Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky. Využijeme jej i pro přípravu omáček, kaší, dušené zeleniny nebo pomazánek. Je to minerálová a vitamínová bomba. Při nemoci a oslabení, při kojení, po porodu a v rekonvalescenci jej můžeme popíjet i samotný místo čaje.
Ingredience
  • mořská řasa Kombu (cca 3 cm) – není nezbytná, ale je chytré ji používat
  • studená voda
  • natě ze zeleniny (tmavé vršky pórku, natě z kedluben, ředkviček, celeru, petržele, mrkve, stonky z kudrnky apod.)
  • vadnoucí zelenina, kterou už nechceme použít samotnou na jídlo (pozor ne plesnivá nebo nahnilá!)
  • odkrojky zeleniny (kořínky pórku, špičky a konečky mrkve apod.)
  • slupky a košťály ze zeleniny

Jak připravit vývar ze zeleniny

  1. Zeleninu omyjeme a vložíme do hrnce spolu s řasou.
  2. Zalijeme STUDENOU vodou, NESOLÍME!
  3. Vaříme asi 30 minut, ale lze i kratší dobu (na rychlou snídaňovou polévku stačí i 10 minut (počítáme od doby, kdy se voda začne vařit).
  4. Voda nemusí vřít, stačí, když nám probublává.
  5. Můžeme si připravit opravdu silný vývar na zahřátí či posílení organismu, vhodný zejména v zimě, ten pak vaříme hodinu.
  6. Okamžitě po vypnutí vývar scedíme a buď použijeme nebo vychladíme a uschováme v lednici.
  7. Vyvařená zelenina už neobsahuje nic užitečného, proto ji bez lítosti vyhodíme. Ponecháme si pouze uvařenou řasu, která stále ještě obsahuje vlákninu a cenné živiny. Můžeme ji nakrájet do polévky či vmíchat do salátu.

Praktické

  • Vývar, který vroucí nalijeme do sklenice, zatáhneme víčko a necháme vychladnout,  můžeme v ledničce skladovat několik dnů. Dokud krásně voní, můžeme jej používat.
  • Vývar nemrazíme. (Více v článku Mražená versus čerstvá zelenina)
  • Před použitím ohřejeme, čerstvou zeleninu (např. na polévku tak vhodíme do právě vroucího vývaru, který osolíme, když se začne vařit).
  • Zeleninu na vývar můžeme sbírat při přípravě předchozích jídel a skladovat ji v lednici neomytou, aby se nekazila.
  • Není potřeba shánět hromadu zeleniny, aby byl vývar kvalitní! Bohatě postačí zbytky, které vzniknou čištěním zeleniny na polévku či přílohu. Není ani potřeba mnoho druhů, ideálně je jedna kořenová, jedna kulatá a jedna listová zelenina.
  • NEVHODNÁ zelenina do vývaru je pouze slupka z cibule či česneku, protože při použití většího množství by byl vývar hořký, stejně jako při použití velkého množství slupek z daikonu. A pozor při použití červeného zelí, které vám celý vývar obarví namodro nebo červené řepy, která by ho obarvila na červeno.
  • Do vývaru nedáváme ani zeleninu, kterou standardně v naší kuchyni nepoužíváme. Jsou to rajčata, papriky, lilek a brambory. Tady ani slupky z nich.

Jaké slupky do vývaru? BIO nebo i konvenční?
Osobně proto dáváme přednost raději bio kvalitě. Ale když není, použijeme s klidným svědomím i natě a košťály z konvenční zeleniny. Držíme se toho, že je nám po vývaru lépe než před ním, že vypadá a voní dobře. Když máme něco ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, nevyhodíme z toho nic, vše upotřebíme buď na jídlo nebo na vývar. Do vývaru používáme i natě od bylinek nebo divokou zeleninu (pampelišky, ptačinec, sedmikrásky…). Pokud jsme ale nuceni nakoupit zeleninu v supermarketu, vyhazujeme svrchní listy a do vývaru dáváme jenom košťály, nebo listy pod svrchními listy.

Obměna

  • Nemáme-li mořskou řasu kombu, můžeme použít jakoukoliv jinou. Měkké druhy se nám při delším vaření rozpadnou.

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...