Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s plackami nebo basmati rýží.

Ingredience
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička koření sladké curry
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1-2 lžíce rajčatové pasty/protlaku
  • 1 lžíce kokosového másla nebo oleje (není nutné)
  • 2-3 lžíce kokosové smetany
  • 5 lžic vařené červené čočky
  • na dochucení: umeocet, sůl

Jak připravit indický květák

  1. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji se špetkou soli k varu.
  2. Vhodíme do ní na růžičky rozebraný květák a vaříme do změknutí.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a solí.
  4. Zasypeme kořením, přidáme zcezený a překrájený květák a orestujeme.
  5. Přidáme protlak, čočku a vše na mírném plameni 2-3 minutky vaříme.
  6. Vypneme, dochutíme octem, smetanou a případně ještě kokosovým máslem/olejem.
  7. Podáváme například s basmati rýží nebo jinou vařenou obilovinou.

Praktické

  • Doporučujeme víc osolit cibulku na začátku. Pokud by se vám zdálo, že je pokrm na konci málo slaný, dochuťte ho troškou sojové omáčky.
  • My jsme v receptu použili květák Romanesco, ale můžete použít klasický bílý.

Obměna

  • Pokud chcete pokrm posunout ještě o level výš, místo vaření květák upečte v troubě (rozeberte ho na růžičky, obalte v trošce oleje a upečte dozlatova v troubě a poté vložte do omáčky a společně povařte).
  • Místo čočky můžete použít i uvařené mungo nebo jinou luštěninu (např. fazole či cizrnu, pak ale bude možná potřeba pokrm zahustit škrobem – maizena, arrowroot aj.).
  • Pokud se chcete vyhnout kokosu, použijte jinou rostlinnou smetanu (např. sojovou) a vynechte kokosové máslo/olej.
  • Místo květáku se dá použít i brokolice (nebo batát, dýně aj.).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...
  1. děkuji za recept, škoda, že nejsou hned vysvětlivky např. curry. Směs indického koření. Připravuje se z koriandru, zázvoru, černého pepře, kurkumy, kardamomu a kmínu. Varianty slova: curry.
    A Garam masala je směs hřebíček,muškátový oříšek a skořice… našla jsem na internetu…

  2. Miluju indickou kuchyni, takže pro mě je tohle jídlo blaženost sama! Zkusila jsem ho podstrčit i manželovi a pochvaloval si. :-)

  3. Ujela mi ruka s kari, tak jsem to zachtaňovala dvěma lžicemi kokosáku a rýžovou smetanou. Když mě uviděl mladší, hlásil, kokosák já jíst nechci. Vysvětlila jsem mu, že kdyby mě neviděl, mohlo tam být kokos. mléko, které nemám a ani by o tom nevěděl. Dostal na talíř, jedl, jedl – už to byla pro mě úleva, ale čekala mě ještě větší radost: chtěl si přidat!

      • Koukám, že jsem se přepsala jako ještě nikdy – byl to starší nikoliv mladší – ach jo. Nicméně večer to mělo pokračování: nesnědli jsme k obědu úplně všechno, tak jsem k večeři chtěla nabídnout manželovi a ten nejdřív že jen trochu, ale když ochutnal, řekl, že si dá, jenže jakmile kluci uviděli kastrůlek, hned věděli, co je uvnitř a chtěli taky. Tak se ti tři skoro poprali o ten zbyteček. A to tam byla cizrna, kterou manžel jen v nouzi nejvyšší.

        • Ti tvoji chlapi, to je normálně reklama na zdravé jídlo! :-)) Už se těším na nějaké postřehy z vaší rodiny, všechny chceme vědět, jak jsi to dokázala! ;-)

  4. Děkuji za odpověď, u uvařené zeleniny mám jasno. Šlo mi o zeleninu syrovou ze které na jídlo potřebuji jenom část. Například na jednu porci květáku po indicku potřebuji pouze pár růžiček. Zbytek syrového květáku obvykle spotřebuji až tak do dvou dnů. Děkuji

    • To je úplně v pohodě, to děláme běžně, Šárko. Skladujte načatou zeleninu v chladu, některé svědči i dát do krabičky či skleničky, aby neosychala. Jako půlka mrkve apod.

  5. Tento recept je chuťový zážitek. Místo čočky jsem teď dala naklíčené mungo. Podávala jsem s kamutem a jáhly. A talíř doplnila o kysané zelí a řekvičku. Jako začátečníka mě baví přicházet na nové chuťové kombinace. Napadá mě otázka: vzhledem k tomu, že zatím vařím pouze pro sebe, zbytek rodiny pomalinku zkouší, tak většinou odkrojím kousek zeleniny a zbytek uložím do lednice a použiji třeba až druhý den. Je to tak možné nebo už nakrojená zelenina začíná “pracovat”. Děkuji za zprávu

  6. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková celozrnná kynutá pizza
Další článekJak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku