Nejdřív sektáři, pak idioti (Marek 37 let)

50

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klonu. Když se ukázalo, že se jedná o chlapa, který pracuje v partě tesařů (z velké části veganů) a že takhle jedí doma všichni, poprosily jsme ho o jeho příběh. Někoho vede k rostlinné stravě zdraví, někoho soucit se zvířaty. Oni to měli doma ještě trochu jinak.

Kdysi jsem četl jeden názor: “Je hezké, že jíte jako vegani, ale nemá to skoro žádný smysl, když o tom nemluvíte a nešíříte to dál.“ Tato myšlenka mě dost oslovila a tak se jí snažím dodržovat – vždy a všude. Proto se rád účastním diskusí. Nejenom abych mohl předávat a povzbuzovat, ale také přijímám pro mě nové zvyklosti a zkušenosti ostatních. Je to skvělé.

Jak jsme se dostali k rostlinné stravě

Nebylo to ani ze zdravotních důvodů, ani ze soucitu ke zvířatům, ale přes vnímání energie. Všechno to začalo asi před třemi roky, kdy jsme se ženou Helenou prošli prvním zasvěcením do energetického léčebného systému Shamballa. A to nám obrátilo život naruby. Heleně se naplno otevřely léčitelské schopnosti a já začal energeticky vnímat svoje okolí – lidi, místa, přírodu a také vše co jde do našeho těla. Během měsíce mi přestalo chutnat kouření doutníků, ze života mi také odešel veškerý alkohol a během dalšího měsíce jsme vynechali z našeho jídelníčku maso. Už to pro nás byla pouze jakási hmota na zaplácnutí žaludku a to jsme nechtěli. Tak jsem se stal vegetariánem a Helena téměř veganem ( hůř snášela mléko a tak měla za týden asi 2 porce sýra a tak 1 jogurt).

Co na to rodina a okolíMarek Sedláček

Už na vynechání masa z jídelníčku reagovala moje máma památnou větou: “ V jaké jste sektě, že vám tak vygumovali mozek?“ A celé okolí nebylo schopno přijmout myšlenku, že nám to nechutná. Tak pro nás začala nová éra urážek, hloupých poznámek a hlavně zastrašování, co to děláme našemu dítěti, vždyť ho zabijeme.

Zlomový moment

Tak si plynul náš život dál. Lidé reagovali stále stejně – teda většina. Někteří nám fandili a drželi palce a my se také stále zdokonalovali v Shamballe a přijímali další zasvěcení. Výrazný zlomový bod v našem životě přišel před 17 měsíci. Za prvé se nám narodila holčička a za druhé jsme se rozhodli přejít kompletně na rostlinnou stravu. Tentokrát hlavní roli sehrál soucit se zvířaty. Můžete několikrát vidět na videu záběry z jatek nebo z velkochovů, ale nic vám neotevře o či tak jako vlastní zkušenost. Náhodou jsem se dostal do kravína v době kdy se telila kráva. Je to příjemný, když vidíte jak na svět přichází živý tvor. O to horší zážitek vás čeká hned po jeho narození. Tele okamžitě odebrali a hodili k ostatním telatům. Nepřál bych vám slyšet jak kráva a tele bučí, když je takhle odtrhávají. Patří to k nejhorším zážitkům co jsem zažil a nikdo mi už nevymluví, že zvířata nemají city. V mléčném průmyslu jsou telata jen vedlejší produkt a tak se k nim taky chovají.

Padlo tedy rozhodnutí, že už to nebudeme podporovat a budeme dělat co nejvíc pro zastavení těchto hrůz. Začali jsme shánět informace o výživě, o vědeckých výzkumech, sehnali pár vyjádření doktorů a já jsem začal jezdit po přednáškách a vysvětlovat lidem, že jako vegani se budou mít líp a rozhodně přispějí ke zlepšení života na zemi.

 

Ze sektářů idiotama

Reakce okolí na další změnu stravy opět nezklamaly. Pro moji mámu jsme už nebyli sektáři, ale úplný idioti. Rodiče od Heleny reagovaly stylem – vy jste hloupý a my víme nejlíp jak krmit dítě. Dělali to tak naši rodiče, tak vy to budete dělat taky tak. Kupodivu nejlépe to přijali v práci a teď už jsou někteří touto stravou nakažení.

