Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v kuchyni využít.

Ingredience
pro 4 porce
  • kus kapusty
  • kus cukety
  • 1 cibule
  • 3 lžíce drobných rýžových těstovin
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 2 bobkové listy
  • římského špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet
  • čerstvá petrželová nať
  • slunečnicová semínka

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme kapustu a cuketu.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, cuketu na menší kostky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu a cuketu, opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Na posledních 5 minut přidáme těstoviny.
  6. Než se polévka uvaří, opražíme semínka. Opláchneme je na sítku, necháme okapat a na mírném plameni sušíme za občasného míchání, až začnou zlátnout a vonět. Nenecháme spálit a přendáme do mističky.
  7. Nasekáme na drobno petrželku.
  8. Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Pokud máte čerstvou cuketu a kapustu ze zahrádky, bude se vařit jen krátce. Naopak starší cuketa a kapusta vyžadují delší vaření, aby nebyla zejména kapusta tuhá.

Obměna

  • Rýžové těstoviny můžete nahradit jinými bezlepkovými, např. kukuřičnými. Pokud vám lepek nevadí, můžete dát jakékoli drobné těstoviny, které máte rádi, hodí se i vlasové nudle.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
  • Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Opět výborná polévka. Začínám pomalu zjišťovat, že čím chudší jídlo na ingredience, tím chutnější. Asi to bude tím, že se chutě vzájemně netlučou a není to pak všechno jak se říká “na jedno brdo” 😀 Děkujeme 🙂

Mila Beata
31. 8. 2021

Opět další pochvala , měla jsem jen kaderavek , ale to je taky kapusta 😂 a přidala jsem trosku pohanky ♥️ Ah MANA 😇 děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...