Mlýnek na obilí: náš nejpraktičtější pomocník v kuchyni

6
Obiloviny máme v jídelníčku každý den. Ať je to v podobě celých obilovin, pečiva, placek, knedlíků, vloček, pečených koláčů, těstovin nebo zahuštěných jídel. A na výrobu těchto dobrot často používáme i mouku. Napadlo vás někdy si mouku na tyto dobroty vyrobit doma? Pojďme se podívat proč by mělo. Mlýnek na obilí je v naší kuchyni nenahraditelným pomocníkem už několik let!

Kupované mouky obsahují minimum živin

V každém obilném zrnku jsou schované výživné látky. A není jich tam málo. Vitamíny skupiny B, A, E, draslík, železo, fosfor. Všechny tyto látky jsou pro nás velmi důležité a prospěšné. Jakmile se ale zrno jednou rozemele, začnou všechny tyto látky postupně oxidovat a ničit se. To se projevuje mimo jiné i na chuti obilí. Právě proto používáme v kuchyni již několik let mlýnek na obilí. Pokud rádi pečete (ať už s lepkem nebo bez) a vaříte a používáte mouku, pak bude i pro vás domácí mlýnek na obilí nejlepší kamarád 🙂

Mlýnek na obilí: náš nejpraktičtější kamarád

Co mlýnek umele?
Mlýnky jsou vhodné k mletí špaldy, pšenice, kukuřice, rýže, cizrny, žita a dalšího obilí, mlít na nich můžete i fazole, oves a sójové boby, ale také koření jako fenykl či koriandr nebo mořskou sůl. Na olejnatá semena jako mák, slunečnice nebo sezam však kamenné mlýnky vhodné nejsou.

Taková doma připravená mouka má mnohem větší přínos a hodnotu pro náš organismus. A je to tak jednoduché, že to zvládnou i malé děti.

Jak mletí v domácím mlýnku probíhá? Stačí mlýnek postavit na vodorovnou plochu, zvolit si požadovanou hrubost mletí (nejčastěji používáme tu nejjemnější – např. na chleba, koláče, jíšku, anebo hrubou na krupici a knedlíky), nasypat jakýkoliv druh obilí nebo luštěnin a zapnout jedno tlačítko. Nezapomeňte pod šikmou trubku vložit nádobu, do které bude mouka padat. O nic jiného se nemusíte starat.

Připravíte tak jakoukoliv mouku, na kterou pomyslíte. I ty, které se v obchodech neprodávají (třeba z bezlepkových zrn).

Jednoduše si umelete potřebné množství mouky, které ihned spotřebujete. Díky tomu nedochází k žádnému skladování mouky a tudíž ani ke ztrátě živin a žluknutí tuků v mouce. U mlýnku není třeba nic rozebírat, čistit, ani jinak udržovat.

Tipy:
– základem je mlít suché a čisté suroviny. Suroviny skladujeme v suchu v papírových nebo plátěných pytlících.
– optimální je nechat mlýnek po každých 2-3 kg namleté mouky odpočinout alespoň 10 minut.
– suroviny na výrobu mouky ve větším balení můžete koupit například u probio nebo countrylife.

Domácí mouka krásně voní, skvěle chutná a hlavně jsou v ní zachovány všechny živiny i kvalitní nenasycené mastné kyseliny.

Jaký mlýnek vybrat?

Položte si tyto otázky:

Kolik kg mouky budu denně/týdně/měsíčně mlít (určuje kolik peněz do mlýnku investovat)?

Kolik času chci mletí věnovat (odpovídá na otázku, jestli koupit ruční nebo elektrický)?

Jaké suroviny budu nejčastěji mlít (odpovídá na to, jaký výkon vybírat)?

