- kus kapusty
- kus cukety
- 1 cibule
- 3 lžíce drobných rýžových těstovin
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- 2 bobkové listy
- římského špetka kmínu
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet
- čerstvá petrželová nať
- slunečnicová semínka
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme kapustu a cuketu.
- Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, cuketu na menší kostky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme kapustu a cuketu, opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Na posledních 5 minut přidáme těstoviny.
- Než se polévka uvaří, opražíme semínka. Opláchneme je na sítku, necháme okapat a na mírném plameni sušíme za občasného míchání, až začnou zlátnout a vonět. Nenecháme spálit a přendáme do mističky.
- Nasekáme na drobno petrželku.
- Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
Praktické
- Pokud máte čerstvou cuketu a kapustu ze zahrádky, bude se vařit jen krátce. Naopak starší cuketa a kapusta vyžadují delší vaření, aby nebyla zejména kapusta tuhá.
Obměna
- Rýžové těstoviny můžete nahradit jinými bezlepkovými, např. kukuřičnými. Pokud vám lepek nevadí, můžete dát jakékoli drobné těstoviny, které máte rádi, hodí se i vlasové nudle.
- Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
- Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
- Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Opět výborná polévka. Začínám pomalu zjišťovat, že čím chudší jídlo na ingredience, tím chutnější. Asi to bude tím, že se chutě vzájemně netlučou a není to pak všechno jak se říká “na jedno brdo” 😀 Děkujeme 🙂
Opět další pochvala , měla jsem jen kaderavek , ale to je taky kapusta 😂 a přidala jsem trosku pohanky ♥️ Ah MANA 😇 děkujeme JJ