- 1 hrnek jahel
- 1 kg třešní
- 3 hrnky vody
- 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
- 5 lžic chia semínek
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi
- Zapneme troubu.
- Omyjeme třešně a propereme jáhly.
- Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
- Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
- Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
- Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
- Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
- Krájíme po vychladnutí
Praktické
- Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
- Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
- Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
- Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
- Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
- Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
- Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
- Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
- Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
Obměna
- Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.
Děti
- Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Ahoj děvčata, stále tady pokukuji po tomto koláčku, ptotože jáhly a ovoce k sobě sluší. Jen mne odrazuje dvouhodinové pečení v troubě, které mají běžně příkon okolo
2400 W, pŕi dnešních cenách energie. Ten koláč se velmi prodraží. Pokud zachutná, nebude to v sezóně “jen jednou za čas”. Mám i remosku s pŕíkonem 580 W, z té však koláč nedostanu vcelku ven. O tomhle tu přemýšlím.
Podle komentářů jsem udělala dvojitou porci a dala z 6 hrnků vody jenom 4, místo třešní jsem zkusila rybíz a moooooc dobrý! Děkuju❤️