Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Indický chléb Naan jinak

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Indický chléb Naan jinak a zdravěji. Můžete ho jíst samostatně nebo jako přílohu k různým indickým pokrmům.

Ingredience
  • 300 g špaldové mouky
  • 100 g sójového jogurtu řeckého typu
  • špetka jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • olej
  • česnek
  • petrželová nať
  • voda podle potřeby

Kdo prošel Jarní očistou, určitě nemůže zapomenout na Veroniku (Verunura). Zpočátku byla hodně

Jak připravit zdravý indický chléb Naan

  1. V míse smíchejte mouku se sodou, solí a práškem do pečiva.
  2. Přidejte jogurt a začněte prsty zpracovávat těsto. Pomalu přidávejte vodu a pořád rukama hněťte. Těsto má být měkké, ale nesmí se lepit.
  3. Nechte odpočívat asi 15 minut zabalené.
  4. V misce smíchejte olej s prolisovaným česnekem a nasekanou petrželkou a dejte stranou. Použijete ho později na potírání upečených placek.
  5. Poté rozválejte tenčí placky asi 12 cm v průměru. Nechte nahřát pánev, připravenou placičku dejte na pánev, přikryjte poklicí a pečte z jedné strany. Až se na povrchu začnou tvořit bubliny a puchýřky, placku otočte a dopečte z druhé strany.
  6. Po upečení pomažte lehce olivovým olejem s česnekem a petrželkou. Uchovávejte v teple.

Praktické

  • Podávejte teplý, je vláčný a voňavý.
  • Po každém opečení placky, setřete ubrouskem mouku, aby se na pánvi nepřipalovala.

Obměna

  • Špaldovou mouku můžete vyměnit za pšeničnou.

Děti

  • S menším množstvím soli a bez potírání olejem vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

53 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Květoslava
18. 10. 2022

Bylo to výborné, dokonce i manžel chválil 😊. Děkuji za úžasný recept 👍.

Kattynka
17. 10. 2022

tohle určitě zkusím, ukládám do oblíbených😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Manakeesh Zaatar jinak

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Tibetské momos jinak

Momos je tradiční jídlo z Tibetu a Nepálu. Momos, dim sum nebo wonton jsou různá jména pro plněné slané taštičky, které jsou populární v Číně, Nepálu, Tibe...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Podzimní košíčky – foto postup

Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s ním trochu práce. Te...