Během jarní očisty opět vyplavlo na povrch, kolik z vás miluje čokoládu, a jak je pro některé těžké přežít i den bez ní. Janina ji taky ráda a pořád nám tvrdila, že jí to nic nedělá. Někdy jsme si ji dobíraly, někdy si daly s ní. Dneska mi přišel od Janiny tenhle email a zvápětí i svolení jej publikovat. Že u čokolády nám nejde o jen o cukr, to krásně demonstruje Janina čerstvá zkušenost.

  1. Evo, holky, bože, já jsem taková trubka. Jak mi začalo být zdravotně trochu líp, hnedle jsem začala ukusovat věcí, které ještě před pár měsíci byly naprosté tabu.
    No, jdu sehnat krabici papírových kapesníků, kapky do očí a jdu si udělat ume čaj a „eliminovat“. Alespoň vím, co nemám příště dělat. Asi jsem si to holt musela vyzkoušet.

    Takže varování. Když už vás postihne žravá, nezkoušejte 80% čokolády. Celá tabulka je fakt moc. Prostě jsem se zapomněla, no.
    A to mám štěstí, že se to vzhledem k mé hmotnosti nějak rozložilo. …. Hezký den všem. :-)

    (Ale snídaně byla v pořádku. Obilná kaše se zeleninou.)

    • Žanet, nejsi trubka, jsi ženská, my prostě milujeme čokoládu. A když už nám Milka přijde na JJ odporná, sáhneme po kvalitě…😉 Je to zkušenost k nezaplacení, taky ji mám 😂

  2. Včera jsem opět přežila otravu čokoládou. Snědla jsem 100 g se 70 % kakaa. Asi za hodinu a půl mi začalo být špatně od žaludku, proto jsem si vzala umešvestku. Pak mě bolela i hlava, byla jsem nafouklá a vyprázdnila jsem se. Myslela jsem si, že se mi udělá líp, ale byla jsem jak omámená. Tak jsem si vzala další umešvestku. Trvalo to až do té doby než jsem šla spát. Usnula jsem dobře a ráno mi bylo zase fajn. Vím, že to bylo po čokoládě. Když jsem snědla celou Studentskou pečeť, nic mi nebylo. Stalo se mi to asi podruhé nebo potřetí a není to nic příjemného.

    • Já jsem atopik a pro mne byla čokoláda úplné peklo. Vždy mne po ní začal svědit celý člověk. Hodně nepříjemné reakce jsem míval i na karob (údajně je vždy pražený) a vždy, i když v menší míře, i na raw kakao. Po asi půl roce na MB se u mne chuť na sladké přece jen nakonec objevila a už jsem si párkrát kakaovou raw tyčinku koupil. A… vůbec žádná negativní reakce.

    • To je jasné předávkování čokoládou! Už jsme se s tím setkaly, ale vlastní zkušenost nemám, protože od té doby, co jím jinak, nedokážu sníst celou čokoládu :). Ve Studentský pečeti není tolik % kakaa jako v 70% čokoládě.

      • Asi to je nápověda toho, že takhle to dělat nemám a mám si připravit jinou zdravější variantu nebo vydržet a počkat do večeře. Dnes je úplněk, tak jim jen ovesné vločky, jablko a doma upravenou zeleninu.

  3. Dobrý den, děvčata, tak se na vás těším, zaplatila jsem 2x členství (prodloužení o 2 měsíce)jednou mi to platební brána nevzala-to jsem udělala zmatky já, teď po druhé jsem platila minulý čtvrtek, dostala potvrzení o zaplacení, ale pořád mi to ukazuje,že nejsem členem klubu, tak už nevim co bych…omlouvám se Karolína

  4. Mám čerstvou zkušenost. Snědla jsem celou čokoládu s 90 procenty kakaa a začalo mi být špatně. Zrychlený tep, bušení srdce, malátnost, točení hlavy. Nevím, jestli to bylo kofeinem. Kafe vůbec nepiju. Ještě jsem takový zážitek neměla a myslím, že si čokoládu hodně dlouho nedám.