Co udělá změna stravy s chlapem

S rostlinnou stravou jsou lidé zdravější a mají více energie. Pozoruji to ve svém okolí a také na sobě. Pracuji jako tesař/pokrývač a síly mám pořád dost. Jediný rozdíl mezi tím jak jsem jedl dřív a teď je , že ze svých původních 105 kg jsem shodil na 85 kg. Ale všechno to byl odpad nashromážděný za ty roky klasického jídla. Rozhodně to stojí za vyzkoušení. Pro pány, kteří věří že na sílu je pouze maso, doporučuji sehnat informace o vrcholových sportovcích a budete překvapeni kolik je tam veganů. Protože síla není v jídle, ale ve cvičení. Jídlo jen dodává živiny. A proč bych si měl brát živiny přefiltrované přes něčí tělo, když si je můžu vzít přímo?

Nežijte ve strachu

Dovolil bych si použít další citát – od Davida Ickeho: “ Největší vězení, v němž lidé žijí, je strach, co si myslí ostatní.“ A tak se nebojte. Jděte si za tím co cítíte, že je správné. Jsou tady potřeba lidé, kteří dělají věci jinak, protože jinak se ve vývoji nepohneme z místa. Je potřeba vychovávat novou generaci, která bude považovat tuto stravu za přirozenou a hlavně generaci která bude zdravá a silná.

Přeji hodně štěstí a síly při našem snažení a zdravím

Marek  Sedláček, Jihlava

 

 

Toto je naše cesta k veganství. Doufám, že tento článek přijmete jako uspokojující a zaujme Vás. Rozhodně jsem stále na příjmu a budu nadále reagovat na příspěvky.

Přeji pěkný den a někdy nashledanou  Marek

www.fontana-zdravi.cz

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

  1. Marku paráda, že jste se nenechali nikým odradit a dál si „jedete tu svou“. A velký obdiv, že jste se pustil i do osvěty, to je totiž ještě daleko odvážnější, jít veřejně s kůží na trh :-)

  2. Mám k tomuto příběhu jednu připomínku – nelíbí se mi nadpis. Hned na začátku tak evokuje negativní pocity. Většina z nás zažívá, že jsme v našich rodinách v té naší jinakosti tak trochu sami. Ti šťastnější žijí se stejně smýšlejícími partnery a jednotně tak vychovávají i děti, ti méně šťastní ještě čelí ohledně stravy partnerským „bojům“. Měli bychom být ale šťastní, že víme víc a hlavně že jsme na naší cestě dál a jsme schopní takto žít. Nemůžeme se ale zlobit na naše blízké, že oni tak daleko ještě nedošli. Negativní přístup na pozitivní cestu ještě nikoho nepřivedl. Souhlasím s Markem, že je třeba osvětu šířit dál, ale nesmí se to dělat násilně, to už sektářstvím trochu zavání …

  3. Osobně bych řekl, že nejíst maso je dnes také hodně moderní záležitost a spousta lidí bez rozmyšlení maso odsoudí, jako to nejhorší. A přitom maso na tom oproti ostatním potravinám jako jsou mléko, sýry, vejce apod. není vůbec špatně. Akorát se déle tráví a při častější konzumaci ve střevech zahnívá, což nám neprospívá. Proto bychom ho měli konzumovat společně s tepelně upravenou zeleninou, která má zásadotvorný charakter. Pochopím, když někdo nechce jíst maso po exkurzy na jatkách, ani se mu moc nedivím. Ale naopak rozumím i lidem, kteří se snaží si doma vykrmit králíka, husu, prase nebo si pěstují zeleninu bez chemikálií. Makrobiotika není o tom, jestli jsme vegetariáni či nikoliv. To je rozhodnutí každého z nás. Makrobiotika maso nezakazuje, ale důležité je jak často ho jíme a s čím. Také v jakém podnebném pásu žijeme nebo v jakém se nacházíme ročním období. Problém nastává v případě, kdy řešíme zdravotní problémy, protože trávení masa vyžaduje hodně energie, kterou by tělo mohlo využít k regeneraci. Pak spousta odborníků doporučuje maso vynechat úplně např. jako Mudr. Strnadelová https://www.youtube.com/watch?v=QN0Zg8JCCNs Bez masa se dá žít, ale s masem při rozumné konzumaci také, zvláště pokud vám chutnají ryby :-)

    • Přesně tak, maso není zakázané a v malém množství a ve správné kombinaci u zdravého člověka neškodí. Přijde mi horší být za každou cenu vegetarián a jíst o to víc léčných výrobků a jiných nesmyslů, než si maso občas dát a jinak se stravovat dobře. Já jsem si zatím nechala ryby.

