Hliník je téměř všude. Obsahují ho potraviny, kojenecká výživa, deodoranty, léky, nádobí, plechovky, zubní pasty, krémy, voda, tabák nebo alobal. Co se stane, když alobalem zabalíte zeleninu na gril, formu s chlebem v troubě nebo teplou svačinu?

Získáváním hliníku vznikají toxická odkaliště

Protržení hráze. „Rudé záplavy“ v Maďarsku, foto z Wikipedie

Hliník je lehký kov bělavě šedé barvy, který se nachází z 8 % ve vrchní horninové vrstvě naší planety. To ho dělá nejpočetněji zastoupeným kovem v zemské kůře. Ve své čisté podobě se vyskytuje pouze zřídla, mnohem častěji ho můžeme najít ve sloučeninách s jinými prvky (fosfár, síran). Aby se dal získat čistý hliník, musí se nejdříve extrahovat speciálními metodami. Kvůli tomu ale vznikají obrovská toxická odkladiště. Stačí si připomenout maďarský případ z roku 2010, kdy se protrhlo odkaliště, usmrtilo několik lidí a způsobilo ekologickou katastrofu.

Hliník je oblíbeným kovem, protože je libovolně formovatelný, lehký, nepropouští světlo, nerezaví, dobře drží teplotu (proto se používá v plechovkách např. na pivo nebo nápoje nebo pro udržení teplého jídla) a má neutrální chuť. I přes to, že má hliník mnoho výhod, má jednu obrovskou nevýhodu – má negativní dopad na lidi, zvířata i přírodní prostředí.

Věděli jste?
Češi se zamilovali do plechovek a pivovary jim vycházejí vstříc. Zařazují nové linky na výrobu hliníkových plechovek a rozšiřují řady nápojů, které do plechovek stáčejí. Spouštějí tak dobu hliníkovou. (1)

Kde všude najdeme hliník?

  • auta, letadla
  • kuchyňské spotřebiče (například kávovar)
  • alobal
  • plechovky
  • jogurtové kelímky (víčka)
  • obaly
  • cigarety
  • prášek do pečiva
  • pitná voda
  • léky
  • vakcíny
  • kosmetické výrobky (deodoranty, antiperspiranty, krémy na opalování)
  • zubní pasty
  • aj.

Alobal – nevinný zabiják

  • Množství hliníku v potravinách závisí na:
    – absorpci
    – jak snadno potravina absorbuje a drží hliník (snadno ho absorbují např. houby, špenát, ředkvičky, čajové lístky) (7)
  • – půdě – množství hliníku v půdě, ve které surovina rostla
  • – balení – jestli byla potravina zabalena nebo skladována v hliníkovém obale
  • – aditivech – jestli do potraviny byly přidány aditiva s hliníkem

Hliník je nejen toxický při jeho získávání, ale také při jeho konzumaci. Do našeho těla se dostává nejvíce pomocí jídla, které konzumujeme. Průmyslově zpracovaná potrava obsahuje velké množství hliníku na rozdíl od doma uvařené stravy (2,3). Nicméně i doma uvařený pokrm může být toxický a plný hliníku v extrémně škodlivém množství, pokud při jeho přípravě nebo zabalení použije alobal (4,5). Množství hliníku, které se do pokrmu z alobalu uvolní závisí na použité teplotě (čím vyšší teplota, tím více hliníku se z alobalu uvolní), daném pokrmu (např. kyselá jídla, zelí, rajčata a rebarbora vstřebají při vaření více hliníku) a použití soli a koření (čím více soli, kyselých nálevů a koření, tím stoupá množství vstřebaného hliníku) (46).

Věděli jste?
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg. Nicméně při pečení se z alobalu do jídla uvolní až 400 mg hliníku. Tento fakt dělá z alobalu velmi nebezpečného „pomocníka“! (15)

Hliník způsobuje Alzheimerovu chorobu

Hliník má tendenci skladovat se v našem mozku, plicích, ledvinách, játrech a štítné žláze a způsobovat mnohé zdravotní problémy. Většina z těchto problémů ale ještě není vědecky potvrzená. Je však už potvrzeno, že studie hliník spojují s rizikem Alzheimerovy choroby a rakoviny prsu.

