Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pomazánka z červené čočky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Pokud vás honí mlsná na něco slaného, tahle tahle pomazánka vás jistě uspokojí. Její příprava je rychlá a vydrží v lednici i dva dny. Můžete si jí dát se zeleninou, na chleba, do placek či tortilly.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • šťáva z bio citónu
  • 1 lžíce tahini
  • sladká paprika
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá petrželka
  • sůl

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Jak připravit rychlou čočkovou pomazánku

  1. Uvařte čočku, sceďte a nechte vychladnout. Scezenou vodu nevylévejte, můžete jí později potřebovat na doladění hustoty.
  2. Vložte do mixéru  s ostatními ingrediencemi a rozmixujte podle libosti. Někdo má raději hrubší strukturu, někdo zase hladký krém.
  3. Hotovou pomazánku dejte do misky, poprašte sladkou mletou paprikou a posypejte čerstvou petrželovou natí.

Praktické

  • Po rozmixování ochutnejte a dolaďte podle vaší chuti.
  • Pokud by se vám zdála pomazánka příliš hustá, přidejte trochu vody z vařené čočky.

Obměna

  • Můžete vyzkoušet jakoukoliv luštěninu.
  • Místo petrželky můžete použít čerstvý koriandr.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
8. 12. 2021

Oblíbená a velmi rychlá pomazánka, přijde vhod nejen pro svojí jemnou delikátní chuť, ale také pro její snadnou přípravu 😀

Pomazánka z červené čočky, domácí kváskový chléb, polníček, napařená brokolice, kimchi, posypka sekaná paprika, petrželka a ředkvičky.

Klub
Kristýna
12. 9. 2021

Tak nevím, co jsem dělala špatně. Konzistence je řídká, díky šťávě z celého citrónu je to kyselé a chuť je, no, velmi zvlášťní 🙈😂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Rizoto s kopřivovým pestem

Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a může...

Cizrnová pomazánka s mrkví

Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Pesto z černé kapusty

Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a obchodech, bývá ča...

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Gujarati Khandvi

Přirozeně bezlepkové indické jídlo bez vajec, mléka je skvělá slaná chuťovka vhodná jako svačina nebo pohoštění pro návštěvy. Tento recept vám určitě zachu...