Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, prospívá celému močovému ústrojí, podporuje trávení a zažívání.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 lopuchového kořene
  • 1 hrnek vařených fazolí adzuki hokkaido (nebo jiné)
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 tuřínu
  • 8 růžiček kapusty
  • 2 stroužky česneku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 0,5 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mleté hořčice, 2 bobkové listy, 2 kuličky pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • jako posypka: petrželka

Jak uvařit fazolovou polévku s černým kořenem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na kolečka, tuřín na větší kostičky, kapustičky na čtvrtky, kořen lopuchu dobře omyjeme (neloupeme) a pokrájíme na půlkolečka.
  2. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  3. Po chvíli přidáme mrkev, tuřín, kapustičky, černý kořen a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  4. Přidáme vývar/vodu, vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  6. Do polévky rozmícháme bílou miso pastu a pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz. Pokud je málo slaná, přidám trošinku sójové omáčky.
  7. Podáváme s čerstvou s petrželkou.

Praktické

  • Lopuch je škoda loupat, dobře ho očistěte kartáčkem a můžete ho uvařit i se slupkou. V polévce kořen změkne. Má neváraznou chuť, dáváme ho hlavně ze zdravotních důvodů.
  • Polévka je přirozeně bezlepková, v případě použití sójové omáčky volíme tamari.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou miso pastu a omáčku, dochutíme solí, případně nahradíme hrachovou či jinou bezsójovou verzi omáčky a pasty.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžíci ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi bezlepkové vločky) nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu předem rozmíchaného ve studené vodě. Pokud nám nevadí nakyslá chuť, můžeme zavařit rozmíchaný kvásek.

Obměna

  • Místo lopuchu můžete dát černý kořen nebo jinou kořenovou zeleninu.
  • Místo tuřínu můžete dát kedluben, topinambur nebo taro bramboru, případně batát, který je ale hodně sladký.
  • Koření dejte, jaké máte rádi, můžete vyměnit to moje za klasiku jako je jalovec a nové koření.

Děti

  • S ohledem na použité koření doporučujeme zařadit polévku cca od 1,5 roku, budeme šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak ta je, přesně taková, jakou jsem si představovala. :-) Jak mi teď s tím Covidem moc nechutná, tak tahle polívka fakt sedla a sprášila jsem rovnou dva talíře :-) Těším se na její opakování.

    • No tak to mě těší, že prošla i při nechutenství, Peti! Děkuju za zprávu a doufám, že už je ti líp!!!! Myslím na tebe!

      • Evi, dík. Tuhle polívku jsem za týden otočila snad třikrát :-) Jo, mně už je dobře, ale holky jsou furt na hromadě. Sotva se dostanou z jednoho kašle a rýmy, tak Covid. Jak vyléčíme Covid, tak už po týdnu zase kašlou… Do toho ještě debilní kontroly na ušním a doktor, co na nás tlačí na trhání nosních mandlí. Ještěže jedeme v prosinci za Vlaďkou a budu mít možnost to probrat s někým, komu věřím, kdo nemluví z cesty a neutrhává se nás…

  2. Polévka vypadá velmi chutně 😋😋😋
    Evi, jak často lze lopuch konzumovat? Je nějaké omezení nebo je to s ním stejné jako s kteroukoli zeleninou? Tedy pestře střídat. Řekla bych že teď bude vhodný v zimním období na ledviny a mocak 😉. Děkuji 😘

    • Peti, jej to zelenina jako jiná, neuvádí se nikde vedlejší účinky ani možnost předávkování, navíc ho běžně nekoupíš a těžko se pěstuje, vykopat si ho venku je taky fuška, takže myslím, že běžnému smrtelníkovi se rozhodně nepodaří se tím přejíst. A navíc je to velmi zdravé, takže kdo má možnost zařadit pravidelně, ten to má dobré ;-)

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPohanková kaše s mákem
Další článekKrémové kroupy s černými fazolemi