Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi chutný. Povýšili jsme ho v naší rodině na reveňovou bublaninu. V zimě si ho klidně dáme teplý.
Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky nakrájené rebarbory
  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Postup pro přípravu bezlepkového jahelníku

  • Zapneme troubu.
  • Mrkev a rebarboru omyjeme a naporcujeme – mrkve nastrouháme na hrubo, rebarboru nakrájíme na malé kousky.
  • Propereme jáhly a nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, špetku soli, olej, mrkev, chia semínka a rebarboru.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení můžeme dvakrát, třikrát promíchat, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane dole, většina mrkve a rebarbory nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
  • Po upečení můžeme posypat sušeným sladem nebo polít tekutým (při celiakii použijme sirup).

Praktické

  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • My je milujeme a tenhle pekáček se jen s velkým sebezapřením dočkal druhého dne.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.

Obměna

  • Rozinky můžete zcela vynechat a plně je nahradit sladem/sirupem, dostanete tak ideální dezert, kde se nepotká obilovina s ovocem.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží jedly kyselejší ovoce.

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

  1. Musela jsem to péct necelé dvě hodiny a nemělo to úspěch ani u mladšího, a to přestože jsem přidala sladěnku. Vůbec mě nenapadá, co s tím udělat, abych nemusela sníst celý plech sama, protože kvůli surovinám se mi to vyhazovat nechce. 🙁

    • Dášo, nalij jim na to datlový sirup, to většinou zabere i u úplně nedotčených 😉

    • Všechno je dovolené 🙂 Hlavně se pak, Martino,prosím, podělte o zkušenosti. Dobré tipy vítáme tady ve čtenářských receptech nebo alespoń dejte fotečku do FB skupiny, jak se to povedlo 🙂

  2. Zkousela jsem, je to dobre, hodne mi to pripomina ryzovy nakyp.? jen jsem tam pridala jeste hrusku a spolecne s mrkvi a rebarborou rozmixovala, aby to nebylo tak kysele (slad jsem nedavala) a s konzistenci nemel problem ani temer rocni kojenec. Chutnalo cele rodine.

  3. Moc chválím! Miluji tenhle typ pečení – nasypat všechno do remosky (poloviční dávku), zalít, zamíchat a zmizet. 🙂 … Místo chia dám mák – umixuji ho v mixéru rovnou s hrnkem vody (vyhnu se námaze s ručním mletím) a přimixnu mrkev (ať nemusím ani strouhat). A ještě radím posypat navrch oříšky, ať při jídle něco chřoupe. Jinde jste měli v receptu kokos. Rozmazlíni si doma na talíři polejou porci javorovým sirupem… Mňam! Díky!

    • Já mám také ráda jednoduché věci a moc se mi líbí když si to naši čtenáři umí inovovat :).

    • Po roce opět na místě činu… Opět remoska, tentokrát plná dávka dle receptu bez úprav – ale vody bylo moc, příliš moc… 4 hrnky vody udělaly mazlaninu, budem servírovat jen někomu a holt na lžičku. Příště nezapomenout ty oříšky/slunečnici navrch!

      • To je škoda, že to nevyšlo, tak asi pro remosku se musí recept upravit, že? Já dělám na plech nebo do skla a do trouby.Naše oblíbená.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVečeře a víkendové vaření s Janou
Další článekSalát s lebedou a řebříčkem