  4. Pěkný článek. Nejsme striktní MB ani vegani- jíme ryby, ale dost jsme omezili mléčné výrobky a cukr. A už tak se okolí na nás dívá někdy jako na podivíny, protože jim to nepřijde normální, stále si jedou všichni to svoje- vápník rovná se mléko, bílkoviny=maso atd…Přitom nic nestudují, nezajímají se, nehledají informace…To je pak těžké.
    I s rodičema je to dost těžké, těm se to ale snažím vysvětlovat, že jeden a půlroční dcera opravdu nepotřebuje tolik mléčných výrobků atd…naštěstí jsou docela tolerantní a taky žijeme v zahraničí :-)
    Manžel je na sebe mnohem přísnější než já na sebe, hlavně s cukrem a po půl roce téměř bez mléka a bez masa je vitální, omládl a zhubnul 12 kg(to samozřejmě víc jak po půl roce, taky co začal pracovat manuálně :-) a říká, že se cítí moc dobře.
    Tyto stránky sou mi velkou inspirací a informační studnou, díky za ně.

  5. Mě osobně veganská strava (nikoli striktní, dám si občas čokoládu či koláč, když se k tomu dostanu) pomáhá při alergii – a vůbec se po ní cítím energetičtější a radostnější. Ale každému co jeho jest – těžko nasadit na naše různorodá těla jen jediný styl výživy. A pokud se ptáte, jak si ze všech těch druhů potravin vybrat ten svůj, můžu vám doporučit jen jedno: přestaňte číst knihy a chodit na přednášky a začněte naopak prakticky zkoušet. Dva měsíce jíst tak, dva tak.. A sami uvidíte, co vám sedne nejlépe. Nehledě na to, že i potom můžete stravu obměňovat. Netlačit se do ničeho na sílu a brát to všechno jako hru – s radostí to totiž všechno půjde jako po másle.
    Přeji hodně štěstí v hledání toho svého :-)
    Širín

  6. Zajímavý článek:).. Kdysi jsem sama od sebe 2 roky nejedla maso.. Jen maso jsem vynechala..a bylo mi krásně! Ovšem reakce okolí byly fakt úděsné, s takovými urážkami jsem se do té doby nesetkala..co je komu do toho, že? Mléko, sýry a jogurty jsem neměla ráda nikdy, ale při pobytu v zahraničí mi bohužel zachutnaly.. Dávno je už zase nejím, ale dětem jsem je do nedávna dávala, protoże měli často rýmy, přestala jsem jim produkty z kravského mléka dávat..Uvidíme, zda se situace zlepší… Ale jsem v rozpacích, 18m synovi dávám kozí mléko, jogurty a sýry z kozí farmy.. Má exém a zdá se, že kozí mu pomáhá.. Neví někdo, zda je z tohoto hlediska kozí mléko lepší???..četla jsem, že pomáhá léčit rakovinu, je dobré na trávení..a nemělo by ani zahleňovat..

    • Tak podle mě jako mléko není dobré asi žádné na trávení, kamarádka četla, že člověk tráví enzimy mléko do svých 2 let, pak by se mělo přestat kojit, že naše tělo na to není zvyklé a že nás i odvápňuje. Je pravda, že vlastně mléko je jen pro mláďata a jen lidé si z toho udělali další potravinovou složku navíc…Já jsem začala být vegetarián před 13 lety a to byla teprve fuška se ubránit lidem, ale nepolevila jsem, akorát jsem se naučila to, s kým ztrácet čas a s kým ne. Jinak k rakovině, je prokázáno, že pokud někdo trpí rakovoinou žaludku, né tedy již v úplné fatální konečné části, že lze rakovinu vyhladovět, je totiž nejvíce živá z živočišných bílkovin, nejlepší jsou zeleninové šťávy. Takže pochybuju, že by kozí mléko bylo na rakovinu dobré. Ohledně ekzému bych se podívala na nějaké bylinné masti? Zkoušeli jste se podívat, třeba na konopnou?

