Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v kuchyni využít.

Ingredience
pro 4 porce
  • kus kapusty
  • kus cukety
  • 1 cibule
  • 3 lžíce drobných rýžových těstovin
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 2 bobkové listy
  • římského špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet
  • čerstvá petrželová nať
  • slunečnicová semínka

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme kapustu a cuketu.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, cuketu na menší kostky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu a cuketu, opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Na posledních 5 minut přidáme těstoviny.
  6. Než se polévka uvaří, opražíme semínka. Opláchneme je na sítku, necháme okapat a na mírném plameni sušíme za občasného míchání, až začnou zlátnout a vonět. Nenecháme spálit a přendáme do mističky.
  7. Nasekáme na drobno petrželku.
  8. Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Pokud máte čerstvou cuketu a kapustu ze zahrádky, bude se vařit jen krátce. Naopak starší cuketa a kapusta vyžadují delší vaření, aby nebyla zejména kapusta tuhá.

Obměna

  • Rýžové těstoviny můžete nahradit jinými bezlepkovými, např. kukuřičnými. Pokud vám lepek nevadí, můžete dát jakékoli drobné těstoviny, které máte rádi, hodí se i vlasové nudle.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
  • Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Opět výborná polévka. Začínám pomalu zjišťovat, že čím chudší jídlo na ingredience, tím chutnější. Asi to bude tím, že se chutě vzájemně netlučou a není to pak všechno jak se říká “na jedno brdo” 😀 Děkujeme 🙂

Klub
Mila Beata
31. 8. 2021

Opět další pochvala , měla jsem jen kaderavek , ale to je taky kapusta 😂 a přidala jsem trosku pohanky ♥️ Ah MANA 😇 děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

3

Hustá snídaňová polévka s qinoou

Když chcete sytější ranní polévku, zkuste tuhle naši oblíbenou.
19

Snídaňová polévka s dýní, batátem a vodnicí

Snídaňová polévka může být každý den jiná. Tohle je naše oblíbená kombinace.
3

Snídaňová polévka s mrkví a pórkem

Když se chuťové buňky vyčistí, pochutnáte si i na takhle obyčejné polévce.