Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 cibule
- cca 1 kg kedlubnů
- 200 ml kokosového krému/smetany
- malá špetička muškátového oříšku
- 1 lžíce oleje
- 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
- sůl
- umeocet
- lístky bazalky
- klíčky mungo (nemusí být)
Jak připravit kokosovou polévku z kedlubnu
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli i kedluben na kostky.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme do zlatova.
- Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
- Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat.
- Jakmile je kedluben měkký (píchneme do něj vidličkou), odstavíme z plotny a rozmixujeme.
- Přidáme kokosový krém a podle potřeby vývar, aby polévka měla příjemně krémovou konzistenci.
- Podle chuti můžeme dodat šmrnc trochou umeoceta.
- Podáváme zdobené lístky bazalky a klíčky munga.
Praktické
- Čím poctivější kokosový krém, tím kokosovější chuť. Dejte si tolik, aby vám chutnalo. My máme rádi hodně kokosový, takže s ním nešetříme.
- Muškátového oříšku dejte jen malinko, na špičku nože, aby polévka nebyla hořká. Jeho chuť evokuje květákovou polévku, takže se vám může zdát, že si někdo bude myslet, že základ je z květáku.
- Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
- Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
- Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
- I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
- Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
- Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.
Obměna
- Muškátový oříšek můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené koření či bylinky. Skvěle se hodí oregáno, bazalka, tymián, česnek apod.
- Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
- Do polévky můžete přidat kopr.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.
Evi,polévka z kedluben je fakt vynikající a manžel ji vyžaduje znovu.Příští rok nasadim víc kedluben a bazalky.Stonky bylinek,které nevyužijí do jídla, vyvarim ještě ve vývaru ,také semena z cuket,dyne a patizonu. PAK teprve jdou na kompost a základ na miso polévky ke vynikající. Holt tady v Jíme jinak využíváme všechno a to je dobře.
Super, Naďo 👍👍👍 Jsem moc ráda, že chutná a že si můžete vypěstovat vlastní, to je totiž nejlepší. Je to přesně tak, využijeme všechno a minimalizujeme odpad. 😍
To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak jsem přidala kousek cukety a polévka byla krásně hladká a krémová. A to kokosové mléko v ní – nebeská snídaně. Kam vy na ty nápady chodíte? Tak jednoduché a tak dobré! Dneska jsem byla na Benzině a naproti je Lidl. Dívala jsem, jak lidi tlačí ty plné koše a měla jsem krásný pocit, že jsme si tak pochutnali na polévce z kedluben a bazalky a už nekupujeme jogurty, zmrzliny, alkohol, sýry,výrobky s lepkem atd. A zítra bude kulajda z petržele a hub.:D
Naďo, to mám radost, že jste ji zkusila. S napětím očekávám, kdo ji uvaří a dá vědět, tak jste první 👍 Já tuhle radost taky pořád mám. Nápad vznikl prostě – Roman vypěstoval několik obřích kedlbunů – gigantů, tak vymášlím, jak je chutně spotřebovat 😃😃😃
Urcite vyzkousim. Bazalku miluju a lakalo by me z ni vyrobit i ‚smetanovou‘ zmrzlinu. 🤔
Jako z toho celeru? To by asi chutnalo dost zeleninově, nevím, nevím. Ale za případnou zkušenost budu ráda 😉
Nee, z celeru nee.. 🙈 Treba z nejake rostlinne smetany nebo kysane smetany, sirupu a bazalky. To by, myslim, slo..
Ahaaa 😂😂 Ale stejně ta bazalka…mám ji tak moc spojenou s karpáčem…😃