Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí.

Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, prospívá celému močovému ústrojí, podporuje trávení a zažívání.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 lopuchového kořene
  • 1 hrnek vařených fazolí adzuki hokkaido (nebo jiné)
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 tuřínu
  • 8 růžiček kapusty
  • 2 stroužky česneku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 0,5 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mleté hořčice, 2 bobkové listy, 2 kuličky pepře, majoránka
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • jako posypka: petrželka

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

Jak uvařit fazolovou polévku s černým kořenem
  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na kolečka, tuřín na větší kostičky, kapustičky na čtvrtky, kořen lopuchu dobře omyjeme (neloupeme) a pokrájíme na půlkolečka.
  2. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  3. Po chvíli přidáme mrkev, tuřín, kapustičky, černý kořen a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  4. Přidáme vývar/vodu, vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit, prohřejeme s fazolemi a vypneme.
  6. Do polévky rozmícháme bílou miso pastu a pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz. Pokud je málo slaná, přidám trošinku sójové omáčky.
  7. Podáváme s čerstvou s petrželkou.

Praktické

  • Lopuch je škoda loupat, dobře ho očistěte kartáčkem a můžete ho uvařit i se slupkou. V polévce kořen změkne. Má neváraznou chuť, dáváme ho hlavně ze zdravotních důvodů.
  • Polévka je přirozeně bezlepková, v případě použití sójové omáčky volíme tamari.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou miso pastu a omáčku, dochutíme solí, případně nahradíme hrachovou či jinou bezsójovou verzi omáčky a pasty.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžíci ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi bezlepkové vločky) nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu předem rozmíchaného ve studené vodě. Pokud nám nevadí nakyslá chuť, můžeme zavařit rozmíchaný kvásek.

Obměna

  • Místo lopuchu můžete dát černý kořen nebo jinou kořenovou zeleninu.
  • Místo tuřínu můžete dát kedluben, topinambur nebo taro bramboru, případně batát, který je ale hodně sladký.
  • Koření dejte, jaké máte rádi, můžete vyměnit to moje za klasiku jako je jalovec a nové koření.

Děti

  • S ohledem na použité koření doporučujeme zařadit polévku cca od 1,5 roku, budeme šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
20. 5. 2024

A v názvu je Hokkaidó a nikde jinde ju nevidím , nebo že nekteré fazóne adzuki jmenují Hokkaido ?

Mila Beata
20. 5. 2024

Plha se hlásí 😂 v ingrediencich chybí majoranka 😂 a v popisu není kdy přidat fazole 😛

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v...