Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky. Využijeme jej i pro přípravu omáček, kaší, dušené zeleniny nebo pomazánek. Je to minerálová a vitamínová bomba. Při nemoci a oslabení, při kojení, po porodu a v rekonvalescenci jej můžeme popíjet i samotný místo čaje.
Ingredience
  • mořská řasa Kombu (cca 3 cm) – není nezbytná, ale je chytré ji používat
  • studená voda
  • natě ze zeleniny (tmavé vršky pórku, natě z kedluben, ředkviček, celeru, petržele, mrkve, stonky z kudrnky apod.)
  • vadnoucí zelenina, kterou už nechceme použít samotnou na jídlo (pozor ne plesnivá nebo nahnilá!)
  • odkrojky zeleniny (kořínky pórku, špičky a konečky mrkve apod.)
  • slupky a košťály ze zeleniny
  • kousek nebo slupky od zázvoru (nemusí být)

Jak připravit vývar ze zeleniny

  1. Zeleninu omyjeme a vložíme do hrnce spolu s řasou.
  2. Zalijeme STUDENOU vodou, NESOLÍME!
  3. Vaříme asi 30 minut, ale lze i kratší dobu (na rychlou snídaňovou polévku stačí i 10 minut (počítáme od doby, kdy se voda začne vařit).
  4. Voda nemusí vřít, stačí, když nám probublává.
  5. Můžeme si připravit opravdu silný vývar na zahřátí či posílení organismu, vhodný zejména v zimě, ten pak vaříme hodinu.
  6. Okamžitě po vypnutí vývar scedíme a buď použijeme nebo vychladíme a uschováme v lednici.
  7. Vyvařená zelenina už neobsahuje nic užitečného, proto ji bez lítosti vyhodíme. Ponecháme si pouze uvařenou řasu, která stále ještě obsahuje vlákninu a cenné živiny. Můžeme ji nakrájet do polévky či vmíchat do salátu.

Praktické

  • Neosolený vývar můžeme v ledničce skladovat i dva dny. Před použitím ohřejeme, čerstvou zeleninu (např. na polévku tak vhodíme do právě vroucího vývaru, který osolíme, když se začne vařit).
  • Zeleninu na vývar můžeme sbírat při přípravě předchozích jídel a skladovat ji v lednici neomytou, aby se nekazila.
  • Není potřeba shánět hromadu zeleniny, aby byl vývar kvalitní! Bohatě postačí zbytky, které vzniknou čištěním zeleniny na polévku či přílohu. Není ani potřeba mnoho druhů, ideálně je jedna kořenová, jedna kulatá a jedna listová zelenina.
  • NEVHODNÁ zelenina do vývaru je pouze slupka z cibule či česneku, protože při použití většího množství by byl vývar hořký. A pozor při použití červeného zelí, které vám celý vývar obarví namodro nebo červené řepy, která by ho obarvila na červeno.
  • Do vývaru nedáváme ani zeleninu, kterou standardně v naší kuchyni nepoužíváme. Jsou to rajčata, papriky, lilek a brambory. Tady ani slupky z nich.

Jaké slupky do vývaru? BIO nebo i konvenční?
Osobně proto dáváme přednost raději bio kvalitě. Ale když není, použijeme s klidným svědomím i natě a košťály z konvenční zeleniny. Držíme se toho, že je nám po vývaru lépe než před ním, že vypadá a voní dobře. Když máme něco ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, nevyhodíme z toho nic, vše upotřebíme buď na jídlo nebo na vývar. Do vývaru používáme i natě od bylinek nebo divokou zeleninu (pampelišky, ptačinec, sedmikrásky…). Pokud jsme ale nuceni nakoupit zeleninu v supermarketu, což v zimě jsme, vyhazujeme ty nejvíc svrchní listy, kde se prý dusičnany kumulují a do vývaru dáváme jenom košťály, nebo listy pod svrchními listy, všechno tam nedáme. Běžnou mrkev loupeme, tu v bio kvalitě jen omyjeme kartáčkem na zeleninu.

Obměna

  • Nemáme-li mořskou řasu kombu, můžeme použít jakoukoliv jinou. Měkké druhy se nám při delším vaření rozpadnou.

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!