Dezert jako stvořený pro začínající podzimní čas. Výborná kombinace jáhel, máku, vlašských ořechů a švestek... Úplně bez mouky, bezlepkový, lehký a přitom moc dobrý.

Ingredience
na 1 poloviční plech
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 100 g rozinek
  • 1 větší mrkev
  • 8 lžic mletého máku
  • 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
  • kůra a šťáva BIO citrónu
  • 1 lžíce mirinu (rumu)
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • švestky nebo jiné ovoce
  • špetka skořice
  • drobenka

Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou

  1. Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
  3. Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
  4. Vypneme.
  5. Umeleme si mák.
  6. Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
  7. Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
  8. Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
  9. Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
  10. Vytvoříme si drobenku.
  11. Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
  12. Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
  13. Uchováváme v chladu.

Praktické

  • Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si buchtu polijte rostlinným sirupem při servírování.

Obměna

  • Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
  • Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

  1. Dneska jsem ho pekl a je vyborny. Jen ja nedaval ty orechy. Dopo upeceny a vite co? Je 14:45 a pulka plechu pryc. ?

  2. Koláč naprosto vynikající. Musím se je jo krotit, abych nesnědla půl plechu na posezení (což se stejně skoro stalo :-D). Já ho udělala s třešní… Příště se ale už těším až na něj dám švestky.

  3. Chtela bych se zeptat co je to slad a kde ho koupit. Jeyte jsem se s tim v receptech nesetkala dekujii

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBývalo mi špatně nebo ještě hůř (Renata 59 let)
Další článekNenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?