé dezerty. Když nastala obědová pauza, každý si vyndal své jídlo v krabičce. My začali chystat sushi a paní lektorka se zeptala, kde jsme ho koupili, že vypadá fakt dobře. Řekla jsem, že je veganské a doma vyrobené, na což se slečna vedle ozvala “Jéé, vy jste vegani? Já také!”. Pak přišla pauza na dezert a paní lektorka všem koupila Marlenku. My si vyndali náš koláč a opět dotazy “Jéé, co to máte za koláč?”. Řekla jsem, že je ze stránek Jíme Jinak, že jsme teď v Jarní očistě a lektorka hned na to, že je tam také, ale není v klubu. Na to reagovala i starší paní vedle mě, že je také v Jíme Jinak a že si to musí koupit. Obě ochutnaly a moc si pochvalovaly. Následně je ještě dostal manžel, když řekl, že je to koláč pro chlapy, že se to dá všechno na plech, zalije vodou, dá péct a hotovo ;-D Příjemně nás překvapilo, že nás bylo na kurzu (včetně lektorky) 15 a z toho 4 “JímeJinak lidičky” a jedna veganka :-) Už se nám asi transformuje okruh lidí, kteří jsou na stejné vibraci. Ještě pro zasmání – paní lektorka na konci ukazovala každého mandalu ostatním a ty naše jim prý připomínaly vesmír… a jedna paní dodala, že my dva jsme takoví vesmírní (asi kompliment ;-D ) a další přikyvovaly.

Máme podporu i v rodině

Tento (nejen) výživový směr nám opravdu sedl a je neuvěřitelné, jak krásně nás respektuje nejbližší okolí. Když jedeme na návštěvu k mému taťkovi, tak se hned ptá, co nám má nakoupit, abychom mu tam prý neumřeli hlady ;-D a čím by nám udělal radost, co jíme… krása! Za odpověď, ať nakoupí zeleninu, která se mu bude líbit (kromě brambor a rajčat), že nejraději při vaření improvizuji, byl rád. Dochucovadla už od nás má (a také začal používat miso pastu a ume ocet) a přílohu že si dovezeme. Taťka, typický masožrout, si moje jídla nemůže vynachválit a přidává si! A rodiče manžela nám přivezou třeba rozinky či nějaký kvalitní olej a moc rádi u nás jedí. Připravila jsem pro ně i oslavu narozenin u nás a dort podle našich pravidel a mělo to úspěch.

Proměna mého manžela

Nejlepší ale je můj manžel a jeho “proměna”. Je úžasně podporující a se mnou nadšený z nového stylu. Je vidět, jak mu to chutná a neskutečně mě stále chválí! To pak člověka všechno daleko více baví, než kdyby byl brbla obecný. Také mi při vaření pomáhá a je to moc hezký společně strávený čas.
Manžel si nosí jídlo s sebou do práce a včera se mu stala vtipná situace. Dělala jsem řepové karbanátky s čočkovo-mrkvovou omáčkou a rýží (naše oblíbené jídlo) a manžel si to prý nandaval v práci na talíř (největší, co tam měli – sní toho opravdu dost ;-) ) a přišel se podívat kolega, co má dobrého. Tak mu to popsal a dal ochutnat a kolega (60 let) se prý rozplýval, jak je to dobré a že by ho to také lákalo, že už o tom uvažoval, ale nemá mu to kdo vařit, protože manželka prý vaří jen českou klasiku… A pak všem, kdo přišli, říkal, ať se jdou podívat na manželovo karbanátky ;-D
Ještě jednu situaci musím napsat. Před Jarní očistou jsme si zašli na running sushi, které jsme milovali. No a po očistě jsme na něj šli také a jaké překvapení se konalo – nám to nechutnalo! (Díky Evičko! ;-D ) Normálně jsme na sebe koukali, trochu toho snědli a pošilhávali na vedlejší řadu, kde jezdilo sushi s avokádem… tak to bylo naše poslední running sushi.
Manžel řekl, že kdyby mu někdo před těmi několika měsíci řekl, že už nebude chtít ani ryby, nikdy by mu to nevěřil, protože ryby ode mě miloval. Nedávno jsme si dali pstruha a najednou mu prý tak psychicky vadil pohled na tu hřbetní ploutev, že už ani ryby nepotřebuje – fakt mě tím úplně dostal ;-D Takže je prima, že tomu jídlu člověk opravdu konečně rozumí, co s čím kombinovat, aby nic nechybělo. A chápeme, proč jsme se necítili tak dobře, i když jsme jedli dle nás i dříve lépe, než běžně se stravující (že například losos s pečenou cizrnou není dobrá kombinace apod. ;-) ).

