Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Mlýnek na obilí: náš nejpraktičtější pomocník v kuchyni

Obiloviny máme v jídelníčku každý den. Ať je to v podobě celých obilovin, pečiva, placek, knedlíků, vloček, pečených koláčů, těstovin nebo zahuštěných jídel. A na výrobu těchto dobrot často používáme i mouku. Napadlo vás někdy si mouku na tyto dobroty vyrobit doma? Pojďme se podívat proč by mělo. Mlýnek na obilí je v naší kuchyni nenahraditelným pomocníkem už několik let!

Kupované mouky obsahují minimum živin

V každém obilném zrnku jsou schované výživné látky. A není jich tam málo. Vitamíny skupiny B, A, E, draslík, železo, fosfor. Všechny tyto látky jsou pro nás velmi důležité a prospěšné. Jakmile se ale zrno jednou rozemele, začnou všechny tyto látky postupně oxidovat a ničit se. To se projevuje mimo jiné i na chuti obilí. Právě proto používáme v kuchyni již několik let mlýnek na obilí. Pokud rádi pečete (ať už s lepkem nebo bez) a vaříte a používáte mouku, pak bude i pro vás domácí mlýnek na obilí nejlepší kamarád :-)

Mlýnek na obilí: náš nejpraktičtější kamarád

Co mlýnek umele?
Mlýnky jsou vhodné k mletí špaldy, pšenice, kukuřice, rýže, cizrny, žita a dalšího obilí, mlít na nich můžete i fazole, oves a sójové boby, ale také koření jako fenykl či koriandr nebo mořskou sůl. Na olejnatá semena jako mák, slunečnice nebo sezam však kamenné mlýnky vhodné nejsou.

Taková doma připravená mouka má mnohem větší přínos a hodnotu pro náš organismus. A je to tak jednoduché, že to zvládnou i malé děti.

Jak mletí v domácím mlýnku probíhá? Stačí mlýnek postavit na vodorovnou plochu, zvolit si požadovanou hrubost mletí (nejčastěji používáme tu nejjemnější – např. na chleba, koláče, jíšku, anebo hrubou na krupici a knedlíky), nasypat jakýkoliv druh obilí nebo luštěnin a zapnout jedno tlačítko. Nezapomeňte pod šikmou trubku vložit nádobu, do které bude mouka padat. O nic jiného se nemusíte starat.

Připravíte tak jakoukoliv mouku, na kterou pomyslíte. I ty, které se v obchodech neprodávají (třeba z bezlepkových zrn).

Jednoduše si umelete potřebné množství mouky, které ihned spotřebujete. Díky tomu nedochází k žádnému skladování mouky a tudíž ani ke ztrátě živin a žluknutí tuků v mouce. U mlýnku není třeba nic rozebírat, čistit, ani jinak udržovat.

Tipy:
– základem je mlít suché a čisté suroviny. Suroviny skladujeme v suchu v papírových nebo plátěných pytlících.
– optimální je nechat mlýnek po každých 2-3 kg namleté mouky odpočinout alespoň 10 minut.
– suroviny na výrobu mouky ve větším balení můžete koupit například u probio nebo countrylife.

Domácí mouka krásně voní, skvěle chutná a hlavně jsou v ní zachovány všechny živiny i kvalitní nenasycené mastné kyseliny.

Jaký mlýnek vybrat?

Položte si tyto otázky:

Kolik kg mouky budu denně/týdně/měsíčně mlít (určuje kolik peněz do mlýnku investovat)?

Kolik času chci mletí věnovat (odpovídá na otázku, jestli koupit ruční nebo elektrický)?

Jaké suroviny budu nejčastěji mlít (odpovídá na to, jaký výkon vybírat)?

