Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cukru, mouky, mléka, vajec a bezlepkový. Pekáček jsme snědli k svačině, takže zítra jdeme zase na třešně.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 1 kg třešní
  • 3 hrnky vody
  • 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
  • 5 lžic chia semínek
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi

  • Zapneme troubu.
  • Omyjeme třešně a propereme jáhly.
  • Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
  • Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
  • Krájíme po vychladnutí

Praktické

  • Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
  • Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
  • Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.

Obměna

  • Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
  1. Moc děkuji za skvělý recept, pekla jsem dvě hodiny a půl hoďky nechala dojít ve vypnuté troubě a je akorát. Podzimní švestkový rozhodně zopakuji :-)

  2. Ta je vynikající, vlacna,jednoduchá. Manželovi moc chutnala. Bude dobrá na podzim i s jablky.Je to možné, že bez mouky, bez cukru,bez vajec a mléka a taková dobrota!

  3. Tak jsem ji právě dopekla – třešňovou. Je to buchta nebuchta, ale kupodivu je dobrá. Pekla jsem ji ovšem také dvě hodiny.

  4. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či namiesto sladu môžem použiť kokosový cukor
    A ku koláčiku ja som ho piekla asi 1,5 hod a s marhulami a hruškami bol skvelý, prajem krásny deň :D

    • Beatko, můžete cokoli, klidně i kokosový cukr :-) Jen počítejte s tím, že je to prostě pořád jednoduchý cukr se všemi nevýhodami. Tenhle je navíc ještě drahý :-)

  5. Také tyhle dezerty miluji, včerejší půlka pekáče to dokazuje :-D byl rebarborovo rozinkový s kukuř.krupicí.. mňam :) akorát návštěvy neoceňují většinou, holt mají smůlu a my plná bříška :-D

    • Já ho prvně zkusila s rebarborou a byli jsme nadšení, takže teď došlo na třešně. S jablky bude určitě moc dobrý, už to vidím pěkně se skořicí, mňam.

    • Tak ještě déle. Teď zrovna tady psala Zuzka, že ho peče i dvě hodiny. Snad bude chutnat!

  6. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní cvičení online – ušetřete 500 Kč
Další článekBez cvičení jsem zhubla 11 kg za 6 týdnů, Zuzana (42 let)