Omáčka z červených fazolí se skvěle hodí k obilovinám, stejně jako náplň do palačinek, tortill nebo k plackám. Může být i alternativou k pečivu, zejména v zimním období, kdy je horká omáčka skutečně pohlazení pro žaludek.

Ingredience
5 porcí
  • 2 hrnky uvařených fazolí
  • 1 hrnek vody z fazolí (voda/vývar)
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • malý kousíček řepy
  • lžička koření: kurkuma, tymián, koriandr
  • 6 stonků mangoldu (špenát)
  • 1 citrón
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka a umeocet podle potřeby

Jak připravit omáčku z červených fazolí

  1. Cibuli, mrkev, dýni a řepu nakrájíme na malé kostičky.
  2. Rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Když začne sklovatět, přidáme mrkev, dýni, řepu a koření. Společně osmahneme a pak podlijeme vodou z fazolí nebo vývarem a necháme pod pokličkou dusit do měkka. K zelenině přidáme na závěr uvařené fazole a ponorným mixérem rozmixujeme na hrubou kaši viz foto.
  3. Než se zelenina rozdusí, nakrájíme česnek na proužky a mangold nasekáme nadrobno včetně stonků. Ve woku v trošce oleje se solí orestujeme česnek, až se zmenší a začne tmavnout. V tu chvíli přidáme mangold a dvě tři minutky mícháme spolu s česnekem, až se zmenší původní objem asi na polovinu. Do woku pak přidáme rozmixovanou směs a vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Promícháme a ochutnáme. Nám chutná takto, ale můžete podle potřeby ještě přisolit sojovou omáčkou nebo přidat říz troškou umeocta, který je slaný a kyselý zároveň.

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat fazole nebo zeleninu, rozmixujte omáčku na hladký krém, aby nebyly poznat kousky, které by prozradily původní ingredience.
  • Ušpiní se sice dva kusy nádobí, ale výsledek stojí za to. Můžete samozřejmě česnek dát do základu spolu se zeleninou a na závěr přidat nasekaný mangold a ušetřit jeden kousek, ale nechutná to stejně.

Obměna

  • Pro zjemnění můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.
  • Můžete použít i jiné fazole, dostanete trochu jinou chuť, protože červené jsou dost specifické.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát, případně jinou zelenou naťovou zeleninu.
  • Koření můžete použít podle vaší fantazie, česnek vynechat nebo dát zázvor.

Děti

  • Pokrm je vhodná pro děti od 2 let, ale šetříme se solí a dochucovadly.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMarocký zimní cizrnový salát s quinoou
Další článekNewsletter – Přípravný týden