Indický chléb Naan jinak a zdravěji. Můžete ho jíst samostatně nebo jako přílohu k různým indickým pokrmům.
Ingredience
- 300 g špaldové mouky
- 100 g sójového jogurtu řeckého typu
- špetka jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- olej
- česnek
- petrželová nať
- voda podle potřeby
Jak připravit zdravý indický chléb Naan
- V míse smíchejte mouku se sodou, solí a práškem do pečiva.
- Přidejte jogurt a začněte prsty zpracovávat těsto. Pomalu přidávejte vodu a pořád rukama hněťte. Těsto má být měkké, ale nesmí se lepit.
- Nechte odpočívat asi 15 minut zabalené.
- V misce smíchejte olej s prolisovaným česnekem a nasekanou petrželkou a dejte stranou. Použijete ho později na potírání upečených placek.
- Poté rozválejte tenčí placky asi 12 cm v průměru. Nechte nahřát pánev, připravenou placičku dejte na pánev, přikryjte poklicí a pečte z jedné strany. Až se na povrchu začnou tvořit bubliny a puchýřky, placku otočte a dopečte z druhé strany.
- Po upečení pomažte lehce olivovým olejem s česnekem a petrželkou. Uchovávejte v teple.
Praktické
- Podávejte teplý, je vláčný a voňavý.
- Po každém opečení placky, setřete ubrouskem mouku, aby se na pánvi nepřipalovala.
Obměna
- Špaldovou mouku můžete vyměnit za pšeničnou.
Děti
- S menším množstvím soli a bez potírání olejem vhodné pro děti od 2 let.
Zdravím Vás Vierko 🙂 teď jsme dojedli indické zeleninové kari a k němu váš naan bread☀ děkuji za recept, těsto bylo super hladké a krásně se nafukovalo. Líbí se mi vaše nápady, mezinárodní chutě, různé obměny. Jsem teprve na začátku, 6.týden jarní očisty a strašně mě to vaření chytlo a jedla bych stále 🙂🥕🌿🥗
Děkuji Kami
Kami, já děkuju, jsem moc ráda, když se jídlo i vám z receptu povede. Máš to mooooc pěkný👍
Dobrý den, paní Viero, prosím vás, placky jsem měla měkké jenom chvíli, už během jídla postupně rychle tvrdly, nemáte nějaký tip, co zkusit jinak? Vyšší těsto nebo prudčeji opékat? I když moje zcestovalá sousedka tvrdí, že to tak má být, že jak se nesní okamžitě, jsou to takové nezničitelné palné zbraně:-)
Děkuji moc
Ivana
Ano chce to připravit a konzumovat a nebo ještě za tepla zabalit to nějaké fólie.
Děkuji moc, tak já budu v něčem horkém servírovat menší kousky!
Závislost na indickou kuchyni mám taky, tak vás chápu míč dobře 🥰, bezlepkovou verzi nemám vyzkousenou,tak držím palce ať dopadne dobře.
🤩😍🤩😍🤩 Wooow! 🤤👌 MILUJU NAAN! Ale lepek a především klasická mouka mi dělají potíže, takže jsem si v indických restauračkách (indická kuchyně i kultura je moje TOP) začala dávat papadum, ty mívají často z čočkové nebo cizrnové mouky… a bleskově se z nich stala nová závislost 😇 Standardně si objednávám aspoň čtyři 🤣 a miluju je i samotný místo chipsů 🥰 Ale po naanu se mi děsně stýskalo 😭 Ráda jím rukama, a k omáčkám je naan prostě dokonalá lžíce 😁👍 Mnooo, takžeee… DĚKUJI MOOOC!!! 😘🙏😘🤗😘 Tímhle receptíkem jste mi udělali neskutečnou radost! 😊 Musím ho co nejdřív vyzkoušet 😎👉 a možná i v bezlepkové verzi… Dám vědět, jak jsem dopadla 😜 esi se teda budu mít s čím pochlubit a nebudou zas mít posvícení tak akorát babiččiny slepičky 😅