- mořská řasa Kombu (cca 3 cm) – není nezbytná, ale je chytré ji používat
- studená voda
- natě ze zeleniny (tmavé vršky pórku, natě z kedluben, ředkviček, celeru, petržele, mrkve, stonky z kudrnky apod.)
- vadnoucí zelenina, kterou už nechceme použít samotnou na jídlo (pozor ne plesnivá nebo nahnilá!)
- odkrojky zeleniny (kořínky pórku, špičky a konečky mrkve apod.)
- slupky a košťály ze zeleniny
Jak připravit vývar ze zeleniny
- Zeleninu omyjeme a vložíme do hrnce spolu s řasou.
- Zalijeme STUDENOU vodou, NESOLÍME!
- Vaříme asi 30 minut, ale lze i kratší dobu (na rychlou snídaňovou polévku stačí i 10 minut (počítáme od doby, kdy se voda začne vařit).
- Voda nemusí vřít, stačí, když nám probublává.
- Můžeme si připravit opravdu silný vývar na zahřátí či posílení organismu, vhodný zejména v zimě, ten pak vaříme hodinu.
- Okamžitě po vypnutí vývar scedíme a buď použijeme nebo vychladíme a uschováme v lednici.
- Vyvařená zelenina už neobsahuje nic užitečného, proto ji bez lítosti vyhodíme. Ponecháme si pouze uvařenou řasu, která stále ještě obsahuje vlákninu a cenné živiny. Můžeme ji nakrájet do polévky či vmíchat do salátu.
Praktické
- Vývar, který vroucí nalijeme do sklenice, zatáhneme víčko a necháme vychladnout, můžeme v ledničce skladovat několik dnů. Dokud krásně voní, můžeme jej používat.
- Vývar nemrazíme. (Více v článku Mražená versus čerstvá zelenina)
- Před použitím ohřejeme, čerstvou zeleninu (např. na polévku tak vhodíme do právě vroucího vývaru, který osolíme, když se začne vařit).
- Zeleninu na vývar můžeme sbírat při přípravě předchozích jídel a skladovat ji v lednici neomytou, aby se nekazila.
- Není potřeba shánět hromadu zeleniny, aby byl vývar kvalitní! Bohatě postačí zbytky, které vzniknou čištěním zeleniny na polévku či přílohu. Není ani potřeba mnoho druhů, ideálně je jedna kořenová, jedna kulatá a jedna listová zelenina.
- NEVHODNÁ zelenina do vývaru je pouze slupka z cibule či česneku, protože při použití většího množství by byl vývar hořký, stejně jako při použití velkého množství slupek z daikonu. A pozor při použití červeného zelí, které vám celý vývar obarví namodro nebo červené řepy, která by ho obarvila na červeno.
- Do vývaru nedáváme ani zeleninu, kterou standardně v naší kuchyni nepoužíváme. Jsou to rajčata, papriky, lilek a brambory. Tady ani slupky z nich.
Jaké slupky do vývaru? BIO nebo i konvenční?
Osobně proto dáváme přednost raději bio kvalitě. Ale když není, použijeme s klidným svědomím i natě a košťály z konvenční zeleniny. Držíme se toho, že je nám po vývaru lépe než před ním, že vypadá a voní dobře. Když máme něco ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, nevyhodíme z toho nic, vše upotřebíme buď na jídlo nebo na vývar. Do vývaru používáme i natě od bylinek nebo divokou zeleninu (pampelišky, ptačinec, sedmikrásky…). Pokud jsme ale nuceni nakoupit zeleninu v supermarketu, vyhazujeme svrchní listy a do vývaru dáváme jenom košťály, nebo listy pod svrchními listy.

Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM

Obměna
- Nemáme-li mořskou řasu kombu, můžeme použít jakoukoliv jinou. Měkké druhy se nám při delším vaření rozpadnou.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli je vhodné používat do vývaru třeba i list bílého zelí. Jestli to pak nebude nadýmat. Odloupla jsem zrovna kus zelí, protože by stejně do druhého oschl, a chtěla jsem ho vyhodit. Pak mě napadlo dát ho do vývaru, protože zrovna nemám moc odkrojků. A stejně tak i zbytky ze stonku brokolice?
Jinak moc děkuji.
Š.
Hezký den, když jsme dva a horkým hotovým vývarem plníme sklenice tak z 3/4, aby jedna sklenice byla na 2 porce polévky, nemá to výraznější negativní vliv na to, jak dlouho vývar v lednici vydrží?