Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v kuchyni využít.

Ingredience
pro 4 porce
  • kus kapusty
  • kus cukety
  • 1 cibule
  • 3 lžíce drobných rýžových těstovin
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 2 bobkové listy
  • římského špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet
  • čerstvá petrželová nať
  • slunečnicová semínka

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme kapustu a cuketu.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, cuketu na menší kostky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu a cuketu, opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Na posledních 5 minut přidáme těstoviny.
  6. Než se polévka uvaří, opražíme semínka. Opláchneme je na sítku, necháme okapat a na mírném plameni sušíme za občasného míchání, až začnou zlátnout a vonět. Nenecháme spálit a přendáme do mističky.
  7. Nasekáme na drobno petrželku.
  8. Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Pokud máte čerstvou cuketu a kapustu ze zahrádky, bude se vařit jen krátce. Naopak starší cuketa a kapusta vyžadují delší vaření, aby nebyla zejména kapusta tuhá.

Obměna

  • Rýžové těstoviny můžete nahradit jinými bezlepkovými, např. kukuřičnými. Pokud vám lepek nevadí, můžete dát jakékoli drobné těstoviny, které máte rádi, hodí se i vlasové nudle.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
  • Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Moc mi chutná (Vymka)

Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...
  1. Chci se zeptat slyším rýžové těstoviny,rýžový škrob rýžový olej je to tak zdravé nebo je to jen hit dnešní doby.Třeba jako kokosovy olej,který raději nahrazují kvalitním Bio slunečnicovým..

  2. Opět další výborná polévka, ale když ta moje vnučka má ráda jen vývar s nudličkami. Nevadí, toto jídlo udělám spíše jako omáčku. Tu si dá.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTempeh s kukuřicí a cuketou
Další článekŠvestkovo-broskvový pohárek