Co nám Jarní očista vzala a přinesla

 VZALA:
– running sushi ;-D
– další 4 – 5 kg
– splaskli jsme dle oblečení, hlavně v oblasti břicha
– u manžela lupy ve vlasech
– manžel se méně potí a pot není cítit a já se naopak začala při aktivitě potit (dříve např. až po půl hodině v sauně trochu) a pot také není cítit

PŘINESLA:
– rozšířenější vnímání energií
– urychlení plnění přání
nové zkušenosti ohledně vaření a ingrediencí
– novou harmonii a lásku ve vztahu
– našli jsme se nejen v jídle, ale i sami v sobě
nové nápady
lepší kondici

Pro nás žádný konec očisty není, my jsme našli směr a styl, který nám vyhovuje a je to trvalé nastavení.
Jsme nadšení, že jsme v “partě” stejně smýšlejících lidí, kteří také berou své zdraví a životy do svých vlastních rukou. Děkujeme!

Žanet & Tom

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Přemča
3. 10. 2022

Zdravíme vás, krásné setkání dnes s vámi v Kutné hoře, hold vesmír je skvělý a přitáhl nás k sobě 👋🙂

Klub

Krásný den, ze srdce děkujeme všem za krásné komentáře :–) :-) Dlouho jsme váhali, jestli příběh vůbec poslat a původně jsme nepřiložili fotky nás dvou… pro nás tedy obrovské vystoupení z komfortní zóny, jsme v tomto ohledu “plaší” ;-D
Dort s borůvkami je podle receptu na Cheesecake z kurzu “Zdravé dezerty” – dělaný pro manželovu babičku k 96. narozeninám, tedy verze bez čokolády (vrchní vrstva je z kokosové smetany+kakaového másla+rýžového sirupu).
Ten malinovo-čokoládový je taková improvizace, kterou jsem si bohužel nezapsala…

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Krok za krokem k ještě větší lehkosti (Tereza, 34 let)

Když je člověk připravený, tak přijdou další AHA momenty. Mě došly některé věci teď v květnu a i když to byly zdánlivě drobnosti, udělalo to velkou změnu. ...

Poporodní kila jsou pryč a ruce nesvědí (Martina, 41 let)

Do zmeny jedálníčka som išla s cieľom schudnúť a zbaviť sa ekzému. A oboje sa veru podarilo. Vrátilo sa mi sebavedomie a cítim sa lepšie a krajšie.

Můj úspěšný restart těla i duše (Zuzana, 45 let)

Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že tímto dárkem jsem si nadělila sebevědom...

V břichu jako v pokojíčku (Eva, 43 let)

Když jsem byla darovat krev, doktorka mě upozornila, že moje krvinky nejsou v pořádku. V té době jsem mívala často ošklivé angíny. Byla jsem strašně unaven...

Zachránila jsem si oči díky změně jídelníčku (Věra, 63 let)

Díky správné výživě jsem se dostala z makulární degenerace a jako bonus se mi zlepšil zrak. Ze dvou dioptrií na jednu. Vše je v procesu a oči se stále poma...

Zamilovala jsem se do vaření (Katka, 36 let)

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní věci. A není to jen láska k vaření, co ...