Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Fazolová omáčka s mangoldem

Uvařeno

Omáčka z červených fazolí se skvěle hodí k obilovinám, stejně jako náplň do palačinek, tortill nebo k plackám. Může být i alternativou k pečivu, zejména v zimním období, kdy je horká omáčka skutečně pohlazení pro žaludek.

Ingredience
5 porcí
  • 2 hrnky uvařených fazolí
  • 1 hrnek vody z fazolí (voda/vývar)
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • malý kousíček řepy
  • lžička koření: kurkuma, tymián, koriandr
  • 6 stonků mangoldu (špenát)
  • 1 citrón
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka a umeocet podle potřeby

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit omáčku z červených fazolí

  1. Cibuli, mrkev, dýni a řepu nakrájíme na malé kostičky.
  2. Rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Když začne sklovatět, přidáme mrkev, dýni, řepu a koření. Společně osmahneme a pak podlijeme vodou z fazolí nebo vývarem a necháme pod pokličkou dusit do měkka. K zelenině přidáme na závěr uvařené fazole a ponorným mixérem rozmixujeme na hrubou kaši viz foto.
  3. Než se zelenina rozdusí, nakrájíme česnek na proužky a mangold nasekáme nadrobno včetně stonků. Ve woku v trošce oleje se solí orestujeme česnek, až se zmenší a začne tmavnout. V tu chvíli přidáme mangold a dvě tři minutky mícháme spolu s česnekem, až se zmenší původní objem asi na polovinu. Do woku pak přidáme rozmixovanou směs a vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Promícháme a ochutnáme. Nám chutná takto, ale můžete podle potřeby ještě přisolit sojovou omáčkou nebo přidat říz troškou umeocta, který je slaný a kyselý zároveň.

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat fazole nebo zeleninu, rozmixujte omáčku na hladký krém, aby nebyly poznat kousky, které by prozradily původní ingredience.
  • Ušpiní se sice dva kusy nádobí, ale výsledek stojí za to. Můžete samozřejmě česnek dát do základu spolu se zeleninou a na závěr přidat nasekaný mangold a ušetřit jeden kousek, ale nechutná to stejně.

Obměna

  • Pro zjemnění můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.
  • Můžete použít i jiné fazole, dostanete trochu jinou chuť, protože červené jsou dost specifické.
  • Místo mangoldu můžete dát špenát, případně jinou zelenou naťovou zeleninu.
  • Koření můžete použít podle vaší fantazie, česnek vynechat nebo dát zázvor.

Děti

  • Pokrm je vhodná pro děti od 2 let, ale šetříme se solí a dochucovadly.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dekuju za tip na dnesni obed. Byly uvarene cervene fazole a zrovna i vsechnu potrebnou zeleninu jsem mela a spenat uz potreboval spotrebovat, tak nebylo co resit. Vynikajici. A udelat spenat s cesnekem zvlast se opravdu vyplati. ;) K tomu oves s ryzi a kvasena redkev. Jen aranzovat na talir uz to nestiham.

oblubena zelenina i oblubena farba fazule – nic sa nedalo robit, len uvarit. Vyborne!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rajma masala – kari z červených fazolí

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených ...

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Fazolová smaženice

Proč je tento recept pojmenován smaženice pochopíte hned, jak jídlo ochutnáte. Je to bašta, kterou budete mít připravenou během chvilky a navíc si na ní bá...