      • S tím mlékem je to pravda, od 2 let už ho nedokážeme dobře strávit, proč taky, příroda nemohla předpokládat, že budeme mléko navíc ještě od cizího živočišného druhu požívat celý život. Nám na exém nejvíc zabralo vynechat živočišné bílkoviny, vše z mouky, hlavně mléčné výrobky a lepek, cukr je samozřejmostí. Pak se děly zázraky a to i během několika dnů.

        • Helčo, rýžové mléko malému vubec nechutná a pláče, že chce to kozí. Srdce mi říká, že je to i o psychice, tak mu nechci nutit co nemá rád.. ostatní jsem už zkusila, krom lepku…podle krevních testů nemá alergii na nic:(..konopné ani jiné masti nepomáhají..dle výzkumů a zkušeností lidí kozí mléko doopravdy pomáhá.. :/

          • Já si po prostudování stovky knih pořád myslím, že kozí mléko je pro kůzlátka, byť je určitě mnohem lepší než kravské. Podle krevních testů vám zátěž na lepek, ani na kravské mléko nemusí vyjít, takže na testy bych nespoléhala a zkusila týden dva vydržet. Jestli mu nechutná obilné a zkusila jste rýžovo-mandlové? ze začátku bych ho řízla kozím a postupně ubírala.

          • Já jsem odpůrce mléka, hodně mi pomohlo kravské vynechat. Teď jsem zdravá, ale prošla jsem si obdobím šíleného ekzěmu a v takových těch příšerných stavech, kdy to, co vám zbylo z kůže se chová jako „spálenina“, kozí mléko doopravdy pomohlo – nějaké hodně kvalitní. Nevím, čím to je, možná jde o ta syrovátka, z pohledu makrobiotiky tohle nechápu. Nicméně pokud je ekzém v takovém tom stavu svědící kopřivky, co ještě není slitá v jednu skvrnu, nedoporučila bych to. Naopak můžu vřele doporučit alternativní léčbu se změnou stravy v čele. Výrazně mi pomohla i homeopatie a kineziologie – nevím, jaký je na to tady obecně názor, ale tyhle věci mě vytáhly z problému, který dermatologové prostě nemohli vyřešit. Vážně, pokud máte atopický ekzém, žádný klasický doktor vám nepomůže (jakkoliv obdivuju scifi výdobytky modenrí medicíny, operace jako bypass a skutené odborníky), jen zhorší situaci kortikoidy, které kůži zničí na dlouhé roky.

    • Reaguji na příspěvek Hanky: také já prosím o radu. Několik let se snažím stát se vegetariánem, opravdu si myslím, že vím, kolik sníst luštěnin, obilovin, ořechů, semen, zeleniny, sacharidů…běžně si kupuji tofu, seitan, tempeh. Asi od 4 let jsem neměla v puse mléko – tenkrát kravské, v současné době ani kozí, zkrátka se mi to „ekluje“ od pohledu, ovčí a kravské tvrdé sýry miluju!, několikrát do měsíce si dám i český kvalitní bílý jogurt, máslo a tvaroh používám normálně. A teď mi teda vysvětlete, proč ztrácím energii, když se všude píše, že bych jí podle všeho měla mít na rozdávání??? Je také pravda, že piju několikrát do týdne podotýkám že kvalitní bílé víno, vypiju také spoustu litrů zeleného a bylinného čaje, černou kávu a tvrdý alkohol nepiju vůbec nikdy. A také je pravda, že sním docela málo čerstvého ovoce, nicméně jsem si nasadila a pravidelně užívám vitamin C a komplex vitaminů B v tabletách. Tak teď babo raď, kde je zakopaný pes, v čem je jádro pudla, zkrátka kde dělám chybu, že nemám sílu na nic, ani chuť chodit běhat jako dřív (dříve jsem běhala denně!!!), o hodinách aerobiku (dříve 2x týdně) ani nemluvím, a vlastně se mi nechce ani zahrát si stolní hru s šestiletým synem…díky :-)

          • Ahoj Hanko, nejsem na mateřské už 3 roky. Ale to je vedlejší. Vnitřně cítím, že jíst maso není normální, ale když si to kuře nebo rybu jednou denně třeba 4 po sobě následující dny dám, zhruba po 1,5 měsíci vege stravy, mám daleko víc energie, než když jím po celou dobu pětkrát denně vege jídla…já na to nejíst maso asi nejsem stavěná, nebo co :-( !!!

