Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Černé na bílém s chřestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Ingredience
pro 2 porce
  • svazek chřestu 
  • 160 g rýže Nerone - černá rýže
  • černé fazole
  • olivový olej
  • čerstvý česnek
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá šalvěj
  • čerstvé listy petržele
  • čerstvé lístky estragonu
  • čerstvé oregano
  • čerstvá saturejka 
  • gomasio
  • citrónová šťáva

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

Jak připravit černou rýži s fazolemi a chřestem

  1. Uvařte rýži.
  2. Uvařte fazole.
  3. Nasekejte bylinky a česnek.
  4. Do pánve dejte olej a restujte česnek a bylinky několik sekund, až se rozvoní česnek.
  5. Očistěte chřest, přidejte ho do pánve s bylinkami a podlijte trochou vody. Osolte a opepřete.
  6. V jiné pánvičce smíchejte rýži s fazolemi a prohřejte s troškou oleje. Osolte.
  7. Na talíř naservírujte fazole s rýží a navrch dejte chřest s bylinkami. Pokapejte citrónovou šťávou a posypejte gomasiem.

Praktické

  • Do receptu použijte čerstvé jarní bylinky dle vaší chuti. Můžete je zaměnit, některé vynechat či přidat jiné.
  • Pokud si rýži a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo na stole během chvilky.

    Obměna

    • Můžete použít jakoukoliv rýží a fazole. Já mám ráda barevné efekty na talíři a tohle černé jídlo na bílem talíři krásně vyniklo.
    • Místo rýže můžete zvolit i jinou obilovinu.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

     

    PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

    Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    12 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Bylo to mňamózní, překvapilo mne jak to spolu krásně chuťově ladí, říkala se si fazole a chřest.. no uvidíme 🤔 a byla to fakt pecka… A rychle hotovo 👌

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Celerový krém s cuketou

    Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

    Černý talíř

    Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

    Mls na špejli

    Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

    Řecká Gemista (plněná zelenina)

    V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

    Plněné batáty s kuskusem a cizrnou

    Zapečené batáty s luxusní nádivkou z kuskusu, cizrny a hub shiitake. Lahodné jídlo, které je při použití bezlepkového kuskusu vhodné i pro celiaky.

    Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

    Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.