Dezert jako stvořený pro začínající podzimní čas. Výborná kombinace jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek... Úplně bez mouky, bezlepkový, lehký a přitom moc dobrý.

Ingredience
na 1 poloviční plech
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 100 g rozinek
  • 1 větší mrkev
  • 8 lžic mletého máku
  • 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
  • kůra a šťáva BIO citrónu
  • 1 lžíce mirinu (rumu)
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • švestky nebo jiné ovoce
  • špetka skořice
  • drobenka

Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou

  1. Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
  3. Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
  4. Vypneme.
  5. Umeleme si mák.
  6. Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
  7. Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
  8. Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
  9. Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
  10. Vytvoříme si drobenku.
  11. Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
  12. Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
  13. Uchováváme v chladu.

Praktické

  • Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si buchtu polijte rostlinným sirupem při servírování.

Obměna

  • Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
  • Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...
  1. Dneska jsem ho pekl a je vyborny. Jen ja nedaval ty orechy. Dopo upeceny a vite co? Je 14:45 a pulka plechu pryc. ?

  2. Koláč naprosto vynikající. Musím se je jo krotit, abych nesnědla půl plechu na posezení (což se stejně skoro stalo :-D). Já ho udělala s třešní… Příště se ale už těším až na něj dám švestky.

  3. Chtela bych se zeptat co je to slad a kde ho koupit. Jeyte jsem se s tim v receptech nesetkala dekujii

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBývalo mi špatně nebo ještě hůř (Renata 59 let)
Další článekNenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?