  5. Verzi „špatně z tučného“ moc dobře znám, protože cca 10-15 let zpátky jsem měla žlučník v dost špatném stavu :-) Tak jsem čekala, že během chvíle nebudu vědět, zda do mísy strčit hlavu nebo zadek, ale nic :-D Tohle se mi nestalo nikdy a to jsem taky ještě poměrně nedávno klidně spráskla půlku 300g Milky :-D Jenže v Milce moc kakaa není a cukr na mě takový účinek nemá. Zatím, nesním ho kila, vlastně ho jím minimálně :-) Zatím jsem i po víc jak dvou letech JJ poměrně odolný jedinec. V pátek na slavnostním banketu, který pořádala třída naší dcery jsem měla zcela konvenční menu včetně konfitovaných kachních prsou a panna cotty a opravdu jsem si hodně pochutnala (patřím mezi jedince, kteří tradiční chutě nezapomněli a navíc nic z toho, co jsem měla ráda, se mi nezhnusilo. Mám tedy – když už to jím – větší nároky na kvalitu, jídlo nesmí být překořeněné, přesolené, ale ta jídla mi pořád chutnají). Jídlo bylo připravované s takovou péčí a láskou a nasazením, že ta energie se do něj přenesla a já odplula jak na obláčku a na něm jsem zůstala celý večer i noc i ráno… Pozitivum je, že naprosto bezbolestně a bez násilí se kakau vyhýbám :-) Zatím :-D :-D Dokonce i čokoládovou mřížku, kterou byla ozdobená panna cotta, jsem dobrovolně poslala dál :-D Dneska se mi zdál nádherný sen. Po včerejším dalším výstupu s tátou, ve kterém se mi opakovaně snažil vsugerovat, že VŽDYCKY VŠECHNO dělám daleko hůř než ostatní (a zejména on), kteří naopak VŽDYCKY vědí, co je pro ně (a pro mě) nejlepší, jsem necítila ani vztek, ani rozčilení, ani nesouhlas…jen jsem si říkala: Já vím, že mě máš rád a jinak to říct neumíš… načež táta zařval, že nejradši má ty lidi, kterých se nic nedotkne a dělají, jak jsou klidní…holt musel vystřílet všechnu munici :-) A v noci se mi zdál trošku bláznivý, ale moc krásný sen a pochopila jsem zbytek a teď už ho prostě mám ráda bez ohledu na to, co kdy řekl, udělal, myslel nebo naznačil. Úleva. Čert vezmi čokoládu ;-)

    • Prima. :) Ke snům jsem se ještě nedopracovala. Zejména k těm dovysvětlujícím. Ale byla jsem na popůstové návštěvě u mámy a pak u ségry. Nechtělo se mi. Probíhalo to jako obvykle, jak to moje jídlo je nemožné, …. ale míň agresivně. Dala jsem to v klidu. Dokonce i když máma vytáhla další kalibr… že mám rozmazlené děti, že je vůbec nevychovávám. Tak mám ta její slova v hlavě pořád, ale netrápí mě jako dřív. Tak super. :)

    • Jani Jani,krásný svátek přeji nám při příležitosti vám napsat.Vím,jaká úleva pro mě byla když jsem si dovolila dát si do ranní kaše kousek kvalitní čokolády,nejoblíbenější od lifefood z nepraženého kakaa a agávového sirupu.A jak tvořivá a láskyplná jsem byla :).A jak to šlo samo a snadno.Jak se mi pomalu rozbalují informace o jídle jako prostředníkovy přijetí informací o světě kolem,jak je důležité pro mě dopřát si tu správnou míru uvolnění ve správný čas :).Jak si užívám večery,kdy se těším na snídani a využívám jiných druhů uvolnění,protahuji se,koukám na film.Jak když hledám učitele,přijde,když přijmu stav bez něj.Jak začínám chápat sebe jako balíček informací nahromaděných za těch 30 let a jak si pomalu dovoluji tento balíček rozbalovat takovou rychlostí,jakou jsem schopna vše v něm přijmout a učit se milovat.V něm i kolem něj.Když nepřijímám,použiji jídla jako prostředníka k pochopení světa kolem sebe.Prostě konzumuji to,co on a pozoruji,co se ve mě odehrává v takové míře, v jaké jsem schopna to zvládnout.Když vypadnu z rovnováhy,vím jak do ní zpátky a to je největší dar stravy a informací.Když mě neovládají strachem,co by se mohlo stát….:),ale dávají mi sebevědomí k tomu zvládat to,co se děje právě teď a chuť to zkoumat.A stejně,větší strach než z nemocí a ztrát,mám ze své vlastní tvrdosti.Takže čím měkčí,povolnější a uvolněnější jsem,tím jsem spokojenější.Zřejmě má cesta a vzhledem k mé minulosti a minulosti mé rodiny,jak ji teď poznávám,není mi nic víc jasnějšího,než toto.Začala jsem kvůli dítěti a teď zmírňuji kvůli dítěti.Abych jí dovolila cítit se součástí toho,do čeho se narodila a posílila její důvěru v to,že zvládne svou cestu a když bude mít pocit,že nezvládá,jsem tu já,která jí pomůže.Ať je to dítě vedle mě,nebo ve mě,v tom balíčku,jehož hodnotu právě poznávám,vím,že jeho síla je opravdu veliká.A za to moc děkuji.Tak krásný den a brzy věřím na viděnou,protože když prožíváte něco tak nádherného a zároveň krásně bolestného ve své odpoutanosti od všeho,co jsme se doteď naučili,setkání na sebe nenechá dlouho čekat. :)

