Využijte sezónu plnou krásné barevné zeleniny. Dejte od každé, co zrovna dozrála, trochu, pořádně okořeňte a pak si vychutnejte tu nádheru.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 uzeného nebo smaženého tempehu
  • 1 cibule
  • 1/4 cukety
  • 6 růžičkových kapustiček
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 2 rajčata
  • hrst špenátu nebo polníčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • indické koření: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn
  • sůl
  • vývar/voda na podlití

Jak připravit chutnou zeleninu ve woku

  1. Zeleninu omyjeme, cibuli oloupeme. Krájíme na větší kusy -cibule na proužky, cuketa na kotouče, mrkev na kolečka, dýně na plátky, rajčata na kostky.
  2. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli spolu se solí.
  3. Když je trochu osmažená, přidáme dýni, mrkev, cuketu, kapustičky, tempeh a koření.
  4. Zakápneme sojovou omáčkou a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme rajčata, prolisujeme česnek, podlijeme troškou vody, přiklopíme a pár minut podusíme.
  6. Když jsou rajčata téměř tekutá, vypneme a vmícháme špenát.

Praktické

  • Pokud nechcete shánět různé koření, sáhněte po již hotových směsích. Hodí se sladké či pikantní curry, mahá koření apod. Ovšem pozor na složení. V některých už bývá sůl, v mnohých i zbytečné látky navíc.
  • Pokud špatně snášíte rajčata, vynechejte je a nahraďte je větším množství dýně nakrájené na tenké plátky – rozvaří se a udělá tekutou část místo rajčat.

Obměna

  • Vyměnit můžete koření i zeleninu.
  • Zjemnit a doladit chuť zeleniny můžete použitím rostlinné smetany.

Kombinujeme

  • Pokud chcete získat kompletní talíř, přidejte si k tomuto pokrmu vařené obilí nebo těstoviny.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším ubíráme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
  1. Pridavam se k Jaroslave, bylo to dokonce tak vyborne, ze muj pritel, ktery mi pomahal krajet zeleninu a rozhodl se jen ochutnat, nakonec snedl pulku jidla se slovy, ze nemuze prestat, jak je to lehke, dobre, jak ho to vubec nezatizilo na zaludku a to je to masar jak vysity. :-D Az jsem se musela smat.

  2. Barevný zeleninový wok přesně podle vašeho receptu – skvělé jídlo. Snad nic chutnějšího ze své kuchyně jsem nejedla. Těším se na další recepty.

  3. Tak tohle jídlo je pecka👏, dlouho jsem si tak ne po chutnala. Trochu jsem improvizovala-místo špenátu mangold ze zahrádky a ledový salát místo ředkvičky,bez kapustiček- ty já nepozřu, poprvé jsem ochutnala tempeh a výsledek famózní. Těším se na další recepty.

    • Bezva, mám radost, že chutná! 👍 Kapustičky jsem nepozřela přes 30 let, ale teď jsem si je zamilovala, tak třeba časem…😉

      • V tomhle jídle ano, je tam pro vůni a chuť, ale klidně si dej víc, pokud ti chutná nebo to chceš sytější.

    • Jasně, Mária, klidně hrnec nebo vyšší pánev, jde o to, aby to při míchání nevylétlo ven. 😉 Wok je fajn, dává jídlu zase jinou energii, ale taky jsem první roky žádný neměla, na tom to nestojí.

    • Tak to mám radost, že i chlapovi chutnalo. Zeleninu si měň podle potřeby, u nás taky věčně něco není, tak improvizuju každý den :-) Koření je super, jen se ho nebát :-)

  4. Ty kapustičky se tam dávají kdy? Hořčice – černá nebo bílá? Kus dýně – znamená jakože kousek dýně a nikoliv 1 kus dýně, je to tak? Děkuji.

    • Sonul, ty kapustičky se dávají z ostatní zeleninou, to nám vypadlo, už jsem to doplnila, díky! Hořčici dejte, jakou máte, myslím, že běžně se prodává jako mletá ta hnědá, ale na tom recept nestojí. Ano, dýně jen kousek.

      • Určitě. Trocha mi zbyla, kluci ujídali a olizovali se až za ušima, tak jsem k večeři udělala novou várku. Jenže ouha, zapomněla jsem osolit cibuli. Solila jsem později a bylo to znát: už to nechutnalo tak jako první várka.

    • Jako koření se víc používá drcené semínko, tak nás ani nenapadlo to uvést, ale doplníme, díky za postřeh. Jinak koriandr listy jsou moc dobré a zdravé, málokomu chutnají (já je miluju) a málokdy je mají, nejlepší je si pěstovat svoje.

  5. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekToto jídlo zmenšuje mozek a dělá nás hloupými
Další článekDýně olejná