Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolová smaženice

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Proč je tento recept pojmenován smaženice pochopíte hned, jak jídlo ochutnáte. Je to bašta, kterou budete mít připravenou během chvilky a navíc si na ní báječně pochutnáte.

Ingredience
2 porce
  • 200 g vařených fazolí Borlotti
  • 1 mrkev
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá jarní cibulka
  • sůl

Lukáše jsem potkala na kurzu JJ. Přivedl svoji manželku a byl to právě on, kdo v jejich rodině změnu jídelnič...

Jak připravit smaženici bez vajec

  1. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, kmín, papriku a prolisovaný česnek. Jemně osmahněte, aby cibule ovadla. Lehce podlijte vodou, osolte a promíchejte.
  2. Přidejte uvařené fazole borlotti a rozmačkejte je vidličkou. Přisypte kurkumu, pokud je zapotřebí, podlijte troškou vody, promíchejte a vařte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
  3. Ke konci vaření přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Promíchejte.
  4. Jako příloha při přípravě receptu byla použita rýži basmati. Hotový naservírovaný pokrm posypejte jarní cibulkou a čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Pokud máte předem uvařené fazole, je to rychlovka.
  • Na toto jídlo nejsou moc vhodné černé a červené fazole, jelikož by smaženici obarvily do tmava. Bílé fazole jsou rychleji uvařené a lépe se šťouchají vidličkou.
  • Jako přílohu použijte jakoukoliv obilovinu, placky nebo chléb.

Obměna

  • Jakékoliv světlé fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let, menším ubereme dochucovala, sůl a olej.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Vynikající! Děkuji, Vierko, za recept👍 Díky JJ jsem se naučila jíst luštěniny, při takových skvělých receptech to ani jinak nejde..

Klub
Jaroslav Hlávka
22. 7. 2022

Druhý pokus a opět si užívám té úžasné chutě. Prostě Vierka a její recepty jsou luxusní 🙂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bulgur s květákovou rýží

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Tuřín s červenou rýží a bílými fazolemi

Tuřín je zelenina doslova nabitá vitamíny a minerály a má blahodárné účinky na naše trávení. Zkuste ho třeba v tomto lahodném, voňavém a přirozeně bezlepko...