Dezert jako stvořený pro začínající podzimní čas. Výborná kombinace jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek... Úplně bez mouky, bezlepkový, lehký a přitom moc dobrý.
Ingredience
na 1 poloviční plech
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 100 g rozinek
  • 1 větší mrkev
  • 8 lžic mletého máku
  • 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
  • kůra a šťáva BIO citrónu
  • 1 lžíce mirinu (rumu)
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • švestky nebo jiné ovoce
  • špetka skořice
  • drobenka

Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou

  1. Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
  3. Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
  4. Vypneme.
  5. Umeleme si mák.
  6. Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
  7. Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
  8. Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
  9. Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
  10. Vytvoříme si drobenku.
  11. Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
  12. Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
  13. Uchováváme v chladu.

Praktické

  • Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si buchtu polijte rostlinným sirupem při servírování.

Obměna

  • Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
  • Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

  1. Dneska jsem ho pekl a je vyborny. Jen ja nedaval ty orechy. Dopo upeceny a vite co? Je 14:45 a pulka plechu pryc. ?

  2. Koláč naprosto vynikající. Musím se je jo krotit, abych nesnědla půl plechu na posezení (což se stejně skoro stalo :-D). Já ho udělala s třešní… Příště se ale už těším až na něj dám švestky.

  3. Chtela bych se zeptat co je to slad a kde ho koupit. Jeyte jsem se s tim v receptech nesetkala dekujii

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBývalo mi špatně nebo ještě hůř (Renata 59 let)
Další článekNenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?