Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole černé oko na houbách

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hned dvakrát za sebou, takže přidávám další osvědčený recept pro vaši inspiraci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1 hrnek sušených hub
  • 2 cibule
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/2 pórku
  • malý kousek celeru
  • velký kus dýně
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • špetka soli

Moniku trápí revmatoidní artritida. Hledala lék všude, nakonec zjistila, že si stejně bude m...

Jak připravit houby s fazolemi

  1. Sušené houby předem namočíme do hrnku s vodou.
  2. Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
  3. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, celer a koření.
  4. Pár minut restujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou a uvařené fazole.
  6. Dusíme společně cca 20 min. pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  7. Na závěr přidáme pórek a necháme jen krátce povařit.
  8. Podle potřeby přidáme vodu z fazolí. Čím chcete více omáčky, tím ji dejte více.
  9. Na omáčkovou konzistenci zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, který přidáme do hrnce a  krátce povaříme, aby se obsah zahustil. Čím více škrobu, tím hustější omáčka.
  10. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet a můžeme zjemnit smetanou.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
  • Pokud je řídká, přidejte škrob.
  • Udělejte toho hodně, je to moc dobré.
  • Tahle omáčka typu guláš se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My jsme si jídlo dali s polentou.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jiným (podobně bude chutnat s kmínem, římským kmínem a koriandrem) nebo oblíbenými bylinkami.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
  • Máte-li čerstvé houby, dejte je na začátku s cibulí orestovat.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem si vařila k večeři. Nejsem moc omáčková, tak bez zahuštění a smetany s řapíkatým celerem (ten se mi rozmnožil). Ječmenný kuskus, pickles a posypka z máty na okně a srdíčka celeru. Moc dobré to bylo.

Právě jsme dopapali 😊 Bylo to vynikající jako vždycky. Akorát ten pórek tedy dávám rovnou dusit se zeleninou. Jednou jsem ho přidala právě ke konci a byl dost tvrdý. Snad to nevadí 🙂 Měli jsme k tomu koulatou rýži. Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...