  • Elektrický nebo ruční? Pokud budete mlít pouze občasně malé množství mouky, vystačíte si s ručním. Umletí půl kila hladké mouky trvá při souvislém točení klikou 10-15 minut. Ruční mlýnek není vhodný na mletí kukuřice. Pro pravidelné mletí je lepší mlýnek elektrický.
  • Jaký materiál? Existují mlýnky ze dřeva, plastu i kovu. Vybírejte nejlépe mlýnek z masivního dřeva (lepená dřeva se pro mletí obilí nehodí).
  • Na mouku nebo i vločkovač? Zvažte, jestli vám stačí mlýnek pouze na mouku, nebo chcete, aby udělal ze zrn i vločky.
  • Jak velký? Velikost mlýnku vybírejte podle toho, jestli jste jednotlivec nebo bezdětná rodina (stačí menší mlýnek), anebo je vás více a potřebujete více mouky (vyberte si větší mlýnek).
  • Kolik stupňů hrubosti? Optimum je 9-15 stupňů.
  • Jaký výkon? Zvolit správně výkon elektrického mlýnku je nejdůležitější. Určíte jej podle toho, jaké druhy obilných zrn plánujete mlít a v jakém množství. Pokud chcete mlít i tvrdší zrna (kukuřice, cizrna, sója, rýže aj.), vybírejte mlýnky s minimálním výkonem 360 W (pro domácí mletí jsou naprosto dostačující). Pokud chcete mlít velké množství mouky (např. v komerčním provozu), volte 600 W výkon. Obilí umele rychleji (220 g hladké mouky a 500 g hrubé mouky za minutu).
  • Jaké mlecí kameny? V dnešní době jsou tři druhy kamenů: Kameny ze směsi korundu a keramiky, ze směsi čediče a keramiky nebo ze žulových kamenů. Odolnost i výsledky mletí všech kamenů jsou podobné. Žulové kameny využívají 100% přírodní materiály a jsou vyráběny ručně řemeslnou prací a je na ně záruka 24 let (na ty levnější jen 10-12 let).

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak
Pokud ještě nemáte mlýnek na obilí, domluvili jsme pro vás, členy klubu Jíme Jinak, slevu 15 % celý sortiment značky Walder Biotech včetně mlýnku, který používáme v kuchyni i my a jsme s ním velmi spokojení, v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód: [přihlaste se]. Tato sleva lze použít i na další přístroje na tomto e-shopu.

Výhoda pro registrované uživatele
Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [přihlaste se].

Slevy jsou platné pouze na webu www.traminal.cz a pouze na zboží (tzn. že neplatí na náhradní díly, příslušenství, na zboží ve výprodeji či zboží v akci). Sleva platí do odvolání.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Miloslava
16. 4. 2021

Já jsem se ke koupi mlýnku na obilí ještě nerozhodla. Kupuji mouky v obchodě, ale dozvěděla jsem se tady že ne všechny celozrnné mouky jsou dobré – do některých se přidávají otruby dodatečně a nejsou tedy mleté z celého zrna. Nevíte,prosím, které jsou ty správné a jak je na tom konkrétně Pernerka?

“Ztratil” se kód na slevu. Už jsem měla v košíku, jen zapsat kód a ejhle, on nikde. Čím to? :o)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

5

Seitan: součást zdravého jídelníčku?

Seitan je jinými slovy koncentrovaný lepek vyrobený z lepkové mouky. Může být vůbec taková potravina součástí zdravého jídelníčku, když se v dnešní době le...
3
6

Tmavé pečivo není vždy celozrnné. Jak rozeznat zdravé pečivo?

Pokud chceme začít se zdravým životním stylem nebo chceme zhubnout, obvykle začínáme výměnou bílého pečiva za celozrnné. Celozrnné pečivo obsahuje spoustu ...

Kdy nám celozrnné potraviny škodí?

To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost celozrnným potravinám, kter...
2

Celozrnné obiloviny jako pomoc v léčbě současné epidemie obezity

Žijeme v obezogenním prostředí. Všude kolem nás je levné nezdravé jídlo, které u nás vytváří závislost a ztěžuje hubnutí. A začíná to u dětí. Podle WHO v s...

Italské mouky

Rozhodla jsem se pro vás napsat článek o italských moukách. Chci vám představit mouky, které můžete najít v mých receptech. Určitě je seženete na různých e...

Zdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...