Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Veganská flákota

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, pak je tento recept přesně pro vás. Marinovaná hlíva chytne perfektní masovou konzistenci a červená řepa se postará o zbytek.

Ingredience
  • hlíva
  • olej
  • kousek červené řepy
  • pár lžic tamari
  • sušená majoránka
  • sušený tymián
  • česnek
  • 1 plná lžička kukuřičného škrobu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka
  • voda

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit steak z hlívy

  1. Do kuchyňského robotu vložte kousek syrové červené řepy, česnek, sůl, asi půl skleničky vody a tamari. Rozmixujte.
  2. Nalijte směs do mísy, přidejte trochu oleje a ponořte do ní kousky hlívy, aby se marinovala. Houby občas otočte, aby dobře absorbovaly kondiment. Nechte marinovat asi 30 minut.
  3. Přidejte tymián a majoránku.
  4. Vše vložte do pánve, přikryjte pokličkou a duste.
  5. Po uvaření rozpusťte kukuřičný škrob v půl sklenici vody a nalijte na houby. Zvyšte plamen a nechte omáčku zhoustnout. Vytvoří se zajímavý a chutný sosík.
  6. Naservírujte, pokapejte omáčkou, posypte čerstvou petrželku a vychutnejte si s libovolnou přílohou.

Praktické

  • Na tento recept se hodí hlíva v trsech, tudíž ne ty velké klobouky, i když to jde samozřejmě také.
  • Jednoduchý a rychlý recept, výborný k různým obilovinám, zvláště k rýži.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Omáčku pořádně dochuťte, musí být výrazná.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak toto je naprosto skvělá úprava hlívy 👍, zařazuji mezi top recepty 😋

Markéta
6. 3. 2024

Kromě toho, že je to krása (ne tedy už tak na mém talíři…), je to neskutečná dobrota. Další z receptů od Viera , které chci vařit opakovaně. Děkuji Vierko 💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Černé na bílém s chřestem

Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...