Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cukru, mouky, mléka, vajec a bezlepkový. Pekáček jsme snědli k svačině, takže zítra jdeme zase na třešně.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 1 kg třešní
  • 3 hrnky vody
  • 1/2 hrnku sladu (bezlepkáři sirup)
  • 5 lžic chia semínek
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkové buchty s třešněmi

  • Zapneme troubu.
  • Omyjeme třešně a propereme jáhly.
  • Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, slad, špetku soli, olej, chia semínka a třešně.
  • Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a třešní nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
  • Krájíme po vychladnutí

Praktické

  • Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s třešněmi je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
  • Třešní dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
  • Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.

Obměna

  • Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)

Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...
  1. Povedla se! Neměla jsem chia semínka, pomlela jsem na mlýnku na mák lněné semínko. Nahoru jsem si dala ještě karob. Je to dobrota.

  2. Mňam! Dnes vyzkoušeno se srstkami. Výborné! Díky za reckept. Pekla jsem dvě hodiny. Příště dám teplou vodu, abych ušetřila čas v troubě.

    • Spíš bych dala té vody méně, péct 2 hodiny je opravdu dlouho. Ona každá krupice saje jinak a některé ovoce pustí i více šťávy.

  3. Dělala jsem ho 2x a nikdy nevyšel chutně, nevím přesně, co dělám chybně, ale vždy jsou na povrchu jáhly tvrdé, i když promíchávám… a musím péct déle, jinak je to dole bláto…

  4. Na recept jsem natrefila náhodou a popravdě jsem mu moc nevěřila, ale koláč se povedl SKVĚLE! Pekla jsem něco přes hodinu. Určitě si ho zopakujeme, moc děkuju.

  5. Moc děkuji za skvělý recept, pekla jsem dvě hodiny a půl hoďky nechala dojít ve vypnuté troubě a je akorát. Podzimní švestkový rozhodně zopakuji :-)

  6. Ta je vynikající, vlacna,jednoduchá. Manželovi moc chutnala. Bude dobrá na podzim i s jablky.Je to možné, že bez mouky, bez cukru,bez vajec a mléka a taková dobrota!

  7. Tak jsem ji právě dopekla – třešňovou. Je to buchta nebuchta, ale kupodivu je dobrá. Pekla jsem ji ovšem také dvě hodiny.

  8. Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či namiesto sladu môžem použiť kokosový cukor
    A ku koláčiku ja som ho piekla asi 1,5 hod a s marhulami a hruškami bol skvelý, prajem krásny deň :D

    • Beatko, můžete cokoli, klidně i kokosový cukr :-) Jen počítejte s tím, že je to prostě pořád jednoduchý cukr se všemi nevýhodami. Tenhle je navíc ještě drahý :-)

  9. Také tyhle dezerty miluji, včerejší půlka pekáče to dokazuje :-D byl rebarborovo rozinkový s kukuř.krupicí.. mňam :) akorát návštěvy neoceňují většinou, holt mají smůlu a my plná bříška :-D

    • Já ho prvně zkusila s rebarborou a byli jsme nadšení, takže teď došlo na třešně. S jablky bude určitě moc dobrý, už to vidím pěkně se skořicí, mňam.

    • Tak ještě déle. Teď zrovna tady psala Zuzka, že ho peče i dvě hodiny. Snad bude chutnat!

  10. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBalíček jógových cviků se slevou pro Klubáky
Další článekZměna jídelníčku mi vrátila energii a dala zdravé miminko (Aneta, 34 let)