Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s plackami nebo basmati rýží.

Ingredience
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička koření sladké curry
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
  • 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
  • 2-3 lžíce kokosové smetany
  • 5 lžic vařené červené čočky
  • na dochucení: umeocet, sůl

Jak připravit indický květák

  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  2. Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
  4. Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
  5. Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
  6. Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
  7. Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.

Praktické

  • Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
  • My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.

Obměna

  • Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
  • Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
  • Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
  • Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...
  1. děkuji za recept, škoda, že nejsou hned vysvětlivky např. curry. Směs indického koření. Připravuje se z koriandru, zázvoru, černého pepře, kurkumy, kardamomu a kmínu. Varianty slova: curry.
    A Garam masala je směs hřebíček,muškátový oříšek a skořice… našla jsem na internetu…

  2. Miluju indickou kuchyni, takže pro mě je tohle jídlo blaženost sama! Zkusila jsem ho podstrčit i manželovi a pochvaloval si. :-)

  3. Ujela mi ruka s kari, tak jsem to zachtaňovala dvěma lžicemi kokosáku a rýžovou smetanou. Když mě uviděl mladší, hlásil, kokosák já jíst nechci. Vysvětlila jsem mu, že kdyby mě neviděl, mohlo tam být kokos. mléko, které nemám a ani by o tom nevěděl. Dostal na talíř, jedl, jedl – už to byla pro mě úleva, ale čekala mě ještě větší radost: chtěl si přidat!

      • Koukám, že jsem se přepsala jako ještě nikdy – byl to starší nikoliv mladší – ach jo. Nicméně večer to mělo pokračování: nesnědli jsme k obědu úplně všechno, tak jsem k večeři chtěla nabídnout manželovi a ten nejdřív že jen trochu, ale když ochutnal, řekl, že si dá, jenže jakmile kluci uviděli kastrůlek, hned věděli, co je uvnitř a chtěli taky. Tak se ti tři skoro poprali o ten zbyteček. A to tam byla cizrna, kterou manžel jen v nouzi nejvyšší.

        • Ti tvoji chlapi, to je normálně reklama na zdravé jídlo! :-)) Už se těším na nějaké postřehy z vaší rodiny, všechny chceme vědět, jak jsi to dokázala! ;-)

  4. Děkuji za odpověď, u uvařené zeleniny mám jasno. Šlo mi o zeleninu syrovou ze které na jídlo potřebuji jenom část. Například na jednu porci květáku po indicku potřebuji pouze pár růžiček. Zbytek syrového květáku obvykle spotřebuji až tak do dvou dnů. Děkuji

    • To je úplně v pohodě, to děláme běžně, Šárko. Skladujte načatou zeleninu v chladu, některé svědči i dát do krabičky či skleničky, aby neosychala. Jako půlka mrkve apod.

  5. Tento recept je chuťový zážitek. Místo čočky jsem teď dala naklíčené mungo. Podávala jsem s kamutem a jáhly. A talíř doplnila o kysané zelí a řekvičku. Jako začátečníka mě baví přicházet na nové chuťové kombinace. Napadá mě otázka: vzhledem k tomu, že zatím vařím pouze pro sebe, zbytek rodiny pomalinku zkouší, tak většinou odkrojím kousek zeleniny a zbytek uložím do lednice a použiji třeba až druhý den. Je to tak možné nebo už nakrojená zelenina začíná “pracovat”. Děkuji za zprávu

  6. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková celozrnná kynutá pizza
Další článekJak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku