Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Kokosová polévka s bazalkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
děti od 2 let

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 1 kg kedlubnů
  • 200 ml kokosového krému/smetany
  • malá špetička muškátového oříšku
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
  • sůl
  • umeocet
  • lístky bazalky
  • klíčky mungo (nemusí být)

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit kokosovou polévku z kedlubnu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli i kedluben na kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  5. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat.
  6. Jakmile je kedluben měkký (píchneme do něj vidličkou), odstavíme z plotny a rozmixujeme.
  7. Přidáme kokosový krém a podle potřeby vývar, aby polévka měla příjemně krémovou konzistenci.
  8. Podle chuti můžeme dodat šmrnc trochou umeoceta.
  9. Podáváme zdobené lístky bazalky a klíčky munga.

    Praktické

    • Čím poctivější kokosový krém, tím kokosovější chuť. Dejte si tolik, aby vám chutnalo. My máme rádi hodně kokosový, takže s ním nešetříme.
    • Muškátového oříšku dejte jen malinko, na špičku nože, aby polévka nebyla hořká. Jeho chuť evokuje květákovou polévku, takže se vám může zdát, že si někdo bude myslet, že základ je z květáku.
    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
    • Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.

    Obměna

    • Muškátový oříšek můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené koření či bylinky. Skvěle se hodí oregáno, bazalka, tymián, česnek apod.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Do polévky můžete přidat kopr.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

    Komentáře

    Klub

    tak tohle u nás úspěch nemělo a to vaříme z kokosového mléka často. Ale asi je to tím, že u nás nikdo moc nemusí kedlubny a sladká jídla.

    Klub
    Mila Beata
    13. 6. 2022

    Mnaaaaaaam ♥️♥️♥️

    Ukázat další komentáře

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...
    3
    24

    Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

    Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

    Kopřivová krémová polévka

    Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
    2
    9

    Kapustová polévka

    Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.