Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v kuchyni využít.

Ingredience
pro 4 porce
  • kus kapusty
  • kus cukety
  • 1 cibule
  • 3 lžíce drobných rýžových těstovin
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 2 bobkové listy
  • římského špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet
  • čerstvá petrželová nať
  • slunečnicová semínka

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme kapustu a cuketu.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, cuketu na menší kostky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu a cuketu, opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Na posledních 5 minut přidáme těstoviny.
  6. Než se polévka uvaří, opražíme semínka. Opláchneme je na sítku, necháme okapat a na mírném plameni sušíme za občasného míchání, až začnou zlátnout a vonět. Nenecháme spálit a přendáme do mističky.
  7. Nasekáme na drobno petrželku.
  8. Když je zelenina měkká, odstavíme polévku, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Pokud máte čerstvou cuketu a kapustu ze zahrádky, bude se vařit jen krátce. Naopak starší cuketa a kapusta vyžadují delší vaření, aby nebyla zejména kapusta tuhá.

Obměna

  • Rýžové těstoviny můžete nahradit jinými bezlepkovými, např. kukuřičnými. Pokud vám lepek nevadí, můžete dát jakékoli drobné těstoviny, které máte rádi, hodí se i vlasové nudle.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Místo římského kmínu, který je hodně aromatický, můžete dát běžný kmín.
  • Do polévky můžete přidat i jiné oblíbené koření a bylinky.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Chutná mi, hubnu a nemusím počítat kalorie (Hana, 66 let)

Hana: Dobrý den, všechny jídla mi moc chutnají, vařím...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Pochvala a prosba:)

Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....
  1. Chci se zeptat slyším rýžové těstoviny,rýžový škrob rýžový olej je to tak zdravé nebo je to jen hit dnešní doby.Třeba jako kokosovy olej,který raději nahrazují kvalitním Bio slunečnicovým..

  2. Opět další výborná polévka, ale když ta moje vnučka má ráda jen vývar s nudličkami. Nevadí, toto jídlo udělám spíše jako omáčku. Tu si dá.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak na obtíže v klimakteriu – II. díl
Další článekCelozrnné špaldové fettuccine se zeleninou