Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 1 kg kedlubnů
  • 200 ml kokosového krému/smetany
  • malá špetička muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
  • sůl
  • umeocet
  • lístky bazalky
  • klíčky mungo (nemusí být)

Jak připravit kokosovou polévku z kedlubnu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli i kedluben na kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  5. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat.
  6. Jakmile je kedluben měkký (píchneme do něj vidličkou), odstavíme z plotny a rozmixujeme.
  7. Přidáme kokosový krém a podle potřeby vývar, aby polévka měla příjemně krémovou konzistenci.
  8. Podle chuti můžeme dodat šmrnc trochou umeoceta.
  9. Podáváme zdobené lístky bazalky a klíčky munga.

    Praktické

    • Čím poctivější kokosový krém, tím kokosovější chuť. Dejte si tolik, aby vám chutnalo. My máme rádi hodně kokosový, takže s ním nešetříme.
    • Muškátového oříšku dejte jen malinko, na špičku nože, aby polévka nebyla hořká. Jeho chuť evokuje květákovou polévku, takže se vám může zdát, že si někdo bude myslet, že základ je z květáku.
    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
    • Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.

    Obměna

    • Muškátový oříšek můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené koření či bylinky. Skvěle se hodí oregáno, bazalka, tymián, česnek apod.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Do polévky můžete přidat kopr.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.

    Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

    Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

    Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

    Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

    Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

    Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

    Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

    Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

    Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

    Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

    Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

    Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

    Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

    Moc mě to baví!

    Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

    Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

    Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

    Webové stránky JJ jsou návykové!

    Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

    Velké díky za filmový festival

    Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

    JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

    I můj nastávající se oblizuje až za ušima

    Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

    Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

    Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

    Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

    Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

    Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

    Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...
    1. Evi,polévka z kedluben je fakt vynikající a manžel ji vyžaduje znovu.Příští rok nasadim víc kedluben a bazalky.Stonky bylinek,které nevyužijí do jídla, vyvarim ještě ve vývaru ,také semena z cuket,dyne a patizonu. PAK teprve jdou na kompost a základ na miso polévky ke vynikající. Holt tady v Jíme jinak využíváme všechno a to je dobře.

      • Super, Naďo 👍👍👍 Jsem moc ráda, že chutná a že si můžete vypěstovat vlastní, to je totiž nejlepší. Je to přesně tak, využijeme všechno a minimalizujeme odpad. 😍

    2. To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak jsem přidala kousek cukety a polévka byla krásně hladká a krémová. A to kokosové mléko v ní – nebeská snídaně. Kam vy na ty nápady chodíte? Tak jednoduché a tak dobré! Dneska jsem byla na Benzině a naproti je Lidl. Dívala jsem, jak lidi tlačí ty plné koše a měla jsem krásný pocit, že jsme si tak pochutnali na polévce z kedluben a bazalky a už nekupujeme jogurty, zmrzliny, alkohol, sýry,výrobky s lepkem atd. A zítra bude kulajda z petržele a hub.:D

      • Naďo, to mám radost, že jste ji zkusila. S napětím očekávám, kdo ji uvaří a dá vědět, tak jste první 👍 Já tuhle radost taky pořád mám. Nápad vznikl prostě – Roman vypěstoval několik obřích kedlbunů – gigantů, tak vymášlím, jak je chutně spotřebovat 😃😃😃

    3. Zobrazit všech 8 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPřesnídávka nebo smoothie z ostružin
    Další článekRychlá letní polévka s řasou wakame