Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 1 kg kedlubnů
  • 200 ml kokosového krému/smetany
  • malá špetička muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
  • sůl
  • umeocet
  • lístky bazalky
  • klíčky mungo (nemusí být)

Jak připravit kokosovou polévku z kedlubnu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli i kedluben na kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  5. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat.
  6. Jakmile je kedluben měkký (píchneme do něj vidličkou), odstavíme z plotny a rozmixujeme.
  7. Přidáme kokosový krém a podle potřeby vývar, aby polévka měla příjemně krémovou konzistenci.
  8. Podle chuti můžeme dodat šmrnc trochou umeoceta.
  9. Podáváme zdobené lístky bazalky a klíčky munga.

    Praktické

    • Čím poctivější kokosový krém, tím kokosovější chuť. Dejte si tolik, aby vám chutnalo. My máme rádi hodně kokosový, takže s ním nešetříme.
    • Muškátového oříšku dejte jen malinko, na špičku nože, aby polévka nebyla hořká. Jeho chuť evokuje květákovou polévku, takže se vám může zdát, že si někdo bude myslet, že základ je z květáku.
    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
    • Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.

    Obměna

    • Muškátový oříšek můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené koření či bylinky. Skvěle se hodí oregáno, bazalka, tymián, česnek apod.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Do polévky můžete přidat kopr.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.

    Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

    Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

    Nějak mi zmizelo 6 kg

    Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

    Je mi mnohem líp ve vlastním těle

    Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

    Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

    ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

    Začala jsem milovat vaření díky JJ

    Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

    Pomohli jste mi zachránit maminku

    Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

    Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

    Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

    Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

    Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

    Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

    Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

    Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

    Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

    Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

    Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

    Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

    Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

    Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

    Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

    Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

    Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

    Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

    Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

    Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

    Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...
    1. Evi,polévka z kedluben je fakt vynikající a manžel ji vyžaduje znovu.Příští rok nasadim víc kedluben a bazalky.Stonky bylinek,které nevyužijí do jídla, vyvarim ještě ve vývaru ,také semena z cuket,dyne a patizonu. PAK teprve jdou na kompost a základ na miso polévky ke vynikající. Holt tady v Jíme jinak využíváme všechno a to je dobře.

      • Super, Naďo 👍👍👍 Jsem moc ráda, že chutná a že si můžete vypěstovat vlastní, to je totiž nejlepší. Je to přesně tak, využijeme všechno a minimalizujeme odpad. 😍

    2. To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak jsem přidala kousek cukety a polévka byla krásně hladká a krémová. A to kokosové mléko v ní – nebeská snídaně. Kam vy na ty nápady chodíte? Tak jednoduché a tak dobré! Dneska jsem byla na Benzině a naproti je Lidl. Dívala jsem, jak lidi tlačí ty plné koše a měla jsem krásný pocit, že jsme si tak pochutnali na polévce z kedluben a bazalky a už nekupujeme jogurty, zmrzliny, alkohol, sýry,výrobky s lepkem atd. A zítra bude kulajda z petržele a hub.:D

      • Naďo, to mám radost, že jste ji zkusila. S napětím očekávám, kdo ji uvaří a dá vědět, tak jste první 👍 Já tuhle radost taky pořád mám. Nápad vznikl prostě – Roman vypěstoval několik obřích kedlbunů – gigantů, tak vymášlím, jak je chutně spotřebovat 😃😃😃

    3. Zobrazit všech 8 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPřesnídávka nebo smoothie z ostružin
    Další článekRychlá letní polévka s řasou wakame