Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole černé oko na houbách

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hned dvakrát za sebou, takže přidávám další osvědčený recept pro vaši inspiraci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1 hrnek sušených hub
  • 2 cibule
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/2 pórku
  • malý kousek celeru
  • velký kus dýně
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • špetka soli

Fasovali jsme jednu mastičku za druhou. Jednou to byla seborea, jindy plíseň. Nikdo mi neuměl poradit a já chtěla zná...

Jak připravit houby s fazolemi

  1. Sušené houby předem namočíme do hrnku s vodou.
  2. Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
  3. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, celer a koření.
  4. Pár minut restujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou a uvařené fazole.
  6. Dusíme společně cca 20 min. pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  7. Na závěr přidáme pórek a necháme jen krátce povařit.
  8. Podle potřeby přidáme vodu z fazolí. Čím chcete více omáčky, tím ji dejte více.
  9. Na omáčkovou konzistenci zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě, který přidáme do hrnce a  krátce povaříme, aby se obsah zahustil. Čím více škrobu, tím hustější omáčka.
  10. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet a můžeme zjemnit smetanou.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
  • Pokud je řídká, přidejte škrob.
  • Udělejte toho hodně, je to moc dobré.
  • Tahle omáčka typu guláš se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My jsme si jídlo dali s polentou.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jiným (podobně bude chutnat s kmínem, římským kmínem a koriandrem) nebo oblíbenými bylinkami.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
  • Máte-li čerstvé houby, dejte je na začátku s cibulí orestovat.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Právě jsme dopapali 😊 Bylo to vynikající jako vždycky. Akorát ten pórek tedy dávám rovnou dusit se zeleninou. Jednou jsem ho přidala právě ke konci a byl dost tvrdý. Snad to nevadí 🙂 Měli jsme k tomu koulatou rýži. Děkujeme 🙂

Klub
wraam.us
20. 11. 2021

Já nerozumím tomu, jak mám vymačkat ten pórek😊? Jinak to vypadá krásně.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
3
13

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Kovbojské fazole s rýží

Pokud hledáte rychlý, ale zároveň zdravý, dobrý a sytý recept na večeři, pak zkuste tyto kovbojské fazole. Doporučujeme podávat s rýží. Zaručeně bude chutn...

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...