Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Nádivka v županu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 2 let

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Ingredience
na 1 pekáč

Dva akční kluci, jeden s atopickým ekzémem, speciální dieta a vaření do školky, dálkové studium, domácnost a neschopn...

Jak připravit nádivku v županu

  1. V míse smícháme hrachovou mouku a vodu (cca v poměru 2:1) s trochou soli tak, aby vzniklo těstíčko husté jako hořčice. Každá mouka saje trochu jinak, tak ji dořeďte podle potřeby tak, aby se v ní dalo obalovat a těstíčko nestékalo z obalených kousků.
  2. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej na smažení.
  3. Nádivku nakrájíme na malé dílky (musí být vychladlá, aby se nedrolila) a obalíme ji pomocí vidliček ze všech stran v těstíčku.
  4. Když je olej vřelý (poznáme vložením dřevěné tyčinky, kolem které se dělají bublinky), vkládáme postupně jednotlivé obalované kousky nádivky. Nesmíme jich dát moc najednou, aby se olej příliš neochladil, to by se pak nedařilo dobře kousky usmažit.
  5. Po chvilce obracíme a když začne zlátnout, vyndáme a necháme na ubrousku okapat.
  6. Postupně osmažíme všechny kousky a podáváme ještě horké.

Praktické

  • Nádivka díky těstíčku zdvojnásobí svůj objem a je mnohem sytější než neobalovaná. Z půlky plechu nádivky jsem udělala plech plný obalované nádivky viz foto a najedlo se nás 5 víc než do syta.
  • Těstíčko na obalování není třeba výrazně ochucovat, protože nádivka už je okořeněná, stačí trochu soli, ale můžete si do něj klidně přidat kurkumu či bylinky podle chuti.

Obměna

  • Hrachovou mouku můžeme nahradit jinou luštěninovou moukou (cizrnovou či čočkovou), kupovanou hraškou, která už je okořeněná nebo moukou (nejlépe se hodí pohanková).

    Děti

    Takto upravená nádivka je vhodná pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla a sůl.

    PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

    Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    10 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Tak tohle bude bomba, až mi zbyde nádivka ovšem.

    Originální nápad, děkuju!

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazole černé oko na houbách

    Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

    Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

    Kokosová polévka s bazalkou

    Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

    Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou

    Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospě...

    Rýžový nákyp s mrkví a dýní

    Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!