Využijte sezónu plnou krásné barevné zeleniny. Dejte od každé, co zrovna dozrála, trochu, pořádně okořeňte a pak si vychutnejte tu nádheru.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 uzeného nebo smaženého tempehu
  • 1 cibule
  • 1/4 cukety
  • 6 růžičkových kapustiček
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 2 rajčata
  • hrst špenátu nebo polníčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • indické koření: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn
  • sůl
  • vývar/voda na podlití

Jak připravit chutnou zeleninu ve woku

  1. Zeleninu omyjeme, cibuli oloupeme. Krájíme na větší kusy -cibule na proužky, cuketa na kotouče, mrkev na kolečka, dýně na plátky, rajčata na kostky.
  2. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli spolu se solí.
  3. Když je trochu osmažená, přidáme dýni, mrkev, cuketu, kapustičky, tempeh a koření.
  4. Zakápneme sojovou omáčkou a společně krátce orestujeme.
  5. Přidáme rajčata, prolisujeme česnek, podlijeme troškou vody, přiklopíme a pár minut podusíme.
  6. Když jsou rajčata téměř tekutá, vypneme a vmícháme špenát.

Praktické

  • Pokud nechcete shánět různé koření, sáhněte po již hotových směsích. Hodí se sladké či pikantní curry, mahá koření apod. Ovšem pozor na složení. V některých už bývá sůl, v mnohých i zbytečné látky navíc.
  • Pokud špatně snášíte rajčata, vynechejte je a nahraďte je větším množství dýně nakrájené na tenké plátky – rozvaří se a udělá tekutou část místo rajčat.

Obměna

  • Vyměnit můžete koření i zeleninu.
  • Zjemnit a doladit chuť zeleniny můžete použitím rostlinné smetany.

Kombinujeme

  • Pokud chcete získat kompletní talíř, přidejte si k tomuto pokrmu vařené obilí nebo těstoviny.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším ubíráme sůl, olej a koření.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

10 kg dole a krevní testy v normě (Jarmila, 57 let)

Jarmila: Ahoj všem, :-) , Jíme jinak určitě sdílím...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...
  1. Tak dnes druhý den, pro mě tempeh úplná novinka, jen jsem vynechala kapustu, tu fakt nedávám, ale zbytek naprosto překvapivé a výborně. Hurá, i dneska se najim a pochutnam!

  2. Pridavam se k Jaroslave, bylo to dokonce tak vyborne, ze muj pritel, ktery mi pomahal krajet zeleninu a rozhodl se jen ochutnat, nakonec snedl pulku jidla se slovy, ze nemuze prestat, jak je to lehke, dobre, jak ho to vubec nezatizilo na zaludku a to je to masar jak vysity. :-D Az jsem se musela smat.

  3. Barevný zeleninový wok přesně podle vašeho receptu – skvělé jídlo. Snad nic chutnějšího ze své kuchyně jsem nejedla. Těším se na další recepty.

  4. Tak tohle jídlo je pecka👏, dlouho jsem si tak ne po chutnala. Trochu jsem improvizovala-místo špenátu mangold ze zahrádky a ledový salát místo ředkvičky,bez kapustiček- ty já nepozřu, poprvé jsem ochutnala tempeh a výsledek famózní. Těším se na další recepty.

    • Bezva, mám radost, že chutná! 👍 Kapustičky jsem nepozřela přes 30 let, ale teď jsem si je zamilovala, tak třeba časem…😉

      • V tomhle jídle ano, je tam pro vůni a chuť, ale klidně si dej víc, pokud ti chutná nebo to chceš sytější.

    • Jasně, Mária, klidně hrnec nebo vyšší pánev, jde o to, aby to při míchání nevylétlo ven. 😉 Wok je fajn, dává jídlu zase jinou energii, ale taky jsem první roky žádný neměla, na tom to nestojí.

    • Tak to mám radost, že i chlapovi chutnalo. Zeleninu si měň podle potřeby, u nás taky věčně něco není, tak improvizuju každý den :-) Koření je super, jen se ho nebát :-)

  5. Ty kapustičky se tam dávají kdy? Hořčice – černá nebo bílá? Kus dýně – znamená jakože kousek dýně a nikoliv 1 kus dýně, je to tak? Děkuji.

    • Sonul, ty kapustičky se dávají z ostatní zeleninou, to nám vypadlo, už jsem to doplnila, díky! Hořčici dejte, jakou máte, myslím, že běžně se prodává jako mletá ta hnědá, ale na tom recept nestojí. Ano, dýně jen kousek.

      • Určitě. Trocha mi zbyla, kluci ujídali a olizovali se až za ušima, tak jsem k večeři udělala novou várku. Jenže ouha, zapomněla jsem osolit cibuli. Solila jsem později a bylo to znát: už to nechutnalo tak jako první várka.

    • Jako koření se víc používá drcené semínko, tak nás ani nenapadlo to uvést, ale doplníme, díky za postřeh. Jinak koriandr listy jsou moc dobré a zdravé, málokomu chutnají (já je miluju) a málokdy je mají, nejlepší je si pěstovat svoje.

  6. Zobrazit všech 39 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekToto jídlo zmenšuje mozek a dělá nás hloupými
Další článekDýně olejná