Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi chutný. Povýšili jsme ho v naší rodině na reveňovou bublaninu. V zimě si ho klidně dáme teplý.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky nakrájené rebarbory
  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkového jahelníku

  • Zapneme troubu.
  • Mrkev a rebarboru omyjeme a naporcujeme – mrkve nastrouháme na hrubo, rebarboru nakrájíme na malé kousky.
  • Propereme jáhly a nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, špetku soli, olej, mrkev, chia semínka a rebarboru.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení můžeme dvakrát, třikrát promíchat, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane dole, většina mrkve a rebarbory nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
  • Po upečení můžeme posypat sušeným sladem nebo polít tekutým (při celiakii použijme sirup).

Praktické

  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • My je milujeme a tenhle pekáček se jen s velkým sebezapřením dočkal druhého dne.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.

Obměna

  • Rozinky můžete zcela vynechat a plně je nahradit sladem/sirupem, dostanete tak ideální dezert, kde se nepotká obilovina s ovocem.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží jedly kyselejší ovoce.

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

  1. Musela jsem to péct necelé dvě hodiny a nemělo to úspěch ani u mladšího, a to přestože jsem přidala sladěnku. Vůbec mě nenapadá, co s tím udělat, abych nemusela sníst celý plech sama, protože kvůli surovinám se mi to vyhazovat nechce. 🙁

    • Dášo, nalij jim na to datlový sirup, to většinou zabere i u úplně nedotčených 😉

    • Všechno je dovolené 🙂 Hlavně se pak, Martino,prosím, podělte o zkušenosti. Dobré tipy vítáme tady ve čtenářských receptech nebo alespoń dejte fotečku do FB skupiny, jak se to povedlo 🙂

  2. Zkousela jsem, je to dobre, hodne mi to pripomina ryzovy nakyp.? jen jsem tam pridala jeste hrusku a spolecne s mrkvi a rebarborou rozmixovala, aby to nebylo tak kysele (slad jsem nedavala) a s konzistenci nemel problem ani temer rocni kojenec. Chutnalo cele rodine.

  3. Moc chválím! Miluji tenhle typ pečení – nasypat všechno do remosky (poloviční dávku), zalít, zamíchat a zmizet. 🙂 … Místo chia dám mák – umixuji ho v mixéru rovnou s hrnkem vody (vyhnu se námaze s ručním mletím) a přimixnu mrkev (ať nemusím ani strouhat). A ještě radím posypat navrch oříšky, ať při jídle něco chřoupe. Jinde jste měli v receptu kokos. Rozmazlíni si doma na talíři polejou porci javorovým sirupem… Mňam! Díky!

    • Já mám také ráda jednoduché věci a moc se mi líbí když si to naši čtenáři umí inovovat :).

    • Po roce opět na místě činu… Opět remoska, tentokrát plná dávka dle receptu bez úprav – ale vody bylo moc, příliš moc… 4 hrnky vody udělaly mazlaninu, budem servírovat jen někomu a holt na lžičku. Příště nezapomenout ty oříšky/slunečnici navrch!

      • To je škoda, že to nevyšlo, tak asi pro remosku se musí recept upravit, že? Já dělám na plech nebo do skla a do trouby.Naše oblíbená.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVečeře a víkendové vaření s Janou
Další článekSalát s lebedou a řebříčkem