Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s plackami nebo basmati rýží.

5

Ingredience
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička koření sladké curry
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
  • 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
  • 2-3 lžíce kokosové smetany
  • 5 lžic vařené červené čočky
  • na dochucení: umeocet, sůl

Jak připravit indický květák

  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  2. Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
  4. Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
  5. Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
  6. Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
  7. Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.

Praktické

  • Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
  • My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.

Obměna

  • Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
  • Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
  • Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
  • Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Květákové kari znám, ale s přidanou čočkou a bulgurem mě chuť překvapila, výborné. Díky. Alena

  2. Miluju indickou kuchyni, takže pro mě je tohle jídlo blaženost sama! Zkusila jsem ho podstrčit i manželovi a pochvaloval si. 🙂

  3. Ujela mi ruka s kari, tak jsem to zachtaňovala dvěma lžicemi kokosáku a rýžovou smetanou. Když mě uviděl mladší, hlásil, kokosák já jíst nechci. Vysvětlila jsem mu, že kdyby mě neviděl, mohlo tam být kokos. mléko, které nemám a ani by o tom nevěděl. Dostal na talíř, jedl, jedl – už to byla pro mě úleva, ale čekala mě ještě větší radost: chtěl si přidat!

      • Koukám, že jsem se přepsala jako ještě nikdy – byl to starší nikoliv mladší – ach jo. Nicméně večer to mělo pokračování: nesnědli jsme k obědu úplně všechno, tak jsem k večeři chtěla nabídnout manželovi a ten nejdřív že jen trochu, ale když ochutnal, řekl, že si dá, jenže jakmile kluci uviděli kastrůlek, hned věděli, co je uvnitř a chtěli taky. Tak se ti tři skoro poprali o ten zbyteček. A to tam byla cizrna, kterou manžel jen v nouzi nejvyšší.

        • Ti tvoji chlapi, to je normálně reklama na zdravé jídlo! :-)) Už se těším na nějaké postřehy z vaší rodiny, všechny chceme vědět, jak jsi to dokázala! 😉

  4. Děkuji za odpověď, u uvařené zeleniny mám jasno. Šlo mi o zeleninu syrovou ze které na jídlo potřebuji jenom část. Například na jednu porci květáku po indicku potřebuji pouze pár růžiček. Zbytek syrového květáku obvykle spotřebuji až tak do dvou dnů. Děkuji

    • To je úplně v pohodě, to děláme běžně, Šárko. Skladujte načatou zeleninu v chladu, některé svědči i dát do krabičky či skleničky, aby neosychala. Jako půlka mrkve apod.

  5. Tento recept je chuťový zážitek. Místo čočky jsem teď dala naklíčené mungo. Podávala jsem s kamutem a jáhly. A talíř doplnila o kysané zelí a řekvičku. Jako začátečníka mě baví přicházet na nové chuťové kombinace. Napadá mě otázka: vzhledem k tomu, že zatím vařím pouze pro sebe, zbytek rodiny pomalinku zkouší, tak většinou odkrojím kousek zeleniny a zbytek uložím do lednice a použiji třeba až druhý den. Je to tak možné nebo už nakrojená zelenina začíná “pracovat”. Děkuji za zprávu

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková celozrnná kynutá pizza
Další článekJak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku