Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi chutný. Povýšili jsme ho v naší rodině na reveňovou bublaninu. V zimě si ho klidně dáme teplý.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky nakrájené rebarbory
  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkového jahelníku

  • Zapneme troubu.
  • Mrkev a rebarboru omyjeme a naporcujeme – mrkve nastrouháme na hrubo, rebarboru nakrájíme na malé kousky.
  • Propereme jáhly a nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, špetku soli, olej, mrkev, chia semínka a rebarboru.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení můžeme dvakrát, třikrát promíchat, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane dole, většina mrkve a rebarbory nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
  • Po upečení můžeme posypat sušeným sladem nebo polít tekutým (při celiakii použijme sirup).

Praktické

  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • My je milujeme a tenhle pekáček se jen s velkým sebezapřením dočkal druhého dne.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.

Obměna

  • Rozinky můžete zcela vynechat a plně je nahradit sladem/sirupem, dostanete tak ideální dezert, kde se nepotká obilovina s ovocem.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží jedly kyselejší ovoce.

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...
  1. Musela jsem to péct necelé dvě hodiny a nemělo to úspěch ani u mladšího, a to přestože jsem přidala sladěnku. Vůbec mě nenapadá, co s tím udělat, abych nemusela sníst celý plech sama, protože kvůli surovinám se mi to vyhazovat nechce. :-(

    • Dášo, nalij jim na to datlový sirup, to většinou zabere i u úplně nedotčených ;-)

    • Všechno je dovolené :-) Hlavně se pak, Martino,prosím, podělte o zkušenosti. Dobré tipy vítáme tady ve čtenářských receptech nebo alespoń dejte fotečku do FB skupiny, jak se to povedlo :-)

  2. Zkousela jsem, je to dobre, hodne mi to pripomina ryzovy nakyp.? jen jsem tam pridala jeste hrusku a spolecne s mrkvi a rebarborou rozmixovala, aby to nebylo tak kysele (slad jsem nedavala) a s konzistenci nemel problem ani temer rocni kojenec. Chutnalo cele rodine.

  3. Moc chválím! Miluji tenhle typ pečení – nasypat všechno do remosky (poloviční dávku), zalít, zamíchat a zmizet. :) … Místo chia dám mák – umixuji ho v mixéru rovnou s hrnkem vody (vyhnu se námaze s ručním mletím) a přimixnu mrkev (ať nemusím ani strouhat). A ještě radím posypat navrch oříšky, ať při jídle něco chřoupe. Jinde jste měli v receptu kokos. Rozmazlíni si doma na talíři polejou porci javorovým sirupem… Mňam! Díky!

    • Po roce opět na místě činu… Opět remoska, tentokrát plná dávka dle receptu bez úprav – ale vody bylo moc, příliš moc… 4 hrnky vody udělaly mazlaninu, budem servírovat jen někomu a holt na lžičku. Příště nezapomenout ty oříšky/slunečnici navrch!

      • To je škoda, že to nevyšlo, tak asi pro remosku se musí recept upravit, že? Já dělám na plech nebo do skla a do trouby.Naše oblíbená.

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVečeře a víkendové vaření s Janou
Další článekSkvělé knihy se slevou pro registrované čtenáře a členy Klubu