  • Elektrický nebo ruční? Pokud budete mlít pouze občasně malé množství mouky, vystačíte si s ručním. Umletí půl kila hladké mouky trvá při souvislém točení klikou 10-15 minut. Ruční mlýnek není vhodný na mletí kukuřice. Pro pravidelné mletí je lepší mlýnek elektrický.
  • Jaký materiál? Existují mlýnky ze dřeva, plastu i kovu. Vybírejte nejlépe mlýnek z masivního dřeva (lepená dřeva se pro mletí obilí nehodí).
  • Na mouku nebo i vločkovač? Zvažte, jestli vám stačí mlýnek pouze na mouku, nebo chcete, aby udělal ze zrn i vločky.
  • Jak velký? Velikost mlýnku vybírejte podle toho, jestli jste jednotlivec nebo bezdětná rodina (stačí menší mlýnek), anebo je vás více a potřebujete více mouky (vyberte si větší mlýnek).
  • Kolik stupňů hrubosti? Optimum je 9-15 stupňů.
  • Jaký výkon? Zvolit správně výkon elektrického mlýnku je nejdůležitější. Určíte jej podle toho, jaké druhy obilných zrn plánujete mlít a v jakém množství. Pokud chcete mlít i tvrdší zrna (kukuřice, cizrna, sója, rýže aj.), vybírejte mlýnky s minimálním výkonem 360 W (pro domácí mletí jsou naprosto dostačující). Pokud chcete mlít velké množství mouky (např. v komerčním provozu), volte 600 W výkon. Obilí umele rychleji (220 g hladké mouky a 500 g hrubé mouky za minutu).
  • Jaké mlecí kameny? V dnešní době jsou tři druhy kamenů: Kameny ze směsi korundu a keramiky, ze směsi čediče a keramiky nebo ze žulových kamenů. Odolnost i výsledky mletí všech kamenů jsou podobné. Žulové kameny využívají 100% přírodní materiály a jsou vyráběny ručně řemeslnou prací a je na ně záruka 24 let (na ty levnější jen 10-12 let).

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak
Pokud ještě nemáte mlýnek na obilí, domluvili jsme pro vás, členy klubu Jíme Jinak, slevu 15 % celý sortiment značky Walder Biotech včetně mlýnku, který používáme v kuchyni i my a jsme s ním velmi spokojení, v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód: [ přihlaste se ]. Tato sleva lze použít i na další přístroje na tomto e-shopu.

Výhoda pro registrované uživatele
Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [ přihlaste se ].

Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí do odvolání.

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Jani, už je tam poznámka, že pro členy Klubu domlouváme ještě lepší slevu než je těch 10%. Vydržte, prosím, příští týden už to bude vyřešené a slevu doplníme. Unáhlili jsme se se zveřejněním článku, sleva ještě nebyla domluvená.

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na mouku celozrnnou a její využítí. Dnes je stále doporučována vzhledem k výživovým látkám. Když jsem přečetla nějaké
    staré kuchařské knihy, tak používali v dřívější době lidé pouze celozrnnou
    mouku, ale peklo se pouze pečivo prokvašené, které v dnešní době málo
    která pekárna peče. Pečou kvasové pečivo, ne kváskové. Navíc v některých
    Doporučovaných receptech pro děti je mouka celozrnná, ale postup není
    kváskový. Co na to řeknou tenká střívka dětí? Jaký je Váš názor na celozrnné
    pečivo pro děti, z toho kváskové, kvasové, O mlýnku na obilí přemýšlím již
    několik let /líbí se mi Salzburský/, ale zatím nemám jasno -viz výše mého
    příspěvku. Jaký je Váš názor ?

  2. No já peču tedy vždy z čerstve namlete mouky, naopak právě když je ještě z mlýnku mouka tepla a zamíchám ji s kvaskem, tak mi těsto nevybehne, ale přímo vyletí :-). Takže našemu kvasku to takto evidentně vyhovuje, ale třeba je tam nějaký jiný důvod, proč by se mouka měla nechat odležet.

  3. Souhlas, taky na něj nedám dopustit 🙂 Jen malé doplnění – pokud jako já pečete klasický kváskový chleba, asi víte, že právě na kvásek a pečení je vždy lepší mít mouku “odleželou”, ne čerstvě namletou, staří mlynáři říkali tuším alespoň dva měsíce. Ke krmení kvásku si tu žitnou uležet nechávám, čerstvá mu moc nechutná, ale fakt je, že peču i z čestvé a dobrý 🙂

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak používat chia a lněná semínka
Další článekHnětený pšenično-žitný kváskový chléb