Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cukru, mouky, mléka, vajec a bezlepkový. Pekáček jsme snědli k svačině, takže zítra jdeme zase na třešně.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 1 kg třešní
  • 3 hrnky vody
  • 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
  • 5 lžic chia semínek
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi

  • Zapneme troubu.
  • Omyjeme třešně a propereme jáhly.
  • Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
  • Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
  • Krájíme po vychladnutí

Praktické

  • Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
  • Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
  • Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.

Obměna

  • Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Ta je vynikající, vlacna,jednoduchá. Manželovi moc chutnala. Bude dobrá na podzim i s jablky.Je to možné, že bez mouky, bez cukru,bez vajec a mléka a taková dobrota!

  2. Tak jsem ji právě dopekla – třešňovou. Je to buchta nebuchta, ale kupodivu je dobrá. Pekla jsem ji ovšem také dvě hodiny.

  3. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či namiesto sladu môžem použiť kokosový cukor
    A ku koláčiku ja som ho piekla asi 1,5 hod a s marhulami a hruškami bol skvelý, prajem krásny deň 😀

    • Beatko, můžete cokoli, klidně i kokosový cukr 🙂 Jen počítejte s tím, že je to prostě pořád jednoduchý cukr se všemi nevýhodami. Tenhle je navíc ještě drahý 🙂

  4. Také tyhle dezerty miluji, včerejší půlka pekáče to dokazuje 😀 byl rebarborovo rozinkový s kukuř.krupicí.. mňam 🙂 akorát návštěvy neoceňují většinou, holt mají smůlu a my plná bříška 😀

    • Já ho prvně zkusila s rebarborou a byli jsme nadšení, takže teď došlo na třešně. S jablky bude určitě moc dobrý, už to vidím pěkně se skořicí, mňam.

    • Tak ještě déle. Teď zrovna tady psala Zuzka, že ho peče i dvě hodiny. Snad bude chutnat!

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní cvičení online – ušetřete 500 Kč
Další článekBez cvičení jsem zhubla 11 kg za 6 týdnů, Zuzana (42 let)