muškátový oříšek
Galetky s bylinkami a cizrnou
Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako...
Nádivka v županu
Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.
Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)
Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem....
Krémová květáková s hlívou
Hlíva se nazývá královnou imunity. Pomůže vám s imunitou, zažíváním i s únavou. Co ale dělat, když vám nechutná? Já ji takhle pravidelně dostávám...
Zapečený květák
Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.
Bezlepkový pečený jáhlový burger
Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.
Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)
Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve...
Sváteční ravioli s mandlovou ricottou
Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je...
Zapečené palačinky s houbami a špenátem
Velice snadný a chutný recept, na kterém si pochutná celá rodina. Připomíná zapečené lasagne. Je skvělý třeba i jako pohoštění pro návštěvu.
Nuggets z černých fazolí
Tyto nugetky poslouží bezvadně i za studena, jako finger food a na různé hostiny a oslavy.
Podzimní duet
Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochutnávejte...
Dýňová hořčice
Pikantní dýňová hořčice skvěle ladí například s pečenou zeleninou, tofu, seitanem nebo tempehem, rostlinnými párečky, karbanátky či rostlinnou sekanou. Můžete ji použít i na...
Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici
Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve...
Tofu-noko-zelo se smaženou cibulkou
Klasická česká kuchyně v trochu jiném provedení. Spojení lahodného červeného zelí s nasládlými noky, křupavou tofu slaninou a šťavnatou smaženou cibulkou se nedá odolat....
Dýňové máslo (bez laktózy)
Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané,...
Košíčky s dýňovým sýrem
Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.
Dýňové špagety s pestem
Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)
Vaříme v elementu KOV (podzim) – budujeme silnou imunitu
Biologický podzim začíná už v půlce srpna a odehrává se v elementu kovu. Které potraviny jsou pro něj vhodné a které orgány je třeba...
Kokosová polévka s bazalkou
Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
Krémový mangold
Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v...
Spaghetti cacio e pepe jinak
Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, zde...
Duté těstoviny s fazolovým krémem
Pro tento recept jsou velmi vhodné jakékoliv duté těstoviny, naplní se krémem a jsou lahodné. Krém je jemný a krásný kontrast chutí pokrmu dodají...
Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou
Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem,...
Cizrnový nářez
Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.
Zapečené těstoviny s hlívou a tvarohem
S tímhle receptem zabodujete i u strávníků zvyklých na klasiku.
Slaný koláč – mini quiche
Tento slaný koláč nezklame opravdu nikoho. Je velmi vhodný jako občerstvení na slavnosti a party, protože skvěle chutná i za studena.
Pyramidy s indickou čočkou
Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v...
Dýňová omáčka Mac ‚n‘ Cheese (vegan)
Výtečná lehká "sýrová" omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe a Anglii.
Dušená cibule na fazolovém krému
Rychlá příloha nebo vynikající pomazánka s dušenou cibulí. Já jsem tento krém použila dokonce i jako náplň do pohankových bramboráčků a chutnalo všem. Jde...
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný...
TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí
Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě...
„Carrot Cake“ ranní kaše
Kdo by odolal mrkvovému dortu? Tak právě takový nádech má tato ranní kaše. Je slaďoučká po mrkvi, s vůní koření a parádně krémová. Prostě...
Mrkvová polévka s květákem a vločkami
Pár lžic ovesných vloček do polévky dodá nejen skvělou chuť, ale polévka vás mnohem déle zasytí. V zimě, kdy potřebujeme více energie, si proto...
Květáková polévka
Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusili jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.
Květáková krémová polévka s kousky zeleniny
Jak rychle uvařit krémovou polévku se zeleninovou zavářkou jsme vymyslely s mamkou na chalupě při vaření oběda.