Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Švestkový koláč s mákem a drobenkou (bez mouky a lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Dezert jako stvořený pro začínající podzimní čas. Výborná kombinace jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek… Úplně bez mouky, bezlepkový, lehký a přitom moc dobrý.

Ingredience
na 1 poloviční plech
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 100 g rozinek
  • 1 větší mrkev
  • 8 lžic mletého máku
  • 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
  • kůra a šťáva BIO citrónu
  • 1 lžíce mirinu (rumu)
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • švestky nebo jiné ovoce
  • špetka skořice
  • drobenka

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou

  1. Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
  3. Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
  4. Vypneme.
  5. Umeleme si mák.
  6. Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
  7. Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
  8. Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
  9. Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
  10. Vytvoříme si drobenku.
  11. Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
  12. Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
  13. Makovec uchováváme v chladu.

Praktické

  • Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si makovec polijte rostlinným sirupem při servírování.

Obměna

  • Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
  • Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný koláč. Byla jsem překvapená, že jde z jáhlového makovce udělat koláč (dala jsem 1/2 hrnku pohankové mouky) a přisladila agávovým sirupem. Se švestkami a drobenkou to nemá chybu.

Jaroslav Hlávka
13. 11. 2023

Po vytažení z trouby 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

8
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...
22
31

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...