      • z toho, co jsem dosud o MB načerpala za informace, bych asi vyvodila toto: tofu, seitan, tempeh – jsou polotovary – spíš na občasnou konzumaci jako rychlovka – nedodá vitalitu, MB je mj. o tom, že se vaří čerstvé potraviny z prvotních surovin a snědí se hned, příp. do pár dní (polotovary mají trvanlivost týdny/měsíce). Kdo konzumuje z luštěnin převážně tyto polotovary, nemůže čekat příval energie. Tvrdé sýry – silně koncentrovaná živočišná bílkovina skombinovaná s velkým množstvím soli = nutně musí udupávat energii, tvaroh je taktéž koncentrovaná mléčná bílkovina, MB neuznává ani jogurty. Co se týče vína, nemám zkušenost, určitě není v MB zakázané, ale spíš tak na slavnostní příležitosti. Zelené a bylinné čaje podle mně dostupných informací do MB patří jen velmi velmi okrajově. Umělé vitamíny (např. přemíra C) zbytečně překyseluje tělo.

          • Nenapsala jste to ošklivě. Vy jste asi dál, k makrobiotice já se nikdy nedostanu a ani to nemám v úmyslu, i když tyto stránky mám hodně v oblibě, najdu zde plno skvělých receptů ke zpestření jídelníčku. Budu ráda, když se jednou ve zdraví dopracuju ke zdravému vegetariánství.

      • Chyb děláte opravdu mnoho, ani se vám nedivím, že se necítíte dobře a energie vám chybí. Pokud chcete být vegetariánem, musíte umět kombinovat potraviny tak, aby vám nic nechybělo, takže min. 1x denně je potřeba mít kompletní talíř vizhttp://www.jimejinak.cz/2013/01/je-vegetarianstvi-zdrave/
        To, že nepijete mléko opravdu nestačí, je potřeba vynechat, nebo velmi výrazně omezit všechny mléčné výrobky, alespoň pro začátek. Polotovary jako tofu, seitan, tempeh si nehte 1x-2x týdně, jinak preferujte čerstvě uvařené luštěniny jako bílkovinu. Ovoce není nutné, co je naopak víc než nutné je ke každému jídlu čerstvě uvařená zelenina, jakým způsobem ji upravíte je jedno, ale zásada je, jídla kde je zelenina neohřívat, ale vařit čerstvá. Ke každému jídlu je potřeba také lžíce pickles, ta vám dodá potřebné laktobacily pro zdravé fungování střeva. Bohužel i vitamíny mají vedlejší účinky, jestli vám mohu poradit, přestaňte je brát, tělu nejsou k ničemu, jen ho zbytečně zatěžujete. Víno bych si nechala na jen velmi občas a zelený čaj a bylinkové čaje také. Pijte teplou vodu, nebo čaj bancha, je podobný zelenému a pro tělo je mnohem příznivější, navíc je zásadotvorný. My máme po pár letech této stravy naopak energie na rozdávání, kdo nás zažil, tak vám to potvrdí, jen to chce změnit víc, než jen vynechat maso.

        • Děkuji za odpověď, jsem moc ráda, že jste odpověděla, kde dělám chybu. Budu se držet rad a po čase se ozvu, jak jsem na tom :-), díky.

        • Můžu se ještě zeptat? Vadí ohřátá rýže? Dělala jsem malé jako příkrm rýži a přidala brokolici a rýže mi zbyla. Je možné ji ohřát na sváču a přidat čerstvě uvařenou (upařenou, dělám to v parním hrnci) zeleninu? A je problém, když to picnu do krabičky a vezmu sebou ven a mrně to jí vychladlé?

          • Obiloviny a luštěniny si klidně můžete dělat do zásoby, i když čerstvé je to vždy lepší. Ohřátá rýže rozhodně nevadí, zelenina ano. Vychladlá zelenina nevadí, jen se musí sníst nejpozději do 2 hodin, pak už je kyselinotvorná. Ideální je vzít zeleninu do termosky, tam vydrží trochu déle.

