Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Barevný zeleninový wok s tempehem

Uvařeno

Využijte sezónu plnou krásné barevné zeleniny. Dejte od každé, co zrovna dozrála, trochu, pořádně okořeňte a pak si vychutnejte tu nádheru.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 uzeného nebo smaženého tempehu
  • 1 cibule
  • 1/4 cukety
  • 6 růžičkových kapustiček
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 2 rajčata (nemusí být)
  • hrst špenátu nebo polníčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • kari pasta nebo kari koření
  • sůl
  • vývar/voda na podlití

Jindra je můj kamarád a také obchodní partner. Podnikali jsme spolu, takže jsem mu docela viděla “do talířeR...

Jak připravit chutnou zeleninu ve woku

  1. Zeleninu omyjeme, cibuli oloupeme. Krájíme na větší kusy – cibule na proužky, cuketa a mrkev na kolečka, dýně na plátky, rajčata na kostky.
  2. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli spolu se solí.
  3. Když je trochu osmažená, přidáme dýni, mrkev, cuketu, kapustičky, tempeh a koření.
  4. Zakápneme sójovou omáčkou a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme rajčata, prolisujeme česnek, podlijeme troškou vody, přiklopíme a pár minut podusíme.
  6. Když jsou rajčata téměř tekutá, vypneme a vmícháme špenát.

Praktické

 

  • Rajčata nejsou vhodná pro lidi, kteří jsou unavení, zimomřiví nebo mají potíže s klouby. V tomto receptu jsou proto, že začátečníkům rajčata pomáhají přijmout i ostatní zeleninu, ale můžete je klidně vynechat. Nahraďte je větším množství dýně nakrájené na tenké plátky – rozvaří se a udělá tekutou část místo rajčat.
  • Kari koření si můžete doma namíchat sami z těchto bylinek: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový. Uzený či marinovaný tempeh může obsahovat stopy lepku, takže kupujte ten, který je připraven v tamari omáčce.
  • Pro nesójovou verzi nahraďte sójovou omáčku hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou a tempeh nahraďte luštěninami nebo tempehem z hrachu, fazolí, rýže apod. Případně použijte seitan, pokud vám nevadí lepek.

Obměna

  • Vyměnit můžete koření i zeleninu, toto je velmi univerzální pokrm, kde můžete uplatnit všechny zbytky zeleniny, která už volá po spotřebování.
  • Zjemnit a doladit chuť zeleniny můžete použitím rostlinné smetany nebo kokosového mléka.

 

    Děti

    • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším ubíráme sůl, olej a koření.

    PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

    Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    38 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Děvčata super, také o změně ingrediencí uvažuji. Jak to děláte, když vaříte jen pro sebe. Já nyní koupila tofu, je to velký kus. najednou se to nespotřebuje. A taky jsem se chtěla zeptat, jak je to se spotřebou. Já ho koupila a nevšimla si, ž už byl prošlý v obchodě a teď mám ho použít nebo ne?

    Místo tempehu jsem ke směsi přimíchala bulgur s červenou čočkou 😊 a super 🥰

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Nákyp s černými fazolemi

    Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

    Pohanková bramboračka s houbami

    Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

    Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

    Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...