Domů > Zdravé recepty > Polévky > Vývary

Jak udělat zeleninový vývar

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Zeleninový vývar je základní surovinou pro přípravu polévky. Využijeme jej i pro přípravu omáček, kaší, dušené zeleniny nebo pomazánek. Je to minerálová a vitamínová bomba. Při nemoci a oslabení, při kojení, po porodu a v rekonvalescenci jej můžeme popíjet i samotný místo čaje.

Ingredience
  • mořská řasa Kombu (cca 3 cm) - není nezbytná, ale je chytré ji používat
  • studená voda
  • natě ze zeleniny (tmavé vršky pórku, natě z kedluben, ředkviček, celeru, petržele, mrkve, stonky z kudrnky apod.)
  • vadnoucí zelenina, kterou už nechceme použít samotnou na jídlo (pozor ne plesnivá nebo nahnilá!)
  • odkrojky zeleniny (kořínky pórku, špičky a konečky mrkve apod.)
  • slupky a košťály ze zeleniny

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Jak připravit vývar ze zeleniny

  1. Zeleninu omyjeme a vložíme do hrnce spolu s řasou.
  2. Zalijeme STUDENOU vodou, NESOLÍME!
  3. Vaříme asi 30 minut, ale lze i kratší dobu (na rychlou snídaňovou polévku stačí i 10 minut (počítáme od doby, kdy se voda začne vařit).
  4. Voda nemusí vřít, stačí, když nám probublává.
  5. Můžeme si připravit opravdu silný vývar na zahřátí či posílení organismu, vhodný zejména v zimě, ten pak vaříme hodinu.
  6. Okamžitě po vypnutí vývar scedíme a buď použijeme nebo vychladíme a uschováme v lednici.
  7. Vyvařená zelenina už neobsahuje nic užitečného, proto ji bez lítosti vyhodíme. Ponecháme si pouze uvařenou řasu, která stále ještě obsahuje vlákninu a cenné živiny. Můžeme ji nakrájet do polévky či vmíchat do salátu.

Praktické

  • Vývar, který vroucí nalijeme do sklenice, zatáhneme víčko a necháme vychladnout,  můžeme v ledničce skladovat několik dnů. Dokud krásně voní, můžeme jej používat.
  • Vývar nemrazíme. (Více v článku Mražená versus čerstvá zelenina)
  • Před použitím ohřejeme, čerstvou zeleninu (např. na polévku tak vhodíme do právě vroucího vývaru, který osolíme, když se začne vařit).
  • Zeleninu na vývar můžeme sbírat při přípravě předchozích jídel a skladovat ji v lednici neomytou, aby se nekazila.
  • Není potřeba shánět hromadu zeleniny, aby byl vývar kvalitní! Bohatě postačí zbytky, které vzniknou čištěním zeleniny na polévku či přílohu. Není ani potřeba mnoho druhů, ideálně je jedna kořenová, jedna kulatá a jedna listová zelenina.
  • NEVHODNÁ zelenina do vývaru je pouze slupka z cibule či česneku, protože při použití většího množství by byl vývar hořký, stejně jako při použití velkého množství slupek z daikonu. A pozor při použití červeného zelí, které vám celý vývar obarví namodro nebo červené řepy, která by ho obarvila na červeno.
  • Do vývaru nedáváme ani zeleninu, kterou standardně v naší kuchyni nepoužíváme. Jsou to rajčata, papriky, lilek a brambory. Tady ani slupky z nich.

Jaké slupky do vývaru? BIO nebo i konvenční?
Osobně proto dáváme přednost raději bio kvalitě. Ale když není, použijeme s klidným svědomím i natě a košťály z konvenční zeleniny. Držíme se toho, že je nám po vývaru lépe než před ním, že vypadá a voní dobře. Když máme něco ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, nevyhodíme z toho nic, vše upotřebíme buď na jídlo nebo na vývar. Do vývaru používáme i natě od bylinek nebo divokou zeleninu (pampelišky, ptačinec, sedmikrásky…). Pokud jsme ale nuceni nakoupit zeleninu v supermarketu, vyhazujeme svrchní listy a do vývaru dáváme jenom košťály, nebo listy pod svrchními listy.

Obměna

  • Nemáme-li mořskou řasu kombu, můžeme použít jakoukoliv jinou. Měkké druhy se nám při delším vaření rozpadnou.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Krákora
30. 3. 2019

Musím říct, že vývar je pro mě téma, se kterým jsem se porovnávala snad nejdéle ze všech hlavních zásad Jiného jídla. Tedy – vývar, jak je zde předkládán, z odřezků – a nebojím se napsat odpadků (samozřejmě mimo ohnilé, napadené, viditelně špatné části všeho, to bych už označila odpadem na n-tou), tj. okrajových částí košťálů, oloupaných slupek v rúzné kvalitě dostupné zeleniny. Rozumově netrvalo nijak dlouho pochopit postulát, že pesticidy, rezidua hnojiv či zárodky plísní nejsou takovým ohrožením, jak to občas probleskne mainstreamem. Není ani těžké pochopit, že masový vývar (pokud též z morkových kostí) na tom bude – naprosto logicky – mnohonásobně hůř.
Ale prolomit zvyk, naučené babičkou, dlužno říct, že naučené až po nástupu masového mechanizovaného zemědělství, že rychle rostoucí konec kořenové zeleniny má vysoké koncentrace toho horšího, co je součástí ošetření či hnojiva, totéž má konec u zelených výhonků (dokonce se tehdy udávalo cca 2-3cm délky), totéž bohužel slupka déle skladované kořenové, toto že je odpad nehodící se k žádné konzumaci… Co si pamatuju z malého dětství, tehdy se toto dávalo domácí zvěřině s tím, že to šlo proti doporučení veterinářů = i vetové zřejmě viděli dopad na prasečí, králičí a slepičí konzumenty, neb tito žijí kratší dobu a není takový problém jejich vnitřnosti zhlédnout a vidět… Byla to doba masového používání DDT, o kterém ještě v těsně postkomunistických učebnicích bylo jasně uvedeno, že z potravinového řetězce jej nedostaneme nejméně 100 let a proto opatření na alespoň částečnou redukci jeho kumulace v našem vlastním tuku byla i v trvajícím odkrajování zeleniny… Zkrátka trvalo mi to velmi dlouho a několikrát jsem udělala časovaný pokus – týden budu vařit vývary, 14 dní… Vařila jsem, chutnalo-nechutnalo, nebyl to pro mě velký rozdíl, protože bez zahrádky nemám tak dobrou, vitální zeleninu na zpracování nijak často. Vždy časový úkol skončil a já opět odřezky vyhazovala a vařila jen z čisté vody.
Zahajuju další sběr, tedy systematický, už opět nějakou dobu vývary příležitostně vařím a snad to tentokrát pokořím.
Nevěřila bych ale, jak hluboký vliv na mě má poučení kdysi zcela důvěryhodné osoby, která mi v klidu, opakovaně a zdůvodněně tato poučení vštěpovala.
Dál vařím v době nemocí “dlouhé vývary” masové, u nás býval tradičně slepičí, to ani měnit nehodlám, a snažím se tím si pomoct k přijetí odřezkového zeleninového – když může prospívat dlouhý vývar slepičí, odřezkový prospívá jistě o to víc, daň a úlitbu musíme přijmout u obojího. Tak snad konečně to bude natrvalo – doufám!

Klub

Ahoj, už déle přemýšlím o tom, proč v naší očistné kuchyni (nebo i jindy?) nepoužíváme rajčata, papriku, lilek a brambory? Děkuji! iva

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

klub
9
6

13 chyb v jídelníčku, které nás drží od vysněné postavy i zdraví

Většina lidí cítí, že potřebují udělat ve stravě změnu, ale většinou neví, jak začít. Někdy se mylně domnívají, že řešením je vynechat maso, vejce a mléko....

Proč je nutné mít jídlo čerstvé?

Je nutné mít každý pokrm čerstvě uvařený nebo lze ohřát pokrm i druhý den? Co se v těle děje po konzumaci ohřátého pokrmu a jaké to má na tělo důsledky? Te...
klub
4

Která jídla můžeme ohřívat? A jak to udělat zdravě?

Která jídla je bezpečné ohřívat a která raději ne? Víte, jak je uskladnit, pokud si je chcete vzít s sebou do práce nebo na výlet? A jaký je zdravý způsob ...

Mikrovlnka – vše, co jste kdy (ne)chtěli vědět

Mikrovlnka je velmi pohodlný a obecně považovaná za „bezpečný“ způsob přípravy a ohřevu jídel. Toto označení ale v dnešní době nic neznamená. Za bezpečný b...
3
9

Nikdy neříkej nikdy (Lucie, 26 let)

Moje máma byla do zdravé výživy zapálená, mě to nezajímalo. Bez masa 5x týdně jsem si to neuměla představit. Když jsem ho přestala před 3 lety jíst, zásadn...
1
207

Konečně dobře ve vlastní kůži

Milujte své tělo a budete štíhlá a krásná. Mějte ráda sebe samu a budete zdravá. Vaše tělo je chrám, o který je potřeba se s láskou pečovat. Takové a podob...