      • Doporučení nejíst ovoce (viz dole) opravdu nechápu. Náš trávicí systém se hodně podobá primátům (gorily, šimpazi) a ti ovoce spořádají kvanta. Brát tablety s vitamínem C je vyhazování peněz, spousta ho je právě v čerstvém ovoci a zelenině.

        Pozor na nedostatek vitamínu B12. V mléčných výrobcích se sice nachází, ale v nedostatečném množství. Ne každý B-komplex ho obsahuje. Přesto je tento vitamín velmi důležitý a jeho nedostatek může způsobit vážné problémy.

        Ještě mě napadá možný nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin – na ty je dobrý lněný nebo řepkový olej.

        Možná ale vykopáváte psa na špatném místě, bo ne všechny problémy jsou způsobené stravou.

        • Jenže primáti žijí v jiném podnebném pásmu, kde roste tropické ovoce, které jejich organismus ochladí. My tady žijeme spíše v zimě (kromě léta) a proto nám ovoce mimo teplé dny nedělá moc dobře, ochlazuje nás, překyseluje a zahleňuje. Ideální je jíst ovoce v době, kdy přirozeně dozrává a pak jen občas a to, které se dá uskladnit. V zimě ideálně tepelně upravené (napařené, pečené).

    • Hanko, musím na Váš příspěvek reagovat. Moje dcera 18 měsíců má zjištěný dráždivý tračník a alergie na ořechy a semena, a dlouho mi trvalo přijmout, že ona luštěniny a zeleninu může jen v nepatrném množství (koho by to zajímalo, může si vygooglovat low FODMAPs diet – taky jsem to dřív nevěděla a trvala si na svém, že makro je nejsvětelnější jídelní systém, a když někdo tvrdí, že to nemůže, tak se vymlouvá… dcera netráví fruktany, galakto-oligosacharidy a problem ma trochu i s polyoly, zato laktozu a fruktozu travi dobre…) a makro jí dávat nemůžu. Nic není černobílé, ani dichotomie makro – nemakro jako dobro – zlo. Je těžké přestat soudit druhé pro to, co jedí. Ale jde to, pokud se jedná o Vaše dítě. Není to tak, že kozí mléko je zlo a jiné zase dobro. To mě moje dcera naučila a za to jsem jí vděčná. Koho by to zajímalo, v kozím mléce je krom těch známých živin taky biotin, měď, kys. listová, zinek, hořčík, mangan, fosfor, všechna B-čka, vit. E, dokonce i vit. C, železo, jód a to není všechno. Dcera je zdravá jak řípa, teď když do ní nervu makro stravu (jak jsem rok slepě dělala), tak i bez kolik, průjmů a bolestí – a i když my sami jsme vegani a vaříme makro, tak srdce ví, že jinak to nešlo. Nebojte se dělat něco JINAK. I jinak než v Jíme Jinak. O tom ten web taky je, abychom se nebáli stát si za svým. Stačí se ponořit do svého srdce a víte. :)

      • Musím říct, že vás příspěvek mě vyloženě dojal -je těžké být mb ve většinové společnosti, ale být něco jiného zároveň v „makrobiotické“ a zároveň většinové společnosti musí být náročné – to poselství s děláním věcí jinak je krásné. Jste dokladem, že každý člověk je opravdu originál a že slepě důvěřovat čemukoliv nejde, protože život má pro nás vždycky nějaké překvapení, jak nám to zkomplikovat. Přeju, ať se vám daří.

