- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- 100 g rozinek
- 1 větší mrkev
- 8 lžic mletého máku
- 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
- kůra a šťáva BIO citrónu
- 1 lžíce mirinu (rumu)
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- švestky nebo jiné ovoce
- špetka skořice
- drobenka
Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou
- Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
- Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
- Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
- Vypneme.
- Umeleme si mák.
- Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
- Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
- Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
- Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
- Vytvoříme si drobenku.
- Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
- Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
- Makovec uchováváme v chladu.
Praktické
- Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si makovec polijte rostlinným sirupem při servírování.
Obměna
- Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
- Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
- Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Výborný koláč. Byla jsem překvapená, že jde z jáhlového makovce udělat koláč (dala jsem 1/2 hrnku pohankové mouky) a přisladila agávovým sirupem. Se švestkami a drobenkou to nemá chybu.
Po vytažení z trouby 🙂