Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Květák v indické čočkové omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s plackami nebo basmati rýží.

Ingredience
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička koření sladké curry
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
  • 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
  • 2-3 lžíce kokosové smetany
  • 5 lžic vařené červené čočky
  • na dochucení: umeocet, sůl

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit indický květák

  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  2. Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
  4. Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
  5. Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
  6. Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
  7. Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.

Praktické

  • Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
  • My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.

Obměna

  • Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
  • Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
  • Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
  • Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
10. 1. 2023

Dneska premiéra a super! akorát to nebyla úplně omáčka ale hustá dobrota.
Indické mňamky mohu v jakékoliv podobě, takže super!!!!

Zkouším to dnes s cizrnou a s trochou mrkve, se zahuštěním uvidím. Možná tam přihodím lžíci hummusu co jsem z části cizrny udělala? Nechám se vést intuicí, jako většinou… K tomu bude od včera zbylá bílá rýže, která spolu se smutně už koukajícím květákem v lednici recept vybrala. Mám taky kokosové mléko, co se pořád nějak ostýchám načnout, tak jsem udělala rozhodnutí… ;-) Za chvilku to vypukne…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrna se zeleninou v kokosu

Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.

Indické Casserole s mungem

Caseroole je rychle hotové a velmi chutné. Testováno na sousedech.

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.