      • Konečně pěkná konstruktivní kritika! Moc a moc souhlasím, není vše jen černé a bílé, JIN a JANG je relativní. Jeden příklad – odsuzované kukuřičné křupky sice opravdu nejsou nic moc, ale co je horší – dát 10-ti měsíčnímu dítěti křupku nebo mu dát kousat rohlík, jak do teď hodně pediatrů radí a spousta (většina) maminek spontánně dělá? Dát mu jednou za týden kvalitní kozí jogurt nebo ho denně cpát „jogurty“ koupené ve slevě v Lidlu a pseudomlékem z krabice? Kde je míra toho, co je správné a co už není – i to je nepochybně relativní. Člověk nemusí mít dítě se závažnou nemocí, aby ho mohl chtít stravovat ještě jinak než v Jíme jinak. ;) Nežijeme ve stejných podmínkách, rodinách, nejsme stejně zdraví, staří ani geneticky vybavení. Pro mě je například důležité, aby nebyla spokojená jen moje bezprostřední rodina, ale i ta širší, aby kvůli mé „úchylce“ v jídle netrpěla moje máma hrůzou, že neví, co má uvařit, když tam přijedeme a jestli po tom náhodou neumřeme. Neumřeme ani po kuřeti ze supermarketu a ještě ocením, že nám k tomu udělá dušenou zeleninu a ne brambory. My si pak maso zas nějaký čas nedáme a nic se nestane, ale všichni jsme pak o něco spokojenější, že se dokážeme někde „potkat“. Já mám na MB ráda, že má pevná pravidla, ale zároveň dává volnost. Vegetarián, který si někdy dá maso, už žádný vegetarián není, ale ten který vaří podle zásad makrobiotiky a chápe souvislosti, si může dát občas cokoliv, ale ví, jak na něj tyto věci působí a jak jejich působení ovlivnit. K vínu se hodí sýr, ač je to extrém-extrém, když pojedu na Moravu do sklípku s partou přátel, nemám důvod ani jedno ani druhé vynechat, ale kdo chce ve sklípku pít vodu nebo banchu nebo tam vůbec nejet, ať dělá, jak to cítí. Nebuďme stejní jako ti, které kritizujeme, trocha tolerance neuškodí nikomu…

        • No a vždyť to taky tak děláme, ne? Kdo chce, je přísný, kdo ne, občas si „zahřeší“ :-) A užívá si to, jako já. Jiná věc je, že mě prostě přesolená a mastná jídla u našich už nechutnají. Takže třeba mě v tomhle případě je fakt jedno, jestli tím mámě způsobím otřes. Tím méně, když má obrovské zdravotní problémy a těžkou nadváhu a odmítá s tím cokoliv dělat.

      • Zdravím vás, moje dítě má taky hodně omezení v jídle a ne všechno MB je pro ni vhodné, takže taky musím dělat kompromisy. Včera jsem studovala tu vaši, i paleo dietu..zase jsem narazila na další zajímavé recepty a příběhy! Jestli se můžu zeptat – u vás to byly koliky, průjmy a bolesti jak píšete nebo ještě něco jiného? A hlavně – jaké vyšetření vám dělali, jak se zjistí, co netráví? U nás nikoho nenapadly žádné testy a já jako laik jsem nevěděla, co požadovat…

  7. Dobrý den, zkoumám, jaké jsou možnosti ve stravování, pojmenovat to „jím jinak“ se to však v žádném případě nedá. Zatím to beru tak, že se snažím rozšířit si možnosti jídelníčku:) Mléko a mléčné výrobky tedy jím minimálně, ale co mi pořád vrtá hlavou… Maso. Chutná mi, podle krevní skupiny nula má pro mne být dobré, z výsledků vlasové analýzy prvků mi vyšlo, že jsem si rozhodila tělo tím, že jsem jedla málo bílkovin oproti sacharidům, ayurvéda mi taky maso doporučila, podle metabolického typu jsem taky bílkovinový typ a maso taky doporučují. Tak právě dumám – sedí vegetariánství, veganství někomu právě proto, že je jiný typ, než já? Byla jsem na jednom kurzu zdravého vaření a přednášející paní právě zrovna vypadala jako antireklama na bezmasé stravování – vychrtlá, šedá pleť, unavená… Pak vím o jiné paní, které to naopak sluší – je taková rozzářená. Máte s tím někdo zkušenosti? Pořád jsem nevěděla, koho se zeptat, tak jsem konečně našla místo:)

    • Také mi vadí, že je spousta stravovacích směrů, každý hlásá to své, tak co si vybrat??.. Třeba veganství doporučuje více syrové zeleniny a snad i ovoce,.. Na těchto stránkách se ale ovoce moc nedoporučuje a zelenina hlavně vařená.. Taky začínám a snažím se obohatit náš jídelníček o zdravější suroviny a hlavně z větší části vyřadit maso, protože pár oblíbených jídel by se rodina prostě nevzdala:).. A bez rohlíků a kukuřičných křupek ač nezdravých by mé děti byly dost nespokojené..;)

    • Tak bílkoviny získáte třeba ze sójy, má jich dokonce víc než klasické maso, to samé je tofu nebo seitam.

