Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s plackami nebo basmati rýží.

Ingredience
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička koření sladké curry
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
  • 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
  • 2-3 lžíce kokosové smetany
  • 5 lžic vařené červené čočky
  • na dochucení: umeocet, sůl

Jak připravit indický květák

  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  2. Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
  4. Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
  5. Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
  6. Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
  7. Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.

Praktické

  • Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
  • My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.

Obměna

  • Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
  • Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
  • Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
  • Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...
  1. děkuji za recept, škoda, že nejsou hned vysvětlivky např. curry. Směs indického koření. Připravuje se z koriandru, zázvoru, černého pepře, kurkumy, kardamomu a kmínu. Varianty slova: curry.
    A Garam masala je směs hřebíček,muškátový oříšek a skořice… našla jsem na internetu…

  2. Miluju indickou kuchyni, takže pro mě je tohle jídlo blaženost sama! Zkusila jsem ho podstrčit i manželovi a pochvaloval si. :-)

  3. Ujela mi ruka s kari, tak jsem to zachtaňovala dvěma lžicemi kokosáku a rýžovou smetanou. Když mě uviděl mladší, hlásil, kokosák já jíst nechci. Vysvětlila jsem mu, že kdyby mě neviděl, mohlo tam být kokos. mléko, které nemám a ani by o tom nevěděl. Dostal na talíř, jedl, jedl – už to byla pro mě úleva, ale čekala mě ještě větší radost: chtěl si přidat!

      • Koukám, že jsem se přepsala jako ještě nikdy – byl to starší nikoliv mladší – ach jo. Nicméně večer to mělo pokračování: nesnědli jsme k obědu úplně všechno, tak jsem k večeři chtěla nabídnout manželovi a ten nejdřív že jen trochu, ale když ochutnal, řekl, že si dá, jenže jakmile kluci uviděli kastrůlek, hned věděli, co je uvnitř a chtěli taky. Tak se ti tři skoro poprali o ten zbyteček. A to tam byla cizrna, kterou manžel jen v nouzi nejvyšší.

        • Ti tvoji chlapi, to je normálně reklama na zdravé jídlo! :-)) Už se těším na nějaké postřehy z vaší rodiny, všechny chceme vědět, jak jsi to dokázala! ;-)

  4. Děkuji za odpověď, u uvařené zeleniny mám jasno. Šlo mi o zeleninu syrovou ze které na jídlo potřebuji jenom část. Například na jednu porci květáku po indicku potřebuji pouze pár růžiček. Zbytek syrového květáku obvykle spotřebuji až tak do dvou dnů. Děkuji

    • To je úplně v pohodě, to děláme běžně, Šárko. Skladujte načatou zeleninu v chladu, některé svědči i dát do krabičky či skleničky, aby neosychala. Jako půlka mrkve apod.

  5. Tento recept je chuťový zážitek. Místo čočky jsem teď dala naklíčené mungo. Podávala jsem s kamutem a jáhly. A talíř doplnila o kysané zelí a řekvičku. Jako začátečníka mě baví přicházet na nové chuťové kombinace. Napadá mě otázka: vzhledem k tomu, že zatím vařím pouze pro sebe, zbytek rodiny pomalinku zkouší, tak většinou odkrojím kousek zeleniny a zbytek uložím do lednice a použiji třeba až druhý den. Je to tak možné nebo už nakrojená zelenina začíná “pracovat”. Děkuji za zprávu

  6. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková celozrnná kynutá pizza
Další článekJak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku