- mořská řasa Kombu (cca 3 cm) – není nezbytná, ale je chytré ji používat
- studená voda
- natě ze zeleniny (tmavé vršky pórku, natě z kedluben, ředkviček, celeru, petržele, mrkve, stonky z kudrnky apod.)
- vadnoucí zelenina, kterou už nechceme použít samotnou na jídlo (pozor ne plesnivá nebo nahnilá!)
- odkrojky zeleniny (kořínky pórku, špičky a konečky mrkve apod.)
- slupky a košťály ze zeleniny
Jak připravit vývar ze zeleniny
- Zeleninu omyjeme a vložíme do hrnce spolu s řasou.
- Zalijeme STUDENOU vodou, NESOLÍME!
- Vaříme asi 30 minut, ale lze i kratší dobu (na rychlou snídaňovou polévku stačí i 10 minut (počítáme od doby, kdy se voda začne vařit).
- Voda nemusí vřít, stačí, když nám probublává.
- Můžeme si připravit opravdu silný vývar na zahřátí či posílení organismu, vhodný zejména v zimě, ten pak vaříme hodinu.
- Okamžitě po vypnutí vývar scedíme a buď použijeme nebo vychladíme a uschováme v lednici.
- Vyvařená zelenina už neobsahuje nic užitečného, proto ji bez lítosti vyhodíme. Ponecháme si pouze uvařenou řasu, která stále ještě obsahuje vlákninu a cenné živiny. Můžeme ji nakrájet do polévky či vmíchat do salátu.
Praktické
- Vývar, který vroucí nalijeme do sklenice, zatáhneme víčko a necháme vychladnout, můžeme v ledničce skladovat několik dnů. Dokud krásně voní, můžeme jej používat.
- Vývar nemrazíme. (Více v článku Mražená versus čerstvá zelenina)
- Před použitím ohřejeme, čerstvou zeleninu (např. na polévku tak vhodíme do právě vroucího vývaru, který osolíme, když se začne vařit).
- Zeleninu na vývar můžeme sbírat při přípravě předchozích jídel a skladovat ji v lednici neomytou, aby se nekazila.
- Není potřeba shánět hromadu zeleniny, aby byl vývar kvalitní! Bohatě postačí zbytky, které vzniknou čištěním zeleniny na polévku či přílohu. Není ani potřeba mnoho druhů, ideálně je jedna kořenová, jedna kulatá a jedna listová zelenina.
- NEVHODNÁ zelenina do vývaru je pouze slupka z cibule či česneku, protože při použití většího množství by byl vývar hořký, stejně jako při použití velkého množství slupek z daikonu. A pozor při použití červeného zelí, které vám celý vývar obarví namodro nebo červené řepy, která by ho obarvila na červeno.
- Do vývaru nedáváme ani zeleninu, kterou standardně v naší kuchyni nepoužíváme. Jsou to rajčata, papriky, lilek a brambory. Tady ani slupky z nich.
Jaké slupky do vývaru? BIO nebo i konvenční?
Osobně proto dáváme přednost raději bio kvalitě. Ale když není, použijeme s klidným svědomím i natě a košťály z konvenční zeleniny. Držíme se toho, že je nám po vývaru lépe než před ním, že vypadá a voní dobře. Když máme něco ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, nevyhodíme z toho nic, vše upotřebíme buď na jídlo nebo na vývar. Do vývaru používáme i natě od bylinek nebo divokou zeleninu (pampelišky, ptačinec, sedmikrásky…). Pokud jsme ale nuceni nakoupit zeleninu v supermarketu, vyhazujeme svrchní listy a do vývaru dáváme jenom košťály, nebo listy pod svrchními listy.
Obměna
- Nemáme-li mořskou řasu kombu, můžeme použít jakoukoliv jinou. Měkké druhy se nám při delším vaření rozpadnou.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Tak jsem si to po letech zas jednou přečetla a zjistila, že do vývaru zapomínám dávat řasu, já frajerka… ;-)
Ahojky,
proč nepapáme brambory, rajčata😉