Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna jaro

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.

Ingredience
pekáček
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa (cca 200 g)
  • 1 mrkev (cca 200 g)
  • 1 hrnek vařených adzuki (250 g)
  • 2 hrnky uvařeného ovsa (400 g)
  • 2 dcl studené vody
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • olej
  • umeocet

Kdo prošel Jarní očistou, určitě nemůže zapomenout na Veroniku (Verunura). Zpočátku byla hodně

Jak připravit slaný nákyp s ovsem a adzuki

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a mrkev nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme.
  3. Cibuli orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s větším množstvím soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a řepu, koření a sójovou omáčku a restujeme cca 10 minut. Pokud by se chytalo, podlijeme trošinkou vody.
  5. K hotové zelenině přidáme uvařený oves, uvařené fazole a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme sójovou omáčkou.
  6. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme rostlinnou smetanu, lžičku sójové omáčky, lžičku umeocta a dobře promícháme. Polovinou nalijeme do směsi a přendáme pak na pekáč. Druhou schováme na později.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Ke konci polijeme druhou polovinou škrobového základu a necháme zapéct, aby vznikla vrstvička.
  8. Vyndejte z trouby, aby nákyp trochu vychladl, pak se dá velmi dobře krájet.

Praktické

  • Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto. Pokud nemáte, vymažte olejem a vysypte moukou nebo vločkami, semínky apod.
  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději mrkev nebo jinou zeleninu, tady je řepy hodně a nedá se “přehlédnout” –  v tomto jídle se neztratí.
  • Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka “sýrovou” nebo “vaječnou” vrstvičku.
  • Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto.  A pokaždé nám to moc chutná.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari a místo ovsa použijte rýži nebo jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari a smetanu volte ovesnou, rýžovou, mandlovou apod.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Adzuki můžete nahradit jinou luštěninou, ale výhoda těchto fazolek je, že se snadno rozvaří a v nákypu se takřka ztratí, nevypadávají z něho jako pevné kousky.
  • Stejně tak místo ovsa lze použít i kroupy, jáhly, oves a jiné obiloviny nebo jejich kombinace.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, pouze ubereme dochucovadla. Dětem do 1,5 roku nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním škrobu.

 

        PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

        Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

        Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

        14 lidí už poděkovalo za článek.

        Komentáře

        Jaroslav Hlávka
        19. 2. 2024

        Nedělní večeře a zbylo mi i do práce 🙂

        Jaroslav Hlávka
        13. 11. 2023

        A dílo je hotovo 🙂

        Ukázat další komentáře

        Vyzkoušejte také

        Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

        Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

        Osvěžující kuskus

        V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

        Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

        Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

        Nádivka v županu

        Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

        Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

        Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

        Fazolový guláš s okrou

        Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...