  6. Ahoj holky.
    Já můžu dvě okýnka :-). Jak dám víc, zrychlí se mi dech, bušení srdce a chodím víc čůrat. Občas začne bolet hlava. No a je mi zima. Někdy vloni jsem si koupila veganskou čokoládu fair trade a snědla jí na posezení celou. Byla vynikající samozřejmě. Do 30 min mě začal bolet žaludek a všechno popsáno výše. Taky mám občas chuť a někdy neodolám, ale víc jak řadu už nikdy. Nejsem přeci sebevrah :-).
    Jo to včera jsem si večer dala nakládaná sušená rajčata v oleji a vegan verzi bramborového salátu. To bylo jiné kafe. Celou noc jsem nemohla spát a když ano, zdály se mi úplné blbiny. Někdy ty úlety z psychického vypětí fakt stojí za to. No alespoň, že i v těchto chvílích to jakš takš udržím a nešrotuju bílý rohlíky, cukr, maso a mlíko. To bych celou noc skučela jako vlk co sežral Karkůlku a ráno měla extra zrychlený krok.

  7. Mám čerstvou zkušenost. Včera jsem toho čokoládového snědla na noc až až a dnes mě celý den bolel žaludek a měla jsem migrénu. Naštěstí byl doma manžel a uvařil, já bych to asi nedala. Já nejsem blbá, jen nepoučitelná…

  8. Když jsem začínala s JJ, nevěděla jsem, že už není cesty zpět, i kdybych chtěla ;). Stačí pár kukuřičných křupek po šesté večer, nedejbuh něco sníst po osmé a ještě si toho dát víc. Nemůžu spát, bolí mě žaludek a ráno je mi tak blbě, že v koupelně ležím v klubíčku a čekám až mě nevolnost přejde. Ne že by mě to nějak vadilo, že nemůžu ulítnout, ale z principu věci prostě nemám možnost volby :).

  9. No, tak teď já. Sice nevím, zda tomu můžu říkat otrava, ale poslední tři dny jsem ujížděla při odpol. siestě (kdy děti spí) na čokoládových vajíčkách od Velikonoc. A dopadlo to tak, že nejdřív jsem začala trochu smrkat, přidalo se bolení v krku, rýma se zhoršila a dnes JUPÍ!!! Mám po X letech horečku. Po dvou letech JJ. Dnes, kdy slavíme s mužem výročí, jsem dostala tento skvělý dar. Je fakt, že když doma nic takového není, ujíždím na něčem jiném a místo čokolády postačí třeba kukuřičný slad – jo a jak jsem zjistila, kukuřice mě taky dost uvolňuje, také mi po ní teče z nosu a je mi zima. Je mi fakt mizerně a představa, že si nebudu moct lehnout, protože musím vařit, mě docela děsí. Manžel je pryč, přijede sice kolem 11h, ale neuvaří. To mě poslední dobou vyčerpává nejvíc. Proto mám i tendenci se odbývat a pak dohánět chutě. A jak píše Renata – po sýru a ml. výr já osobně v noci kašlu. No a tím pádem (tím odbýváním) i dlouhodobě špatně spím….

  10. Já měla na Vánoce podobný stav, ale z dlouho zrajícího sýra. Dva roky jsem nejedla mléčné výrobky, a pak jsem si dala exkluzivní 3 roky zrající holandský sýr. Bylo mi zle dva a půl dne – 23., 24., 25.12. :-) Vánoce nic moc :-)
    Ale k té čokoládě. Malý je atopik, a když si dá cokoli z praženého kakaa, tak se mu objeví exém. Když sní raw čokoládu, tak nic.

  11. Musím se smát, protože nedávno mi také bylo „otraveně“… Měla jsem stejný zážitek. Celý den byl stres a nervy… večer jsem to dorazila tabulkou čokolády. Už za chvíli mi bylo špatně, v noci zimnice, mizerný spánek a ráno jsem se probudila s bolesti hlavy. Bolela mně celý den a hned mi bylo jasné, že jsem se přiotrávila čoko … Bohužel stejně si zase občas čokoládu dám, jen si už teď snažím hlídat množství :).

    • Nenazývala bych to otravou čokoládou, ale předávkováním kofeinem, resp. možná theobrominem, kterého kvalitní hořká čokoláda obsahuje víc než ta méně kvalitní a mléčná. Účinky kofeinu na tělo jsou totožné, které jsou zde popisovány – zrychlený tep, neklid, nemožnost spát aj. Pokud byste snědly bílou čokoládu, která stimulační látky neobsahuje nebo v malém množství, tak by vás možná bolelo břicho, ale zrychlený tep nebo absence spánku by asi nenastaly.

  12. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekPesto z medvědího česneku a vlašských ořechů
Další článekJablíčkové bábovičky s agarem