    • Milá Shari, připadá mi, že to řešíte příliš „hlavou“. Výživových směrů je tolik, často si protiřečí… Já jsem se vydala cestou intuice. Ačkoli bych také měla konzumovat maso (minimálně podle krevní skupiny), rozhodla jsem se, s ohledem na zvířata, ho nejíst. Myslím si, že pravdivý je ten impuls, který přijde zevnitř, ne to, že si někde přečtu, co se jíst má a nemá. Jistě je dobré ty informace mít, ale pak je nechat na sebe působit, vnímat, co na to naše tělo. Jsem přesvědčená, že pokud jsem v souladu s tím, co jím, je to pro mne dobré. Například když se rozhodnu nejíst maso, ale stále po něm toužím a jako by si ho odpírám, moje tělo bude skutečně strádat a naopak. Prostě nebrat nic dogmaticky. Já jsem vegetarián několik let, maso mi už nechybí. V těhotenství jsem dostala chuť na kus masa, řekla jsem si: dobře, moje tělo nebo miminko to asi potřebuje, dám si ho. Dala jsem tomu ještě pár dnů, jestli je to skutečně potřeba nebo jen chuť, a trvalo to stále. Než se ale maso dovařilo, chuť na něj mě absolutně přešla. Doporučuju mít informace, pak se ponořit do meditace a naslouchat svému tělu, co opravdu chce :-).

    • ahoj….taky 0 krev…a tak…nevěřím, že jakékoli prognozy tohoto typu vítězí nad momentálním pocitem a důvěrou ve své „vnitřní info“…je to spíš kabelka, kterou dostanem do života….někomu maso smrdí od dětství…nám nulkám chutná, ale to neznamená, že chuť nás ovládá….maso nejím několik desetiletí onehdá přibylo i nejedení mlékavajec a je mi stále lépe a lépe…začínají tvrdit, že mě budou muset kolem stovky ubít :-))))

        • Takových nulek, co nejedí maso a svědčí jim to už znám :-) Jeden nulák, co sám přestal jíst maso, protože je mu bez něj lépe, tu sedí se mnou před počítačem a vymýšlí, jak udělat náš web ještě lepším :-)

        • Nebojte, to vychytáte a navíc, když je na talíři vše co má být, neskutečně si pochutnáte a nebude vás honit mlsná!

          • Ta mne hodí úplně ukrutně:( Jinak dneska prvně ke snídani jáhlovo-rýžová kaše a se zeleninou – doteď jen nasladko. Tak jsem se dokopala zkusit jinak a ono to bylo fakt dobrý:)

            • Mám úplně stejnou zkušenost. Začínala jsem kašemi na sladko a nemohla se jich vzdát. Pak jsem byla týden na Morávce a tam byly slané a pak už mi jiné než slané nechutnaly. Kaši na sladko si někdy dám místo večeře, když nemám moc hlad a honí mě mlsná. :-).

    • Mám krevní skupinu 0. 2 roky jsem byla vegetariánkou, skoro vegankou…po těch dvou letech jsem byla tak unavená, že když jsem byla venku, usnula bych na prvním rohu opřená o dům…nechala jsem si vytestovat svou krev na potraviny, které jsou pro mě vhodné a nevhodné…z 99 % to souhlasilo s dietou podle krevních skupin…takže jím maso, hodně, ale kvalitní, většinou bio…Danka

      • Záleží co jste jedla, být vegetariánem ještě neznamená jíst vyváženě a zdravě aby člověku nic nechybělo. Já jsem také krevní skupina O a maso a pokrmy z něj mě vyloženě dělají unavenou, rozháranou a nesoustředěnou. Naopak strava založená na zelenině, obilovinách, luštěninách a semínkách mi vyloženě svědčí. myslím si že to s krevními skupinami až tak nesouvisí.

  8. Zobrazit všech 50 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní polévka se zeleninou a houbami shitake
Další článekJak stravovat 1,5 leté dítě, když už nemohu kojit?