Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hned dvakrát za sebou, takže přidávám další osvědčený recept pro vaši inspiraci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1 hrnek sušených hub
  • 2 cibule
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/2 pórku
  • malý kousek celeru
  • velký kus dýně
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • špetka soli

Jak připravit houby s fazolemi

  1. Sušené houby předem namočíme do hrnku s vodou.
  2. Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
  3. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, celer a koření.
  4. Pár minut restujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou a uvařené fazole.
  6. Dusíme společně cca 20 min. pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  7. Na závěr vymačkáme pórek a necháme jen krátce povařit.
  8. Podle potřeby přidáme vodu z fazolí. Čím chcete více omáčky, tím ji dejte více.
  9. Na omáčkovou konzistenci zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, který přidáme do hrnce a  krátce povaříme, aby se obsah zahustil. Čím více škrobu, tím hustější omáčka.
  10. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet a můžeme zjemnit smetanou.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
  • Pokud je řídká, přidejte škrob.
  • Udělejte toho hodně, je to moc dobré.
  • Tahle omáčka typu guláš se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My jsme si jídlo dali s polentou.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jiným (podobně bude chutnat s kmínem, římským kmínem a koriandrem) nebo oblíbenými bylinkami.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
  • Máte-li čerstvé houby, dejte je na začátku s cibulí orestovat.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Moje hubnutí se znovu nastartovalo (Dana)

Dana: Tak jedu 10. den a první kilo dole....

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Bolesti hlavy zmizely, krevní obraz výtečný (Lenka)

Lenka: Ahojte. Inspirovala mě kamarádka. Nesměle jsem k vám...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...
  1. tak jsme dnes otestovali. Ze sušených, s fazolema a cizrnou a nálevem z uvařené cizrny. Neměla jsem masalu, dala jsem mletý koriandr, kmín a papriku. Trochu mi tam ještě něco chybělo, ale přisuzuju to tomu, že se mi ty fazole do omáčky moc nerozvařily a nerozblemcaly, tak to nebylo takové prolnuté, co znám z guláše

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeši propadli domácím limonádám
Další článekSušené bezinky – superfoods i přírodní lék