Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Černé na bílém s chřestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Ingredience
pro 2 porce
  • svazek chřestu 
  • 160 g rýže Nerone - černá rýže
  • černé fazole
  • olivový olej
  • čerstvý česnek
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá šalvěj
  • čerstvé listy petržele
  • čerstvé lístky estragonu
  • čerstvé oregano
  • čerstvá saturejka 
  • gomasio
  • citrónová šťáva

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zb...

Jak připravit černou rýži s fazolemi a chřestem

  1. Uvařte rýži.
  2. Uvařte fazole.
  3. Nasekejte bylinky a česnek.
  4. Do pánve dejte olej a restujte česnek a bylinky několik sekund, až se rozvoní česnek.
  5. Očistěte chřest, přidejte ho do pánve s bylinkami a podlijte trochou vody. Osolte a opepřete.
  6. V jiné pánvičce smíchejte rýži s fazolemi a prohřejte s troškou oleje. Osolte.
  7. Na talíř naservírujte fazole s rýží a navrch dejte chřest s bylinkami. Pokapejte citrónovou šťávou a posypejte gomasiem.

Praktické

  • Do receptu použijte čerstvé jarní bylinky dle vaší chuti. Můžete je zaměnit, některé vynechat či přidat jiné.
  • Pokud si rýži a fazole uvaříte předem, budete mít toto jídlo na stole během chvilky.

    Obměna

    • Můžete použít jakoukoliv rýží a fazole. Já mám ráda barevné efekty na talíři a tohle černé jídlo na bílem talíři krásně vyniklo.
    • Místo rýže můžete zvolit i jinou obilovinu.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

     

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    10 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Celerový krém s cuketou

    Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

    Černý talíř

    Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

    Mls na špejli

    Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

    Řecká Gemista (plněná zelenina)

    V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

    Plněné batáty s kuskusem a cizrnou

    Zapečené batáty s luxusní nádivkou z kuskusu, cizrny a hub shiitake. Lahodné jídlo, které je při použití bezlepkového kuskusu vhodné i pro celiaky.

    Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

    Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.