Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 1 kg kedlubnů
  • 200 ml kokosového krému/smetany
  • malá špetička muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
  • sůl
  • umeocet
  • lístky bazalky
  • klíčky mungo (nemusí být)

Jak připravit kokosovou polévku z kedlubnu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli i kedluben na kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  5. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat.
  6. Jakmile je kedluben měkký (píchneme do něj vidličkou), odstavíme z plotny a rozmixujeme.
  7. Přidáme kokosový krém a podle potřeby vývar, aby polévka měla příjemně krémovou konzistenci.
  8. Podle chuti můžeme dodat šmrnc trochou umeoceta.
  9. Podáváme zdobené lístky bazalky a klíčky munga.

    Praktické

    • Čím poctivější kokosový krém, tím kokosovější chuť. Dejte si tolik, aby vám chutnalo. My máme rádi hodně kokosový, takže s ním nešetříme.
    • Muškátového oříšku dejte jen malinko, na špičku nože, aby polévka nebyla hořká. Jeho chuť evokuje květákovou polévku, takže se vám může zdát, že si někdo bude myslet, že základ je z květáku.
    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
    • Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.

    Obměna

    • Muškátový oříšek můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené koření či bylinky. Skvěle se hodí oregáno, bazalka, tymián, česnek apod.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Do polévky můžete přidat kopr.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Kurz se mi líbí čím dál tím víc

    Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

    Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

    MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

    Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

    Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

    Díky kurzu již chápu souvislosti

    Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

    Dcera se mnou začala snídat polévku!

    Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

    „Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

    Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

    Úspěch: manžel vylízal i talíř

    Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

    Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

    Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

    Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

    Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

    Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

    Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

    Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

    Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

    Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

    Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

    Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

    Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

    Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

    Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

    Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

    Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

    Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

    Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...
    1. Evi,polévka z kedluben je fakt vynikající a manžel ji vyžaduje znovu.Příští rok nasadim víc kedluben a bazalky.Stonky bylinek,které nevyužijí do jídla, vyvarim ještě ve vývaru ,také semena z cuket,dyne a patizonu. PAK teprve jdou na kompost a základ na miso polévky ke vynikající. Holt tady v Jíme jinak využíváme všechno a to je dobře.

      • Super, Naďo 👍👍👍 Jsem moc ráda, že chutná a že si můžete vypěstovat vlastní, to je totiž nejlepší. Je to přesně tak, využijeme všechno a minimalizujeme odpad. 😍

    2. To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak jsem přidala kousek cukety a polévka byla krásně hladká a krémová. A to kokosové mléko v ní – nebeská snídaně. Kam vy na ty nápady chodíte? Tak jednoduché a tak dobré! Dneska jsem byla na Benzině a naproti je Lidl. Dívala jsem, jak lidi tlačí ty plné koše a měla jsem krásný pocit, že jsme si tak pochutnali na polévce z kedluben a bazalky a už nekupujeme jogurty, zmrzliny, alkohol, sýry,výrobky s lepkem atd. A zítra bude kulajda z petržele a hub.:D

      • Naďo, to mám radost, že jste ji zkusila. S napětím očekávám, kdo ji uvaří a dá vědět, tak jste první 👍 Já tuhle radost taky pořád mám. Nápad vznikl prostě – Roman vypěstoval několik obřích kedlbunů – gigantů, tak vymášlím, jak je chutně spotřebovat 😃😃😃

    3. Zobrazit všech 8 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPřesnídávka nebo smoothie z ostružin
    Další článekRychlá letní polévka s řasou wakame