Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Reveňová bublanina

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna podzim

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi chutný. Povýšili jsme ho v naší rodině na reveňovou bublaninu. V zimě si ho klidně dáme teplý.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky nakrájené rebarbory
  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Postup pro přípravu bezlepkového jahelníku

  • Zapneme troubu.
  • Mrkev a rebarboru omyjeme a naporcujeme – mrkve nastrouháme na hrubo, rebarboru nakrájíme na malé kousky.
  • Propereme jáhly a nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, špetku soli, olej, mrkev, chia semínka a rebarboru.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení můžeme dvakrát, třikrát promíchat, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane dole, většina mrkve a rebarbory nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
  • Po upečení můžeme posypat sušeným sladem nebo polít tekutým (při celiakii použijme sirup).

Praktické

  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • My je milujeme a tenhle pekáček se jen s velkým sebezapřením dočkal druhého dne.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.

Obměna

  • Rozinky můžete zcela vynechat a plně je nahradit sladem/sirupem, dostanete tak ideální dezert, kde se nepotká obilovina s ovocem.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží jedly kyselejší ovoce.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

a skvělá je k tomu v těchto teplých dnech osvěžující reveňová limonáda😉 skvěle chutná i vypadá, stačí jen svařit vodu a rebarboru popř. dosladit🙂

Miluji dezerty a ty zdravé obzvlášť, a tak jsem neváhala vyzkoušet i tento, když rebarbora na zahrádce vyzývá ke svému sběru. A musím říct, že sklidil úspěch nejen u mě, ale i u mé kamarádky. Vyžádala si i kousek domů:-). Kdo je ale zvyklý na sladší chuť dezertů, tak doporučuji “dosladit”. Jinak jsem přesně dodržela suroviny, jen jsem pekla na 180 a asi o 20 minut déle.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...
83
43

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...