Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapečené.

Ingredience
pekáček
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa (cca 200 g)
  • kus dýně (cca 200 g)
  • 1 hrnek vařených černých fazolí (250 g)
  • 2 hrnky uvařené rýže (nebo jiné obilí) (400 g)
  • 2 dcl studené vody
  • 8 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • sójová omáčka
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka

Jak připravit slaný fazolový nákyp s rýží a zeleninou

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a dýni nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme.
  3. Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s trochou soli a kořením až změkne, cca 10 minut.
  4. K hotové zelenině přidáme uvařenou rýži, uvařené fazole a dobře promícháme. 
  5. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme rostlinnou smetanu, lžičku sójové omáčky, dobře promícháme. Polovinou polijte nákyp, druhou schováme na později.
  6. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Ke konci polijeme druhou polovinou škrobového základu a necháme zapéct, aby vznikla vrstvička.

Praktické

  • Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději mrkev nebo jinou zeleninu, tady je řepy hodně a nedá se „přehlédnout“ –  v tomto jídle se neztratí.
  • Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka „sýrovou“ nebo „vaječnou“ vrstvičku.
  • Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto.  A pokaždé nám to moc chutná.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo rýže lze použít i kroupy, jáhly, oves a jiné obiloviny nebo jejich kombinace.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky.

        Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

        Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

        Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

        Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

        Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

        Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

        Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

        18 kg dole a energie tolik, že se nepoznávám (Lenka)

        Lenka: Já se nepoznávám, jsou čtyři hodiny odpoledne a...

        Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

        Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

        Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

        Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

        Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

        Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

        Díky vám trávím v kuchyni víc času

        Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

        Už po týdnu mi říkají, že zářím (Julie)

        Julie: Zdravím vás všechny. Jsem trošku pozadu, ale nevadí,...

        Úspěch: manžel vylízal i talíř

        Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

        Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

        Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

        Začala jsem milovat vaření díky JJ

        Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

        Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

        Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

        Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

        Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

        Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

        Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

        Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

        Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...
        1. Nakypu jsem se porad nejak bala, ze je nebudu umet ochutit – v hrnci to clovek preci jen snadneji ochutna, ale vysledkem jsem mile prekvapena :-)

        2. Tenhle recept snese všechno. U nás do něj padlo seitanové kuřecí maso, které nikdo nechtěl jíst. Zítra máme repete. Mňááááááám. Pánové tedy se moc netvářili, že by jim to chutnalo, ale…..přidávali si a to je rozhodující.

        3. Opravdu výborný recept, chuťově mi to připadalo lasagně :-). Zeleninu jsem nastrouhala na jemno a doufala, že řepa vše oranžové zbarví do červena. Což se stalo. Až na jednu výjimku, která se zrovna ocitla na talíři syna a dýně tak byla odhalena :-). No, nicméně nakonec přece něco snědl. Za mne ale jednička s hvězdičkou.

        4. Opravdu vynikající jídlo. Hodně mě mrzelo, že nemívám čas fotit – ty barvy 😊. Muž, který je extrémně přeopatrný na řepu, tu kroužil a snědl by půl pekáče, náš jídlokaz viděl barvu, ofrflal svou povinnost ochutnat, načež blazeovaně pronesl, že on teda kečup jí, ale tady jsou rajčata a to je rozdíl 😁. Po sdělení, že jídlo se s rajčaty nepotkalo, bylo jeho zděšení (že to celé má na svědomí řepa) nefalšované. Možná toto jídlo získá ostruhy za prudké snížení obliby kečupu ke všemu 👍🤣🤣. Přes toto zděšení už k němu nepronikl fakt, že tam též byla mnohem více nenáviděná dýně, ta je tam zamaskovaná skutečně neproniknutelně. 👍
          Já jsem nadšená, mám zase objev roku a moje oblíbené kroupy v tom prostě zazářily. Moc moc děkuju. 🌹

          • Moc děkujeme 😍 To by člověk neřekl, jak může být jídlo rafinované. Máme velkou radost, že vám chutná a že plní i více účelů 👍😂

        5. Na tento recept jsem sem se moc těšil 😀
          Na talíři je veganský „rybí“ salát, napařený květák. Už použité ingredience dávaly tušit, že se bude jednat o něco moc dobrého. Po upečení jsem na to sice otevřel okno, aby to rychleji vychladlo, ale pak to stejně nakrájel brzy, kdo to má vydržet, když cítí tu vůni 😀 Plně vyvážená chuť včetně použitého koření, zdálo se mi to moc a není je to moc fajn. To závěrečné polití nákypu vytvoří poměrně realistickou chuť „sýru“. Díky moc za recept, rád budu někdy opakovat 🙏

        6. Dobrý den, prosím napište sem, jaký to je hrnec.
          Možná budeme pořizovat nový a nepřilnavý by se hodil:)

        7. Ovšem Evičko, toto je slast. My si to vylepšili batátovými hranolky, sojanézou a dokonalé. Strukturou mi to připomíná jelitový prejt. Ale nevím, jestli si to za ty léta ještě pamatuju, jak to chutná 😁 Děkujeme za recept!

        8. Luxusní!!! I dcera 10let se oblizovala až za ušima. Červená řepa v chuti nejde vůbec poznat… skvěle dochuceno!

          • To nás moc těší 😍 A to ocenění od dcerky, to je nejlepší pochvala, co si máma může přát, viďte? 😉

        9. Skvělý nákyp. Opět jsem se nedržela receptu, řepu dcera nejí a dýně zůstala v práci, takže mrkev a batát plus zbytek jáhel s quinoou, zálivky jsem udělala hodně, mňam mňam 😋. K tomu vařený batát rozmačkaný s ghí. Fantastická večeře.😃. Fazolová pizza mě neoslovila, ale toto je úplně jiný level 😉🥰

        10. Evi, úžasný recept! Dnes jsem dělala k obědu, jen tak s kvašenou zeleninou, a bylo to opravdu výborné! Manžel i vybíravý syn si moc pošmákli. 🙂 Chutnalo to úplně rajčatově! 😀

        11. Zobrazit všech 32 komentářů

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekŠafránové kuličky s kešu omáčkou
        Další článekPermazahrada v únoru (Janka)