Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s bílou ředkví, kapustou a cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Bílá ředkev, známá jako daikon, má blahodárné účinky na náš organismus – podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čistí a pomáhá v boji proti infekcím a virům. Pokud nevíte, kam s ní, tak jí dejte třeba do polévky jako my. Tuhle kombinaci máme moc rádi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/4 menší kapusty
  • 6 cm bílé ředkve
  • 6 cm cukety
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté hořčice
  • 1/2 lžičky tymiánů
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Jak udělat polévku s daikonem

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, bílou ředkev, omyjeme kapustu a cuketu.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky, cuketu a ředkev na tenké půlměsíčky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu, ředkev a cuketu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme koření a na mírném ohni vaříme cca 20 minut podle stáří a tuhosti kapusty, která musí být krásně měkká.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Někomu může přijít ředkev mírně hořká (podobně jako to někomu připadá u kapusty), tak to s jejím množstvím na začátku nepřehánějte. Výsledná polévka rozhodně hořká není, nám přijde spíše tmavá, tím víc, čím víc přidáme kapusty a bílého misa. Děti ji milují od malička.
  • Toho, že je pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí.
  • Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené. Někdy dávám bobkový list, jindy tymián. Přidat také můžete v chladných dnech česnek.

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo zcela vynechat.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev, místo kapusty zelí a místo cukety mrkev apod.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
8. 12. 2022

Mnaaaaaaaaaaam ♥️♥️♥️

Krásná úvodní fotka 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...