Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.

Ingredience
pekáček
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa (cca 200 g)
  • 1 mrkev (cca 200 g)
  • 1 hrnek vařených adzuki (250 g)
  • 2 hrnky uvařeného ovsa (400 g)
  • 2 dcl studené vody
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • olej
  • umeocet

Jak připravit slaný nákyp s ovsem a adzuki

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a mrkev nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme.
  3. Cibuli orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s větším množstvím soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a řepu, koření a sójovou omáčku a restujeme cca 10 minut. Pokud by se chytalo, podlijeme trošinkou vody.
  5. K hotové zelenině přidáme uvařený oves, uvařené fazole a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme sójovou omáčkou.
  6. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme rostlinnou smetanu, lžičku sójové omáčky, lžičku umeocta a dobře promícháme. Polovinou nalijeme do směsi a přendáme pak na pekáč. Druhou schováme na později.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Ke konci polijeme druhou polovinou škrobového základu a necháme zapéct, aby vznikla vrstvička.
  8. Vyndejte z trouby, aby nákyp trochu vychladl, pak se dá velmi dobře krájet.

Praktické

  • Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto. Pokud nemáte, vymažte olejem a vysypte moukou nebo vločkami, semínky apod.
  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději mrkev nebo jinou zeleninu, tady je řepy hodně a nedá se „přehlédnout“ –  v tomto jídle se neztratí.
  • Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka „sýrovou“ nebo „vaječnou“ vrstvičku.
  • Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto.  A pokaždé nám to moc chutná.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari a místo ovsa použijte rýži nebo jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari a smetanu volte ovesnou, rýžovou, mandlovou apod.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Adzuki můžete nahradit jinou luštěninou, ale výhoda těchto fazolek je, že se snadno rozvaří a v nákypu se takřka ztratí, nevypadávají z něho jako pevné kousky.
  • Stejně tak místo ovsa lze použít i kroupy, jáhly, oves a jiné obiloviny nebo jejich kombinace.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, pouze ubereme dochucovadla. Dětem do 1,5 roku nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním škrobu.

 

        ⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

        Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

        Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

        Aj okolie si všimlo (Eva)

        Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

        Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

        Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...

        Nevěděla jsem, že umím tak dobře vařit (Andrea)

        Andrea: Zdravím všechny ze své pozice na chvostu pelotonu!...

        Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

        Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

        Děkuji, jak se o nás krásně staráte

        Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

        Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

        Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

        Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

        Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

        Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

        Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

        Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

        Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

        Jak krásný je svět, když máte zdraví

        Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

        Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

        Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

        Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

        Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

        8 kg dole a výsledky rozboru krve výborné (Lenka)

        Lenka: Ahoj Evi, moc děkuji za výborné recepty a...

        Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

        Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

        S vámi je očista vždy příjemnější

        Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekTradiční velikonoční menu: den po dni
        Další článek7 pozitivních účinků Brahmi