- 1 hrnek jahel
- 1 kg třešní
- 3 hrnky vody
- 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
- 5 lžic chia semínek
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi
- Zapneme troubu.
- Omyjeme třešně a propereme jáhly.
- Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
- Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
- Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
- Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
- Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
- Krájíme po vychladnutí
Praktické
- Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
- Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
- Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
- Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
- Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
- Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
- Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
- Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
- Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
Obměna
- Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.
Děti
- Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Prvy sladky recept, ktory mi chutil. I ked to bolo trochu blato. Najblizsie dam menej vody. Vdaka.
Povedla se! Neměla jsem chia semínka, pomlela jsem na mlýnku na mák lněné semínko. Nahoru jsem si dala ještě karob. Je to dobrota.