  • Mozky pacientů s Alzheimerovou chorobou vykazují vyšší koncentrací hliníku než mozky zdravých lidí. Vyšší příjem hliníku souvisí s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. (8, 9)
  • Hliník snižuje rychlost růstu lidských mozkových buněk. (10)
  • Hliník způsobuje neurotoxicitu a otravy u pacientů s problémy ledvin a kostí. (11)
  • Hliník je dokonce spojovaný s rakovinou prsu. Bylo dokázáno, že ženy s rakovinou prsu, mají v tekutině z bradavek vyšší obsah hliníku než zdravé ženy. (12, 13)
  • Hliník má schopnost měnit nádory prsu tak, že rychleji vytváří metastázy. (14)
  • Hliník způsobuje mužskou neplodnost. (15)

Jak se detoxikovat a vyhnout hliníku

  • Stravujte se zdravě. Dodejte tělu živiny pomocí zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, luštěnin, řas, semen a ořechů.
  • Zařaďte do stravy více mořských řas, které na sebe vážou kovy. Podobně působí i houby shiitake. Také potraviny obsahující křemík jsou velmi účinné při detoxikace od hliníku (vysoce křemičitá minerální voda, okurky, přeslička – tinktura, výluh, čaj).
  • Vyhýbejte se všem polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám. Hliník a jeho sloučeniny jsou „schovány“ pod „éčky“: E173, E520, E521,E523, E554, E555, E556 a E558. Často se vyskytují ve sladkostech, kojenecké výživě, sýrech, stolní soli, pečivu (kypřící prášek), polotovarech aj.
  • Zcela eliminujte alobal, misky na grilování, plechovky a konzervy. Raději používejte alternativy z papíru, ocele nebo skla.
  • Přejděte na přírodní deodoranty, opalovací krémy a zubní pasty. Nebo kontrolujte, aby kosmetika neobsahovala aluminiumchlorid (chlorid hlinitý) a aluminiumflourid.
  • Při stavbě domů upřednostňujte dřevo (např. u výběru oken).
  • Nepoužívejte hliníkové příbory, nádobí z hliníku a hliníkové spotřebiče (například oblíbený malý kávovar).
  • Vyhněte se užívání léčiv s obsahem hliníku. Zejména aspirinu a antacidů (léky pro neutralizaci žaludečních kyselin).

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...
  1. Díky moc za přímé propojení na články. Jasně, že se publikuje cokoliv, ale už jen podle časopisu, autorského týmu, designu studie atd. se člověk může rozhodnout, jak velkou váhu tomu bude příkládat. Tohle je podle mě nejlepší možné řešení.

    • Snažíme se, Martino, udávat zdroje všude tam, kde je máme. Lidé jsou strašně v hlavě a málo v srdci, chtějí na všechno důkazy, tak se je snažíme přinášet, aby se mozek nasytili a byl ochoten přijmout, že je potřeba věci začít dělat jinak. Problém je, že mnohé principy, které jsme převzali od předků, nejsou podloženy studiemi nýbrž „jen“ pouhou praxí a tomu se lidé někdy zdráhají uvařit, byť jsou to moudra platná tisíce let, vlastně jen přírodní zákony.

  2. Generace let padesátých i dalších bohužel u nás byla odkázána na používání nádobí, příborů, a kdoví čeho ještě z hliníku, jen nebylo tolik informací o jeho škodlivosti. Rakoviny prsu i Alzheimera přibývá i přesto, že se hliníkové nádobí naštěstí už skoro nepoužívá. Dnešní přetlak výzkumníků a systém hodnocení jejich „výkonnosti“ který je nutí zkoumat a publikovat výsledky, přináší kvanta „důkazů“ o souvislosti prakticky čehokoliv s čímkoliv. A protože se v této sféře pohybuji už 45 let, nedělám si žádné iluze.

  3. Mořské řasy bych k detoxikaci hliníku či čehokoliv jiného moc nedoporučovala. Právě tím, že mořské řasy vážou (těžké) kovy, se do nich dostane např. i arsen (zejm. hijiki se tím „proslavila“) a kadmium, které pak spolu s řasou zkonzumujeme.

    • Zkonzumejeme a zase vyloucime. Jako u hub. Alespon tak se to pise v odborne literature a tak to praktijuji celostni lekari. Nejlepsi by samozrejme bylo, aby se do nas zadny hlinik nedostal, pak by nebylo co detoxikovat ?

      • Tak takhle jednoduše to bohužel v těle nefunguje, těžké kovy se v těle hromadí. Kdyby to bylo tak jednoduché, jak píšete, tak by nevznikaly otravy (které je navíc velmi těžké rozpoznat).

        Podtrženo a sečteno, když bude mít člověk smůlu na kontaminované řasy (ukažte mi v dnešní době čisté moře), tak taková kúra s řasami zdraví u citlivých jedinců nevylepší (a to nemluvím o přehnaném obsahu jodu, na který nejsme, na rozdíl od přímořských národů, stavěni).

  4. Dobrý den, jak tedy zdravě grilovat zeleninu? Zabalovala jsem ji do alobalu, aby se na ni nedostal kouř. Máte nějaké tipy na čem zdravě grilovat?

    • Zuzko, zkuste pečící papír nebo se dá používat kopřivové listí :-) V zahraničí už mají i cedrové grilovací papíry a cedrové wrapy (alternativa alobalu), určitě již brzy budou k dostání i u nás.

    • Grilovani je na urovni koureni a piti alkoholu. Takze je uplne jedno, do ceho potraviny na grilu zabalite. :-)

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPalestinský Maftoul jinak
Další článekBezlepkové jahodové knedlíky