Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cukru, mouky, mléka, vajec a bezlepkový. Pekáček jsme snědli k svačině, takže zítra jdeme zase na třešně.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 1 kg třešní
  • 3 hrnky vody
  • 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
  • 5 lžic chia semínek
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi

  • Zapneme troubu.
  • Omyjeme třešně a propereme jáhly.
  • Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
  • Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
  • Krájíme po vychladnutí

Praktické

  • Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
  • Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
  • Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.

Obměna

  • Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...
  1. Moc děkuji za skvělý recept, pekla jsem dvě hodiny a půl hoďky nechala dojít ve vypnuté troubě a je akorát. Podzimní švestkový rozhodně zopakuji :-)

  2. Ta je vynikající, vlacna,jednoduchá. Manželovi moc chutnala. Bude dobrá na podzim i s jablky.Je to možné, že bez mouky, bez cukru,bez vajec a mléka a taková dobrota!

  3. Tak jsem ji právě dopekla – třešňovou. Je to buchta nebuchta, ale kupodivu je dobrá. Pekla jsem ji ovšem také dvě hodiny.

  4. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či namiesto sladu môžem použiť kokosový cukor
    A ku koláčiku ja som ho piekla asi 1,5 hod a s marhulami a hruškami bol skvelý, prajem krásny deň :D

    • Beatko, můžete cokoli, klidně i kokosový cukr :-) Jen počítejte s tím, že je to prostě pořád jednoduchý cukr se všemi nevýhodami. Tenhle je navíc ještě drahý :-)

  5. Také tyhle dezerty miluji, včerejší půlka pekáče to dokazuje :-D byl rebarborovo rozinkový s kukuř.krupicí.. mňam :) akorát návštěvy neoceňují většinou, holt mají smůlu a my plná bříška :-D

    • Já ho prvně zkusila s rebarborou a byli jsme nadšení, takže teď došlo na třešně. S jablky bude určitě moc dobrý, už to vidím pěkně se skořicí, mňam.

    • Tak ještě déle. Teď zrovna tady psala Zuzka, že ho peče i dvě hodiny. Snad bude chutnat!

  6. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní cvičení online – ušetřete 500 Kč
Další článekBez cvičení jsem zhubla 11 kg za 6 týdnů, Zuzana (42 let)