Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hned dvakrát za sebou, takže přidávám další osvědčený recept pro vaši inspiraci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1 hrnek sušených hub
  • 2 cibule
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/2 pórku
  • malý kousek celeru
  • velký kus dýně
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • špetka soli

Jak připravit houby s fazolemi

  1. Sušené houby předem namočíme do hrnku s vodou.
  2. Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
  3. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, celer a koření.
  4. Pár minut restujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou a uvařené fazole.
  6. Dusíme společně cca 20 min. pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  7. Na závěr vymačkáme pórek a necháme jen krátce povařit.
  8. Podle potřeby přidáme vodu z fazolí. Čím chcete více omáčky, tím ji dejte více.
  9. Na omáčkovou konzistenci zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, který přidáme do hrnce a  krátce povaříme, aby se obsah zahustil. Čím více škrobu, tím hustější omáčka.
  10. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet a můžeme zjemnit smetanou.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
  • Pokud je řídká, přidejte škrob.
  • Udělejte toho hodně, je to moc dobré.
  • Tahle omáčka typu guláš se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My jsme si jídlo dali s polentou.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jiným (podobně bude chutnat s kmínem, římským kmínem a koriandrem) nebo oblíbenými bylinkami.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
  • Máte-li čerstvé houby, dejte je na začátku s cibulí orestovat.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...
  1. tak jsme dnes otestovali. Ze sušených, s fazolema a cizrnou a nálevem z uvařené cizrny. Neměla jsem masalu, dala jsem mletý koriandr, kmín a papriku. Trochu mi tam ještě něco chybělo, ale přisuzuju to tomu, že se mi ty fazole do omáčky moc nerozvařily a nerozblemcaly, tak to nebylo takové prolnuté, co znám z guláše

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek3 TOP recepty na zdravé a chutné burgery
Další článekBramborový obklad – první pomoc nejen pro úrazy a pohmožděniny