- 1/2 menšího květáku
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1 lžička koření sladké curry
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
- 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
- 2-3 lžíce kokosové smetany
- 5 lžic vařené červené čočky
- na dochucení: umeocet, sůl
Jak připravit indický květák
- Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
- Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
- Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
- Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
- Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
- Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.
Praktické
- Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
- My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.
Obměna
- Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
- Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
- Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
- Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Místo květáku brokolice, beluga čočka, nebyla smetana ani garam masala a přesto jsme si moc pochutnali. Díky<3
Ještě foto oběda.