Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Švestkový koláč s mákem a drobenkou (bez mouky a lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Dezert jako stvořený pro začínající podzimní čas. Výborná kombinace jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek… Úplně bez mouky, bezlepkový, lehký a přitom moc dobrý.

Ingredience
na 1 poloviční plech
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 100 g rozinek
  • 1 větší mrkev
  • 8 lžic mletého máku
  • 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
  • kůra a šťáva BIO citrónu
  • 1 lžíce mirinu (rumu)
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • švestky nebo jiné ovoce
  • špetka skořice
  • drobenka

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou

  1. Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
  3. Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
  4. Vypneme.
  5. Umeleme si mák.
  6. Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
  7. Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
  8. Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
  9. Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
  10. Vytvoříme si drobenku.
  11. Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
  12. Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
  13. Uchováváme v chladu.

Praktické

  • Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si buchtu polijte rostlinným sirupem při servírování.

Obměna

  • Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
  • Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Prosím můžete mi poradit co by se mohlo použít místo máku 🙂

Klub
Jaroslav Hlávka
7. 11. 2022

Další opakování tohoto vynikajícího koláče, který chutná celé rodině 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

3
85

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Rumové kuličky (bez lepku, raw)

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Nepečený makový dortík s karamelem a švestkami

Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, “želé” vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vaje...

Bezlepkový perník – vhodný i pro malé děti (bez mouky)

Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt cukru krásně posl...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
klub
1
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.